12 iul. 2010

Apel pentru apararea lui Varujan Vosganian

Codrin Scutaru a scris apelul pe care il voi posta mai jos. Sustin fara nicio retinere demersul lui. Am si un motiv personal. Momentul cand m-am decis sa scriu zilnic in online in apararea liberalilor (nu ca nu o faceam si inainte, din 2004, dar mult mai rar), in apararea valorilor democratiei, a libertatii, coincide cu "scandalul Vosganian". Lulutza, Cepeca, Bogdan69, Hendrix si altii poate isi mai aduc aminte acele momente din 2006, de pe forumul ziarului Cotidianul. Isi mai aduc aminte tonele de mizerii pe care portocaliii le-au varsat pe net in acest caz.

Varujan Vosganian a fost atunci tinta unor atacuri infernale. Si dupa toate regulile si retetele fostei securitati. De altfel, insusi Traian Basescu a declarat atunci urmatoarele: "Am intrebat serviciile, si inainte, si dupa aparitia articolului, daca Varujan Vosganian are dosar de colaborator al Securitatii si va garantez ca nu exista. Informatia a aparut dupa discutia cu Barroso si nu a avut practic, nici o influenta." Si asta doar ca sa mimeze ca nu statea el insusi in spatele imensului scandal, prin unelte ca Turcu sau Talpes.

Ceea ce e foarte important e ca Varujan Vosganian va merge ferm pana la capat fara nicio retinere. Nu putem sa lasam IAR securitatea sa ne invinga. Deja e al treilea articol consecutiv in care scriu despre asta. "Cazul Oprea", "Cazul Marino" acum, din nou, "Cazul Vosganian". Domnilor intelectuali, nu credeti ca e prea mult?

“Zilele acestea, în clasicul stil dâmboviţean, s-a aruncat din nou cu noroi într-unul dintre puţinii noştri politicieni veritabili. Spun asta pentru că văd zilnic pramatii care se autodeclară politicieni însă am cunoscut prea puţini politicieni sau mai bine zis, oameni de stat. Varujan Vosganian este unul dintre aceştia.
Intelectual, economist şi matematician pe de o parte, scriitor pe de altă parte, Varujan Vosganian este un exemplu viu al politicianului de calibru, care poate astăzi să dea un diagnostic economiei ca ministru al economiei şi finanţelor şi mâine să câştige un premiu naţional sau internaţional pentru ultima sa carte. Astăzi, senatorul Vosganian coordonează comisiile de specialitate ale Partidului Naţional Liberal, adică acea echipă de experţi care elaborează politicile publice pentru următoarea perioadă de guvernare, o echipă care are menirea de a preîntâmpina situaţia gravă a manifestării explicite a incompetenţei exprimată azi de cabinetul Boc şi structurile sale.
Într-o ţară care nu mai are valori, s-a ajuns din nou la denigrarea lui Varujan Vosganian. În 2006, domnia sa a dat în judecată Jurnalul Naţional şi pe Marius Tucă, cei care au preluat informaţiile false aruncate în nămolul politichiei noastre de securistul Liviu Turcu. Turcu, care e cel mai probabil unealta cuiva sau a unui grup, a oprit drumul european al lui Varujan Vosganian, propus pe atunci comisar european, scoţând acuzaţii nefondate în presă. Tribunalul Bucureşti a decis vineri ca dl. Vosganian să piardă procesul cu Jurnalul Naţional. Cu toate acestea, există însă opţiunea apelului la această decizie a unei judecătoare pierdută în neantul unei justiţii încă disfuncţionale.
Cu toate că până acum, a fost verificat şi răsverificat de toate structurile de informaţii, primind chiar unul din cele mai greu accesibile certificate ORNISS de acces la informaţii, certificatul Cosmic Top Secret, unul dintre cele mai puternice calificative de acces la informatii secrete ale NATO, s-a preferat să se treacă peste argumentele realităţii şi să fie promovată încă o etichetare mincinoasă. Discreditarea de tip stalinist şi punerea la stâlpul infamiei a celor incomozi e folosită încă ca tehnică de bază de anumite structuri sau persoane.
Eu vă invit să ne alăturăm apărării lui Varujan Vosganian, cei care nu am renunţat încă la valori sau la principii, cuvinte lipsite de sens şi cel mult amuzante pentru o parte a societăţii, dar care rămân esenţa existenţei unei alte părţi. O apărare care este de esenţa unei reale societăţi civile, care refuză punerea la zidul infamiei a nevinovaţilor de către vinovaţi. O apărare care este de însăşi esenţa normalităţii.
Vă invit să semnaţi mai jos pentru acţiunea pe care noi, cetăţenii, societatea civilă şi tot ce mai ţine astăzi de normal şi de respect, e firesc să o avem în apărarea lui Varujan Vosganian.”


