16 nov. 2011

Bogdan Teodorescu la Cafeneaua Liberala

De la intalnirea de aseara cu Bogdan Teodorescu am plecat pentru prima data cu mai multe intrebari decat aveam la inceputul ei. Un motiv ar fi si faptul ca am avut un timp limitat la Cafenea. O ora si 45 de minute. I-am pus invitatului in fata 42 de intrebari scrise, dar fiecare nastea altele si altele. Va trebui probabil sa ne mai intalnim prin primavara, sa continuam discutiile.

Desi colegii mei, in marea lor majoritate, au fost foarte incantati, iar Bogdan Teodorescu parea de un optimism inflacarat in legatura cu victoria neta si certa a USL, nu pot sa spun ca m-a convins total, sau ca de maine o sa dorm linistita visand la ziua de dupa noaptea Basescu. USL poate foarte bine sa castige, dar sa vedem cum.

Sa va spun mai exact ce m-a pus pe ganduri. Faptul ca Bogdan Teodorescu nu a insistat pe ideea ca opozitia trebuie sa renunte sa jinduiasca la jucariile nedemocratice ale puterii. Ci, intr-un fel, desi spunea ca actuala putere e un cancer, si e clar ca e asa, m-a lasat pe undeva sa cred ca si opozitia ar putea sa se foloseasca de anumite... joculete. Cacealmale. Si ca puterea ar putea cadea singura in plasele pe care le intinde adversarilor. Nu stiu. Poate judec eu mai mult civic decat politic, asa cum mi s-a si "reprosat", insa nu cred ca pe termen lung cineva are de castigat jongland cu democratia.

Apoi m-a mai pus ceva pe ganduri. In legatura cu cazul Apostu, de la Cluj, Bogdan Teodorescu a enumerat trei posibile scenarii vehiculate in presa. In niciunul dintre scenarii Apostu nu apare ca vinovat, ci victima a unor jocuri de culise. Dumnezeule!!! Omul ala, deocamdata, din ce vedem, din ce mai stiu si de la liberalii din Cluj, dincolo de tot ce a aparut in presa, e un corupt. Nici PDL nu neaga asta. De ce presa si analistii insista sa il faca o victima? O sa ne trezim cu un alt Solomon! Si din nou cred ca nu avem nimic de castigat daca facem asta, ci doar daca aratam ca PDL e atat de corupt incat... da pe-afara. Si oamenii lui chiar nu mai pot fi acoperiti de nimeni!

Aveti pe blogul Clubului Bloggerilor Liberali cateva filmulete de la intrunire. Pentru cei care vor sa asculte mai mult. Pentru cei mai grabiti, pun mai jos doar episodul cu Apostu, despre care am povestit mai sus.

21 de comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Si cand va fi din nou inculpat Basescu, sau in premiera arestat, se vor gasi cativa mari comentatori si analisti la televiziuni "de opozitie" sa ne spuna ca morar ii plateste o polita, sau ca sunt jocuri interne in PDL, ca e razbunarea lui Apostu, Boc sau Blaga.

Mihai spunea...

Imi pare rau ca nu am putut ajunge ieri la cafenea.

acuvio spunea...

Nu PDL a inventat corupţia la noi, toate partidele au fost la guvernare şi nici din interior nici de afară nu au fost mesaje că am dat bine la acest capitol vreodată. Poate într-adevăr acum dă pe-afară cum spuneţi. Şi dacă va ajunge cum se presupune USL la guvernare va prelua şi corupţia, nu cred că vă aşteptaţi la schimbări radicale, poate la metode mai sofisticate, mai bine ascunse. :)

Rational Idealist spunea...

Lilick, sunt 100% cu tine in chestiunea asta - nu cred ca tu gresesti, ci ei. Eu am tot scris pe blog despre asta (ultima data aici: http://rational-idealist.blogspot.com/2011/11/frauda-ro.html). BT este destul de influent in unele cercuri ale opozitiei si perspectiva lui este ilustrativa pentru perspectiva unora din USL. Opozitia se poate usor ineca in propria 'desteptaciune' daca alege sa joace aceleasi jocuri neortodoxe; si inseamna ca n-a inteles nimic din ce ni se intampla de trei ani incoace.
Miza principala nu e schimbarea puterii, ci salvarea democratiei romanesti. Si am din ce in ce mai mari indoieli ca actuala opozitie este la inaltimea mizei.

