24 nov. 2010

Primar liberal


A inceput sa se vorbeasca din ce in ce mai des in blogosfera liberala despre alegerile locale si, mai ales, despre viitorul candidat pe care PNL il va prezenta in alegeri la Bucuresti. Si e normal. Momentul alegerilor locale, chiar daca pare acum inca indepartat, e extrem de important pentru acest partid aflat in ascensiune. Urmatoarele alegeri parlamentare depind in mare parte si de primarii pe care liberalii vor reusi sa ii impuna.

In ultimele sondaje am observat doua personaje care stau foarte bine la incredere/ popularitate: primarii Oprescu si Piedone. Vor fi, mai mult ca sigur, doi dintre candidatii care se vor lupta in 2012 sa cucereasca Bucurestiul, alaturi de personajul porno al politicii romanesti, Elena Udrea.

Si pe Oprescu si pe Piedone i-am vazut, in diverse ocazii, dandu-se aproape peste cap sa capteze atentia electoratului, de cele mai multe ori in ipostaze ridicole. Si de fiecare data m-am intrebat: oare bucurestenii nu-si mai doresc altceva decat un bufon? Pe cineva care doar ii distreaza?

PNL nu va putea sa prezinte un personaj care promite o autostrada suspendata, petreceri cu multi carnati si Mosi Craciuni, cel mai inalt brad din lume, cea mai mare fantana muzicala si alte minuni. Nici pe cineva care se imbraca ca un mascarici, precum Piedone, si nici o precupeata de Plescoi cu decolteuri adanci, precum Elena Udrea. E clar ca ei vor prezenta... ALTCEVA. Candidatul liberal trebuie sa fie ALTFEL.

Nume care s-au vehiculat pana acum? Andrei Chiliman, Mircea Diaconu, chiar Crin Antonescu (dar a negat), Johannis... Voi pe cine vedeti candidat? Ce argumente aveti? Ce luati mai repede in calcul? Bineinteles, se pot exprima si nebucurestenii. In fond, e vorba despre PNL.

PS - Intre timp si-a mai anuntat cineva disponibilitatea de a candida: "Cristian Preda: Daca sunt cel mai bine plasat, candidez pentru Bucuresti" Ori e naiv, ori declaratia face parte din strategia: "Uite ca si la noi in partid e democratie"

27 de comentarii:

radu spunea...

Am mai spus: Calin Anton Popescu Tariceanu.
A performat ca premier, poate performa si ca primar. I-a facut fatza 4 ani basecului. Un om serios, cu experienta si tinuta, un bun manager.
Ar fi si o buna ocazie de a testa imaginea guvernarii liberale prin comparatie cu cea a cabinetului udrea-dobibok.
Ultimul banc: "Sa i-o dam lui Udrea-n Falca"
M-am gandit bine: Chiliman trebuie pastrat la sectorul 1. Sa nu dam vrabia din mana...
Merge si Mircea Diaconu.

radu spunea...

PS: Johannis e sibian, cum sa-l importam la Bucuresti? Ne trebuie un bucurestean, Johannis e de pastrat ca posibil viitor premier.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, Tariceanu exclus. Nu numai ca nu ar vrea sau ca nu ar vrea Crin. Dar nu se face sa pui un fost prim-ministru sa "coboare" la primarie. Eu nu prea stiu asemenea cazuri.

Lilick Auftakt spunea...

@Radu, deci parerea ta e ca trebuie neaparat un bucurestean... OK!

Mihai4, pe facebook, imi scrie ca il prefera pe Diaconu, iar ca Orban ar fi prafuit.

Oana C spunea...

Lilick, Orban nu are o imagine buna, din cauza pretinsului accident, iar cei cu care interactionez eu (dintr-o televiziune generalista foarte bine cotata), il acuza pe fata ca e betiv! Tariceanu nu are cum sa coboare, dar ce ai spune de Liviu Jicman sau Nistoran, sunt tineri, dar le-ar trebui un PR agresiv , n-au vizibilitatea necesara inca!

atreides spunea...

Mda, in acest moment si eu zic tot Mircea Diaconu,dar ne mai gandim pana atunci. Oricum, imi place sa cred ca PNL nu va desemna candidatul cu vreo luna inainte de alegeri.