Update: PETITIA

22 de comentarii:

Brad spunea...

Hmm ... putina retinere n-ar strica deloc. Lilick...
Off topic liberal
In Wikipedia, Chioariu si-a schimbat univ absolvita, D Cantemir, transformand-o in AC cuza ....tot domnitor, nu-i asa ?!
Numai ca la aceea vreme Cantemir, univ particulara, scoteai marca ...la Cuza fumai un pachet de tigari inainte de ex ...de stress ...

Lilick Auftakt spunea...

@Brad, cunosc perfect subiectul Vosganian. Stai linistit.

Hahaha. Hai ca ma faci sa rad cu wikipedia. :))

Hendrix spunea...

Da, tin minte perfect scandalul declansat la finele anului 2006 de securistul liviu turcu. Tin minte perfect modul scarbos in care a fost linsat mediatic Vosganian de catre presa, inclusiv jeguri precum tuca!
Cine se temea de un comisar european de talia lui Vosganian? Ba-secu, care era in lupta deschisa cu Tariceanu( se declansase in vara anului 2006 lupta deschisa imppotriva PNL, prin intermediul cozilor de topor si securistilor de talia unui draga stolo, stoica, musca, flutur sau boureanu). Cu toate ca nominalizarea comisarului era de competenta lui Tariceanu, ba-secu a tinut neaparat sa-l compromita pe Vosganian. Nu am niciun dubiu ca atacurile securistului liviu turcu si aparitia lui insistenta in JN si la Antene a fost orchestrata de ba-secu. Scandalul odata declansat, numirea lui Vosganian a trebuit retrasa, cei de la Bruxelles neputand accepta pe cineva asupra caruia planeaza SUSPICIUNI. In stilul tipic securist asupra lui Vosganian campania de defaimare a reusit. In justitie insa securistii trebuie sa raspunda.

Toni spunea...

Unde zici că semnăm?
Procesul cum merge?

Lilick Auftakt spunea...

Avem si petitie:


http://www.petitieonline.ro/petitie/in_apararea_lui_varujan_vosganian-p51366047.html

Lilick Auftakt spunea...

Hendrix, mai completez si eu cu ceva ce am postat pe facebook:


octombrie 2006, preluare din presa:

"SIE nu confirma.

SIE l-a informat, ieri, pe Tariceanu, in urma cererii repetate a premierului, ca nu detine date privind presupusa legatura a lui Vosganian cu Centrul de Informatii Externe. Raspunsul de la SIE a fost primit de premier ieri, la ora 14.30, iar documentul oficial va fi trimis la Bruxelles, pentru a lamuri problema.

Basescu gireaza ca Vosganian n-a fost securist.

Presedintele Basescu a declarat ieri, transant, ca Vosganian nu a fost informator al Securitatii: "Am intrebat serviciile, si inainte, si dupa aparitia articolului, daca Varujan Vosganian are dosar de colaborator al Securitatii si va garantez ca nu exista. Informatia a aparut dupa discutia cu Barroso si nu a avut practic, nici o influenta", a spus seful statului, citat de Mediafax. Traian Basescu a facut aceasta declaratie la Campu lui Neag, unde s-a dus pentru a inspecta stadiul lucrarilor executate la Drumul National 66A.

