8 oct. 2010

Liiceanu o ataca din nou sub centura pe Herta Müller

Scriitorul si editorul Gabriel Liiceanu declara, intr-un interviu pentru Contributors.ro, ca este surprins de decizia comitetului care a acordat premiul Nobel pentru literatura pe 2010. Liiceanu sustine ca decizia ca peruanul Mario Vargas Llosa sa fie laureatul de anul acesta marcheaza o ruptura fata de traditia ultimilor ani cand criteriul politic a contat prea mult in deciziile Academiei Suedeze. Asa se face ca, in anii din trecuti, s-a putut observa o “inadecvare” a talentului literar al autorului la importanta unui asemenea premiu, spune autorul roman care a semnat printre altele si un volum de dialoguri cu Vargas Llosa.

Extrase:


"- Sunt surprins. Ma dezobisnuisem de-a lungul ultimilor ani sa va incununati cu premiul Nobel scriitorii pe care toata lumea ii considera ca fiind cei mai mari. Premiul Nobel s-a dat in ultimii ani dupa criterii, as spune, preponderent politice si uneori am avut de-a dreptul frustrari culturale cand am vazut inadecvarea dintre talentul literar al autorului si premiul pe care l-a primit."

"- Nu inteleg cum se face ca premiul Nobel s-a orientat catre pura valoare literara. Cum se face ca Nobelul a revenit unuia dintre cei mai mari scriitori ai lumii? Nu mai exista distanta dintre valoarea literara si criteriile geo-politice."
Preluat de pe Contributors.ro

Le recomand celor care o mai ataca nepoliticos pe scriitoare sa tina minte o lista scurta de nume: Kipling, Lagerlöf, George Bernard Shaw, Thomas Mann, Hermann Hesse, Andre Gide, T.S Eliott, Bertrand Russel, Winston Churchill, Hemingway, Albert Camus, Pasternak, Sartre, Beckett, Soljenitin, Böll, Garcia Marquez, Grass, Vargas Llosa. Si, dupa ce o repeta in gand de cateva ori, sa isi imagineze cat de penibili sunt sa atace in fapt Nobelul si juriile care au acordat celor de mai sus acelasi premiu ca si Hertei Müller.

46 de comentarii:

Pro DOC spunea...

Deh, citind asmenea consideratii cu tinta fixa, mai ca-ti vine sa te raliezi opiniei lui Petria, care il numeste pe Liiceanu "matca stupului parsiv". http://www.agentiadecarte.ro/2010/10/mi-ar-placea-un-dialog-public-goma-liiceanu/

Dare cine spune ca talentul, eruditia si spiritul antreprenorial fac intotdeauna casa buna cu un caracter frumos? Dimpotriva, viata ne arata ca ele pot coexista foarte bine si cu meschinaria, invidia si arghirofilia.

The talented Mr. Liiceanu - ce dezamagire pentru unii dintre noi si cata incantare pentru unele dintre lichele!

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, da, foarte bine a denumit Petria gruparea invidiosilor. Ma asteptam ca Liiceanu sa nu scape nicio ocazie sa intepe. Ca tot vorbim de stup... :)

Niels Schmecker spunea...

Daca este asa de nemultumit musiu Liiceanu, n-are decat sa conteste deciziile luate pana acum de Fundatia Nobel, Stockholm, Suedia! Punc-tu-al! :D Ar avea din start un mare atu: pee acolo nu s-a inventat puscaria pentru cei care contesta o licitatie, ca in patria personala a lui musiu Liiceanu!

In plus, daca ar vrea sa aiba dreptul sa viseze la un Premiu Nobel pentru Pace, ar putea oricand sa-si initieze o laudabila dizidenta, aratand ca, in Romania, alde Base Voda & Cie incalca flagrant drepturile din ce in ce mai multor oameni! Sugestie amicala, nu-i cer nici macar drepturi de autor... :D

Lilick Auftakt spunea...

@Niels, te-ar mira sa se puna si de o reclamatie la Stockholm? Deocamdata sunt insa ei insisi la capitolul "mirari". Sa vedem cat mai dureaza...

Shadow spunea...

E ilogic in continuare ca si manolescu. In acelasi link al tau sustine ca in cazul lui Llosa nu s-a mai dat politic dar apoi povesteste despre implicarea politica a lui Llosa cu Fujimori. Ma asteptam la "logica" macar de la intelctualii astia dar daca ea exista nu are de-a face cu logica "muritorilor de rand".
Ce sa mai vorbim de pozitiile Llosa versus Marchez, etc.