Lilick Auftakt spunea...

@neinfectat. Da, mai stii? Si pe urma se mira de ce nu mai voteaza lumea, de ce nu mai crede in nimeni.

@Mihai, nu-i nimic. Data viitoare. :)

@Acuvio, coruptie exista in orice tara, intr-un anumit grad. Nu de ea imi e cel mai frica, ci de mentalitati... corupte.

@Rational Idealist, observ si eu in ultima vreme cum, ideile traznite (sa le zicem) ale puterii, de fapt total nedemocratice, toxice, incep sa perverteasca judecata unor oameni care erau de buna credinta. Si nici macar nu ma refer la politicieni neaparat. Nu-mi place ce se intampla si de aia consider ca actuala putere e extrem de periculoasa si chiar ne poate face mai rau decat ne-au facut 40 de ani de comunism. Incepem sa gandim doar in joculete, cacealmale, cum sa "i-o tragem" celuilalt cu arma lui, stam numai cu ohii la sondaje, le interpretam aberant. Asta nu e politica si nu ajungem nicaieri asa.

Rational Idealist spunea...

@ Lilick:
Well,la drept vorbind nu cred ca putem da vina pe Basescu si pentru politicianismul actualei opozitii.

Deceneu spunea...

Cei mai cumpliti surzi sunt cei care nu vor sa auda.(D.Diderot) si as parafraza, cei mai cumpliti orbi sunt cei care nu vor sa vada ca democratia este ultimul lucru pe care si-l doresc politicienii indiferent ca sunt la putere sau in opozitie.
Antenele si Realitatea discuta 24 de ore din 24, subiecte fara miza, lipsite de importanta. Totul se invarte in jurul temei cum sa castige puterea, si nimic despre ce sa faca pentru tara cu puterea castigata.
Cel mai bine a sintetizat-o Horatiu Pepine in Mostenirea nefasta a lui Brucan cu citatul urmator:
"Silviu Brucan, care se gasea la antipodul discursului moralizant al intelectualitatii critice, nu propunea de fapt niciodata valori democratice, nu vorbea despre libertate, demnitate, justitie si cu atit mai putin despre adevar, el comenta totul din perspectiva eficacitatii puterii.
..
Din mantaua lui Brucan se trage aproape tot ce se cheama astazi “analiza politica” si tot de acolo a iesit cohorta de “analisti”. Ii poti recunoaste usor dupa faptul ca nu au nici o preocupare pentru buna asezare a vietii publice, dupa faptul ca nu se intreaba niciodata daca un lucru este bun sau este rau, preferind sa descrie mecanismele de exercitare a puterii si sa le masoare eficacitatea. De multe ori, asa-numitii “analisti” par ca nu intentioneaza sa se adreseze cetatenilor, ci ca dau sfaturi partidelor de cum ar fi mai nimerit sa se mentina sau sa acceada la putere si, in definitiv, de cum sa profite, o data in plus, de ingenuitatea unui “stupid people”.
In sensul acesta “analistul politic” este o specie profund daunatoare."

Petrini spunea...

Este foarte simplu Lilick: intentionat spun asa si prin asta incearca a va ajute chiar pe voi (USL). Comentariile lui Teodorescu (si ale altora) oricum sugereaza voalat ca Apostu e corupt. Dar problema lor nu e cum sa demonstreze ca sunt corupti in PDL pana la cel mai inalt nivel, ci cum sa demonstreze ca actiunile justitiei impotriva lor nu sunt un semn ca justitia a devenit mult mai independenta decat pe vremea PSD. Aici e buba. Chiar daca acest caz e o lovitura de imagine puternica pt PDL, totusi exista si un aspect pozitiv: unii oameni vor spune, asa cum ai observat la articolul lui Vlaston, ca totusi un lucru bun a realizat Basescu - si anume DNA-ul isi face treaba, inclusiv cand vine vorba de oamenii puterii.