ADRIAN spunea...

Eu ! :))

Dincolo de gluma, nu mai vreau primar propulsat de imagine. Oricat l-as aprecia pe dl Diaconu, si chiar il apreciez, nu cred ca s-ar potrivi pe problemele complexe ale orasului.
O reala viziune de urbanism si intelegere a orasului este necesara insa dublata de abilitati deosebite in plan juridic si economic. Peste toate astea trebuie si o larga palarie diplomatica si intelegerea perfecta a administratiei. Asta in termeni ideali caci in realitate spectacolul este esential. Altfel cum s-ar explica prezenta unui Vanghelie pe un scaun de primar ?!

Cred ca dl Vosganian ar avea tot fondul necesar dar nu cred ca s-ar simti in largul sau la o asemenea sarcina dificila.

Rational Idealist spunea...

Cred ca Tariceanu ar fi totusi o optiune, si nu cred ca ar refuza daca i s-ar propune.
Alt posibil candidat: Mihai Voicu.
Altul: Cristian David.

Liviu Jicman spunea...

De acord cu atreides in ceea ce priveste desemnarea din timp a candidatului. Cred ca pentru bucuresteni e nevoie de o abordare responsabila, iar propunerile de ultim moment nu sunt serioase din aceasta perspectiva. Asta chiar daca pot fi utile ca tactica de imagine, vezi chiar prima alegere a lui Basescu la primarie.
Pe langa asumarea din timp a candidaturii, imi doresc ca PNL sa mai aiba in vedere cateva elemente, precum:
- stabilirea unor obiective administrative, prin consultari cu bucurestenii. Asa cum se lucreaza in comisii la oferta de guvernare, tot asa la un nivel mai mic trebuie pregatita oferta pentru Bucuresti
- o competitie deschisa in cadrul partidului care sa ia in calcul, de preferinta, si optiunea bucurestenilor. De ce nu un fel de alegeri preliminarii. Chiar in aceasta discutie s-au lansat cateva nume importante si cu profil total diferit (Tariceanu, Diaconu, Chiliman, Orban). Cel mai bine ar fi sa aflam ce zic si bucurestenii.
- in fine, o preconditie, poate cu asta trebuia sa incep, este sa-si doreasca si candidatul respectiv. Asa ca mi-as dori ca cei care ar intentiona sa faca acest pas sa isi anunte intentia deschis, inainte de luarea deciziei interne, ca sa ofere sansa si membrilor simpli si chiar simpatizantilor sa evalueze persoana respectiva. E greu sa estimam sansele cuiva daca acesta nu e perceput ca un potential candidat (si iar, aici e cazul a cel putin doi dintre ei mentionati: Calin Tariceanu si Mircea Diaconu)

Lilick Auftakt spunea...

@Oana, nu stiu ce sa zic. Nu ar trebui cineva cu notorietate? E timp pentru a lansa oameni noi, care sa faca fata notorietatii celor de mai sus: Oprescu, Piedone, Udrea? Despre candidatul liberal nu va scrie doar presa de la Bucuresti. In principiu ar trebui sa fie cunoscut de toata tara. E greu de tot sa impui pe cineva in asa scurt (totusi) timp.

@Atreides,

Mda!

@Adrian, :))

Sa zicem ca am accepta si partea legata de spectacol, pentru ca se vede ca bucurestenii vor si asta (il uitasem pe Vanghelie, dar se adauga perfect in grupul bufonilor din textul meu). Totusi acest spectacol ar trebui sa fie si de calitate.

Cred ca si Vosganian e o propunere buna. Cel putin e om de cultura, cunoaste Bucurestiul si problemele lui. Probabil ar da atentia cuvenita unor aspecte la care te pricepi foarte bine tu.

@Rational idealist

foarte multi vad ca il propun pe Tariceanu...

@Liviu,

Excelent comentariul tau. Pe scurt deci: consultare cu bucurestenii, competitie interna in PNL si declararea intentiei de a candida. In plus, desemnarea din timp a candidatului. E posibil insa ca PNL sa nu doreasca asta, exact pentru ca se urmareste o tactica de imagine.

Jpost.ID spunea...

