30 iul. 2011

Pentru Cotoi doar atât: Zât!

"Băsescu nu are niciun fel de respect şi de simpatie pentru oamenii de carte"

Andrei Plesu nu ne-a spus nicio noutate. Dupa alegerile din 2004, toti intelectualii care l-au votat pe Basescu au inteles asta. Mai interesant e sa vedem cum s-au pozitionat unii sau altii fata de presedinte, in acest rastimp si in acest context. Unii s-au retras si au tacut, chiar si atunci cand Traian Basescu a deviat, prin declaratiile lui, de la calea democratica. Nu stiu de ce au tacut... E problema lor de constiinta. Sa-i numim "Tacutii". Altii au avut acea pozitie pe care o numim "calduta", "nici-nici", "nu se stie niciodata...", "poate pica ceva". Intre timp, cum balanta s-a mai inclinat, au devenit mai reci si ceva mai fermi. "Pragmaticii". Altii s-au retras si ei, dar au reactionat de la inceput ferm, fara menajamente, de fiecare data cand au gasit de cuviinta. Mult respect lor, dar nu stiu cum sa-i numesc, propuneti voi. O ultima grupare, "Lichelele" si pupincuristi, desi constienti ca Traian Basescu nu da o para degerata pe ei, ca oameni, sau ca oameni de cultura, s-au cuibarit langa presedinte si i-au aplaudat frenetic gesturile, asteptand recompense. Iar ele au venit. Grupari din acest ultim tip se formeaza in jurul puterii in aproape orice regim. Uneori se mai dilueaza, alteori se intaresc, dar raman pana la capat fidele.

Incetul cu incetul, insa, Traian Basescu i-a umilit pe toti, indiferent din care grupare faceau parte. Pe Plesu, care s-a retras tiptil si doar a mormait (pana azi)... Pe Patapievici, care a tacut ca pestele. E irecuperabil. Pe Sorin Iliesiu sau Asociatia "21 Decembrie", care pana mai ieri faceau gard viu la statuia Leu in apararea presedintelui, dar care au reactionat doar cand au fost atacati direct. Multi au trecut dintr-un grup in altul. Incadrati-i voi cum credeti.

Am facut o introducere mai lunga, pornind de la afirmatia lui Plesu, dar acum voi duce textul catre o problema de actualitate: a existat un interviu in Evenimentul Zilei care a involburat apele in PDL. De fapt, portocaliii s-au agatat de o virgula a lui Dinu Patriciu, poate pusa gresit, in care au crezut ca gasesc salvarea de la moartea lor electorala. Cu Patriciu lucrurile s-au lamurit. A negat ferm orice apropiere de Traian Basescu sau de guvernul incompetent PDL. Dar cine a reactionat de la PDL? Lichelele intelectuale Cartarescu si Voinescu. Voinescu azi, desigur, in EVZ. Da, da: si Cartarescu e o lichea, care a reactionat la ordin. Si inca primul! Nu-l mai menajati! Care a fost ordinul de la Cotroceni? "Vedeti, bai, poate gasiti niste fraieri "nostalgici" prin PNL, sa-i atragem catre noi si sa rupem PNL-ul si USL-ul". Si au gasit repede si un subiect al "nostalgiei": Alianta DA.

Alianta DA nu poate sa reprezinte insa vreo nostalgie decat pentru basisti. Pe vremea aceea erau tari si mari si isi permiteau, in frunte cu Basescu, sa ii umileasca pe liberali. Dupa asta jinduiesc ei de fapt astazi, ajunsi aproape de pragul electoral. Liberalii insa nu i-au iubit niciodata. Mai putin poate grupusculul Stolojan, care a sarit din barca PNL imediat. Alianta DA nu s-a nascut din iubire ci, ca si USL, din ratiuni pragmatice: de a stopa puterea din ce in ce mai mare pe care o capata pe atunci Nastase. Votul nu a fost pro Basescu, ci anti Nastase. Alianta liberalilor cu PD a fost tot o alianta cu un partid de stanga. Punct.