Analistii respectivi incearca sa demonteze acest aspect pozitiv. De altfel chiar tu si alti amici de-ai tai ati folosit exact aceasta teza de fiecare data cand a picat cate un corupt de la PDL: sunt rafuieli interne, e de ochii lumii ca sa zica lumea ca justitia lucreaza, dar pestii mari tot nu vor cadea (asta era inainte de Apostu), ca se incaiera intre ei (cazul Apostu). Deci ce ati spus voi spun si ei, doar ca mai putin plastic si mai "analitic".

Lilick Auftakt spunea...

@Rational Idealist, eu oarecum am dat vina pe Basescu. La modul ca acest model al lui de politica pana la urma pare... contagios. :) Dar, sigur, exagerez. Un om cu capul pe umeri trebuie sa stie sa se protejeze de acest virus.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, pai ce pot sa spun in afara de faptul ca ai mare dreptate... Si apoi politicienii se mira de ce societatea civila nu intra in lupta. Pai nu o tii aproape asa, cu "temele" astea, cu subiecte astea fara miza serioasa. Iar televiziunile au vina lor, dar macar stii ca scopul lor e audienta. Scopul politicienilor care e?

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, pai tu faci acelasi lucru, dar pe invers. Vrei sa ma convingi ca Basescu e tatucul justitiei, si ea il asculta pe el acum si e corecta. Deci nici tu nu poti sa iesi din jocurile astea si nu poti sa intelegi ca poate justitia e corecta, cand e, indiferent de ce zice sau crede Basescu, doar pentru ca PDL a ajuns intr-atat de corupt incat oamenii lui nu mai pot fi acoperiti de nimeni, nici macar de Basescu. Asa ca lasa-ma cu prostiile astea ca nu tin aici, stii bine. PDL e mai corupt decat PSD pana in 2004 si e normal sa fie mai multi corupti judecati.

Deceneu spunea...

Am ami spus-o si o repet, lumea nu iese in strada ca sa schimbe politicienii FSN-isit cu alti politicni FSN-isti.
Daca m-ar chema cine la un protest pentru sistem electoral pe lista ordonata de electorat, pentru subsidiaritate si autonomie regionala, pentru masuri de stimulare a celor care combat coruptia cu prime substantiale, as merge sa demonstrez.
Daca miza-i sa-i dam puterea lui A Nastase dupa ce i-am luat-o cu mare dificultate in 2004, sau lui Ponta care-i din acelasi "aluat" atunci nu are sens.
Intelegi de ce alianta asta a fost toxica pentru PNL?
PNL-ul putea fi la 30% cu tendinta de crestere, daca avea o agenda in spiritul sustineii democratizarii.
Au ales sa se uzeze electoral cu sloganuri de "doi bani", sa imite stilul lui Stoica si Stolojan cand formau PLD-ul si spuneau ca "Tariceanu trebuie sa plece".

Shadow spunea...

@petrini

dai exemplele cu vlaston care este un "taliban" basescian? Hai te rog. Tovarasul vlaston (minusculele sunt voite) la varsta sa si la "calitatea" sa de "profesor" m-a acuzat pe mine "by default" ca mi-am inchis firma in 2009 pt ca nu am platit niciodata impozit(asta o spune unul care nu a lucrat niciodata in privat si dadea exemple de "cunostinte a privatului" prin prisma copiilor sai).

ceea ce face dna nu este nici "independenta" si nici justitie. E "praf in ochi". Dam si in unul de la putere ca tovarasul basec sa aibe "argumente" sa il tina inca pe morar la dna. Acolo unde "se fabrica dosare", se scot la presa (doar cele ale opozantilor), se face "cercetare juridica" pur "selectiva".
Intr-un cuvant ceea ce face dna de ani de zile este doar "politie politica". Cu rezultate "vizibile" nule.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu, nici acum nu e tarziu ca PNL sa isi asume lupta pentru democratizare reala. De altfel sunt oameni in sau pe langa PNL care o fac constant.

Petrini spunea...

@Lilick: Eu n-am zis ca Justitia il asculta pe Basescu, ci ca e mai independenta acum decat inainte. E o diferenta uriasa. De altfel, daca justitia ar asculta de Basescu ar fi cel putin la fel de rau ca atunci cand se temea sa ancheteze coruptii puterii. Daca independenta justitiei are vreo legatura cu mandatul lui Basescu asta e o alta discutie. Ce este totusi evident din atitudinea "analistilor" e faptul ca ei se tem ca cel putin o parte din alegatori vor vedea in independenta justitiei un merit al lui Basescu. Si de aici contorsiunile logice din pozitia lui Teodorescu. Dar sunt convins ca daca mai continuam un pic vei ajunge si tu la o concluzie similara. Orice, numai sa nu cumva sa para ca Basescu a reusit sa reformeze ceva. Doar e mai rau decat Ceausescu, Hitler, Stalin samd...