În legatura, oarecum, cu liberalismul se pregateste azi o analiza a dreptei românesti, la Hotelul Mariott. O utopie, adica, bazata pe repere intelectuale fiindca de cele economice nu poate fi vorba. Iar reperele intelectuale sunt, cine altii decît asistatii financiar ai presedintelui alaturi de marele om de afaceri cu statul, Valeriu Stoica.

Lilick Auftakt spunea...

Haha! Asistatii se publica, se felicita si se citesc doar intre ei. Sa nu ii deranjam. :D

vali plesca spunea...

de ce nu faceti voi frumos alegeri interne pentru postul asta?

Crăciun Florin spunea...

Sunt de acord cu Liviu. Viitorii primari de sectoare și viitorul primar al capitalei din partea PNL trebuiesc desemnați de pe acum și scoși în fața publicului. De fapt, mai peste tot în țară se cuvine a da populației posibilitatea să judece pe candidatul liberal la primăria locală, la consiliul local etc.

Iar este corect ca acești candidați să treacă prin alegerile interne ale PNL și, mai înainte, prin sondajele locale. Notorietatea, simpatia populației, aprecierea ei ar trebui să fie definitorii pentru ca un viitor candidat liberal să fie susținut a ocupa o funcție publică.

Mai este o problemă. Văd că ne raportăm la sondajele de până acum. Este o greșeală. Întâi să sondăm noi populația cu privire la eventualii candidați liberali, să îi trimitem în fața publicului să vorbească, să își exprime ideile, să fie cunoscuți și, pe la finele anului viitor să vedem ce va spune cetățeanu. Apoi îl alegem, intern, îl propunem cetățenilor și îi facem campanie. Și lui și consilierilor liberali care îl vor urma la primărie.

Este posibil ca în acest fel să avem surprize. Orban, de exemplu, un individ pe care îl simpatizez mult, ar putea să obțină sufragiile bucureștenilor. Dau un exemplu. Iar noi ar cam trebui să combatem, cumva, campaniile de denigrare promovate de pedelepre și pesediști împotriva liderilor liberali. Chiar în discuțiile „de la om la om” de pe stradă.

Ar fi frumos să cucerim capitala, dar ar fi și mai frumos să cucerim mai toate orașele mari și, acolo unde se poate, să cucerim mai toate localitățile.

Apropo de nominalizări. În București, ca de fapt și în alte localități, nu este bine să propunem oameni din afară. Vosganian este perceput ca ieșean, de exemplu. Am „strica orzul pe gâște”.

ADRIAN spunea...

@cepeca: eu nu-l percep pe Vosganian ca iesean chiar daca e senator de Iasi. Cu atat mai mult l-as vota cu cat eu insumi sunt, printr-o intamplare, nascut la Iasi :)) Anvergura domniei sale ca om experimentat in finante, mediu politic cu toate aspectele sale - negocieri, administratie, legalitate - dar mai ales cu orizontul sau cultural nu cred ca are o contrapartida de notorietate in PNL.

Dar daca asa s-ar pune problema atunci cum naiba se face ca ne-am procopsit o vreme cu unul din Basarabi (Murfatlar) Constanta? Sau cu unul din Videle ? :))

Pe de alta parte chiar ar trebui alegeri preliminare in PNL pentru aceasta functie esentiala chiar daca asta l-ar zgandari un pic pe dl Chiliman in orgoliul propriu - ca primar al celui mai important sector si ca presedinte al filialei si, prin urmare, candidatul care ar fi cel mai firesc din acest punct de vedere.

Dar de fapt ce doreste/asteapta PNL de la un primar general? Ma si tem sa pun aceasta intrebare desi ea ar trebui sa fie prima pusa pentru a selecta profilul cel mai potrivit sarcinii ...

Hendrix spunea...