In plus, va mai spun un lucru, pe care l-a repetat si Calin Tariceanu la ultima intalnire a noastra la Cafeneaua Liberala: intre 2005 si 2007, portocaliii si Basescu ne-au facut atata rau (faceau practic numai opozitie guvernului dorindu-si sa distruga PNL), incat partidul liberal ajunsese la un moment dat la 7%! Dupa asa ceva sa avem nostalgii??? De asta revin si spun: cine isi mai doreste DA, nu poate sa fie in niciun caz liberal, ci doar basist. Daca mai e vreun fraier in PNL care viseaza la refacerea acelei aliante, e bine sa plece! Daca PNL va alege vreodata sa faca o alta alianta decat cea in care e acum, nu o va face cu actualul PDL, total compromis, basist, extremist, sau cu personaje precum Sever Voinescu.

Nu exista iubire nici intre liberali si pesedisti, dar politica nu se face din iubire. Ci strict pragmatic. Scopul? Inlaturarea de la putere a guvernului incompetent si incapabil, a regimului Basescu. Asta e si dorinta majoritatii romanilor, nu? Atunci despre ce discutam?

Iar lui Sever Cotoi, cel care a inventat termenul "basescianism", dupa care a furat cu ambele maini la votul in Parlament (demonstrand cum nu se poate mai bine ce e ala basescianismul), ii spun doar atat: Zat!

23 de comentarii:

Vasile Baescu spunea...

Personaje ca sever cotoi?? Stai soro sa-ti spun io acu! Ia ascult-aci:
"Restauratia" aliantei DA, ar insemna sa ne luam de dupa umeri prieteneste (ca odinioara) cu Nutzi, Borfeta, EBA, Lazaroiu, Visan Gelu (viol), Alin(a) Popoviciu, Wiliam Branza, Igas, Liga, Talmacean, Bou(de da-n gropi)reanu, fosta Vass si madam (aia care-i creste copilu lu Stolo)Turcan-can!
Cum iti suna asta???

Lilick Auftakt spunea...

Ah, nici nu trebuie sa aud de ei. Mi-e sila. PD e un partid care a vrut sa distruga PNL. E de ajuns ca sa vreau sa ii vad sub 5% si fara sa le mai citesc astora numele scarboase.

Anonim spunea...

Atenție: PDL nu este un partid doctrinar, ci un grup mafiot de presiune politică!
Din acest punct de vedere, el este net inferior, inclusiv Partidului România Mare, care, prin raport direct, devine stimabil și frecventabil.
PDL nu dorește, cu adevărat, să se alieze cu nimeni sau, dimpotrivă, precum un parazit gigantic, este deschis la orice alianțe, cu oricine(PC, PSD, PNL, UDMR, etc), dacă prin aceasta parazitul supraviețuiește la putere.
Iar pentru distinsul domn S. Cotoi Voinescu, care este, nu-i așa?, un intelectual (nu importă aici, de care), voi nuanța îndemnul tău, dragă Lilick:
”Zut alors!”
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Magnus, nuu, cum sa fie partid? Dar nici macar nu functioneaza ca un partid, cu sedinte de filiala, cu organizatii de tineret, de studenti, de femei, de pensionari, de oameni de afaceri, cu activitati, evenimente si altele. La ei deciziile se iau strict la varf, de catre capii organizatiei mafiote si atat, se executa in teritoriu.

Anonim spunea...

Păi, eu ce-am zis?
Ca și în orice onorată mare famiglie, există, și în PDL, de jos în sus: servi, locotenenți, căpitani, nași (capi), o ”Cupolă” (zisă Birou politic), precum și un capo di tutti capi.
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Da, sigur!

Anonim spunea...

Liberalii ar putea castiga mai multe voturi candidand singuri. nu cred ca se va obtine 50%+1 si atunci politica pragmatica va presupune inlaturarea lui Crin si refacerea coalitiei din 2004
Pacat

micutzul spunea...