Ori pana si discutia "problemelor mari ale lumii" inseamna pozitie politica pro ceva cu argumente, contra altceva cu argumente.

Nu mai discut de "tampenia" cum ca abia acum Llosa va fi cunoscut de "lume" (ca are Nobel-ul) ca altfel ar fi cunoscut doar de "cunoscatori". Daca asta e "experienta" sa de "editor" Doamne Ajuta. Atat Llosa ci si mai "putin cunoscutul" Kundera sunt tradusi in zeci de limbi. Sunt milioane de cititori care nu sunt "cunoscatori" care ii cunosc de ani de zile.

E vesnica "tampenie" asa zis intelectuala de la noi ca "vai abia azi e doar literatura" pt ca a luat premiul un "om de dreapta". Si cum "intelectualitatea" poarta "moda" dreapta ei cica sunt de dreapta. Dar la ei este doar "moda" nu "mod de viata" si nu "principiu".

Shadow spunea...

@lilick

pai l-ai auzit pe manolescu? Cica Cartarescu nu a luat nobelul pt ca Romania e tara mica si nu are bani. Ca nu i se "face loby"(nu cred sa existe scriitor roman mai promovat de statul roman decat Cartarescu azi). Ca cica doar asa iei Nobel-ul si asta dupa ce a pus si el "tamaia" pe "literatura" si "liberalul de dreapta" care este Llosa.

Sa nu ramai mut? E Peru foarte bogat? A platit Peru pt Llosa? Sau asa cum i-a spus si dnei Hertha Muller ambasadorul german premiul ala este doar al ei, pt meritele ei, nu ale unei tari?

E ceva extrem de putred in Romania mai ales la intelectualii "moralisti" ai natiei. Si nu avem nici un Hamlet sa rezolve "drama". Avem o Herta doar deci trebuie "ucisa". Prea le zice bine despre "putregaiul" moralei "interesate".

Anonim spunea...

Ii invat eu ce sa faca pe invidiosi: sa se sinucida.
Reteta e verificata in muzica rock, vezi Kurt Cobain.
Daca nici asa nu merge si nici asta nu le aduce celebritatea si recunoasterea inseamna ca ar trebui sa se lase de scris si sa isi deschida o fabrica de hartie igienica. Materie prima au.

Lilick Auftakt spunea...

@Shdow, nici gand de logica. Dar iata ca ataca si Manolescu din nou:

“Llosa este în primul rând scriitor şi abia apoi începi să vezi dacă are ceva cu regimurile politice. Premierea lui e o schimbare de macaz, toţi cei care l-au luat de multă vreme încoace erau din stânga spectrului literar. Pentru cei consideraţi de dreapta, precum Borges, nu s-a pus niciodată problema să-l ia. Ori Llosa e liberal, în tradiţie europeană e de centru dreapta”

Shadow spunea...

@lilick

pai am postat inaintea ta o continuare in care il tratam pe manolescu :-p

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, haha. Am scris in acelasi timp de Manolescu, da. Nu stiu ce sa mai zic. Mai lipseste sa acuze Fundatia Nobel de coruptie.

Pro DOC spunea...

@Shadow

Eu, ca cititor pasionat peste poate de Llosa, sunt de acord cu tot ce spune filosoful si editorul Liiceanu despre proaspatul laureat Nobel.

Daca s-ar fi rezumat doar la consideratii despre talentul si anvergura intelectuala a lui Llosa, fara sa le puna intr-o antiteza veninoasa cu motivele care ar fi determinat juriul de la Stockholm sa premieze si alte tipuri de scriitori, Liiceanu ar fi ramas filosof.

Asa insa, spunand ce si, mai ales, cum spune, in contextul starnit de vizita la Bucuresti a Hertei Muller... dl Liiceanu, "de bunavoie si nesilit de nimeni", se apropie vertiginos de conceptul de filosof in acceptiunea basesciana. :))

Shadow spunea...

@lilick

pai nu pot ca sunt in dilema precum magarul lui buridan. Doar l'au premiat pe Llosa. E de bine? E de rau? Sau e de "porc"?
Normal ca onor Nobel da premiile literare pt literatura si nu pt "bazaconiile" manolesco-liicenisto traznite avand o comisie specializata pe fiecare premiu. Iar la ei "politic" este doar premiul Nobel pt Pace. Transmit mereu ceva cu el. Ca "tembelii" stanga dreapta inteleg sau nu asta e alta treaba.