"N-am colaborat cu nici un organ al Securitatii"

Varujan Vosganian a declarat, ieri, presei, dupa sedinta Delegatiei Permanente a PNL, ca nu a avut niciodata niciun fel de colaborare cu niciun organ al Securitatii: "Este cu totul neverosimil ca un merceolog de la Fabrica de Sprit-Drojdie Bragadiru, care nu a parasit niciodata Romania, sa fie membru al unei structuri secrete a Serviciului de Informatii Externe". Vosganian a mai spus ca l-a informat personal pe Barroso ca in 1989 a fost ranit si arestat la Jilava, pentru ca a participat la Revolutia din decembrie. Totodata, Vosganian a anuntat ca este decis sa dea in judecata publicatiile si postul tv care au preluat informatia referitoare la colaborarea sa cu Securitatea, precizand ca familia lui a fost foarte afectata de aceste acuzatii lansate la adresa sa."

Comentariul meu de pe facebook: Cu cateva zile inainte sa apare "dezvaluirea" care i-a periclitat lui Vosganian cariera politica si i-a stopat ascensiunea spre Parlamentul European, la emisiunea Nasu' (suna cunoscut, nu?) a aparut Talpes care, printre altele, declara urmatoarele: ca va aparea CINEVA cu niste dezvaluiri, curand, in mass-media. (Inca exista dovezi pe net cu aceste declaratii). Apoi a aparut ca din senin Turcu, mizerabilul spion (folosit mai apoi si in alte cazuri similare). Si, dupa ce si-a facut treaba, precum a venit asa a si disparut. O unealta. Scandalul a explodat. Basescu, dupa ce initial il acuzase pana si de rasism, fascism.. etc pe Vosganian (cine vorbea!) s-a spalat pe maini in ceea ce privea "dezvaluirile" lui Turcu. Dar scandalul a fost atat de mare, si a durat atat de mult, incat Tariceanu a fost nevoit sa il retraga pe Vosganian din rolul de candidat la pozitia de Comisar European.

Pe scurt, asta e povestea...

Hendrix spunea...

@Lilick Ceea ce spui coincide cu ce spuneam si eu! Mi se pare interesanta informatia ca securistul talpesh aparea la emisiunea lui radu oralu si anunta....,,ca va aparea CINEVA cu niste dezvaluiri, curand, in mass-media.'' IN-CRE-DI-BIL!!! Mi se pare o imensa GAFA!!! Practic talpesh s-a dat singur de gol, anuntand aparitia securistului liviu turcu cu ,,dezvaluiri''! Este o dovada in plus ca securistul turcu a actionat la comanda lui ba-secu, din moment ce jegul portocaliu talpesh stia de asta! Iar tampitul mai si afirma ce urma sa se intample!!!
Spui asa:,,Dar scandalul a fost atat de mare, si a durat atat de mult''. Daca memoria nu ma inseala, din momentul inceperii campaniei de denigrare duse de securistul turcu si momentul retragerii lui Vosganian n-au trecut mai mult de 4-5 zile! Gresesc?

Lilick Auftakt spunea...

Pana l-a retras e posibil sa fi fost mai putin... sigur. Dar zic si de reactiile de dupa. S-a mai scris. M-am exprimat eu aiurea..

Hendrix spunea...

@Lilick Te asigur ca scandalul dus de securistul turcu si tonomatele portocalii a dus la retragerea lui Vosganian in cateva zile! Stii de ce? Pentru cei de la Bruxelles conta un singur lucru: in jurul lui Vosganian era un scandal! Iar cei care au facut linsajul mediatic stiau acest lucru! Tariceanu a inteles perfect situatia, chiar daca stia ca Vosganian este NEVINOVAT! Vezi ce usor este sa DISTRUGI mediatic in cateva zile CARIERA unui om politic? Nu statea nimeni sa analizeze cat de fondate sunt acuzele, era suficient scandalul amorsat de securistii lui ba-secu. Este INCREDIBIL faptul ca un securist notoriu precum liviu turcu a putut starni un dram de credibilitate...

abis spunea...

