25 nov. 2010

Mic monopol pe dreapta romaneasca


Asa cum Ceausescu instituise un adevarat monopol asupra dreptatii si adevarului, a cuvantului scris sau abia soptit, a gandului si chiar a visului, tot astfel un grup de intelectuali ai lui Basescu doresc sa instituie un monopol asupra gandirii de dreapta. Agentia de presa apropiata PDL ii sustine, si publica o scurta relatare aici.

La aceasta dezbatere Andrei Plesu afirma transant: “Salut constituirea primului grup de dreapta compact din Romania. Si trebuie sa adaug ca nu contam...”. Desigur, dl. Plesu se alinta intr-un fel atunci cand afirma ca persoana sa (sau celelalte personalitati prezente) nu conteaza.
Lasand asta deoparte, ar fi de intrebat in ce fel acest grup, care cuprinde in majoritate intelectualii de o anumita orientare, ar fi devenit primul grup de dreapta compact din Romania? Pentru ca numai Basescu si PD, care pana mai ieri erau de stanga, sunt astazi singurii exponenti ai dreaptei din Romania? Sarim si peste intrebarea asta si citim in continuare:

Gabriel Liiceanu:
“Eu cred ca intelectualii care nu se angajeaza direct in lumea politica au datoria sa ramana moralistii societatii, oamenii care isi pastreaza liber judecata pt a putea cenzura ceea ce politicienii in focul disputei lor nu mai protejeaza.”

Bine, dar domnul Liiceanu a pretins intotdeauna ca el nu este angajat direct in lumea politica. A ramas un moralist al societatii? A spus ceva atunci cand Alina Mungiu Pippidi contesta candidatura progeniturii presedintelui? A luat vreo pozitie in cazul Ridizi sau in multe alte cazuri de abuzuri si coruptie? Si-a pastrat libera judecata si a cenzurat TOTI politicienii? N-a inchis ochii niciodata? N-a preferat sa priveasca intr-o singura directie?

Andrei Plesu:
“Parerea mea ca la aceasta masa sunt mai multi oameni de dreapta autentici decat in partidele politice.”
“Problema e cu reperele. Daca e sa numesc un risc, si aici as spune ca acei intelectuali se smintesc, exista riscul unui complex de superioritate. In limba romana cuvantul moralist are o conotatie negativa.”
“Trebuie sa chestionam in permanenta istoria noastra personala daca vrem sa capatam acel profil de reper.”
“Oridecate ori simti ca libertatea ta este pusa in pericol de o idee politica, de o conjuctura privata, de o utopie personala trebuie sa faci un pas inapoi sa nu cazi in capcana unui partizanat.”


Desigur, problema e cu reperele. Aici Andrei Plesu are perfecta dreptate. Nu poti sa observi, in permanenta, ca doar altii se smintesc si capata complexe de superioritate, si tu sa nu te privesti, macar din cand in cand, in oglinda. In plus, e greu de crezut ca o masa lunga, cu noua personalitati (pe Patrasconiu, cu scuzele de rigoare, nu pot sa-l includ aici) ar contine mai multi oameni autentici de dreapta decat cei prezenti in TOATE partidele politice. Cat priveste problema cu chestionarea propriei istorii personale, dl Plesu ar fi trebuit sa gandeasca mai bine la unii din cei cu care statea la masa. Referitor la ultima afirmatie, aceea legata de capcana unui partizanat, prefer sa cred ca dl Plesu avea ochelari de cal, asa ca nu putea privi nici in stanga nici in dreapta sa…

Devis Grebu:
“Ma aflu intimidat in mijlocul unei noi generatii, alaturi de tineri mai tineri, foarte tineri timizi dar ale caror voci rasuna din ce in ce mai tare. Asta ca sa-l citez pe dl Stoica.”
“Marturisesc ca intial am avut intentia sa vorbesc liber, dar atunci cand o fac devin agresiv, asa ca e mai bine sa ma tin de un discurs scris si limitat de o foaie A4.”
“Sunt un dreptaci care se exprima cu stangacie din cauza emotiilor.”


Nu cred ca acest Grebu necesita vreun comentariu... Am pus citatele de mai sus pentru ca, adesea, prostia e foarte amuzanta…

In rest, puteti citi si singuri. Patapievici a avut un discurs elaborat, plin de “sinergia faptelor” dar s-a pierdut repede prin “meandrele concretului”, si si-a laudat activitatea de la ICR. Neagu Djuvara a fost de multe ori savuros (il numeste de trei ori pe Patrasconiu "Patrascanu"), asa ca nu merita nici o critica. Valeriu Stoica a graseiat cu gratie fara sa spuna mai nimic, iar autorul cartii despre care se facea vorbire – "Repere culturale ale dreptei romanesti" – adica dl. Cristian Patrasconiu, n-a spus ceva care sa merite relatat.