PS. Eu astept sa strang bani suficienti sa ii pun sa-mi dea si mie un Nobel. Ca sa il ajut pe manolescu in argumentatie cu niscaiva probe.
Promit sa "preamaresc" partidul si "poporul ales" (intelectual) si sa-l acuz pe cel "proletar" (opozant prezidential).

Lilick Auftakt spunea...

Pana la urma ceea ce se intampla e simplu de inteles. Au vrut sa o atraga in "stup" si ea n-a vrut sa intre. A preferat sa zboare libera. Ii roade diferenta si atitudinea asta. Mai mult, am vazut ca in urmatoarele luni Herta e invitata pe la niste conferinte internationale sa vorbeasca de comunism, de securitate... Hmm... Pai sa scape ea asa, sa vorbeasca singura, neindoctrinata de aici cu cele ce are de spus? Periculos! Si asta ii roade.

Shadow spunea...

@Pro Doc

Si mie imi place Llosa :-). Pai tu vrei sa "tai" jumatate din articolul lui liiceanu. Daca il tai nu mai exista nici lipsa de logica nici perverse frustrari de scandaluri bucurestene chiar daca Atheniene. Ramane un articol despre Llosa si atat. Treaba de "filozof" nu de "tarcovnic".

Pro DOC spunea...

@Shadow

Exact! :)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, Shadow, pai da. Daca tai jumatatea care conteaza din articol, ce rol ar mai avea articolul... A propos, ati observat ca de cand cu Herta Muller filosoful a iesit foarte des din turnul lui de fildes, din "Romania mica" a lui? Si asta mai mult ca sa-i dea replici scriitoarei sau ca sa o intepe. In alte situatii (poate cu mult mai importante) s-a aratat neinteresat sa-si dea cu parerea, dar iata ca a gasit un motiv cu greutate care sa-l coboare din turn printre noi, muritorii de rand.

Shadow spunea...

@Lilick
Mai e o treaba. Herta nu face nicaieri referinte la "lucrarea lui volodea". Sa mai zicem ca l-a refuzat pt "teatrul absurd"? Sau ca l-a sustinut pe Marius Oprea? Mai mult acuzand "fostele structuri" ca fiind castigatoare, adica taman volodea si acolitii?
Chiar credeau cei doi "intelectuali" ca invitata "fastuos" vor avea parte de un "pupat in piata independentei" cu Herta?

Diferenta dintre un "om dintr-o bugata" si "omul cu O mare manolescian" este vizibila azi.

Lilick Auftakt spunea...

Pana acum era scarbit, obosit... Iata ca daca cineva ii zgaltaie putin turnul isi pune armura si iese la atac. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, chiar am vrut sa postez, dar e mai mult de scris, tradus, si nu am avut timp, in legatura cu tema asta cu Voldea versus Marius Oprea sau Herta Muller. Ei sunt invitati la tot felul de conferinte importante, Tismaneanu nu. E o tema foarte misto care arata cata importanta i se da de fapt in vest lui Tismaneanu, din moment ce e preferat ca invitat tot Oprea. Bine, sa zicem ca Oprea e si personaj interesant, vine cu dovezi, cu martori, cu de toate. Tismaneanu cu ce ar veni? Sa citeze din carti?

Shadow spunea...

@Lilick

Cum cu cine sa vina tismaneanu? cu neamtu. Foarte interesant personaj. Numai bun sa ne faca de ras.

Pro DOC spunea...

@ Lilick si Shadow

Exact. Asta zic si eu: daca nu ar fi obsedat de a-si lua revansa, cu repetitie si inzecit ( pentru a compensa delay-ul?!) fata de eleganta, spontaneitatea si simplitatea dezarmanta cu care l-a dezbracat Herta Muller, pe scena Ateneului, de toata morga si de toate pieile lui sociale, culturale si politice, Liiceanu nici nu s-ar fi sinchisit poate sa comenteze astazi premierea cu Nobel a lui Llosa. Nu-mi amintesc sa fi spus vreodata, pana acum, daca "mogulii din Stockholm" au acordat premiul pe merit sau dupa cine stie ce criterii doar de ei stiute.