Pedeleul functioneaza asa cum trebuie sa functioneze. adica pe baza de ordine si dispozitii, concepute in case conspirative si emise direct spre raspandaci care reprezinta esaloanele 4 si 5 ale cuiva neadormit. Sau credeati ca am scapat de ei ? Nu! Sunt peste tot si sunt organizati foarte bine. Si au pe mana bani cu nemiluita. Fiindca bugetul este in mana lor. Analizati judetele. Observam ca peste tot exista o familie , un baiat destept care a pus mana cam pe tot. Credeti ca ei sunt stapanii ? Gafa !
Cat despre SVCotoi, e lamentabil. A deschis si el vreo doua bloguri si nu a facut fata la critici si la haiul care se facea pe seama lui. Cred ca nici mamica nu/i mai da mancarea de cartofi preferata.

Cârcotaşu spunea...

Grupari din acest ultim tip se formeaza in jurul puterii in aproape orice regim. Uneori se mai dilueaza, alteori se intaresc, dar raman pana la capat fidele.
Da, da' mai mult NU!
Ce credeai, că preferinţa lor constantă a fost "dreapta"? Fals! Aşa se vede doar pentru că "stânga" poate nu s-a gândit să le ofere sinecuri! Te-ai gândit la chestia asta? De fapt ei au fost de partea celui care-a vrut şi a plătit ce-a cerut!

marcus spunea...

Disperare, Numele Lu’ Tac-tu E Basescu, Iar A Lu’ Ma-ta Cartarescu !
Filed under: D'ale politichiei mioritice — Marcus @ 12:25 Modifică

Dom’le ce-i a lu ‘telectualii lu’ chiombila, acesti neopaturici travestiti in scriitorasi ai neamului, ale caror lucrari necesita la f’o sapte ani pentru a fi citite de minti sclipitoare ca ale basescului, e a lor, dom’le! Oamenii astia ie loiali uratului pana in panzele albe si pentru tinicheaua primita sunt in stare sa fie ingropati de vii langa stapanu’ lor, langa sotii, concubine, cai, caini si arme, pe modelul tribal al comunei primitive si antichitatii.
Daca singura modalitate de lupta, pe care Boc, precum copii batuti cu oua in cap, a gasit-o de buna impotriva aliantei USL, este aceea de a schimonosi denumirea formatiunii politice care le da frisoane portocaliilor si care va tocmi soborul de preoti ce le va canta “Vesnica Pomenire” dupa alegerile parlamentare de anul viitor, Cartarescu, acest scriitor-gazetar si gazetar-scriitor de curte al Basescului, care fie vorba intre noi habar nu are cu ce se mananca politica, mai ia un ban in plus de la Oficiosu’ si se apuca sa scrie editoriale de rad si curcile aviare unguresti cu tartita, de viziunile sale politice.
Dupa ce chiombu’ l-a fragezit bine, in arest pe Patriciu si l-a adus la stadiu de leguma, vine dom’ Mircea, tare din urma, si-i sufla Patriciului in partea dorsala in ideea revigorarii sale politice intr-atat de mult, incat acesta sa poata fi in stare sa sparga alianta USL si, cu aripa liberala a acestei formatiuni politice, sa scoale din cenusa defuncta alianta DA, care si-a trait traiu’ si-a mancat malaiu’ pe esafodul aranjamentului politic dintre PNL si PSD. Halal analist politic platit din bani portocalii!
Saracu’ Patriciu, lasand la o parte ca nu-l mai asculta nici dracu in PNL, doar la gandul la ce prostii a inceput sa debiteze atunci cand chipurile da interviuri si ne putem da seama ca omu’, din punct de vedere politic, nu numai ca este terminat ci are nevoie urgenta de tratament psihiatric adecvat.
Numai daca ne amintim momentul penibil de la Congresul PNL cand, noroc cu Crin Antonescu care l-a scos din marasmul blamului public al liberalilor delegati la Congres si ne putem da seama cam ce sanse are acest dinozaur sa rupa alianta USL si sa renasca alianta DA.
Ideea este ca la disperarea care-i macina pe derbedeii si banditii lui chiombila, in frunte cu el, doar cand pronunta USL, se pare ca merita incercat orice tertip si orice manevra de imbarligare doar-doar se vor gasi ceva manelisti sa pună botu la asemenea scenarii “sifi”.
Asa ca, sifi tu al dracului bre, nea Cartarescului, ca adevar graieste pana ta si ca nu ai incercat si talica marea cu des’tu?
Io zic sa sezi bland pen’ ca la ora judecatii sa nu te trezesti cu baietii dupa The Brele!
sa fiti iubiti
marcus
PS:Lilick, imi pare rau, dar in opinia mea, conu patriciu joaca pervers la doua capete ( nu ca ar fi prima data) insa de data asta fara folos si viitor