Asta-i tot? Da, asta-i tot! Aici se afla grupul care revendica monopolul asupra dreptei romanesti. Aici se afla singurii oameni autentic de dreapta…

Update: Baltazar s-a certat cu Pleasca. Ei, si? :)) N-au inteles nimic. N-au inteles rolul economistului/economiei in politicile de dreapta, astazi, si ca nu se face teorie pe burta goala. Prin urmare, printre cei noua, n-au avut invitat niciun economist. Interventia lui Baltazar a fost esentiala.

20 de comentarii:

Lulutza spunea...

A propos de Bogdan Baltazar... Prima oara-n viata l-am "cunoscut", ca si pe Basescu, de altfel, pe TVR Libera :D , in iunie '90, imediat dupa faimoasa mineriada... Ambii tunau si fulgerau, cu minie proletara, impotriva liberalilor, taranistilor, dusmanilor no. 1 ai boborului, adica Ratiu, Coposu si Campeanu... Si laudau cu mindrie patriotica faptele vitejesti ale "civilizatorilor"...

Pe urma, daca nu ma insala memoria, in '92, Baltazar a devenit membru fondator al FSN-PD, in care Basescu a ajuns ceva mai tirzior, pen'ca Vacaroiu, succesorul lui DragaStolo la Palatul Victoria nu l-a mai vrut ministru. Asa ca s-a dus Base la Petre-esti-cel-mai-bun, i-a intrat pe sub piele mai ales nevesti-si si asa s-a facut deputat FSN-PD de Vaslui, ca altundeva nu l-a vrut nimeni si doar nu era sa ramina tocmai el fara coledzi!

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza, da, e foarte posibil ca asta sa fie povestea lui Baltzar prin politica romaneasca.

Insa aici, in contextul asta, imi place ca pune punctul pe i. Dreapta, in primul rand, astazi, inseamna o doctrina economica. Iar domnii de mai sus uita asta. Dreapta nu inseamna doar aspectul moral, politic sau religios.

Pana la urma, esenta dreptei se afla in sectorul privat, in intreprinderile mici si mijlocii... Adica in entitatile atat de crunt lovite astazi exact de "dreapta" d-nilor Liiceanu, Plesu si Patrasconiu... (450.000 firme inchise in nici doi ani!) Domni care, desi ar fi trebuit sa protesteze energic, nici nu cred ca au bagat de seama ce se intampla...

In rest, eu cred ca era asa cum povesteste Baltazar: Paleologu l-a pus sa se ocupe de mobila. :D

Micawber spunea...

Din partea mea, sa se adune si zilnic si sa se autoproclame ayatollahii dreptei, stangii, susului sau josului.

Un singur lucru nu pricep: ce cauta distinsul Neagu Djuvara la adunarea asta de precupete?

Lilick Auftakt spunea...

A vorbit foarte bine. :) Si face si un misto fin de tot de ei... :))

clerc spunea...

E jalnic si previzibil tot ce s-a intimplat. Licheaua de Patrasconiu a urinat un obiect pe care il numeste carte, iar magistrii spirituali care trag pe nas fumurile unei drepte inexistente au venit sa-l tamiieze. Jenant si patetic! Ce cauta in acea gasca trista, compusa din oligofreni mediatici, Neagu Djuvara? O fi o chestie de virsta - desi nu s-ar spune? S-o plictisi pe-acasa boierul Neagu? Are nevoie de circ ca sa se amuze? Poate toate la un loc.
Oricum, mai avansez o ipoteza: e posibil ca sobolanii clerici ai lui Basexu sa fi mirosit ca nava se duce dracului. Si ei vor sa supravietuiasca. Unde? Sper din tot sufletul ca nu la PNL. Daca Crin ii primeste pe nenorocitii astia de-a dreapta sa, eu il votez pe Vadim sau pe Becali...

Hendrix spunea...