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, nu stiu daca ati vazut si voi pe you tube, poate da. Dar cand mi-ai zis de conferinte si Neamtu, mi-au revenit imediat in minte niste imagini de la o astfel de intalnire (extrem de importanta :D ), cand operatorul care filma se fixase pe Neamtu care dadea sms-uri, total rupt de importanta evenimentului. :))

@Pro Doc,

A, nu cred ca a zis. Dar acum intelegem ca ii considera deja niste vanduti, iar premiul dat lui Llosa poate fi o "scapare" reparatorie pentru Istoria Literaturii Lumii.

Anonim spunea...

Aha... sub centura, aproape de intrarea in Padurea Neagra...

In colt de lume spunea...

Deh, fiecare cu ce poate, Herta cu Nobili, Gabita cu vorbili!

radu spunea...

Hm, hm, poate ca acum "dreapta" a devenit OK si pentru juriul Nobel. S-au schimbat prioritatile ideologice, I feel it in the air! Lasati-o pe-asta cu valoarea literara, dle Liiceanu, ca nu tine.
Poate ia si Tismaneanu acuma un miligram din premiul Nobel pt. pace, ca l-a sustinut si el pe Liu Xiobao impreuna cu alte sute de mii.
Cititi ultima postare a lui Patrasconiu, veti rade in hohote. Nu-i pentru masochisti, e pentru amatorii de Mr. Bean.

vali plesca spunea...

nobelul pentru literatura se da SI pe criterii politice, asta independent de opiniile romanilor din oricare tabara. oricum, faptul ca unii au luat nobelul exclusiv pe criterii de valoare (inclusiv herta si llosa, dupa umila mea parere de amator interesat) nu e in contradictie cu afirmatia din prima propozitie. m-as bucura daca cel mai important premiu din lume NU ar fi folosit ca ping-pong intre diferitele tabere politice din romanika.

Lilick Auftakt spunea...

@In colt de lume :))

@Radu, nu-ti mai raspund dincolo de Cartarescu, scriu doar aici. In primul rand, nu stiam ca blogul lui CP mai exista. Cand m-am uitat eu ultima data, acum cateva luni, erau niste postari mai mult goale, pe stil minimalist, un cuvat sau o propozitie, cu cate un singur comentariu pus tot de el: "postare 9"

Tismaneanu: hahaha. Gand la gand. Acum cateva minute, cand intram in casa, exact la el ma gandeam. Cum se impauneaza acum ca l-a sustinut pe Liu Xiobao, de ca si cum nu l-ar fi sustinut milioane de oameni in lume. E posibil sa isi imagineze ca o parte din Nobel i se datoreaza, sau ii datoreaza chiar Liu lui. Nu stiu sigur... Herta Muller l-a sustinut pe chinez inaintea lui in Suedia si nu vad ca se bate cu pumnul in piept.

Acum cu Nobelul, Liiceanu, Manolescu si Cartarescu. Manolescu spunea asa:

"Pentru cei consideraţi de dreapta, precum Borges, nu s-a pus niciodată problema să-l ia."...

E foarte fals. Borges a candidat pt Nobel in 80', dar juriul l-a preferat pe Odysseus Elitis. Literatura lui Cartarescu e considerata de critica occidentala "lejera si reconfortanta". O astfel de scriitura, lejera, nu tinteste la Nobel ci la succesul (facil) de piata.

Lilick Auftakt spunea...

Vali Plesca, dar cine a luat Nobelul la ping-pong? Aminteste-ti ca initial nimeni nu l-a contestat, nu s-a facut niciun comentariu negativ. Apoi, cineva, mai exact o tabara, a vrut sa si-l asume, sa si-l bage in traista, sa-l puna pe frunte. Au vrut sa o asimileze pe Herta grupului lor. Herta a spus NU si STOP. Atunci tot tabara respectiva a inceput sa maraie. Scuze, dar nu au autoritatea morala sa maraie si sa se poarte asa cu ea. Si de asta exista acum atat de multe reactii care ii taxeaza ca pe niste invidiosi.

Pro DOC spunea...

In State, cartile lui Cartarescu au fost duse la topit, dupa ce s-au ingalbenit in unele galantare si pe rafturile unor librarii. Interesul publicului american pentru ele a fost zero, desi scriitorul s-a bucurat de importante campanii de promovare.