Pe bune, Basescu chiar orchestra ce aparea la JN si la Antene?! Avea (sau inca mai are) atata influenta incat poate orchestra in trustul lui Felix un atac impotriva lui Vosganian, dar nu poate opri atacurile impotriva lui insusi?

Lilick Auftakt spunea...

@Abis


Se vede ca habar nu ai ce a fost atunci. Articolul putea sa apara oriunde. Sa nu uitam ca tot la Tuca a aparut si mizeria lui Vadim cu Rona Hartner si Constantinescu pe care Hartner acum o explica. Explica ca a fost totul aranjat. Faptul ca Tuca a pus botul atunci si a preferat ratingul, traficul (avand in vedere ca era vorba de ziar) nu e ceva de neinteles. In fapt, e si el un ziarist caracalean doritor sa se afirme si sa faca bani la fel ca DD. Ce altceva?

Hendrix spunea...

@abis Numai un bou portocaliu ca tine nu poate intelege faptul ca JN a fost primul ziar care a facut campania mizerabila de presa impotriva lui Vosganian. Numai un bou ca tine nu poate intelege ca mizerabilul marius tuca a facut INTERVIURI cu securistul liviu turcu, scriind editoriale in JN impotriva lui Vosganian. Numai un bou ca tine nu intelege faptul ca JN si marius tuca au facut JOCUL LUI BA-SECU! Acum ai inteles ce-am vrut sa spun, mey boule?

Lilick Auftakt spunea...

Da, Hendrix. Faptul ca Tuca i-a servit lui Basescu pe scandalul Vosganian e absolut clar, din moment ce articolul a aparut ACOLO. Dar ce sa ii ceri unui portocaliu? :D

Hendrix spunea...

@Lilick Lucrurile sunt extrem de clare pentru orice om de bunacredinta, nu este nevoie de nu stiu ce IQ pentru asta. Dar cand vezi cu cat tupeu te ataca p(r)ostacii portocalii precum @abis ce poti sa mai zici?
Ai observat ca jegul de tuca ATUNCI a fost scos de la naftalina, cu ocazia acelui linsaj mediatic? Pe cat de brusc a aparut la fel de brusc a disparut! EXACT CA SI SECURISTUL TURCU!!! Fiecare si-a executat TEMA data dupa care au hohotit basescian, nu? Ticalosia este atat de evidenta ca trebuie sa fii manelist sau otevist ca sa nu intelegi!

simona ionescu spunea...

Daca Vosganian nu e vinovat de ce i s-a pus in carca, pentru ca exista probe ca nu a fost colaborator la Secu,trebuie sa i se faca dreptate. E un principiu universal valabil.
Felicitari, Lilick!

Elisa spunea...

Varujan Vosganian este un politician de marca si asa cum ceasescu i-a dus la canal pe cei mai de seama intelectuali ai momentului asa fac si astia acum,vor sa pateze tot,vor sa uniformizeze mizeria politica sa nu se mai spuna ca numai ei, pedeleii ,sunt niste lepre nenorocite.
Si sloganul asta care se tot vehiculeaza azi ca de 20 de ani,ca toata clasa politica,ca toti sunt la fel si ca ei suntem noi...asta-i tactica cu care vor sa scape, sa mai prosteasca pe cei impotriva lor.Acu 20 de ani ne strigau ca toti am fost comunisti :(

Lilick Auftakt spunea...

Exact asa e, Elisa!

abis spunea...

Hendrix,

Sa inteleg ca din punct de vedere liberal, toti cei care nu iti impartasesc toate opiniile sunt membri ai subordinului Ruminantia, familia Bovidae?

Tu esti liberal sau peremist?

Ce anume din mesajul meu anterior este "un atac"? Am pus doar o intrebare, fara sa congratulez pe nimeni cu etichete, o intrebare logica, zic eu: daca un om poate determina un ziar sa atace la comanda pe X, nu poate determina acelasi ziar sa nu-l mai atace? Nu vad unde este atacul.

