16 nov. 2010

Ce mai asteapta Romania pentru a confirma participarea la decernarea Premiului Nobel pentru Pace?


Nu, nu pricep deloc cum sta treaba cu chestiunea asta! Nu pricep si pace! Cum adica? Romania ezita sa participe la decernarea Nobelului pentru Pace? De ce? Pentru ca premiul respectiv a fost acordat, anul acesta, unui disident anticomunist chinez? N-am condamnat noi definitiv comunismul? Nu avem un presedinte anticomunist, care in plin Parlament a citit urmatoarele fraze, in Discursul sau de Condamnare a Comunismului?

Disidenţa a fost strivită nemilos de cerberii regimului şi instrumentul lor principal, Securitatea. Menţionez aici acţiunile constante de marginalizare, compromitere şi lichidare a oricăror forme de gândire şi acţiune liberă: persecuţia mişcării iniţiate şi conduse de Paul Goma, cea mai importantă acţiune de protest colectiv împotriva încălcării drepturilor omului; arestările şi prigoana în rândurile muncitorilor mineri care au declanşat greva din vara anului 1977, sălbatica persecuţie a lui Vasile Paraschiv şi a altor activişti angajaţi în lupta pentru sindicate libere, distrugerea efortului de a crea Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România, acţiunile împotriva unor disidenţi, oponenţi şi critici ai regimului.”

“Principalele acţiuni criminale menţionate în Raport şi pe care ţin să le amintesc aici, ca argument pentru această prea-mult amânată condamnare sunt următoarele: (…) Reprimarea oponenţilor şi disidenţilor în anii ’70 şi ’80. Arestarea şi asasinarea celor mai curajoşi oponenţi - omorârea inginerului Gheorghe Ursu, condamnarea la moarte a diplomatului Mircea Răceanu, arestat şi judecat în 1989; condamnarea la moarte a persoanelor pe care regimul le considera vinovate de trădare”

“Condamnând sistemul comunist din România, îmi afirm admiraţia pentru eroismul celor care s-au opus dictaturii, de la luptătorii din rezistenţă şi militanţii partidelor politice anihilate de comunişti şi până la disidenţii şi opozanţii perioadei Ceauşescu. Aduc aici, în sesiunea solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului român, un omagiu marilor oameni de stat ca Iuliu Maniu, Ion Mihalache, Dinu Brătianu şi Ion Flueraş, martirilor Bisericilor precum Iuliu Hossu, Sandu Tudor, Vladimir Ghika, Richard Wurmbrand, Márton Áron, membrilor partidelor democratice din România, tuturor victimelor regimului totalitar comunist, oponenţilor şi disidenţilor.”

In plus, noi avem la ministerul de externe un om care intelege profund termenul de disidenta. Pe crestin-democratul Teodor Bakonsky. Prin urmare, ezitarile MAE, aflat sub conducerea sa, sunt de neinteles…. Ca sa nu mai vorbim de restul trupei. Ce va scrie, a doua zi, Vladimir Tismaneanu? Cat de tare va fi oripilata Roberta Anastase, membra a Asociatiei 21 Decembrie, si cum va vitupera Cristian Preda?

E adevarat ca ambasada chineză din Oslo le-a cerut celorlalte reprezentanţe diplomatice să nu participe la ceremonia care-l va onora pe disidentul chinez Liu Xiaobo. Însă, în pofida apelului, majoritatea ţărilor europene, între care Franţa, Marea Britanie şi Germania, precum şi Statele Unite au confirmat deja participarea. Ce mai asteapta Romania ca sa confirme, din moment ce termenul limita – 15 noiembrie – a trecut deja?

9 comentarii:

Augustin spunea...

Nu cumva Romania se pregateste sa ceara Chinei un consistent imprumut financiar? In conditiile in care FMI-ul pare a se codi sa mai dea bani tarii noastre, pare a fi plauzibil. Caci se apropie niste alegeri ... Cineva ar zice chiar ... alegeri electorale (!)

