“Planul de urgență pentru resuscitarea economiei românești” – viziunea lui Călin Popescu Tăriceanu asupra relansării economiei
Călin Popescu Tăriceanu a prezentat, joi, la o dezbatere pe tema ofertelor economice ale partidelor, propria viziune asupra relansării economiei româneşti – un plan in cinci puncte pentru stoparea declinului economic. Planul, care cuprinde măsuri economice aplicabile pe termen scurt (doi ani), este esenţial pentru a asigura ieşirea din criza economică si revenirea la creştere, pentru a asigura crearea de locuri de muncă şi pentru a genera bunăstare.
1. Toleranţă zero faţă de evaziunea fiscală
Viitorul guvern va trebui să adopte o adevărată “declaraţie de război” impotriva corupţiei, evaziunii fiscale şi a proastei administraţii, concretizată in sancţiuni drastice impotriva celor care incearcă să păcălească statul. Pedeapsa minimă pentru evaziune fiscală ar trebui majorată la 5 ani, iar cea maximă la 20 de ani.
2. 0,15% din PIB, pentru reindustrializarea României
Lecțiile crizei economice și financiare actuale susțin necesitatea schimbării modelului de creștere economică al României, iar industrializarea este o soluție pentru atingerea acestui obiectiv.
Intreg procesul trebuie să se desfășoare in acord cu tendințele de dezvoltare actuale care se manifestă in UE, adică să puna accent pe inovare și dezvoltare tehnologică (și ecologică), in linie cu obiectivele Strategiei Europa 2020.
Reindustrializarea trebuie realizată nu dintr-o perspectivă cantitativă. Ceea ce trebuie să urmărim este să avem industrie avansată, bazată pe inovație, cu valoare adăugată mare.
Incurajarea apariției unor poli industriali specializați (clustere) intr-un sector de producție este cea mai eficientă metodă de a imbunătăți calitatea producției industriale și de a incuraja inovația.
Dezvoltarea acestor clustere/poli este bine să se facă și in strânsă legătură cu universitățile și institutele de cercetare, pentru că numai in acest fel industria are o șansă de a fi relevantă pe piața internațională in zone de inaltă competitivitate și cu valoare adaugată mare.
Iniţierea procesului de reindustrializare a României trebuie făcută, in principal, prin atragerea marilor investitori străini. Efecte - crearea de locuri de muncă bine plătite, prin care pregătirea profesională a românilor să poată fi pusă in valoare in România; creşterea constantă a exporturilor nete ale economiei româneşti.
O atenţie aparte trebuie acordată, in termenii unei politici industriale viabile, susţinerii procesului de fluidizare a circuitului inovaţiei către valorificarea ei pe piaţă. In acest sens, se poate concluziona că eforturile mediului privat nu sunt valorificate eficient și este nevoie de o abordare diferită pentru a putea imbunătăți aceste performanțe. Un aspect cheie, in acest context, este importanța instituțiilor publice (universități, institute de cercetare), care au capitalul intelectual și experiența necesară pentru a valorifica mai bine resursele mediului privat. In acest context, trebuie creată o relație mai strânsă intre mediul privat și universități, iar acest lucru se poate realiza numai prin crearea unui cadru legal care să favorizeze cooperarea mai strânsă intre cercetarea teoretică efectuată in universități și mediul privat.
Pentru atingerea acestor obiective, propun iniţierea unui parteneriat intre Guvern şi autorităţile locale din judeţe pentru acordarea de facilităţi reale investitorilor. Parteneriatul va fi concretizat printr-un efort financiar partajat intre centru-teritoriu (85%-15%). Cea mai mare parte a efortului va reveni Guvernului, prin alocarea unui procent de 0,15% din Produsul Intern Brut dezvoltării infrastructurii cerute de construcţia marilor parcuri industriale, clustere, etc. Am in vedere o estimare a acestor sume pentru viitorii doi ani cuprinsă intre 200 și 300 de milioane de euro anual, in raport cu creşterea Produsului Inter Brut.
3. Disciplină fiscală – datorie publică limitată (prin Constituţie) la 40% din PIB
A treia problemă se referă la introducerea unei discipline bugetare bazate pe regulile și obiectivele aplicabile țărilor din zona euro. Acest angajament ar trebui adoptat pentru a intări credibilitatea externă și pentru a crea o cultură a disciplinei cheltuielilor.
Legiuitorul trebuie să construiască și să aprobe bugetul de stat in așa fel incât datoria publică să nu depăşească 40% din Produsul Intern Brut (eventual printr-o normă constituțională).