@Shadow
Nu ma intereseaza problemele tale personale cu Vlaston. N-am dat nici un exemplu, pur si simplu am facut referire la o postare de pe acest blog. Deci daca ai chef de pus la punct pe cineva ca da exemple cu Vlaston, poti sa incepi cu proprietara blogului.

"Intr-un cuvant ceea ce face dna de ani de zile este doar "politie politica"."

Lol, exact ce spuneam mai sus. QED.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, in primul rad eu nu am scris mai sus despre pozitia lui Teodorescu. daca te uiti si la film o sa vezi ca el spune ca nu are niciuna. Prezenta variantele care se vehiculeaza in presa.

Nu, nu o sa cred niciodata ca Basescu, un om de o imoralitate infioratoare, un tip autoritar, fara principii, fara coerenta, ar reusi sa reformeze vreodata ceva. Deci eu vad de 7 ani ca incearca sa supuna si sa obstructioneze justitia. Nu (mai) poate insa. Coruptia din PDL a ajuns la cote uriase.

Shadow spunea...

@petrini

referinta ta la vlaston e o sustinere a pozitiei sale de mare "vizionarism" si mai ales "reformator" a lui basecu. La asta ti-am raspuns pe un caz concret care este "mentalitatea" lui vlaston, om care nu a cunoscut in viata lui munca la privat sau cea de atreprenor. Om ce are nevoie de o "tatuca". Eu personal nu am pb cu vlaston pt mine "vlaston" al matale nu exista. Nu contine "argumente" deci nu exista. Contine doar "axiome", e religios indoctrinat.

Nu mai discut ca nu exista in articolul asta nici o referire a lui lilick spre vlaston. Unica referire a ta.

"Intr-un cuvant ceea ce face dna de ani de zile este doar "politie politica"."

"Lol, exact ce spuneam mai sus. QED."

taman asta nu ai sustinut ci ai sustinut voalat "marea realizare" a lui basescu. Si asta in ciuda tuturor argumentelor care ti s-au adus. Pozitia lui morar care i-a ascuns propriile dosare pt coruptie e mult mai importanta decat "oamenii lui boc" deci se accepta "de ochii lumii" sacrificiul. Acest "sacrificiu" insa nu masoara nicidecum "independenta" parchetului dimpotriva demonstreaza pura centralizare a acestui parchet la presedentie si "obiectivele politice" la care dna-ul trebuie sa fie capabil sa "raspunda".

Tipul asta de "acaparare" al unor "institutii" in care presedentia nu are nici cea mai mica "competenta" este net superioara incercarilor psd-iste din epoca iliescu nastase. Macar pe vremea aia existau "doi poli de putere" care se bateau cap in cap.

Petrini spunea...

@Lilick

Ok, asta e parerea ta. Oricum, indiferent de asta, banuiesc ca ti-e si tie evident faptul ca nu toti vad lucrurile la fel ca tine, si de aici si nevoia de pozitii gen cea a lui Teodorescu (a enumera, chipurile neutru, ce se vehiculeaza prin piata, tot o pozitie se cheama; altfel spunea ca el nu are nici o pozitie iar restul sunt speculatii).

@Shadow

Tovarase, sa stii ca raman absolut rece la procese de intentii. Cand, rar, mai comentez pe la vreun ziar, invariabil sare cate unul ca sunt PDL-ist, ca am afaceri cu ei, si asa mai departe. Deci nu ma surprinde cand stiu multi mai bine decat mine ce am vrut sa spun intr-un context sau altul. Daca are chef Lilick, iti explica ea ce treaba avea Vlaston cu toata povestea asta. Daca nu, nu; sa fii sanatos!