Niels Schmecker spunea...

Cred ca asteapta ca Tismaneanu, Mihaies, Patapievici, Voinescu-Cotoi, Preda si celelalte goarne de "dreptzi" ale Zupremului sa definitiveze Carta 2010, prin care sa atraga atentia celor in drept ca Opozitia si presa moguleasca din Romania incalca miseleste drepturile universale ale oranjgutanului... :D

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin, un imprumut pentru campania electorala. Sigur. Cu ocazia asta renuntam la anticomunism, dar doar pe extern. La intern ne dam mari anticomunisti. Stii bancul ala:

La scoala la Bula se spun poezii...si Bula cu mana pe sus...
Profa nu vrea sa-l puna, ca Bula zice prostii, dar in fine... Accepta sa spuna si el una.
Si incepe Bula: “N-avem paine, n-avem sare/Dar avem Canal la Mare/ Sa se plimbe cu barcuta/ Ceausescu cu Lenuta!” Abia se inaugurase Canalul...Si profa se duce la director sa spuna ca are probleme cu Bula.Si vine ala si-l pune pe Bula sa repete poezia.
Si incepe Bula: “Avem paine, avem sare/Avem si Canal la Mare/Sa se plimbe cu vaporu/Ceausescu si poporu'”. Si directorul zice: “Dar e bine tovarsa profesoara!” Si pleaca... Dupa care il intreaba profa pe Bula: “Pai bine ma, Bula, ce e asta, bre?” Si Bula raspunde: “Vedeti dumneavoastra, tovarasa, una e ce discutam noi aici, politica interna, si alta e ce zicem afara, adica politica externa”. :)))))))

Lilick Auftakt spunea...

@Niels, tot posibilul. Brrrrr

gugu spunea...

Mda, dl. Basescu plimba atunci termeni ca "oponent" si "disident" prin toata gura... Acum a cam uitat ce-a spus atunci... Curios e faptul ca si excelenta sa, dl. Baconsky, pare sa fi uitat.

Nu-i nimic, iata inca o palma data celor care au crezut ca actiunea de condamnare a comunismului a fost una SINCERA! Si, cat o mai fi presedinte dl. Basescu, sustinatorii sai o sa primeasca numai palme d-astea!

Lilick Auftakt spunea...

Excelenta Sa nu vrea sa supere R.P. Chineza. Doar ai vazut ce frumos s-au imbracat ei in costume de Stefan cel Mare. :D

Adrian Stoica spunea...

Este foarte posibil sa fie adevarat ceea ce spune Augustin.
Numai ca afacerile sunt afaceri si politica e politica. Adica, ce-o sa le faca chinezii francezilor, nemtilor, englezilor sau americanilor? N-o sa le mai vanda nicio chinezarie sau ce? Sa fim seriosi. Nimeni intreg la cap nu isi permite sa ignore, dpv economic aceste tari, dupa cum nimeni nu poate ignora nici China sau Rusia. Asa ca afacerile vor merge inainte si, cu buza umflata, s-ar putea sa ramanem tot noi. Ca intotdeauna!
Aminteste-ti si de jocul de glezne al diplomatiei romane in legatura cu preconizata vizita a lui Dalai-
Lama, acum cateva luni.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian,

Ha! Exact despre Dalai Lama vorbeam cu cineva, a propos de subiectul asta. :) Baconsky e, si in acest caz, cel care a facut toate demersurile ca sa impiedice vizita lui in octombrie.

Iar in legatura cu afacerile: China a incheiat contracte in valoare de peste 20 de miliarde de dolari cu firme din Franta, cu ocazia vizitei presedintelui chinez, Hu Jintao, la Paris, acum cateva zile.

Anonim spunea...

Vad ca nu sunt singurul care vad ca in Asia si China isi vad astia salvarea.
Sa inceapa adeverirea previziunilor lui Nostradamus din Romania?