25 oct. 2015

Occidentul si Islamul. Criza refugiatilor, drepturile femeilor si mutenia stangii.

In contextul "Crizei Refugiatilor", am cautat sa vad care e pozitia organizatiilor feministe din Europa in legatura cu abuzurile asupra femeilor. Am constat ca exista o mutenie aproape totala pe aceasta tema, care ar trebui sa priveasca stanga, nu? Femeile de stanga prefera insa ori sa taca, ori sa-i planga pe "sarmanii refugiati". Dar sa ne uitam putin care e de fapt situatia.

In conformitate cu Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati, la sfarsitul anului 2014 numarul persoanelor refugiate a fost mai mare cu 23% decat in anul 2013, atingand astfel cel mai inalti nivel de dupa 1995. Dintre acestia, refugiatii sirieni au constitutit, in 2014, cel mai consistent grup, depasindu-l pe cel afgan care dominase statisticile de profil in ultimele trei decenii.

Potrivit Eurostat, statele membre ale UE au primit 626.715 de cereri de azil in 2014, cel mai mare numar de cereri primite din anul 1992. Principalele tari de origine ale solicitanților de azil, reprezentand aproape jumatate din total, au fost Siria (20%), Afganistan (7%), Kosovo (6%), Eritreea (6%) și Serbia (5%).

In primele trei luni ale lui 2015, numarul de noi cereri de azil in UE a fost de 184.800 de persoane, in crestere cu 86% comparativ cu acelasi trimestru din anul precedent. Tot conform UNHCR, raportul din septembrie 2015, imigrantii care au intrat in Europa in ultimii ani sunt, in proportie de 65%, barbati. Pentru a intelege mai bine efectele si consecintele acestui fenomen, unde imigrantii sunt in proportie dominanta barbati, trebuie sa observam alte cateva studii facute de institutii de profil in tari europene.

Suedia este, conform studiilor MIPEX (2010) si Gallup (2012), in fruntea tarilor gazda cele mai prietenoase cu imigrantii, majoritatea acestora provenind din Irak, Iran sau Siria. In tara exista in prezent 16 moschei, unele dintre ele finantate de guvernul Arabiei Saudite sau de cel al Libiei. Am putea spune ca multiculturalismul functioneaza perfect in Suedia, insa exista statistici care contrazic la modul evident acest lucru.

Gatestone Institute prezinta o paralela intre cresterea numarului de musulmani din Suedia si inmultirea cazurilor de viol din ultimii ani. Din 1975 pana in 2014, numarul violurilor a crescut de la 421 raportate in 1975, la 6620 raportate in 2014. Numarul infractiunilor comise cu violenta au crescut in perioada aceasta, per total, cu 300%. Majoritatea tintelor actiunilor criminale sunt femeile.

Mai multe studii efecuate in Suedia arata ca 85% dintre violatorii condamnati au fost imigranti la prima sau a doua generatie. Cu toate acestea, conform Consiliul Suedez National de Prevenire a Criminalitatii, mai putin de 25% din cazuri sunt raportate la politie.

Nu numai in Suedia se observa cresterea la un nivel alarmant a criminalitatii - in special a violurilor. Germania, Italia, Marea Britanie sau Franta prezinta acelasi tip de statistici ingrijoratoare.

De cele mai multe ori, masurile luate in aceste situatii duc la restrangerea libertatilor femeilor. Exista nenumarate exemple in acest sens, dar as vrea sa amintesc un caz intamplat recent in Germania cand, intr-o scoala, parintii au fost avertizati printr-o scrisoare care a fost preluata si de presa sa nu imbrace fetitele in topuri, bluzite, fuste mini sau pantaloni scurti, pentru a nu-i provoca pe imigrantii musulmani cazati intr-o cladire din apropierea scolii.

Principala cauza a cresterii infractiunilor comise cu violenta impotriva femeilor in statele occidentale, dar si a unor incercari de restrangere a libertatilor ca masura de protectie in zonele dominate de imigrantii care provin din Orientul Mijlociu, este islamismul radical, o noua ideologie criminala, o alta utopie a epocii moderne, alaturi de fascism si marxism-leninism.