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, poate ar lua mai multe voturi, dar nu castiga alegerile singuri. Ratiunea pentru care s-a facut alianta preelectorala, in loc de alianta postelectorala, are la baza un argument, dupa mine, fals: frica ca Basescu nu ar numi ce prim-ministru ne dorim noi. A ajuns sa ne fie frica ca Basescu nu respecta Constitutia, in loc sa-i impunem sa o faca.

Micutzul, nu cumva si plange dupa alianta DA? Imi aduc aminte, cand era el la Cotidianul, cat ii mai ura pe liberali si ce mizerii scria despre ei, despre guvernul PNL. Acum i s-a facut dor? Doamne, cat e de lichea.

Lilick Auftakt spunea...

Carcotasu, nu conteaza dreapta - stanga, vezi Tismaneanu care a incercat pe toate partile. Si stanga are sinecuristii ei, dar poate mai putin publici si mai putin oameni de carte, cum zice Plesu.

@Marcus, Patriciu nu e om politic, e un simplu comentator. Insinuarile ca isi doreste alianta DA sunt prostii portocalii in speranta ca se agita liberalii. Nu a spus asta si nici nu vrea asa ceva. Iar liberalii nu sunt tampiti cum ar vrea portocaliii. Alianta DA e moarta, nemaiavand scop, si mortul de la groapa nu se mai intoarce.

Rational Idealist spunea...

Lilick, poti sa spui orice despre Cotoi & Co si pe buna dreptate. Dar cred ca Patriciu nu merita sa-i iei apararea. Ma tem ca nu a fost nici o neintelegere la mijloc, altfel de ce reactia atat de dura a lui Antonescu fata de Patriciu?

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist, pai reactia a fost punctuala, pe un singur subiect. Pe ala nu l-am comentat aici. Despre restul nu a spus nimic.

Rational Idealist spunea...

Lilick, violenta reactiei lui Antonescu ma face sa cred ca e ceva mai mult la mijloc decat acel subiect punctual.
Pe de alta parte: Cotoi nu a inventat termenul "basist", ci pe cel mult mai rafinat de "basescianism" :)

Lilick Auftakt spunea...

Da, "basescianism". Nu stiu de ce am scris "basism". dar chiar o sa corectez, ca sa nu ramana gresit. :))

Da, e ceva. Dar nu scriu despre asta.

Anonim spunea...

@Lilick: Crin a confirmat cat se poate de clar ceea ce se stia de mult, libertarianul a trecut in tabara lui Basescu. Sa vedem pe cine mai trage dupa el. Nu-l mai apara.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim (de ce te-ai anonimizat?), nimeni nu trage pe nimeni nicaieri. PNL e intr-un singur loc. Cine crede ca un lider trecator sau altul, o voce mai mult sau mai putin liberala sau libertariana poate urni PNL-ul de pe calea lui se inseala. PNL-ul exista de peste 135 de ani si nimeni n-o sa-l traga nici mai la stanga, nici mai la dreapta decat e. Data viitoare sa vii cu nick sau nume, te rog.

clerc spunea...