Nu mi se pare un subiect serios acum. Consider ca este o tema falsa de discutie, un fel de continuare a telenovelei legate de posibila candidatura a nutzicii in 2012. Impresia mea este ca scenariul posibilei candidaturi al udrei este o diversiune portocalie, se consuma mult prea multa energie pe speculatii ieftine. Se pare ca multi jurnalisti sau bloggeri ii fac astfel jocul udrei.
Nefiind bucurestean n-ar trebui sa ma intereseze. Ma intereseaza insa aspectul pur politic,stiut fiind faptul ca alegerile locale din Capitala au dat DE OBICEI trendul alegerilor generale din toamna. Asa a fost in 96 cand a castigat Ciorbea sau in 2004 cand a castigat ba-secu.
In 2008 s-a produs ceva atipic, un independent fiind castigator. Era el independent? Nu! Oprescu doar a profitat de faptul ca n-a fost desemnat de pesedisti si a mers de unul singur, jucand perfect cartea victimizarii. Si a castigat, cu largul concurs al liberalilor care au votat impotriva lui bleaga. Campania portocalie dusa in turul doi pe tema 15 iunie-mineriada a fost o lovitura de bumerang pentru portocalii.
Orban a avut cel mai bun program, cea mai civilizata campanie. In orice tara normala ar fi trebuit sa iasa lejer primar. Este Romania o tara normala? Va fi ea in iunie 2012? Inrebari retorice, desigur.
Orban ar fi cea mai buna solutie, intrucat Chiliman va candida mai mult ca sigur tot la sectorul 1. Cred ca se va repeta scenariul din 2008, doar ca in finala nu va mai fi bleaga ci nutzi a lu cocosh. Sper ca portocaliii sa ia o tzeapa la fel de mare precum pe 15 iunie 2008.

radu spunea...

Trebuie facute sondaje cu candidatii avuti in vedere de PNL si propus cel mai bine plasat. Trebuie pe urma consilieri de imagine, training, branding, o strategie desteapta si un om capabil sa faca fatza contracandidatilor.
Constat cu tristete ca in PNL exista o criza de personalitati cu suficienta priza asupra bucurestenilor. Experimentele cu oameni de cultura sunt bune doar pentru oamenii de cultura, din motivul asta candidatura lui Cr. Preda la PD mi se pare un banc.
Mircea Diaconu pare pt. moment solutia cea mai buna, dar e una de avarie.
Daca vrei sa te voteze bucurestenii tb. sa te voteze si amaratii din Pantelimon si Rahova, nu?
Orban in nici un caz, daca nu vrem sa ia iar sub 15%. Vosganian nici atat. Trebuie gandit pragmatic.
Eu pun pariu ca daca s-ar face sondaje si Tariceanu ar fi printre propuneri, ar fi cel mai votat. Daca pierd pariul, asta e, dar sondaje exploratorii tb. facute.

Lilick Auftakt spunea...

Sa va spun totusi ce avem pana acum. O rezolutie a PNL Bucuresti aprobata in BPC: http://www.scribd.com/doc/36612702/Rezolutie-PNL-Bucuresti-30-August

Si, ca sa ne mai limpezim putin: Mircea Diaconu (intrebat de Buble) a spus ca nu vrea sa candideze, daca nu se hotaraste cumva asta la partid.. Dar in cazul asta ar trebui totusi sa fie intrebat mai intai. Domnul Chiliman a spus ca prefera tot sectorul 1, dar daca partidul ii propune candidatura la PMB va accepta. Sunt doua dintre optiunile voastre. Cum vad ca sunt si Tariceanu sau Vosganian, dar de la care nu exista nicio pozitie mai mult sau mai putin oficiala. Cel putin eu nu am citit/auzit.

Dan Trofin spunea...

io cred ca pt PNL e indicat un candidat tehnocrat, bun specialist, cu o minima perceptie si notorietate ! care sa fie sustinut politic de catre PNL ! asta ar da forta argumentului lui Crin cu viitorul guvern compus din acest gen de persoane, sustinute politic !
si avansez si un nume, fata de care conului Dinu i-ar cam mustaci "un zambet de oligarh petro-liberal" :D
ma refer la Gheorghe PIPEREA ! pentru mai putinii connaisseuri, se incadra in profilul candidtaului prezidentiabil ccreionat de Patriciu, la precedentele alegeri ! iar pentru altii, asta ar fi fost si propunerea lui reala pt 2009, cred io !

altfel, ar merge bine si varianta cu Mihai VOICU, e timpul lui cred io !

Anonim spunea...

Ce bine i-ar sta madamei intr-o vitrina in cartierul cu lampadare rosii din Amsterdam!