Islamismul, ca ideologie si curent politic, se pozitioneaza impotriva valorilor culturii occidentale, la baza carora se afla traditia iudeo-crestina. Islamistii radicali, reprezentati adeseori in Occident sub masca asa-zis religioasa a imamilor radicali, dar si a celor care ii urmeaza cu convingere, resping occidentalismul, resping modernitatea, cu tot ce reprezinta aceasta din punct de vedere cultural. Un punct imporant in razboiul dintre cele doua civilizatii il reprezinta modul in care sunt vazute si tratate femeile, in general, si femeia occidentala in special.

Pentru a avea o imagine despre modul cum trateaza Islamul femeia, e important sa vedem ce spune Global Gender Gap in ultimul raport, din 2014. Putem observa cum, in ceea ce priveste egalitatea femeilor cu barbatii, pe ultimele locuri se situeaza tari islamice precum Iran, Yemen, Ciad, Pakistan, Siria, Arabia Saudita. De asemenea, in ceea ce priveste traficul de persoane, state precum Pakistan, Algeria, Yemen, Emiratele Arabe, Egipt, Siria ocupa primele locuri. Iordania sau Turcia ocupa, la randul lor, locuri deloc onorabile. Tarile in care traficul de fiinte umane ne arata valori apropiate de zero sunt, in ordine, Islanda, Finlanda. Norvegia, Suedia, Danemarca.

Nu putem vorbi astazi de o criza a imigrantilor fara sa luam in calcul traditia, mentalitatea si ideologia pe care cei care intentioneaza sa devina azilanti in Europa o aduc in acest spatiu. Conform traditiei, femeii islamice i se recomanda sa traiasca doar intr-un cerc social restrans, inconjurata in special de rude. E total contraindicat ca acestea sa traiasca in preajma persoanelor de sex masculin, daca acestea nu apartin familiei, iar relatiile sociale ale acesteia sunt restranse la minimum.

Despre inegalitatea femeilor cu barbati si despre tratamente violente asupra acestora vorbesc insasi versete ale Coranului, din care poate fi citat versetul 34: "Bărbaţii sunt mai presus decât femeile, fiindcă Dumnezeu le-a dat întâietate asupra lor şi fiindcă ei cheltuiesc din averi pentru ele. Femeile cinstite sunt pioase, păstrând în taină ceea ce Dumnezeu păstrează. Dojeniţi-le pe cele de a căror ascultare vă este teamă! Părăsiţi-le în aşternuturi! Loviţi-le! Nu le căutaţi însă gâlceavă, dacă vă dau apoi ascultare.”

In lumea de astazi, ceea ce numim in mod generic Occident este spatiul unde femeile se bucura de cele mai largi drepturi. Miscarile pentru drepturile femeilor au aparut in acest spatiu, ca si dreptul de a profesa in toate domeniile, inclusiv in cel militar. Femeile au drepturi politice in practic toate statele acestui spatiu, pot vota si pot fi alese in orice functie, de la aceea de presedinte sau prim-ministru pana la coordonator al serviciilor secrete.

Occidentul este, de departe, regiunea unde femeile se bucura de cele mai multe libertati. In acelasi timp, lumea islamica este spatiul geografic unde femeile se bucura de cele mai putine drepturi si libertati. Prin ceea ce numim astazi "Criza Refugiatilor" cele doua spatii culturale, si cele doua mentalitati, vor intra intr-un contact nemijlocit. Dar si intr-un conflict. Ramane sa constatam, in anii ce vin, cat de exploziva va fi contopirea celor doua civilizatii, in special in domeniile in care clivajul dintre ele pare a fi substantial.


4 comentarii:

Marian spunea...

Lilik , este o postare de exceptie , felicitari pentru asta ! Intr-adevar nici macar o singura organizatie a feministelor , nici macar o singura feminista dintr-alea turbate d e prin oricare tara occidentala n-a scos nici macar o soapta referitor la tratamentul d e care se " bucura " femeile musulmane { si nu doar cele musulmane ci ...femeile in general in educatia islamica } , din partea sotilor lor . Bravo , ai puncat la mare fix in chestia asta . Acesti rtefugiati ce -si cauta un loc mai bun sub soare , o tara unde sa-si poata vedea linistiti d e viata , fara teama de a fi ucisi de niste exaltati , dupa ce obtin azilul solicitati , procedeaza asa cum au fost invatati inca d e copii de catre conducatorii lor spirituali , imami , mufti sau cum dracu s-or numi ei devenind ca si-n tara d e unde au fugit , niste zbiri pentru femeile lor pe care le considera doar niste proprietati adiacente si d e care s e pot lipsi fara probleme avand drept de...orice , asupra acestor femei . Foarte putini , o cifra insignifianta , dintre musulmani trateaza femeia drept ceea ce ar trebui sa fie pentru orice om , pentru orice sot : un partener . Inca o dara BRAVO Lilik , o postare de exceptie !!!