Draga Lilick, splendida argumentatia si pe deplin racordata la realitate. La aia din strada, nu la aia din creierii incinsi ai oranjgutanilor metafizici.
Doua amendamente as face, insa.
Primo: Patapievici nu a tacut ca un peste, ci a vorbit exact in duminica votului pentru al doilea tur de scrutin la prezidentialele din 2009, vorbele lui au fost publicate in La Vanguardia spaniola, in Spania exista o importanta comunitate de romani-capsunari, deci o mare masa de potentiali votanti, iar spusele sale au fost extrem de filosofice, in genul "am vazut cu ochii mei o caseta porno in care candidatul Geoana primea sex oral de la o doamna, insa ma bucur ca presedintele e om generos si nu face apel la acel document". Asta, fara probe, se cheama, dupa Codul penal, calomnie si atingere a onoarei. Noroc ca Geoana e bou si nu l-a actionat in justitie. Pe urma, nici interventia electorala in zi de alegeri nu e prea kosher, nu? Asta nu e cumva manipulare si influentare a votului?
Secundo: Cotoi e un imbecil scolit la Dilema doctorului angelicus si plasat in diplomatie de marele magistru al sforariilor. E atit de redus mintal, incit nu sesiseaza ca de numele Basescu nu poate fi nimic legat gingas in plan terminologic, daramite conceptual. De la Basescu vine basism, nu basescianism, iar Basescu, purtatorul numelui, cind cuvinteaza, nu basescianizeaza, ci, simplu, baseste. Iar ca sa-i atribui oligoidului de marinar doctrina, principii si etica (de dreapta) e nu o imensa mascarada morala, ci doar un act ilicit logic. Ce text conceptual si doctrinar a comis analfabetul de la Cotroceni, in afara de poezeaua aia in care o plingea pe ma-sa ce murise in efigie, desi ea era bine mersi sanatoasa acasa? Nici unul.
Deci totul e bine, intelectualii basisti lupta impotriva comunismului si socialismului, iar banul public aterizeaza buluc in buzunarele lor abisal-crestine. Amin.

Lilick Auftakt spunea...

Clerc, pai eu ziceam ca Patapievici a tacut cand si-a batut joc Basescu de el. De exemplu cand l-a facut in public... Pinocchio. In rest, Vaguardia... Pai eu am publicat prima din Romania traducerea articolului, preluat mai apoi de Hotnews si alte ziare. Normal ca stiu, ca nu am uitat. :)

clerc spunea...

Pai, Lilick, am fost ironic la adresa odraslei "anticomunistului" Dionis cind am spus ca nu a tacut, ci a vorbit... dar pro Basescu, nu contra, cum incepe sa procedeze cu o suspecta frecventa melancolicul doctor angelicus. Daca tu crezi ca a-l face pe pirat Pinocchio e o critica, o atitudine demna de un intelectual cu fumuri de elitist, eu ce sa mai zic? O fi, ce stiu eu, tot la fel cum rezistenta prin cultura a fost o forma de lupta anticomunista. Si da, si lupta, maiculito!
Stiu ca tu ai oferit interviul patapievicist din La Vanguardia, era un compliment indirect pentru o dezvaluire ce ar fi trebuit sa antreneze o demisie si un proces de calomnie. Din pacate, natural, n-a urmat nimic... decit tardivele si vagile bombaneli melancolice de azi ale lui Andrei Plesu, alt "mare" critic al dictachiorului... puternic racordat, direct sau indirect, prin interpusi, la bugetul de stat. Are dreptate "draga Andrei", un intelectual nu e ala care este tot timpul acru si critic, ci ala care e liber... liber pe bani publici si in institutii publice zdravan politizate. Vive la liberte!

Lilick Auftakt spunea...

Clerc, nu, stai, ca nu ai inteles. :) Basescu a zis de Patapievici ca e Pinocchio.

Lilick Auftakt spunea...

Patapievici a tacut ca pestele la faza asta. La ea ma refeream. :))