In schimb , asa cum povesteste Cartarescu insusi, mini-romanul lui "Travesti" a avut mare succes in lumea gay-lor italieni, care, desigur, dintr-un malentendu, l-au invitat chiar si pe autor sa faca parte din clubul lor.

Mie imi place Cartarescu (cred ca am citit aproape tot ce a scris, mai putin toate articolele pro-basiste de senator EVZ), fara sa-l consider insa un scriitor universal reprezentativ pentru aceste vremuri.

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, sigur. Il citim pe Cartarescu, ne place sau nu, e talentat. Dar deocamdata nu e de anvergura mondiala, nu a putut sa treaca granitele decat fortat si, precum zici, a avut succes in locuri in care poate nu se astepta.

Daca e sa mai vorbim putin si de politica, dizidenta reala a unui scriitor, pe vremea comunismului, era sprijinita in vest. Si nu ma refer doar la scriitorii romani, dar, sigur, si la cei romani. Liiceanu i-a "reprosat" Hertei ca a fost ajutata de limba. Asta e o intamplare ca si limba a ajutat-o. Insa orice scriitor plecat din Romania CA DISIDENT, avea parte de o atentie deosebita. Povestea asta la un moment dat Bujor Nedelcovici. Si au mai confirmat si altii. Valorii tale, ca scriitor, i-a dat mereu un plus de valoare in ochii celor din vest, si o mana in plus de ajutor pentru publicarea cartilor, chiar DISIDENTA.

Pro DOC spunea...

@Lilick

Pai, da, spijinirea disidentilor e parte importanta a razboiului ideologiilor.

vali plesca spunea...

pai vezi, lilick, asta-i problema. esti superior unui adversar daca NU faci ceea ce face imoral si incorect acesta. daca procedezi la fel, nu esti decat cealalta fata a monedei, identic cu adversarul, dar pe invers.
in rest, astept nobelul pentru llosa de 17 ani, de cand am citit, prima data, 'conversatie...'. intre timp, multi neaveniti l-au primit si, sincer, m-am temut ca reperele politice il vor priva pe cel mai mare scriitor al lumii in viata de nobel. m-am inselat si ma bucur... dar tot am un gust amar pentru NEpremierea lui sabato.

Pro DOC spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Pro DOC spunea...

@vali plesca

De acord, Ernesto Sabato l-ar merita cu prisosinta. Cine a citit Sabato si Orbitor-ul lui Cartarescu e imposibil sa nu fi vazut niste influente. Of course, Sabato rules!

P.S. Nu ma refer la Manolescu, care presupun ca nu a vrut sa vada influentele, destul de prost asimilate de Cartarescu, de altfel...

@Lilick - scuza-ma, te rog, ca mi-am sters comentariul ca sa-l repostez, dar in prima versiune mancasem niste cuvinte intregi, nu doar niste litere. :))

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, OK.

@Vali, pai daca o tabara politizeaza si ataca, acum ce ai vrea? Ca ceilalti sa se uite la asta? Sunt reactii normale.

Cititi, va rog, pe postarea precedenta si comentariul lui Camelian Propinatiu. E tot pe tema...

vali plesca spunea...

lilick, la urma urmei, faceti cum vreti. opinia mea am enuntat-o. oricum, povestea asta chiar mi-a facut pofta de llosa. asa ca am sa-mi petrec restul dupa/amiezei ploioase si friguroase cu bijuteria suprema, din punctul meu de vedere, 'povestasul'.
prodoc, nu stiu daca cartarescu a invatat ceva de la sabato. oricum, sabato a evoluat incontinuu, de la 'tunelul', trecand prin 'despre eroi si morminte' si culminand cu 'abbadon', pe cand, din punctul meu de vedere, cartarescu, dupa 'levantul' si 'nostalgia', adica de 20 de ani, nu a mai scris nimic. iar ce nu a invatat sigur cartarescu de la sabato e sa scrii un rand si sa tai 10, pana ce iti iese perfect. or, cartarescu a scris, in ultima vreme, fie mult si indigest, fie scurt si trivial

Pro DOC spunea...

@Lilick

Domnul Propinatiu se insala, in postarea de la articolul tau precedent, cel putin atunci cand ii atribuie lui Mircea Cartarescu un anumit tip de "avantaj moral" (inexistent in fapt).

I-am explicat, tot acolo, de ce spun asta.

Niels Schmecker spunea...

