10 mai 2015

10 Mai - Ziua Independentei - Sarbatoare Nationala

Anul acesta, in aprilie, ziua de 10 Mai - cu tripla ei semnificatie - a devenit Sarbatoare Nationala, dupa votul din Camera Deputatilor (camera decizionala).

La 1877, Ziua Independentei s-a stabilit intr-un cadru ceremonial, asa cum se face de obicei in astfel de imprejurari. Ziua ceremoniei a fost aleasa de Parlament fix de Ziua Nationala (stabilita cu 11 ani mai devreme), pe 10 Mai. A inceput de dimineata cu un Te Deum la Mitropolie, apoi Bratianu si Carol au rostit discursuri. 70 de ani de atunci, adica pana in 1947, Ziua Nationala si Ziua Independentei au fost sarbatorite- asa cum e normal, si cum e in atatea alte tari - in aceeasi zi. Pe 10 Mai. Apoi au venit Ana Pauker si Teohari Georgescu si au stabilit ca trebuie scoasa din mintea romanilor aceasta zi, asa cum arata stenogramele vremii. Prin urmare, Ziua Independentei "s-a mutat" din 1948 pe 9 mai, de Ziua Victoriei (pe fusul orar al Moscovei).

Carol I, "Memorii", 10 Mai 1877: „Sărbătoarea Naţională de astăzi se celebrează de astă dată cu deosebire, ca fiind ziua independenţei. După Tedeum la Mitropolie, într-un lung discurs, primul ministru Brătianu arată entuziasmul cu care România a intrat în noua ei formă de stat. În răspunsul său, Principele exprimă speranţa că Europa va vedea în evenimentul sărbătorit astăzi realizarea vechii dorinţi a românilor şi un pas făcut înainte pentru asigurarea şi întărirea ideii de Stat la Dunărea de Jos.”

10 Mai ar trebui sa redevina Zi Nationala, asa cum a fost intre 1866 si 1947. Nu doar Sarbatoare Nationala. Dar cat timp 10 Mai va fi numita in spatiul public "Ziua Regalitatii" (regalitatea are o singura zi?) sau, si mai nepotrivit, "Ziua Regelui" (a carui rege?) nu va exista o dezbatere reala pe aceasta tema. Pentru ca multi sunt inca marcati de propaganda comunista si se tem de cuvinte precum "rege" sau "regat". Si nu vom putea avea, ca odinioara, ca orice tara normala, o Zi Nationala de Ziua Independentei.


2 comentarii:

Gabriel-Marius Udrea spunea...

prin conlucrarea Casei Regale cu poporul roman, Romania a devenit cu adevarat moderna, unita, si independenta... iar aceasta zi de mai 10 este cu adevarat ziua cea buna si plina de lumina a Romaniei.

Lilick Auftakt spunea...

Asa e, Gabriel!