4. 0% taxe pe profitul reinvestit
Este necesară reducerea taxelor şi impozitelor care au influenţă directă asupra consumului, a creării de locurilor de muncă şi a investiţiilor:
- Reducerea TVA la 19% şi a contribuţiilor sociale cu cinci puncte procentuale, de la 43% in prezent, la 38%. Ușurarea poverii la nivelul angajatorului va trebui să se reflecte in scăderea cu trei puncte procentuale, urmând ca la nivelul angajatului să se reflecte un punct procentual.
- Zero la sută impozit pe profitul reinvestit!
5. Un nou contract social cu românii – 0% tăieri de pensii şi salarii. Mai multe investiţii in educaţie, cercetare şi sănătate
Acest contract inseamnă un angajament ferm că viitoarea guvernare nu va mai opera reduceri de pensii şi de salarii in sectorul bugetar.
Corecţiile de venituri plătite de la bugetele de stat vor fi operate numai in creştere, in raport cu inflaţia şi, atunci când va fi cazul, cu creşterea economică.
Investiţii in viitor: creşterea alocărilor bugetare către educaţie și sănătate cu minimum 1% in fiecare dintre următorii doi ani. Investițiile in cercetare din fonduri publice trebuie să atingă nivelul european de 1% din PIB.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
19 comentarii:
Interesant! Neprietenii (!) lui Antonescu sint foarte bine primiti pe acest blog. Les amis de mes ennemis ... Oricum, admir vizionarismul! Daca deja cunoastem viziunea lui Tariceanu din 29 decembrie, inseamna ca sintem in plin S.F.! Mai trec!
Augustin, probabil a gresit cand a trimis comunicatul punand decembrie in loc de noiembrie. Am corectat eu. Nu e un capat de tara. Antonescu are prieteni? Pe cine? Pe Dragnea? Scuze, nu il cunosc si nu am de ce sa il promovez. Tu esti de stanga si il poti promova liber. Eu sunt mai aproape de Tariceanu si de oameni mai de dreapta. Asta e...
@ lilick,
mai stie cineva ca flutur, boureanu, udrea, au fost penelisti?
acum au devenit pedelisti sadea, la fel, daca nu mai rai, decit blaga, videanu, olteanu.
am senzatzia ca si din corceala psd+pnl+pc vor aparea niste mutantzi care vor fi uselisti inainte de toate, fara osebire de rasa si natzionalitate pesedista sau penelista.
uitindu'ma la titlurile care rasar din blogroll-ul tau vad ca produsu' de sinteza exista si o sa aiba viatza lunga si prospera, sub noua identitate.
din punctu' asta de vedere e reconfortant pentru mine ca mai "se exista" si pete de culoare care sparg monotonia si consensu'.
apropo de asta: sint tare curios sa'i vaz peste doi-trei ani pe cei ce constituie carcaletele cu ard-ei umplutzi cu tot felu' de "aratari", dupa parcurgerea "drumului damascului", daca vor mai exista pina atunci si daka nu'i reuseste diktatorelui fo prestidigitatzie care sa le prelungeasca agonia p'undeva prin cotloanele gubernarii
Cu tot respectul, dar pe un om care in plin inceput al crizei ne recomanda public sa investim cumparand case in SUA.......
Ia acest tip de "viziuni" economice poate avea orice valutist din Otopeni
@Niku, nici gand cu guvernarea. Nu-ti face iluzii. E randul celeilalte parti a FSN sa guverneze. PSD e acum pe val si nu se poate nimic fara ei. Stie asta bine si Basescu si daca nu a inteles, o sa inteleaga.
Lilick, tot ce-mi doresc este sa plece Basescu. Ieri, daca s-ar putea! Prin prisma acestui lucru (si doar atit!) orice miscare care poate slabi PNL-ul ma ingrijoreaza. Iar faptul ca Tariceanu (si altii) baga levierul sub temelie TOCMAI ACUM miroase urit, tare urit! Cui prodest?
Augustin, tin sa-ti reamintesc ca avem alegeri parlamentare, nu prezidentiale. Ce levier baga Tariceanu? Nu are voie sa isi mai expuna omul viziunile economice? In loc sa discutam de economie sau daca esti de acord sau nu cu punctele alea vorbim despre altceva... Ne intereseaza tara asta sau scandalul?
Augustin, cred ca lumea a innebunit de tot. Toata presa basista a prezentat aceasta viziune a lui Tariceanu ca pe un atac la Basescu. Tu si altii vedeti altceva.
http://www.ziare.com/tariceanu/pnl/tariceanu-presedintele-basescu-nu-are-caderea-sa-dea-lectii-economice-1204496
Ideile Lilick sunt bune. Ce nu inteleg insa este de ce pe motive "electorale" nu s-a incercat implementarea lor atunci cand domnul Tariceanu a fost prim ministru. Pt ca este o diferenta enorma intre "idei" si "posibilitatile" de implementare. Si daca chiar vrea cineva sa faca ceva care sa permita implementarea unor astfel de idei este nevoie de un consens politic in care ideile respective si modul lor de implementare care se fac pe termen mediu si lung sa nu mai fie nici macar "argument" politic in luptele politice. Un fel de "idei de baza" pe care le-au acceptat toti si care nu se schimba la fiecare schimbare electorala.