Intre timp, Tismaneanu s-a apucat sa pohteasca si la gloria Nobelului pentru Pace, simuland ca ar fi de partea unui aparator al drepturilor omului... Dar cenzurand orice opinie care-i arata ca el nu este decat un lingau profitor al puterii, oricat ar incalca aceasta drepturile omului.

Asa-i cand decidentii vor si aura de disidenti... Apara adevaratii disidenti, pana ii vad, cu trup si suflet, in barca lor. Ca de nu i-o placea barca "noii" puteri, pateste si Liu Xiabo cum a patit-o Paul Goma, Doina Cornea, Mircea Dinescu...

Ia sa inceapa vreunul sa carteasca in Romania ca maretzu' & gasca violeaza zi de zi drepturile fundamentale ale omului?! Imediat s-ar gasi un intransigent Tismaneanu, Liiceanu, Patapievici sau o dezlantuita Pora sa urle ca... subminarea autoritatii statului, tentativa de lovitura de stat, risc la adresa sigurantei nutzionale... alea alea! Ba ca-i antisemit, ba ca-i un i-m-p-u-t-i-t de comunist, ba ca-i prostanac si n-are fata de lider... Cand linsajul mediatic si propaganda neagra a statului de "dreptzi" sunt de bine puse la punct, nici macar nu mai este nevoie de puscarie!

Niels Schmecker spunea...

In speranta ca Vladimir Tismaneanu si alti... decidenti de opinie din aceeasi gasca oranjgutana intra pe aici, le recomand Declaratia Drepturilor Omului (ca, poate, li se pare mai greu cu Constitutia Romaniei):

http://www.onuinfo.ro/documente_fundamentale/declaratia_drepturilor_omului/

Pai, zau asa, cum sa ne asteptam de la unul care interpreteaza Constitutia Romaniei in fel si chip, exclusiv pe turta proprie a gastii lui sinistre de oranjgutani, sa aiba habar de Declaratia Drepturilor Omului?! Da' de la Volo & Cie nu ma asteptam sa se vanda atat de ieftin!

Lilick Auftakt spunea...

@Niels, da. E culmea sa te bati in piept ca sustii drepturile omului, cand esti de partea puterii intr-un stat care le incalca. Mai mult, cand tu insuti nu dai dreptul nimanui sa comenteze pe blog. E penibil. S-a facut de ras si in polemica cu Oana Mizil. Fata aia, asa prostuta cum e (sorry), e destul de deschisa incat sa lase pe blog comentariile la liber, la 20 de ani de la revolutie, inclusiv pe cele ale oranjgutanilor care o atacau. A avut curajul sa le dea libertatea sa o injure. Tismaneanu insa... :))

Niels Schmecker spunea...

Lilick draga, pe blogul lui sa faca Volo cum crede, dar cand mi se cenzureaza intr-un cotidian central opiniile civilizate, fara nimic obscen, este deja CENZURA DE STAT. Care stat basescianist demonstreaza, zi de zi, ca nu este un "stat de drept", ci un stat abuziv si profund sereistic.

Asa ca Volo & Cie sa mai mearga la niste cursuri de drepturile omului, ca eu nu sunt "corect politic" sa-i spun violatorului "mare om de stat", ca ei. Chiar daca "idolu'" lor a reusit sa desfiinteze inca de la inceputul "domniei" toate asociatiile pentru drepturile omului din Romania, sub diverse pretexte...

Ne rad si curcile... fasciste cu aparatori ai luptatorilor pentru drepturile omului ca alde Volo, Liiceanu, Plesu, Patapievici, Pora etc!!!

Lilick Auftakt spunea...

A, te referi la evezea. Pai ala e ziar? Aia e fituica de partid. Am ras ca la articolul cu "Polonezul"Havel au sters aproape 200 de comentarii. Dar se vede cate au avut si cate au sters. Ca scrie. S-au facut de ras din nou.

Camelian Propinatiu spunea...