Initial n-as fi vrut sa scriu nimic, scarba era prea mare fata de telectualii lui ba-secu care pozeaza in dreptaci. Ce sa scriu despre aceste hahalere, pupincuristi basescieni de cea mai joasa speta care acum propovaduiesc dreapta? N-as vrea decat sa pun cateva intrebari de bun simt, poate retorice.
Ce-au facut acesti indivizi in 90, cand ilici a pus stapanire pe tara? Ce-au facut ei pana in 96?Ce-au facut jegurile astea in perioada 2001-2004 cand nastase controla autoritar tara?
Vorbele sunt vorbe, faptele sunt fapte. In 90 era celebra intrebare:,,ce-ai facut dumneata in ultimii 5 ani?'', o intrebare legitima, la care multi fesenisti de prim rang sau mai mici nu puteau da un raspuns onorabil. Intrebarea mea pentru pleshu, liicheanu si patzachinevici este asadar:,,ce-ati facut in ultimii 20 de ani, mey tovarasi?''.
Neagu Djuvara a fost in acesti 20 de ani un liberal adevarat, n-a facut compromisuri in acesti ani precum jegurile susamintite. Este singura persoana DE DREAPTA autentica prezenta acolo. De ce a fost chemat? Au incercat astfel sa-i legitimize e ceilalti.
Grebu, patras-coiu? Nulitati, vuvuzele oranj create de ,,mogulul''SOV la Coti. Apropos, dar unde sant dreptacii biju morar, TRU ori nea Cotoi?
Concluzie: sezatoarea de ieri a telectualilor basescieni n-a fost decat o mascarada groteasca din epopeea securistului de la Anvers:,,NOI suntem de dreapta''. O noua incercare de falsificare a adevaratei drepte liberale. Astept cu nerabdare cat de ,,dreapta'' vor mai fi dupa ce ba-secu va intra la cosul de gunoi al istoriei.

vali plesca spunea...

eu nu inteleg unde ati gasit cuvantul 'monopol'. si chiar daca ar fi asa, ce-i impiedica pe altii sa faca grupuri intelectuale de dreapta? eu am unul in birou :). ceea ce e grav este ca se vorbeste mult si sterp despre dreapta, iar, in 20 de ani, nu a existat nici o masura de dreapta pusa in practica. telectualii astia sunt buni atata vreme cat ne radem de ei si nu-i luam in seama

ADRIAN spunea...

Grebu ??!!??
acel "grafician" care produce "desene satirice" imbibate de spiritul gazetelor de perete staliniste !???

Ca fost fan al UFD ma simt extrem de ingretosat.
Paleologu jr. ?? Un ins care aflat in functie de decizie merge sa planga in sunet de vioara langa o casa daramata abuziv? Unul care in functia lui accepta publicarea unei asa-zise carti negre a patrimoniului exprimand astfel cum nu se poate mai clar incompetenta si impotenta in a rezolva problema pentru care era cocotat in functia de ministru? Pai cred ca e de dreapta doar in baie, cu poza in fata a celei care face soarele portocaliu sa rasara si langa a carei auguste persoane s-a plimbat descult pe plaja de la Sulina in timp ce patrimoniul de acolo e lasat de izbeliste ...
Gretos, gretos

Lilick Auftakt spunea...

Daca observam bine, exact de la inceput Djuvara le taie maioneza. Uitandu-se in jur, spune ca a fost pacalit sa participe la acest eveniment de lansare de carte si ca, in definitiv, volumul nu este o carte despre dreapta ci o serie de marturisiri care suna mai degraba ca o spovedanie.

Unui garçon i s-a comandat sa transcrie in aceasta carte ce au de spus magistrii sai si asta a fost tot. Exista vreun economist care sa priezinte in carte doctrinele de dreapta? Exista vreun istoric care sa prezinte curentele de dreapta? E, Djuvara, dar el nu prezinta asta. Fiecare nu vorbeste decat pt sine, garçonul transcriind constiincios o serie de convorbiri separate in care fiecare vorbeste despre sine, asa cum bine spune Neagu Djuvara.

Shadow spunea...

Am si eu o intrebare.

De cand sunt grebu si "patrascanau" intelectuali? Ei Da Patrascanul original era intelectual.

@Vali.
Nu te face ca nu vezi "fatarnicia" si "ipocrizia" argumentului. Se saluta "primul" astfel de "grup intelectual". Exista o mare frustrare printre "intelectualii prezidentiali". Faptul ca pe ei "posteritatea" nu ii va retine pt ca "opera" lor este destul de "succinta" ca sa nu-i spun "mediocra". De aici si faptul ca ei considera ca "intelectualitatea" romaneasca "incepe" si se "termina" cu ei.

