12 aug. 2011

Casa lui Ion Mihalache... Ce se intampla in Dobresti?

Aflu de pe blogul Madalinei despre un anunt pe un site de imobiliare: "vand casa istorica, 40.000 euro"

Da, 40.000 de euro si un anunt pe un site de imobiliare. Atat valoreaza memoria fruntasului taranist Ion Mihalache, fondator al partidului, fost ministru, omorat intr-o inchisoare cu regim de exterminare fizica, intr-o tara care a condamnat, chipurile, comunismul. Familia, exasperata, nu isi mai doreste decat sa scape de procese si de sirul lung de probleme:

"Imobilele au fost cerute in baza Legii 10/ 2001, s-au acordat despagubiri de 90.000 lei, neprimiti nici pana astazi. Dosarul s-a plimbat pe la ANRP anul trecut, de unde a fost retrimis la primaria Dobresti pentru completare, iar la data de 02 aug 2011, a fost restituit, din nou, pentru motivarea imposibilitatii restituirii in natura. Primarul refuza sa-l restituie in natura, desi, din motivarea respingerii de catre ANRP, reiese clar ca restituirea se va face numai in natura. Exasperati de aceasta imobilitate a organelor statului care isi paseaza responsabilitatea de 10 ani si vreo 8 procese, cautam persoana interesata sa preia acest dosar."

Legat de subiect, Daniel Gheorghe imi scrie pe facebook: "Aici trebuie facut un muzeu, o casa memoriala Ion Mihalache, dupa modelul Centrului Cultural Bratianu de la Florica, tot in Arges! Cat ne va mai costa oare nepasarea fata de eroii neamului asta si dictatura neamului-prost?"

Da, o idee buna. Inteleg ca primarul este liberal. Un anume domn Traian Baicu. Nu stiu mai multe amanunte, nu stiu ce vina are justitia, primarul sau chiar familia, insa PNL ar putea sa verifice ce se intampla acolo, in Dobresti, Arges. Ar fi un gest de onoare.

4 comentarii:

ADRIAN spunea...

Vad ca astea cu patrimoniu si memoria inaintasilor nu prea starnesc comentarii. Stiam eu :)!
O astfel de cladire ar trebui sa ramana publica iar proprietarii sa-si primeasca despagubirile. Nu de alta dar e dificil pentru un privat sa asigure accesul publicului daca nu-si propune asta din start printr-un plan managerial (adica sa-si utilizeze proprietatea ca pe o atractie locala). Inteleg insa ca e o alta - a nu stim cata - problema a asa-zisului nostru sistem juridic.

titi marina spunea...

In calitate de producator al anuntului mentionat, consider ca, statul nu face decat sa arunce responsabilitatea mentinerii patrimoniului cultural national pe umerii proprietarilor particulari. Uita insa, ca acele cladiri au fost folosite zeci de ani ca orice, mai putin ca si mmonumente. Casa de la Dobresti a lui Ion Mihalache, a fost folosita ca si casa de nasteri, cabinet medical, pentru cazarea muncitorilor ocazionali, fara sa faca niciun fel de reparatii astfel inat, la ora actuala, cand s-a "milostivit" primarul sa o retrocedeze, dupa 10 ani de procese, am luat in primire o ruina, care, greu, daca nu imposibil va mai putea fi restaurata. Si apoi, de unde bani? Multi ne acuza pe noi, proprietarii urmasi ai lui Ion Mihalache ca urmarim sa ne imbogatim, fara sa stie chinurile morale si materiale la care am fost supusi, la saracia la care am fost impinsi. Statul, prin reprezentantii sai, urmarind, probabil un avanjaj material, n-a vrut, pur si simplu sa retrocedeze bunuri apartinand familiei, impingand lucrurile pana acolo incat sa nu mai avem ce cere, p[rin disparitia fizica a bunului solicitat. Da, casa care a apartinut lui Ion Mihalache este de vanzare. Si, daca "patriotii" din Dobresti sau vreun taranist-parat o vor, le-o dam cu draga inima. Pt ca este usor sa faci parada de patriotism cand nu te costa nimic. Iertati vehementa dar ma doare inima cand vad ruinele retrocedate pe pst de "casa memoriala".

Lilick Auftakt spunea...

Titi Marina, multumesc pentru comentariu. Aveti dreptate in ceea ce spuneti. Nu stiu ce s-a intamplat insa in perioada asta de un an si patru luni de cand a fost postat anuntul si am publicat si eu. Nu s-a schimbat nimic?

Razvan Constantinescu spunea...

Buna ziua tuturor,

Ma intereseaza aceasta casa dar nu stiu daca mai este de actualitate.

Daca da, ii rog pe proprietary sa ma contacteze.

Multumesc,

Razvan Constantinescu
razvanuc@aol.com