Sebastian Lazaroiu scrie astazi un text ironic, in care trateaza la un moment dat si cazul «Teo Peter»:
«La insistentele presedintelui Traian Basescu, familia lui Teo Peter nu a primit despagubire jignitoarea suma de 8000 de dolari, asa cum intentionau autoritatile americane sa ii ofere, ci o suma cu mai multe zerouri (presedintele chiar i-a ironizat pe americani, spunand ca, daca sunt prea saraci, le dam noi un milion de dolari sa plateasca despagubiri familiei)»
Informatia e preluata de toata presa, dar va recomand articolul din Gandul.
Sa vedem insa cum a gestionat un alt stat european, si anume Italia, un caz asemanator. S-au lingusit italienii pe langa partenerii americani? I-au luat la misto, marlaneste, oferindu-le bani? Le-au lins cizmele? Veti afla din paragrafele ce urmeaza:
Pe 3 februarie 1998, in apropierea orasului italian Cavalese, la Cermis, o statiune de schi situata in Dolomiti, un avion militar american care zbura la joasa inaltime a rupt cablul unui teleferic, care a cazut si a ucis 20 de pasageri: opt germani, cinci belgieni, trei italieni, doi polonezi, un austriac si un olandez.
In urma procesului desfasurat in Statele Unite, pilotul avionului militar, capitanul Richard J. Ashby, si navigatorul sau, capitanul Joseph Schweitzer, au fost gasiti nevinovati in prima instanta pe cele doua capete de acuzare, "omor involuntar" si "omucidere din imprudenta". Cea de-a doua instanta i-a gasiti insa vinovati de "obstructionarea justitiei" si "comportament nepotrivit pentru un ofiter", pentru ca s-a constatat ca au distrus, in scopul de a ascunde probe, o caseta video inregistrata de avion in timpul accidentului. Au fost condamnati la sase luni de inchisoare si au fost concediati din armata.
Acest eveniment, si faptul ca in prima instanta pilotii americani au fost achitati, a pus presiune asupra relatiilor internationale dintre Statele Unite si Italia, la fel cum s-a intamplat si in cazul romanesc (document wikileaks). Cu toate astea, statul italian a gestionat excelent situatia in favoarea familiilor victimelor, cerand prin intermediul primului ministru Italian D'Alema suma maxima pretinsa de acestea, si anume cate 3,8 milioane marci, despagubire, pentru fiecare din victimele groaznicului accident. Statul american a acceptat imediat sa acopere 75% din suma, restul revenind pilotilor.
Nimeni nu a promis nimic, la ureche, ambasadorului american. Nimeni nu a luat la misto Statele Unite. Iar suma pe care au platit-o americanii a fost cu mult mai mare in acest caz, in care au fost implicate, pana la urma, nu doar doua, ci sapte state. Nu ma astept ca slugile lui Basescu sa invete ceva din acest exemplu, despre felul demn in care trebuie sa se comporte doua tari aflate intr-un parteneriat, in situatii presante. E bine insa sa facem, de fiecare data, cuvenitele comparatii.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
10 comentarii:
E imposibil sa poti comenta asa ceva, cu toate ca nici italienii nu-s departe. Totusi, experienta lor si regulile diplomatice si-au aratat valoarea.
@Sandman, da. Americanii au scos milioane bune din "buzunar" in cazul ala si nimeni nu s-a simtit umilit, nu a facut misto, nu s-a ploconit.
@lilick
Lucram in Italia cand a fost accidentul cu pricina. Nu-ti spun ca "opinia publica" a fost oripilata de caz reiesind ca pilotii americani nu respectau niciodata "plafoanele de zbor" date si impuse de comandamentul fortelor aeriene italiene. Din acel moment au inceput sa le respecte. Din pacate insa nici talia nu a reusit sa ii treaca prin "justitie" pe cei doi. Simpla nerespectare a plafonului de zbor cand "conditiile" nu erau de "forta majora" (meteo, pb tehnice, etc) faceau ca cei doi militari americani sa riste puscarie pe viata in Italia.
lazariche sarmanul poata sa "minta" cat poate, politica externa a sefului sau "pritocita" de mazetele de consilieri este nu numai nula dar si neavenita. Asa ca le ramane doar sa "faca misto". Ce sa te astepti de la asemenea "specimene".
@Shadow, am vazut si comentarii mai recente pe tema asta. Lumea inca e sensibila...
Fac misto pe barba lor, nu stiu cum sa zic. Probabil au uitat cum a reactionat atunci lumea. O cauta cu lumanarea.
Un offtopic care poate va intereseaza:
Myanmar - tara in care se peterece Rambo 4 - a renuntat la dictatura
http://giorno24.blogspot.com/2011/03/wwr-surpriza-myanmar.html
Ce glume fortate. E bine daca aici ati ajuns. Inseamna ca nu mai aveti ce si din ce stoarce. :)
Cazul cu pricina e dureros sub mai multe aspecte. Dincolo de pierderea lui Teo Peter intr-un mod atat de enervant de stupid arata cat de jalnic de jos suntem ca natie din moment ce s-a calcat atat de simplu peste orice bun simt.
Situatia si afirmatiile wikiscurse arata ca Base e un pigmeu politic, singurul lui avantaj in aceasta situatie fiind ca nu trebuie sa se mai aplece catre "licurici" avand gura la inaltimea potrivita ....
@Adrian, lasa ca era "slab" Constantinescu, despre care nu am auzit niciodata, si nici nu s-a intamplat, sa se umileasca vreodata si sa toarne ceva pe la vreo ambasada straina, oricare ar fi fost ea. Basescu e... "tare". :)
@Jpost.ID. Merci pt ce mi-ai scris, dar nu prea ma pricep. Poate imi mai dai amanunte din astea. :)
Trimiteți un comentariu