14 iun. 2015

„Demascarea vine pe banda de magnetofon” - Numele Basescu apare in inregistrarile din 13 iunie 1990

In arhiva istorică "Radio Europa Liberă" exista o inregistrare din 13 iunie 1990. Momente din conversatiile lui Mihai Chitac, fost ministru de interne, cu oamenii sai din Piata Universitatii. La un moment dat, in inregistrari apare si numele lui Basescu. Mai exact, generalul Diamandescu spune: „Domnul Basescu, sa trimita camera la Dunarea, a spus sa trimită camera video la Dunarea, vine prin spatele lui Inter, cele doua autodube. In spatele lui Inter ca au mai venit aici mijloace. Receptie.”

Dupa cum stim, Basescu a negat ferm de mai multe ori ca s-ar fi aflat in Bucuresti in iunie '90. A spus ca a lucrat in Constanta pana in noiembrie, acelasi an. Dar s-a si contrazis, nu o data. Ba a spus ca in '90 era in opozitie, ba ca a votat cu Iliescu. Adevarul era ca facea parte din CFSN de la bun inceput. De la bun inceput, dupa revolutie, prin functia pe care o avea facea parte din organigrama Ministerului Transporturilor, din colegiul de conducere al acestui minister, adica din Guvernul Romaniei.

Numele lui Traian Basescu mai apare si in dosare penale legate de Mineriada. In data de 18.02.1997, la nivelul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie şi Justitie – Sectia de urmarire penala si criminalistica, s-a inregistrat dosarul cu numarul 315/P/1997, avand ca obiect plangerea „Asociatiei victimelor mineriadelor 1990-1991”, impotriva numitilor: COSMA MIRON,CAMARASESCU NICOLAE, ILIESCU ION, ROMAN PETRE, VOICULESCU VOICAN GELU, DIAMANDESCU CORNELIU, CHITAC MIHAI, BASESCU TRAIAN si ROBU ION, sub aspectul savarsirii infractiunilor prev. de art.161, art.162, art.163, art.208-209, art.211, art.217, art.218, art.322 şi art.357 din Codul penal. Dosar inchis cu NUP.

Stim ca acum, dupa 25 de ani de la evenimente si repetate NUP-uri, dosarul Mineriadei din 1990 s-a redeschis. Implicarea lui ion Iliescu si a celorlalti e clara. Sper sa se clarifice o data pentru totdeauna si legat de implicarea sau neimplicarea lui Traian Basescu in acele zile de cosmar.


 

4 comentarii:

Adrian Stoica spunea...

Interesant. E pe bune sau e o petardă?

Lilick Auftakt spunea...

Adrian, pai asculta inregistrarea pusa de Europa Libera. E pe site.

Anonim spunea...

Va rog, sa-mi explice si mie cineva!
PNL+PSD demit guvenul PDL condus de MRU (fost sef la SIE, in epoca Basescu), prin motiune de cenzura, in aprile 2012.
Acum, in iunie 2015, Presedintele Iohannis, sustinut de PNL+PDL, il nominalizeazala la sefia SIE, pe acelasi MRU, produs basist 100%. PSD se opune.
Avem, deci, in aceasta ecuatie politica, doi termeni stabili, PSD si PDL (care nu s-a topit chiar de tot, in PNL).
Dar cu PNL, ce se va fi intimplat, intre timp?
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Cum MRU produs basist 100%? E produs penelist 100%. Tariceanu l-a bagat in PNL in 2004.

A fost dat jos in 2012 cu concursul PDL si UNPR. Cum credeai ca il puteau da jos altfel, neavand majoritate? Ca si pe Ponta acum, cu concursul PSD. Sau UNPR si o parte din PSD, ma rog.