1 mai 2011

Democratia a fost anulata: 79% dintre proiectele legislative adoptate au fost initiate de puterea executiva

Separarea puterilor reprezinta, pentru orice stat democratic din lume, o garantie a democratiei acelui stat. Orice elev de clasa a VII–a invata astazi, in abc-ul manualelor de educatie civica, urmatoarele:

“Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor - legislativă, executivă şi judecătorească - în cadrul democraţiei constituţionale (conform Constituţiei României din 2003) Conform prevederilor constituţionale, atributele statului sunt realizate de cele trei puteri ale sale astfel:
a) puterea legislativă, înfăptuită de către Parlament cu cele două camere: Senatul şi Camera Deputaţilor;
b) puterea executivă, exercitată de Preşedinte, Guvern, ministere, organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi organele administraţiei publice locale;
c) puterea judecătorească, realizată de către instanţele judecătoreşti: judecătorii, tribunale, curţi de apel, Curtea Supremă de Justiţie.
Aceste puteri trebuie sa actioneze independent fara a-si incurca treburile unul cu altul”


Si totusi, ce se intampla astazi in Romania? 79% din proiectele legislative adoptate de Parlament au fost, intre 2008 si 2011, deci in actuala legislatura, initiate de guvern, deci de puterea executiva. (Statistica a Institutului pentru Politici Publice) Incalcand grav Constitutia.

Avand in vedere ca guvernul nu este altceva decat o unealta a presedintiei, la fel ca si parlamentarii puterii, putem spune, avand la baza aceste statistici, ca in Romania democratia a fost anulata. Pentru Traian Basescu si cei care il servesc, Parlamentul nu mai reprezinta decat ceea ce insemna pe vremea comunismului Marea Adunare Nationala. O institutie de fatada. De aceea o vrea si redusa, cu o singura camera.

Nu inteleg cum societatea civila, intelectualii acestei tari, permit asa ceva. Pentru mine, cei care nu iau atitudine, din indiferenta, din lene, sau mai stiu eu din ce alte motive, nu sunt cu nimic mai buni decat cei care lucreaza direct pentru Traian Basescu. Putem sa mai vorbim despre vreo reforma in aceasta tara, cand lucrurile stau de la bun inceput asa? "Reforma" lui Traian Basescu ne-a intors cu 21 de ani in urma.

7 comentarii:

Arogantu' spunea...

Cel mai ingrozitor semnal este procentul de 98.1% din initiativele parlamentare RESPINSE de PARLAMENT (majoritate).
Altminteri - nu-mi vine sa cred ca NUMAI 79% din proiectele legislative au venit de la Guvern, care are drept de initiativa legislativa. Nenorocirea este ca majoritatea proiectelor importante au fost trecute prin angajarea raspunderii guvernului, iar majoritatea bovina a ramas legata de scaune la motiunile de cenzura aplicate de Opozitie acestor masuri.

ADRIAN spunea...

Esti un pic aspra in argumentatie! Pana la urma Constitutia face din Guvern unul dintre actorii politici abilitati cu initiativa legislativa. Ce mi se pare mie crancen e nu ca 79% este vointa guvernului ci ca GROSUL ABSOLUT al initiativelor legislative respinse se afla pe partea parlamentarilor. Cele doua cumulate arata doua lucruri, dupa parerea mea:
1) ca foarte multe initiative ale unor parlamentari sunt in realitate niste gugumanii ce, pe buna dreptate merita respinse si ca, prea mare parte dintre initiativele opozitiei sunt respinse din start (in comparatie cu guvernul ce pica in asa mica masura)
2) initiativa legislativa parlamentara este in realitate foarte modesta si cantitativ si calitativ.
Oricum, chestia numita "asumarea raspunderii" bate toate motivele de furie pe care o am in aceasta problema.

Lilick Auftakt spunea...

@Arogantu, Adrian, voi doi v-ati vorbit? :)))))

Arogantu' spunea...

@Adrian
Iau un singur exemplu: Legea educatiei nationale (ma refer la proiectul discutat la Senat). ?

Poate cineva afirma cu mina pe Biblie ca era un proiect prost ?
Nu ma refer aici nici la Boc si nici la PD - care s-au jurat LEGATI DE SCAUNE - ca proiectul Guvernului era mai bun ! :D

Faptul ca 98% din initiativele parlamentare au fost respinse de majoritate NU DEMONSTREAZA ca ele sint, TOATE, 'gugumanii'. DA, am vazut destule GUGUMANII, dar ... nu TOATE !

Anonim spunea...

Nici dac-am fi facut-o nu iesea mai bine !
:)

ADRIAN spunea...

@ Lilick: :) nu, mai ales ca asteptam atat la moderare :)) !
@Arogantu': eu m-am uitat din cand in cand pe initiativele legislative unele mai hazoase, altele mai putin hazoase. Procentele se fac cu aceste initiative si mai putin cu cele cateva teme majore de interes care sunt destul de putine. In sensul asta era aprecierea mea, bazata destul de mult pe impresii, recunosc.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, am fost toata ziua pe drumuri si nu am putut sa scot comentariile. :) Oricum, in Parlament lucrurile sunt putrede. Trebuie sa-l salvam.

Eu am stat o jumatate de zi in week-end sa ma uit pe-acolo. Mi-am gasit jucarie. E fooarte bine facut site-ul si interesant, tragi foarte multe concluzii. O sa mai scriu legat de voturile din Parlament, de parlamentari. Mie chiar imi place subiectul asta. :)