Ironia face ca articolul respectiv sa spuna, culmea, ca nu e vreo mare branza ca procurorii isi fac treaba, daca principalul partid de la putere este totusi atat de corupt in ciuda faptul ca a ajuns la putere tocmai cu mesajul anticoruptiei. Data viitoare cand faci procese de intentie cuiva poate ca ar trebui sa vezi daca ai si "argumente" din realitate care sa iti sustina teoria (apropo de axiome, etc).

Ce mi se pare mai interesant la raspunsul tau este ca Lilick totusi lasa deschisa posibilitatea ca procurorii sa isi mai faca si treaba cateodata, fara ordin de la unul sau altul (bineinteles, fara ca asta sa fie vreun merit al regimului Basescu). Tu insa esti convins ca de fapt inclusiv acest exemplu arata, din contra, cat de subjugata e justitia. Si apoi vii si vorbesti de altii ca sunt axiomatici si indoctrinati.

"taman asta nu ai sustinut ci ai sustinut voalat "marea realizare" a lui basescu."

Pai logic ca n-am sustinut asta. Ar fi chiar culmea si m-as contrazice de la o postare la alta singur, nu crezi? Deci probabil ca altul e intelesul acelui "QED". Io zic s-o lasam asa, oricum e clar fiecare ce pozitie are fi fara alte explicatii.

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, eu spun ca acum cel mai important e sa se stie ca pedelistii sunt extrem de corupti (ii enumera si Vlaston, daca tot ai spus de el). Mai corupti decat cei de la PDL nu au fost nici macar cei de la PSD. Sigur ca e opinia mea, dar are si niste dovezi. Inclusiv la procurori. Le vedem toti.

Petrini spunea...

@Lilick

Aici ai dreptate. Nu pot eu sa spun ca sunt mai corupti sau mai putin corupti decat PSD-ul (pe vremea aia nu prea transpirau chestiile astea), dar evidentele sunt clare: exista coruptie in PDL pana la cel mai inalt nivel.

Shadow spunea...

@Petrini

am vazut tarziu raspunsul tau

Ma tratezi de "tovaras". Imi inchipui si de ce. A deranjat sa dau detalii despre educatia si mentalitatea lui vlaston. Un adevarat "tovaras".

despre "procese de intenti" astea te caracterizeaza pe matale si pe cei pe care ii sustii. Cand sustin ca dna face "politie politica" sustin cu argumente. Ceea ce matale nu faci ba iti mai vine sa si omiti "argumentele" care nu-ti convin. Sigur o "las" asa pt ca simt ca argumentatia iti scapa si o iei si matale ca si "tovarasul de suferinta vlaston" personal.




Tovarase, sa stii ca raman absolut rece la procese de intentii. Cand, rar, mai comentez pe la vreun ziar, invariabil sare cate unul ca sunt PDL-ist, ca am afaceri cu ei, si asa mai departe. Deci nu ma surprinde cand stiu multi mai bine decat mine ce am vrut sa spun intr-un context sau altul. Daca are chef Lilick, iti explica ea ce treaba avea Vlaston cu toata povestea asta. Daca nu, nu; sa fii sanatos!

Ironia face ca articolul respectiv sa spuna, culmea, ca nu e vreo mare branza ca procurorii isi fac treaba, daca principalul partid de la putere este totusi atat de corupt in ciuda faptul ca a ajuns la putere tocmai cu mesajul anticoruptiei. Data viitoare cand faci procese de intentie cuiva poate ca ar trebui sa vezi daca ai si "argumente" din realitate care sa iti sustina teoria (apropo de axiome, etc).

Ce mi se pare mai interesant la raspunsul tau este ca Lilick totusi lasa deschisa posibilitatea ca procurorii sa isi mai faca si treaba cateodata, fara ordin de la unul sau altul (bineinteles, fara ca asta sa fie vreun merit al regimului Basescu). Tu insa esti convins ca de fapt inclusiv acest exemplu arata, din contra, cat de subjugata e justitia. Si apoi vii si vorbesti de altii ca sunt axiomatici si indoctrinati.

"taman asta nu ai sustinut ci ai sustinut voalat "marea realizare" a lui basescu."

Pai logic ca n-am sustinut asta. Ar fi chiar culmea si m-as contrazice de la o postare la alta singur, nu crezi? Deci probabil ca altul e intelesul acelui "QED". Io zic s-o lasam asa, oricum e clar fiecare ce pozitie are fi fara alte explicatii.