29 dec. 2011

Ziua cand Romania a fost decapitata

Un prieten pe facebook scria astazi ca 30 decembrie e ziua cand Romania a fost decapitata. A spus-o de altfel superb si Liiceanu, in 1992: "Regele este capul intors spre cer al unui popor intreg, fiinta noastra adunata laolalta intr-un punct inalt. Cand unui popor i se ia Suveranul, lui i se ia capul intors spre cer. El este decapitat. Poporul roman a fost decapitat astfel la 30 decembrie 1947". Nu se poate ca aceasta zi sa treaca fara sa rememoram ce s-a intamplat acum 64 de ani, in ziua din care ratacim despartiti de cap. E vorba de trecutul nostru, e vorba de cel mai tragic moment din istoria noastra recenta. Prin urmare, va invit sa povestim alaturi de Marius Oprea si Bloggerii Liberali vineri, la ora 17:30, la Cafeneaua Liberala. Dupa intalnire ne vom deplasa la statuia lui Carol I, unde vom aprinde cate o lumanare.

Un filmulet de anul trecut, de pe 30 decembrie.

17 comentarii:

Lupus spunea...

Romania Mare a fost decapitata in 1940 cand, ca urmare a politicii dictatoriale a regelui Carol al II-lea, clasa politica a fost exclusa de la luarea deciziilor si tara a pierdut Basarabia, Bucovina de Nord, Ardealul de Nord, Herta si Cadrilaterul.
Ce putea sa faca regele in 1947 in fata ocupantului sovietic, cel caruia, de fapt, chiar Maria Sa i-a dat un mare ajutor in august 1944.

Lilick Auftakt spunea...

Plano, ce zic eu si ce zici tu. Sunt lucruri diferite. Maine comemoram 64 de ani de cand Romania nu mai e Monarhie.

Lilick Auftakt spunea...

Plano, dar vezi ca ai inceput sa reciti usor din partitura pedelista. Acel Tinel, mascariciul ala dela PDL, astazi spunea cam ce spui tu. :)

Lupus spunea...

Eu am vrut sa spun ca institutia regela nu este o garantie ca democratia este respectata.Am dat un exemplu de la noi.
Istoria a cunoscut enorm de multe capete incoronate cu comportament dictatorial!

Lilick Auftakt spunea...

Dar asta e o banalitate, @Plano. Se stie ca e asa. Exista ceva perfect? Nu. Exista ceva mai bun.

radu spunea...

God bless the King and the Queen!
Mi-aduc aminte ca in 1991 am votat impotriva constitutiei lui Iliescu, din considerente monarhice. As vrea azi, mai mult ca oricand, sa scapam de prezidentialism, daca se poate si de republica, noua sau veche, si sa avem o monarhie parlamentara ca in UK. Hate USA, luv UK!
Nu merita sa-l citezi pe big lii, @lilick. Asta era pro-monarhist conditionat, acum e cu republica chiombalaului securist pentru ca, ma-ntelegi, i-a condamnat comunismul si i-a dat subventii, pe cand Regele s-a dat cu Radu Duda, cu Iliescu, Felix, rusii, comunistii, imaturii care nu nstiu in fatza cui sa stea smirna.
@Plano, cui voiai sa-i dea ajutor Regele, lui Hitler care era cu un picior in groapa sau Aliatilor? Tu ce-ai fi facut? Daca-mi dai raspunsul lui basecu si-mi spui ca iti dadeai viata, m-am lamurit cine esti si ce vrei.
Conditiile de acum nu se compara cu alea de atunci. Au venit americanii pe care-i asteptai, si ni i-au adus pe cap pe slugoii astia de nu mai putem scapa de ei. Multumit? Eu nu. Eu astept sa vina englezii :)

Lilick Auftakt spunea...

@radu, ai dreptate.


Ai vazut sondajul din Adevarul pe care il promoveaza de zor si RTV si A3? Cel cu Regele Mihai...
Ca niciodata se vorbeste la TV mai mult de abdicare. Slava Domnului.

radu spunea...

@LilicK, noroc ca Patriciu-i monarhist, ca altfel Alin Teodorescu mi se pare dubiosenia intruchipata.

Lupus spunea...