De aici si dorintele din ce in ce mai putin ascunse de a scapa de "repere" si de "etaloane" din intelectualitatea romaneasca. Mai ales ca acestia nu mai traiesc si deci nu-si si-ar putea "proteja" pozitia. Asa se explica anularea lui Eminescu, Nikita Stanescu, Blaga, etc.

Pe scurt "cultura romana" a inceput "azi" cu Liiceanu, Plesu, Cartarescu, Patapievici si compania.

Una din aberatiile lui plesu de "saptamanile trecute" este ca nu poti critica ceea ce spune un intelectual daca nu ai un "cv" macar la fel de laborios ca al acestuia. Lasand la o parte aberatia cf careia "domeniul de expertiza" e una si "politica" e alta, stilul "elitist" non argumentat, axiomatic mental al acestui tip de argument da masura situatii acestuia in afara "realitatii".

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow,

Bine punctat!

Si, ca raspuns la intrebari: Patrascanul original era un intelectual, dar de stanga. :)))))
Hai ca a facut un misto delicios Djuvara.

Devis Grebu? Brrrr. Sinistru! Ce intelectual? :))

Shadow spunea...

Erata Lilick la ce am scris. Din viteza azi e o zi plina de "aniversari" la servici deh :-).

Erata la:

"Lasand la o parte aberatia cf careia intelectualul "generic" se pricepe la "orice" si fara referinta "domeniul de expertiza" care e una si "politica" care e alta, stilul "elitist" non argumentat, ...."

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, se intelesese, oricum. Petreceri frumoase! :)

Micawber spunea...

Sigur, N. Djuvara a facut o bascalie fina de insii aia. Dar tot nu inteleg cum de a acceptat sa participe la sindrofia aia basista, sa ma tai.

Lilick Auftakt spunea...

@Micawber

Nu stiu, dar cu prima ocazie (intalnire) o sa il intrebam. :)

Shadow spunea...

Nu zic ca pleasca nu reactioneaza "copilaresc". taica-su a fost mereu un elitist extrem dar baltazar este un "nonsens uman". Intradevar ce spune lulutza e adevarat. A "cumparat" (nu a prins) un post la brd care l-a facut si "bogat" si celebru. Intr-un final cand francezii s-au prins l-au scos afara si nu lucreaza nici macar cu firma lui de asa zisa "consultanta".
Cand a fost scos de la brd a facut "poteci interminabile" la tovarasu' magureanu la birou. Acolo "vizavi" de guvern deasupra fostului magazin "vox maris" a nimeni altuia decat vantu.

Si da a fost pe "listele" (cartile basiste pt premier. Doar ca basescu nu are incredere in el totala ca nu e ca boc. E cam ca "basescu", din punctul asta de vedere se aseamana foarte mult.

vali plesca spunea...

shadow, noii avem multe dialoguri neterminate... astea ar merge la o bere... sau un vin fiert, acum...
nu te contrazic, nu pentru ca as fi de partea ta in totalitate, ci ca nu e treaba mea sa apar "telectualii".
ce vreau sa zic e ca nimic nu-i opreste pe marii telectuali penele (marga sau a drian paul iliescu sunt chiar nume care stiu ce e ala liberalism) sa coaguleze un grup identic. si apoi, vorba ceea, in idei sa ne batem si in argumente sa ne trantim...

radu spunea...

Toata stima pt. domnul Djuvara, dar eu inteleg prezenta sa acolo: conflictul cu Crin care "a sustinut comunistii din PSD" si prietenia batranului istoric cu marii granguri ai anticomunismului basisto-sinecurist.
Observatia cu Baltazar e corecta, cu toate ca individul e suspect. Grangurii astia telectuali au nota zece la gargara dar sunt zero la partea economica.

Shadow spunea...

@vali

Cu mare placere vin si fiert sau tuica fiarta ori cand dau eu pe la Bucuresti ori cand dai matale pe la Paris.

Nu e vorba sa aperi "telectualii". Era vorba de "primul" asemenea grup. Asta era "ipocrizia si fatarnicia" si faptul ca "stilul" vine pe un "calapod" deja utilizat. Si sa fim seriosi ca nu e nici pe departe "primul" este insa cel mai "publicizat". Pt carticica lui patrasconiu sau ca sa se dea "telectualii neamului"(astia sunt cei prezidentiali, ceilalti sunt "telectualii vanduti, mediocrii, etc".

Intelecacatualitatea rromana spunea...

Vaaai, deci ceva deosebit si extrafin!
Si cind te gindesti ca-n 2004 erati toti (penelisti, pedelisti) in aceeasi barca, la curul cocalarului national!