Crăciun Florin spunea...

@Adrian,

Eu văd în Vosganian un foarte bun teoretician și mai puțin un practician în problemele de administrație locală. Este posibil să greșesc.

Mult mai bun mi se pare aici Chiliman. Are experiență multă, foarte multă și are și o mare parte din S1 de partea lui. Sun convins că există, în rândul bucureștenilor din alte sectoare persoane care îl agrează. Cu o susținere bună din partea PNL ar putea câștiga capitala.

Ai pus o întrebare care naște dileme. Ce dorește PNL de la primarul general ? Dar bucureștenii ?

Adrian Stoica spunea...

@Lilick, eu cred ca Tariceanu ar fi foarte bun, cu conditia sa vrea. Dar, ma cam indoiesc ca o sa vrea.
In ceea ce priveste "coborarea", ia sa vedem care ar fi alternativele:
a) presedinte in 2014? Sa vedem ce se intampla in 2012.
b) premier in 2012? Improbabil, extrem de improbabil.
c) ministru in guvernul din 2012? Da ... Dar, nu e si asta un fel de "coborare"?
d) parlamentar? Pai, ce mare scofala? E mai puternic un "simplu" parlamentar decat un primar sau presedinte de CJ? Bine, nu chiar orice primar. De ex., Ciuhandu e slab, intr-adevar, dar Falca? Sau, chiar Mazare, ca sa nu vb numai de PDL?
De ce nu cred ca o sa vrea? Fiindca, daca pierde, pierde foarte mult. Si el, si partidul. Asta e.

niku_elektriku spunea...

bre, 'ndraznesc sa'mi bag si io nasu'n ciorba liberala autentic da dreapta, desi nu'i prea higienic ce fac (nas? CIORBA??? CIHHH...)
zic ca n'are sens sa se mai organizeze viitoarele alegeri pentru premare, din cauza de victorie a lu' oprescu cu peste op'j la suta, previzibila dupa ce electoratu' educat al capitalii o sa fie cazut demult pe spate dupa taierile de pamblici la monumuentalele edificii pasegiu' si etaju', pardon, stadionu' mia lanoliu, ce o sa reprezinte, totusi, altceva decit cu ce erau obijnuitzi pin' acu', adeca sa'si realeaga premarele cu doar shai'j la suta, pentru neste amarite de bancutze si panselutze.

Lilick Auftakt spunea...

Indrazniti, indrazniti... :)

Vasile Baescu spunea...

Păi...uite cum văd eu că stau treburile şi să vorbim de propunerile de până acum:
Chiliman - face treabă la sector cu greu, dar face. Cu primar general PNL, Chiliman ar face din sectorul 1 cel mai frumos sector!
M.Diaconu - toată stima pentru managerul din el, pentru gospodarul înăscut, dar e prea mare pălăria...!!!O să aibă Ministerul Culturii dacă o să câştigăm alegerile parlamentare!
Crin Antonescu...ha,ha,ha !!!
Iohannis, Klaus Werner...hâmmmm???
Cred că ar merge şi ar merge bine!
Sibiul e boboc, lasă acolo un etnic de-al său care va câştiga sigur şi el vine aici la luptă!
Argumente: administrator excelent, om de cuvânt, relaţionat perfect cu Austria, Germania şi nu numai...
nu poate fi dus cu zăhărelul şi nici minţit!
SUPER argumente: câştiga primăria Bucureştiului, simte astfel şi pulsul politicii dâmboviţene din mijlocul ei, pentru a putea fii promovat urgent prim ministru la prima remaniere!!!
Comentarii vă rog!

Lilick Auftakt spunea...

Da, Vasi, foarte posibil.

@Tuturor,

Eu nu am nicio problema sa votez unul dintre cei enumerati mai sus. Fiecare are calitatile lui si punctele lui forte. Cel mai mult ma gandesc insa la Bucuresti, la bucuresteni. De fapt la ce isi doresc ei, sau daca stiu sa aleaga, sau daca stiu ce isi doresc.

radu spunea...

Imi doresc asa: primar (orice, dar nu PD). Evident, Chiliman, daca va fi propus.
Dar mai ales majoritate liberala in consiliul general.