Radu
Un sef de stat responsabil nu ceda teritorii fara rezistenta armata in 1940 si nu capitula in fata rusilor prin actul de la 23 august 1944 si Conventia de capiture din 12 sept 1944
vezi:
http://www.plano10.com/2011/10/armistitiul-prin-care-romania-capitulat.html

Anonim spunea...

Se poate discuta mult și bine, despre actul de la 23 august, despre dictatura lui Carol II, despre pierderea teritoriilor românești istorice, despre arestarea și execuția lui Antonescu, despre abdicare, ca și despre succesiune, etc., etc., etc.
Să nu se uite, însă, că istoria are un singur sens,general și ireversibil:înainte! Dar, și în spirală, putându-se reveni periodic la ceva ce s-a dovedit odată bun (monarhia constituțională a lui Carol I și a lui Ferdinand), cu lepădarea de altceva ce s-a dovedit a fi rău, pentru popor(republica de inspirație sovietică, a lui Gh.Gh.Dej și Ceaușescu sau...originală, a lui Iliescu ori Băsescu).
Problema care se pune și care a fost sesizată deja, este aceea că, dacă de monarhie se scapă relativ ușor și repede, în schimb, de republică(deh, res-publica) se scapă mai greu ca de râie!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Ce adevar important ai spus, Magnus. Sa stii ca e foarte important!

acuvio spunea...

La mulţi ani! La mulţi ani celor dragi!
Multă baftă în 2012!

radu spunea...

@Plano 10: prin ce spui confirmi punctul de vedere al istoriografiei securiste pro-Antonescu (Ion) si pro-basecu.
In 1940 nici o tara invadata nu a putut opune rezistenta (minus Iugoslavia, care e un caz special). Nici Franta n-a facut-o, cum era s-o faca tocmai Romania, prost plasata intre Horthy si Stalin? Mihai I avea 19 ani si abia fusese instalat pe tron dupa abdicarea lui taica-sau.
In 1944 nu a fost nici o capitulare in fata rusilor, ci a Aliatilor, din care faceau parte si sovieticii. Exista vreo alternativa? Multa lume credea ca vin americanii, pana s-au prins cum sta treaba.
Romania nu avea pozitia Finlandei, era o tara compromisa de aventura lui Antonescu la Stalingrad si soarta ei fusese deja decisa la Yalta. Mihai a sperat sa-i indulceasca soarta scurtand cu cateva luni soarta razboiului. N-ar reusit? Putea sa faca mai mult.
Sa fi luptat pana la moarte, da. Ca Hitler, Mussolini, Antonescu, Ceausescu si Milosevici, a caror soarta sper s-o impartaseasca si basecu al tau. Numai ca basecu asta-i prea las, cand e luat repede fuge smiorcaindu-se beat la ambadada SUA sa se vaite ca-l bat mogulii (cf. Wikileaks).
Mai citeste istorie, draga Plano, dar nu numai pe aia care-ti convine!

radu spunea...

La Multi Ani cu sanatate in 2012!
Fie ca 2012 sa ne aduca mai multa libertate, mai multa speranta si izbanda in alegeri.

Lilick Auftakt spunea...

Da, si eu observ din comentarii ce istorie sau pseudoistorie a citit fiecare...

Lilick Auftakt spunea...

La multi ani, @acuvio, la multi ani, @radu. Sa ne "revedem" cu bine in 2012 si va multumesc din suflet pentru tot.

Lupus spunea...

@Radu
Cata suficienta in replica ta!
Ca sa nu fiu etichetat securist sau basist trebuie sa incurc datele istorice, nu interpretarile, asa cum faci tu?
L-am acuzat eu pe Mihai de cedarea teritoriilor in 1940? Nu! Pe tac-su l-am acuzat ca el era rege atunci. Nu se cedeaza niciun petic de teritoriu fara lupta, chiar daca lupta se pierde. Cand lupti... altfel stai la masa tratativelor in viitorul care va sa vina.
Am indicat si linkul pe care puteai sa-l deschizi pentru a citi Conventia de capitulare din 12 sept 1944.
Ca sa vezi cat de basist sunt eu, oboseste-te sa citesti doar cateva titluri politice de pe blogul meu.
Nu sunt impotriva Monarhiei, dar urasc camarilele regale care se aciuiesc pe langa regi!
Urasc si camarilele prezidentiale.
De un presedinte si de camarila sa scapi prin alegeri libere. De un rege dioctator scapi mai greu.