28 mai 2012

"Noi vom sta 20 de ani la putere" sau "Pierdut demnitate - o declar nula"

Autorul blogului "Despre demnitate" (isi) pune cateva intrebari, pe facebook, la care pana la urma si raspunde, legate de lamentarile lui Tismaneanu: 

“FONDURI SECRETE: Sume incalculabile cu care miniștrii cumpără conștiințele. Așa ceva nu trebuie admis! (Gustave Flaubert - Dicționar de idei primite de-a gata).
Oamenii "fini" evită să discute depre bani, e un subiect vulgar. Dl. Tismăneanu zice că a func
ționat ca director al IICCMER "pro bono" adică neplătit, gratis, moka. Atunci care e marea tragedie a demiterii lui? Nu mai are cu ce să-și plătească chiria? A fost interzis de la publicare? Cercetarea comunismului îi este definitiv îndepărtată? Arhivele i-au trântit ușa-n nas? I s-a retras cumva pașaportul sau autorizația de istoric? Nu mai poate scrie mii de pagini despre cum se citește ptintre rânduri Marx? Are domiciliu forțat și nu are voie să se atingă de tastatura PC-ului? Răspunsul la toate aceste întrebări e: ....ăăăăă, nu. Atunci unde este marea problemă? De ce se oftică în halul ăsta? De ce e necesară o mare petiție de susținere a lui? Susținere pentru ce? "Tismăneanule, nu te lăsa! Scrie mai departe! Ești cel mai bun! Nu te-au învins, tu ai învins!" Asta?? Despre asta e vorba?
Eu cred că tot despre bani e vorba. Incalculabili, vorba lui Flaubert.”

Da, sigur, tot despre bani… Tismaneanu nu a pierdut nimic din cele enumerate mai sus. Reclama doar o demnitate pierduta, ce iti aduce recunoasterea internationala si se cuantifica pana la urma tot in bani. Si cand spun demnitate, ma refer strict doar la rang, pozitie. Nu la caracter. Caracterul e omul. Iar omul, in prezent, se vaicareste nedemn. Mai are putin si spune: "Daca nu am eu functia, sa n-o aiba nimeni!"  

Confirma, de altfel, si MariusGhilezan, pe blog: ”Ce a pierdut Vladimir Tismăneanu? În România, nimic. Doar peste Ocean prestigiul unui nume-instituţie, care valorează mii de dolari doar printr-un simplu călăreţ pus in front off la un seminar. E greu de înţeles pentru mulţi români.”

Nu intotdeauna calitatea de a fi demn poate fi rasplatita cu o functie de demnitate publica. Dar nici demnitatea publica nu garanteaza celui ce o stapaneste atitudinea de a fi demn. 

P.S. Cum spunea, Marius? “Noi vom sta 20 de ani la putere.”??? 

19 comentarii:

marc spunea...

da. asa spunea
marius

Lilick Auftakt spunea...

Da, e incredibil. Unora le iei si prin pori apucaturile anti-democratice. Si se dau anticomunisti...

Anonim spunea...

Lilick, iartă-mă, nu că vreau să fiu grob, dar specimene ca alde Tismăneanu, Mihăieș, Patapievici et comp., nu merită nici un fel de cuvinte decente, ăștia nu merită decât: dă-i în p...la mea! Și-așa, e prea mult pentru ei!
Anonymus Magnus.

Lilick Auftakt spunea...

Stiu, de fapt tu ai dreptate. Dar cum sa ne abtinem sa ii taxam? Auzi: "Noi vom sa 20 de ani la putere". Poate 20 de ani ai lui Brucan...

Lilick Auftakt spunea...

Oricum, dupa perioada asta, te asigur ca n-o sa-i mai dau nici cea mai mica importanta. :)

radu spunea...

Cred ca a vrut sa spuna 20 de ani in opozitie. Nu doresc nici unui partid sa stea 20 de ani la putere, dar lui Tismaneanu ii doresc sa stea toata viata in opozitie. Face bine la ten si la opera. :)

Anonim spunea...

F. interesant!
Ați văzutără jurământul Monicăi Luisa Macovei(fostă Gherghescu), pe "Blogăreală cu vrăjeală", jurământ solemn, dat în 1982, în fața reprezentanților la vârf ai conducerii comuniste de partid și de stat? Știți că au existat și procurori "ceaușiști" care nu au un asemenea jurământ semnat și care nici n-au fost măcar membri PCR? Da, uite că se putea, numai dacă nu erai o jigodie galvanizată, pusă pe parvenire în fostul sistem!
Vă rog, din suflet, dacă aveți posibilitatea, trimiteți documentul la Ambasada SUA, idiotului de Gittenstein! Cu mulțumiri anticipate,
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Vazut, vazut. Promovat pe facebook. :)

Anonim spunea...

http://www.cotidianul.ro/ponta-am-avut-o-singura-ezitare-cand-l-am-demis-pe-tismaneanu-184141/

Iata cel mai bun comentariu despre acest subiect.

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, ce porcarie... Pai aia e o carte din care nu afli nimic si a fost promovata ca o carte de mari dezvaluiri. O carte de doi lei pe care si-a luat bani la greu Tismaneanu. Ma rog, Ponta e smecher sau face pe smecherul cu declaratia asta... Dar atat.

radu spunea...

