15 dec. 2011

O veste foarte buna pentru democratie!

Via "La Coltu' Strazii". Ne-a costat totul mult, dar pana la urma ne si alegem cu ceva! Nu degeaba turbeaza basescienii si incearca pe toate caile sa impuna alte si alte masuri nedemocratice. Iata cum a evoluat/involuat increderea oamenilor in Parlament si presedintie in ultimii ani si ce schimbare de proportii s-a petrecut. Click pe imaginea de mai jos.

12 comentarii:

Deceneu spunea...

Am spus eu demult ca experimentam republica prezidentiala din 2009 si asta poate aduce avantaj democratiei.
Oamenii pot sa compare beneficile guvernarii democrate, cand guvernul era independent de presedinte, cu guvernarea "presedintelui jucator" si pot sa se pronunte in cunostinta de cauza.

Un articol foarte bun in Cotidianul, România, o zonă politică moartă -de Victoria Dickenson , despre evolutia postrevolutionara in Romania, Rusia si Egipt.

Lilick Auftakt spunea...

Da, @Deceneu, exact asa e. Pentru o evolutie a culturii democratice a acestui popor, stilul autoritar al lui Basescu, potrivit doar pentru o republica prezidentiala, e poate un rau necesar. E acel vesnic "asa nu" pe care sa il putem arata cu degetul.

agaX spunea...

off topic
am auzit eu bine ca matusa tamara s-a mutat in casa din mihaileanu?

radu spunea...

Si eu sper ca institutia prezidentiala sa fie compromisa definitiv in Ro de basecu, poate asa vom renunta la ea. La naiba cu presedintii-jucatori, sau la cazino cu ei!

admin spunea...

eu cred ca parlamentul ar trebui sa aleaga presedintele nu cetateanul. daca-l alege cetateanul ar trebui sa conduca si guvernul iar functia de prim ministru sa dispara.

admin spunea...

in momentul cand ai un presedinte de stanga si majoritatea parlamentara de dreapta sau invers va iesi circ, ce este de fapt astazi

admin spunea...

am scris stanga si drreapta la intamplare. partidele noastre nu au doctrina au doar interese

Lilick Auftakt spunea...

@agaX, dar acolo a stat dintotdeauna. :)

@radu, dar a fost compromisa. Nu stiu daca si definitiv, ramane sa vedem. Lumea personalizeaza la maxim aceasta institutie acum, din cauza lui Basescu (care la randul lui personalizeaza la maxim orice atinge) si isi imagineaza ca daca vine altul, in aceleasi conditii, cu aceeasi Constitutie, la fel ales, poate fi cu mult mai bun. Poate fi, dar de ce sa mai riscam sa vedem asta pe pielea noastra?

Lilick Auftakt spunea...

@buzuc marius, cum adica sa conduca un presedinte ales de cetateni si guvernul? Pai asta e prezidentialismul absolut. Constitutional nu il avem. Practic da. Ti se pare corect sa fie asa?

Lilick Auftakt spunea...

@buzuc marius, treaba cu dreapta si stanga nu trebuie discutata in legatura cu un presedinte democrat, care trebuie sa fie deasupra culorilor politice, un mediator. Cine nu e in stare sa se ridice deasupra intereselor politice marunte si a orgoliilor, sa stea acasa.

Lilick Auftakt spunea...

Noi trebuie sa tindem spre parlamentarismul pur, britanic. Daca nu ar fi existat un Iliescu dupa '90, probabil ca asta ar fi fost calea. Ceva insa ma face sa cred ca pana si Iliescu regreta acum ca a ales acest soi de semi-prezidentialism si a pus bazele acestei democratii originale, care i-a venit manusa succesorului Basescu.

Intr-un sistem parlamentar pur, guvernul si primul ministru (sef al executivului), raspund in fata Parlamentului. Parlament care trebuie sa fie reprezentativ, ales democratic, intr-un sistem proportional. Intr-un sistem prezidential pur, presedintele (sef al executivului de data asta), ales de popor, raspunde doar in fata poporului. Desi nu avem un astfel de regim, iar la noi presedintele raspunde teoretic si in fata Parlamentului (in anumite conditii poate sa fie nu numai suspendat, ci chiar demis), Basescu a ales sa se raporteze doar la popor, incercand (ceea ce face si acum) sa minimalizeze si sa saboteze la maxim puterea Parlamentului. Se pare insa ca aceasta strategie i-a jucat o festa teribila. Ce ar fi ca astazi sa fie judecat de popor? Un popor destul de needucat, asa cum stim, care inca mai opteaza in proportii mari in favoarea pedepsei cu moartea, de exemplu.

Eu cred ca acum asta ar trebui sa ii spuna Opozitia: ai jucat rolul neconstitutional al presedintelui autoritar, care se vrea judecat doar de popor. Hai la judecata poporului acum, la referendum, daca mai ai curaj!

berenger spunea...

eu nu as fi atat de bucuros. 46% dintre romani considera ca partidul care castiga alegerile trebuie sa aiba TOATE locurile din parlament