Teamă mi-e de impropria folosire a... oximoronului "Rezistenţă prin Cultură"!
A citi cărţi rare şi a scrie cărţi rare e mai mult o Rezistenţă Aristocrată decât o Rezistenţă prin Cultură. Aşa şi este perceput epistolarul ce ar rezulta din practicarea acestui nobil viciu: plăcere solitară. Important în istorie şi în soteriologie este însă dacă ţi-ai adus sau nu obolul la Luminarea Poporului. Clasa financiară, politică şi intelectuală interbelică nu a desăvârşit acest proces de răspândire a culturii până în ultimul cătun şi, în consecinţă, din punct de vedere al lui Sirius şi-a cam meritat analfabetismul torţionar al Romlagului. Sub ceauşism, Rezistenţă prin Cultură o au făcut cei ce semnalau Neamului Românesc că mai există pe lume şi altceva decat hrana şi căldura. Sunt mii de contributori, amintesc ce-mi vine imediat în minte: Monica Lovinescu, Virgil Ierunca, Dan Hăulică, Dan Grigorescu, A.E. Baconsky, Zigu Ornea, Constantin Noica, Anton Dumitriu, Ovidiu Drimba, Nicolae Mărgineanu, George Bălan, Iosif Sava, Mircea Maliţa, Victor Săhleanu, Edmond Nicolau, Grigore C. Moisil şi chiar Alexandru Mironov sau însuşi Adrian Păunescu atunci când silea un stadion ceauşist să asculte Sonata Lunii în plin răsărit de lună!
Paradoxal, adevărata Rezistenţă prin Cultură a început la noi abia după 1989, la 5 martie 1998, când lupta în stradă era terminată şi a fost jertfit Eminescu tocmai pentru accesibilitatea sa zâmbitoare ca Grigore Vieru, preferându-se un elitism eolic şi fără şanse in vacarmul torenţial al tembeliziunilor subculturale şi al presei asociate lor.

Lilick Auftakt spunea...

@Camelian Propinatiu

Rezistenta prin cultura e altceva. In general, in Romania, s-a practicat "anestezia prin cultura". Cativa din cei pe care i-ai numit, cum ar fi Paunescu de exemplu, a practicat asta constient si deliberat. Rezistenta prin cultura nu inseamna deloc: " stati linisti, boierii mintii lupta si vegheaza pentru tine" ci exact pe dos, are menirea sa trezeasca si sa incite spiritele la o lupta deschisa, asa cum s-a intamplat in Germania, Ungaria... Tocmai asta reproseaza Herta Muller ca nu a existat la noi.

radu spunea...

Pai, fratilor, si tovarasul Nicolae Ceausescu voia sa ia Nobelul pentru pace, de ce nu si-ar dori si maestrul Volo, c-are scoli mai multe?
Uitati-va numai pe Wikipedia englezeasca si parcurgeti in diagonala articolul pe care singur l-a scris despre sine. Duoamne, Maica Domnului, nu cred ca mai exista in mediul electronic un articol atat de lung pe Wikipedia! Zic si eu, daca nu ia Volo Nobelul pt. pace, poate-l va lua candva pe cel pentru megalomanie, s-avem si noi cu ce ne mandri!
Pentru ca post-ul este totusi despre Liiceanu, va mai aduceti aminte cine a bagat bani grei in Humanitas acum cativa anisori si cine a sponsorizat Raportul Tismaneanu? Va spun eu daca nu stiti si daca nu gasiti pe goagal: un mogul infractor, rau si schiop care l-a ajutat si pe Basescu sa devina presedinte, odata direct, a doua oara indirect, ca-ntre gazosi. Asta pentru sfintii si sfintele portocalii care sar la beregata ticalosilor naimiti de Vantu cu bani de la FNI. De, unii iau de la FNI, altii de la FMI. Asa.

Dan Patrascu spunea...

doreste sa faca din sine si din grupul pe care-l reprezinta un simbol al disidentei anti-comuniste, sa arate ca nimeni nu a fost mai anticomunist decat el etc. Acelasi lucru e valabil si despre Manolescu.

Mai mult, Liiceanu si gruparea sa au pus practic monopol pe demersul cultural romanesc. Sunt promovati doar intelectualii care dau cu limba acolo unde trebuie. Daca nu aparti grupului lor nu poti face aproape nimic, nu poti publica mai nimic etc, chiar daca ai mai multe diplome de la Harvard.

Exista niste probleme reale, care la o privire de ansamblu asupra cartilor sale nu ies la iveala, dar care sunt extrem de daunatoare pentru cultura romaneasca, pentru ca se tinde tot mai mult la o identificare intre cultura romaneasca postdecembrista si gruparea Liiceanu-Plesu-Patapievici, care intre noi fie vorba, nu au absolut nicio specializare.

Pentru cei interesati de aprofundarea acestui subiect am scris un material despre Liiceanu si herta Muller, respectiv despre Manolescu si Herta Muller.