Lilick Auftakt spunea...

Iti multumesc mult, Marian. Sincer, m-a intrigat lipsa de reactie si ipocrizia celor care spun ca sustin femeile. Pai ele sau ei ar fi fost necesar sa fie primele/primii (pentru ca exista si barbati feministi) care reactioneaza. Eu nu sunt feminista, doar vad unde sunt sau pot fi cele mai mari pericole legat de aceasta criza. Si vrei sa iti spun ceva? Am citit de un caz, in Italia, nu l-am mai trecut in articol, fiidca sunt foarte multe, in care o tipa, o militanta pro-migrattie, a fost violata de niste imigranti. Tot ea povesteste apoi ca violul a fost nimic pe langa presiunile sa nu spuna nimic, venite din partea colegilor ei, militanti stangisti pro-imigratie. Deci, cam asta e...

Anonim spunea...

Nu pot contesta veridicitatea "datelor statistice" dar trebuie si o oarecare moderatie in modul cum sint instrumentalizate. Coperta cartii transmite singura un mesaj foarte dur. Nimeni nu contesta ca se comit orori, fapte penale reprobabile in anumite cercuri de inadaptati din enclavele musulmane din Occident. Este cunoscut si efectul drogorilor, abrutizarii si dezabuzarii, suburbiilor oraselor occidentale au fost un mediu al pierzaniei pentru acesti dezradacinati. Incapabili sa se integreze culturii occidentale, cu un nivel de cultura precar multi tineri musulmani sint atrasi in structuri infractionale sau sedusi de ideologia extremista islamista tot din frustrarea inadaptarii la exigentele civilizatiei occidentale. Dar acesta este totusi un procent infim fata de marea masa a comunitatii musulmane care se integreaza.
Nu cred ca este om responsabil care sa nu se ingrijoreze in fata acestor uriase valuri de imigranti, refugiati si sa nu fie sceptic in privinta dificultatii de adaptare la exigentele vietii in Occident.Ideal ar fi fost ca acesti oameni sa fi avut conditii de viata decente in tarile de origine. Totusi un minim de compasiune cred ca puteam avea pentru refugiatii sirieni mult incercati. Poate gresesc, dar imi place sa cred ca dintre arabi cei din zona Levantului sint un soi de "aristrocratie" a arabilor sunniti. Libanezii, sirienii, iordanienii si palestinienii sint diferiti totusi de cei din nordul Africii. De aceea ma mira ca Iordania se numara in acele date statistice in top la trafic de persoane. Probabil se refera la cazuri din taberele de refugiati? Sa nu uitam totusi progresele pe calea democratiei care se fac in Tunisia si Iordania, Tunisia iesind deocamdata singura invingatoare din "primavara araba" datorita societatii civile. Deci se poate. Si daca tot pomeniti de pozitia "stingistilor"( desi nu sint de stinga), sa ne gindim numai la atitudinea pe baricade a jurnalistului Gideon Levy din Israel si sa-l punem nitel in balanta cu opacitatea si inflexiunea celor care gindesc si actioneza precum Naftali Bennett sau Avigdor Liberman, pentru a da numai un exemplu. Unde ar mai fi societatea democratica daca balanta ar inclina net la dreapta? O zi buna si sper sa nu ma intelegeti gresit. D.M.

Andreea spunea...

Cine ii sponsorizeaza? Cum de s-a ajuns aici? Ce urmaresc? Nu cred ca vom afla curand raspunsul. Sunt 1 milion de refugiati ucrainieni, cei mai multi in Polonia. Nu am auzit pe nimeni sa le planga prea mult de mila. Nu s-a discutat despre situatia lor la nivelul UE. Sa fi bagat in seama se pare ca trebuie sa fi musai muslim.