Stii ca il consider pe Tariceanu mult mai bun decat Antonescu. As fi preferat un presedinte Antonescu cu un prim ministru Tariceanu dar nu ai cum sa nu imparti cu psd-ul urmatoarea guvernare. Eu as propune sa se schimbe rolurile. Sa ia psd-ul prezidentialele si Tariceanu formarea guvernului.
Un sincer La mulţi Ani cu ocazia Zilei Naţionale a României !
La multi ani!!!
Eu nu la "aceasta viziune a lui Tariceanu" ma refeream, ci la relatiile, de loc cordiale, dintre el si Crin! Ca si dintre Chiliman si Crin ...
@Augustin, nu stiu ce sa zic... Cred ca citesti prea mult presa basista si te influenteaza. Relatiile dintre Tariceanu si Crin sunt cum au fost intotdeauna. Nici mai bune, nici mai rele.
Shadow, nu se poate. E desemnat Ponta si el va fi prim ministru. Problema e ca Tariceanu e candidat USL, si e candidat USL intr-un colegiu in care lumea are alte pretentii. Tariceanu in campanie e intrebat de probleme economice, lumea stie ca a fost un prim-ministru bun si are alte asteptari de la el in comparatie cu alti candidati. Poate ca in Teleorman merge sa zici doar "Jos Basescu" si "va marim pensiile", in sectorul 1 nu merge sa castigi electoratul doar cu atat. Si spun asta pentru ca am vazut si sondaje din care reiese ce isi doresc bucurestenii.
Interesant, dar ar fi si mai bine daca s-ar explica si aritmetica acestor masuri, dar si de unde gasim capitalul de vointa politica pentru implementarea lor.
Punctul 1, de exemplu, e foarte bun. Problema e ca istoria a arata ca vointa politica tinde spre zero cand vine vorba de combaterea evaziunii.
Restul punctelor sunt o combinatie de reduceri de taxe si cresteri (sau inghetare) a unor cheltuieli ale statului (i.e., mai mult pentru educatie si sanatate, mai mult pentru investitii, fara taieri de salarii). Vezi sa nu dea cu rest cumva. Poate o sa zici ca vor creste veniturile cand ai colectare mai buna, dar problema e ca modificarile de taxe si cheltuieli au efecte imediate, pe cand combaterea evaziunii are efecte pe termen mediu si lung. Ce ne facem intre timp?
Eu unul m-am saturat de "viziuni", "contracte" si alte promisiuni. Vreau sa vad care e planul concret al fiecarei formatiuni. Deocamdata singurul lucru clar este punctul 1 (cu rezervele de rigoare asupra vointei politice de a il si pune in practica).
Petrini, observatiile tale sunt bune si asa mi-as fi dorit sa discutam la aceasta postare. Nici eu nu sunt de acord 100% cu ce spune Tariceanu, nici eu nu vad exact daca aceste masuri pot fi aplicate.
Uite cateva intrebari pentru orice formatiune:
1. Ce facem cu gazele de sist? Daca decidem sa exploatam, ce masuri se vor lua pentru a asigura exploatarea lor in conditii de siguranta maxima?
2. Rosia Montana, probleme asemanatoare. Mie unul imi suna foarte prost idea cu cianurile. Dar daca totusi o guvernare USL sau ARD sau de orice culoare decide sa dea verde, cum se va proteja mediul? Exista alte modalitati de exploatare? Daca da, ce alta companie ar fi interesata? Daca nu, ce facem cu zona respectiva intre timp, pana se vor dezvolta tehnologii mai putin periculoase pentru mediu.
3. Ce va face guvernarea USL pentru a imbunatatii cheltuiala fondurilor EU alocate Romaniei?
4. Alta buba ecologica: s-a tot scris prin presa despre defrisari masive. Ce va face guvernul + legislativul USL pentru a trece de la o exploatare salbatica la una sustenabila? Altfel o sa ne tot plangem de inundatii si alunecari de teren.
Sunt sigur ca aveti si voi destule intrebari punctuale. Ramane sa fie si adresate celor care ar trebui sa vina cu solutii.
Foarte bune intrebari pentru partide, Petrini. Eu in general sunt pentru exploatare, dar NU in orice conditii.
PNL e pa !
Trimiteți un comentariu