Eu vreau sa le omagiez expres pe surorile Coposu pt. verticalitate. Ghilezan are o parere prea buna despre sine si inclinatii oportuniste. Il iert, dar sa nu mai faca! Auzi, doctorat cu Tismaneanu despre nu stiu ce imagologie pe principiile lui Corneliu Coposu! Mai tata, mai! :)
Zice Ghilezan: cine nu-si doreste un doctorat cu Tismaneanu? What????
Javrele astea pupinbasiste chiar voiau sa stea 20 de ani la putere, sa-si capatuiasca tot clanul ever. Ce mentalitate de Camorra la Cataclismaneanu: nu vii cu noi, nu existi! Baieti, vreau sa va vad expectorati din toate functiile pentru muuulta vreme de-aici inainte, sa va vad cum va chinuiti si cum umblati cu saru-mana dupa noi.
Umbla vorba ca Volodea are obiceiul sa juiseze in cearsafurile fostei nomenclaturi comuniste. O fi adevarat? Bah, vorbeste lumea rea. Era vorba de cearsafurile de la Neptun, ale noii nomenclaturi basiste.
Apropo de zisele lui Ponta, cred ca Tismaneanu a suferit Marele Soc cand a fost schimbat din functie cu 17 ani inainte de termen.

Lilick Auftakt spunea...

@radu, nu ai facut bine calculul. Tismaneanu mai avea putin si facea opt ani... la putere.

radu spunea...

Pai, depinde cum calculam: 17 ani la IICCMER sau 17 ani cu basecu?

Lilick Auftakt spunea...

Cu Basescu!

Anonim spunea...

Tismaneanu isi risca sinecura de "Director, Center for the Study of Post-Communist Societies" de pe langa Univ din MD, pozitie fantoma, ca de unde centru?, insa platita de statul roman si finantare a diferitelor fundatii sponsorizate de SOROS, proiecte precum Democracy @ large, din care au mancat papa bun cateva decenii, si el si ex-prietenul sau Dorin Tudoran. Acu le-au secat fondurile de pe aici, si singura speranta e la Romanika, saraca tara bogata, cu prosti care casca gura la engleza cu accent rusesc... Au tot dat prin SUA cu banii ICR si vorbim de sute de mii de euro, aducand bani din Romania in US, dupa principiul eu te laud si te platesc pe tine, sa ma publici si sa ma lauzi pe mine, apoi mergem amandoi in romania sa mancam si sa conferentiem, si te bag si la presedinte, ca la circ. Univ DIN MD cred ca-l tine inca listat in Faculty pe site ca da bine, cu anti-komunism si chestii, da asta nu tine de foame si nici nu aduce studenti, si aia cu studiile si comunism pe-aici, cum sa spun, ca cainelui a linge sare..mai ales acum, cu criza. Deci nu tu salary, nici tu salar, nici "chair" sub prezidentu' Romaniei pt dl Tismaneanu, ca ui ce CV misto are, una si una toate publicate de ICR SI CAMBRIDGE PRESS (adica finantat tot cam asa, cum zice si Roncea pe blogul sau): http://cv.bsos.umd.edu/(S(qsx5jh55jvjqpmnaoenamb45))/Data/shortcv2009.pdf. Intrebare (retorica...) cine-i facu entry in engleza pe wikipdia lui LEONTE TISMENETSKI, cu mentiunea distinsei odrasle atat de politically corect??? noroc cu Badin, care-a mai corectat cate ceva. Poate ca-si pregateste mostenirea pt odrasla Volo, un statut contra-anti-komunisto-kleptocrato-kapitalist.

Avea dreptate Anonimus Magnus, da-i in oala de noapte a istoriei, sa suga la ea in continuare.

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, anonim, dar cine esti? :)

Radu Humor spunea...

Cine-l sf[tuia pe Andrei Marga s[ se sinucid[, dac[ nu-i convine regimul ?!

Anonim spunea...

Hi Lilick, se cuvine sa raspund gazdei. M-ai "cunoscut" acu vreo cativa ani, la scandalul ICR pe ponei cu popou...sunt doar o persoana mai curioasa si mai detailed oriented decat media, si toate informatiile din post sunt pe google search si memorie sa asamblezi piesele de puzzle. Si Tismaneanu si Tudoran au "plecat" pe aceeasi filiera (voi sunteti tineri, da sa fim seriosi, cine "pleca" in SUA si in general, in W pe vremea lui C (FARA EXCEPTII)?? In ceea ce priveste ICR, ce s-a intamplat e vizibil cu ochiul liber, insa cand incerc sa le explic cate ceva celor din romania sunt contrata ca nu se poate chiar asa, fie ca sufar de scenarita si sunt o prapastioasa, fie ca sunt cine stie cine, platita de mai cine stie cine. Well, ignoranta e o boala mortala, se vede.Nu mai urmaresc in detaliuce se mai intampla in Romania, ca e prea dureros ce s-a intamplat deja, si nu mai am speranta ca se va mai schimba ceva (in bine) pe-acolo (sorry), in conditiile in care ceea ce se intampla acum in lume e mult mai "interesant". Nu mai ai muzica pe blog...cu prietenie craby

Lilick Auftakt spunea...

Ah, Craby, tu erai.. Stii ca pe anonimii care au scris mai mult pe aici ii recunosc, imi sunt familiari, chiar daca nu stiu mereu exact cine e. De asta te intrebasem. :) Momentan nu am muzica...