25 sept. 2014

Melescanu: SIE e considerat de parteneri al treilea serviciu important din NATO

In postarea precedenta, in care ma intrebam cui ii serveste tema cu "ofiterul acoperit", citam trei opinii din presa, singurele ce mi s-au parut ca abordeaza tema la un nivel superior.

Intre timp insa a aparut si candidatura lui Melescanu, (fostul) sef SIE. Nu vreau sa discutam acum din punct de vedere politic cui ii foloseste aceasta candidatura, ci o sa citez un singur lucru din tot ce a declarat pana acum pe tema "ofiterului acoperit", un aspect ce mi se pare relevant in momentul de fata.

Intrebat la Realitatea TV cum vede abordarea acestei teme in campania electorala, Melescanu a spus:  

 - Suntem unul din primele trei servicii din NATO, primii fiind americanii, lucru acesta ni se spune intotdeauna de catre parteneri: "Sunteti un serviciu care boxati la o categorie de greutate mult mai mare decat o aveti dvs in realitate".

 - Se erodeaza increderea in calitatea serviciului si capacitatea de a-si pastra lucrurile in ordine

 - Gandeste-te ca incerci sa convingi pe cineva sa lucreze pentru Romania - si ii spui, fiti linistiti, totul este numai la noi  ... cand a doua zi apare in ziar ca numele unui agent a fost deconspirat, e o lovitura foarte grea pentru serviciu, ne afecteaza credibilitatea la nivelul serviciului. - Hotnews


Evident ca atunci cand seful spionajului extern spune ca SIE este considerat de parteneri unul dintre cele trei servicii din NATO (se subintelege ca dupa CIA si MI6), ar fi trebuit sa vedem stirea aceasta, mare, pe prima pagina a fiecarui ziar. Dar ori jurnalistii nostri sunt atat de orbiti de amanunte total nesemnificatve din "cazul Turcescu", ori chiar sunt majoritatea atat de "acoperiti" incat s-au facut ca nu vad aceasta "scapare" a lui Melescanu.

10 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Locul trei nu se obține cu... inteligență și talent. E vorba doar de maldărul de alocări bugetare supradimensionate.
Politica statului român din anii '80 se reducea la înfometarea populației în beneficiul Securității.
După '90, am trecut la statul "libertarian" român, stat pe care-l doare la bască de absolut orice ar putea însemna beneficii și bunăstare pentru populație, singurele investiții strategice producându-se aproape exclusiv în cele ț-șpe servicii securiste.

Augustin Radescu spunea...

Va fi stire cind vor spune cei de la CIA lucrul asta, nu Melescanu!
Cit despre citatul ala rupt din context, cu categoria de greutate, poate fi inteles in ambele sensuri.
Dar, e-adevarat: daca nu ne laudam noi, cine sa ne laude?

Lilick Auftakt spunea...

Augustin, fata de tine, eu stiu ca Melescanu pe tema asta chiar stie ce spune.

Lilick Auftakt spunea...

Aristotel, e un comentariu cam stangist, si care nu prea are de-a face cu tema. Daca puneai altfel problema, legat de transferul de abilitati, tehnici, etc.. era altceva. Eu sunt de acord ca serviciile se umfla in mod natural, se conserva, se protejeaza pe ele insele, in scopul de a supravietui oricarui regim si orcarei guvernari, dar, repet, nu asta era tema postarii.

Shadow spunea...

@lilick

eu personal nu vad cu ochi buni posibilitatea ca un fost sef de servicii sa devina "peste noapte" prezidentiabil. Are prea multe informatii fata de ceilalti ca lupta electorala sa fie "justa".

Anonim spunea...

Meleșcanu a fost toată viața lui ofițer DIE (apoi, SIE). Faza cu demisia și cu înscrierea la prezidențiale (cu 400.000 de semnături deja strânse!) se subsumează fișei postului. Cam asta e tema, Lilick. Hm...
Dacă discuția ar fi depășit cadrul NATO, aș fi zis:
Și Mossad-ul, pe cât e Mossad-ul?
Poate ne-ar fi lămurit MRU (alt "liberal genuin")?
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

@Shadow, mai periculosi sunt cei care nu au informatii exacte despre ceilalti, dar se prefac ca au, ca stiu ei muuulte. Genul ala de securisti wannabe. E plin de de ei... :)

Lilick Auftakt spunea...

Dar, ma rog, nu prea voiam sa discutam despre candidatura lui mometan...

Lilick Auftakt spunea...

@Magnus,

Pai conform fisei postului de la Cotroceni, Melescanu se incadreaza. Va avea butonul principal unul din sistem. Iti dai seama cum ar fi sa fie Udrea de exemplu sefa CSAT? :)

AristotelCostel spunea...

Nu prea văd ce e de stânga în comentariul meu.

E deja demonstrat(realitate) că cea mai mare Casă a Poporului sau Cea Mai Mare Adunătură de Ciobani Securiști din Europa se obțin prin simpla alocare a resurselor. Românii le-au bifat pe amândouă, iar acum jumătate dintre ei se ușurează în... curte. :)