Iar faptul ca JN l-a executat pe Constantinescu pe tema Hartner nu este un argument: pe vremea aceea Felix era aliat cu PSD. In 2006 n-as putea spune ca intre Felix si Basescu era o asa mare prietenie (si nu cred ca un astfel de subiect ar fi fost dat de Tuca fara acordul lui Felix).

abis spunea...

Hendrix, nu vad in ce fel am atacat pe cineva aici... Doar am pus o intrebare, zic eu logica: Daca X poate determina ziarul JN sa-l atace pe Y, de ce nu poate acelasi X determina ziarul JN sa nu-l mai atace pe X?

Sunt "bou" pentru ca nu am aceleasi convingeri ca si tine in privinta asta? In cazul asta tu esti cel fanatic, nu ai dileme, totul ti-e clar. :)

Intrebare: cine l-a activat pe Tuca? Cine ii plateste salariul?

Lilick Auftakt spunea...

Abis, spui niste prostii cat tine de mari. Negi cumva ca Tuca a colaborat la daramarea lui Vosganian, asa cum isi dorea Basescu? Sau ce? Vezi ca TIE nu iti functioneaza logica... Deloc.

abis spunea...

Cum sa spun asa ceva?!

E clar ca Tuca si JN l-au executat pe Vosganian. Eu imi exprimam doar dubiile (atat si nimic mai mult) ca acest lucru s-a intamplat la ordinului lui Basescu.

Cine il poate "reactiva" pe Tuca? Cine ii plateste salariul? Cine este seful trustului Intact si de al carui ok depinde atacarea unui om politic ori a altuia? Nu este Basescu.

Sa fie clar: nu cred ca Basescu este o fecioara neprihanita. Sunt de acord ca este un ticalos, un nemernic, ca ar face orice pentru a-si atinge scopurile. L-am votat in 2004, insa anul trecut votul meu a mers catre altcineva. Nu sunt un "bou portocaliu" cum m-a gratulat un tip mai sus si cu atat mai putin un "postac" (am doar vreo 3-4 interventii aici). Insa sunt siderat de "buna cuviinta" cu care este primita pe un blog liberal o alta opinie... Asta este spiritul liberal?!

Cred ca Basescu a profitat de scandalul lansat de Tuca, dar nu sunt convins ca l-a si provocat: pur si simplu daca mie imi convine ca ploua nu inseamna ca eu am provocat ploaia. Este Tuca omul lui Basescu? De unde si pana unde? Este Felix omul care i-ar face astfel de servicii lui Basescu? Nu prea cred.

Daca scandalul aparea in EvZ ori la Hotnews poate ti-as fi dat dreptate. Asa, am niste dubii (iar a avea dubii inseamna ca nu sunt 100% convins ca ai dreptate, atat si nimic mai mult).

Iar ca o chestie colaterala: e clar ca postac nu am cum sa fiu, ti-am spus mai sus de ce. Dar daca as fi fost un simplu sustinator al PDL, crezi ca apelativul "boule" cu care am fost intampinat aici m-ar fi convins ca la alegerile viitoare sa imi schimb optiunea? Parerea mea e ca nu tine doar de un elementar bun-simt, ci si de interesul direct ca cei de orientare diferita (desi aici nu este cazul unei "orientari diferite" ci doar, cum spuneam, al unor dubii exprimate vis-a-vis de o anume pozitie) sa fie tratati cu un limbaj ceva mai decent.

Lilick Auftakt spunea...

@Abis, incearca sa intelegi ca totul se intampla intr-un moment in care Basescu nu il voia pe Vosganian la Bruxelles. Nu cu o luna inainte, nu cu o luna dupa. Ci exact in cele 4-5 zile in care s-a intamplat totul. Nu e singura campanie anti-liberali facuta in JN. Stai linistit.

Nu ti-am zis eu asa urat (boule) ci Hendrix, care e de nestapanit.