10 iul. 2010

Consecventa limbilor maro

Nu dau niciun link, si nici macar nu mai numesc autorul. Ramane sa descoperiti in final cine scrie urmatoarele: "Valeriu Stoica este un ganditor al politicului care nu mai are nevoie de vreo prezentare. Intr-o clasa politica anemica din punct de vedere al curiozitatii pentru idei, traind intr-o empirie pe care se amageste sa o numeasca pragmatism, profesorul Stoica face figura singulara. Ideile sale formulate in lucrari teoretico-strategice si in dialoguri sunt intotdeauna sobre, impecabil articulate si incitante. Discursul sau, deoptriva elegant si ferm, moderat si riguros, se constituie ca un model de civism consecvent."

Va dau un simplu exemplu, preluat de la Transildania, ca sa judecati singuri "consecventa" in discursul politic al... ilustrului:

Valeriu Stoica, septembrie 2005, in Revista 22 - O republica prezidentiala este foarte riscanta, intrucat ea ar putea inregistra derapaje autoritariste, cum s-a intamplat deja in Rusia sau Belarus. Pentru ca o republica prezidentiala sa functioneze pe o reala baza democratica, este nevoie de un cetatean puternic, cu o solida cultura politica, si de o societate fortificata. Aceste doua premise inca lipsesc in Romania. Este motivul pentru care in Romania este mult mai potrivita o republica parlamentara, dar o asemenea solutie nu este posibila decat printr-un acord intre partidele politice, iar nu prin vehicularea populista a temei referendumului. Intr-o tara in care cultura nu este atotcuprinzatoare, referendumul devine un instrument pentru instaurarea dictaturii. Cuza si Carol al II-lea si-au instaurat dictaturile prin referendum. Asemenea exemple sunt numeroase de-a lungul istoriei moderne.“

Valeriu Stoica, octombrie 2008, Agerpres - "Noi propunem o republica prezidentiala pentru a pune de acord legitimitatea alegerii lui (nota: a presedintelui) de catre popor. Daca cineva se indoieste de faptul ca presedintele trebuie ales prin vot direct, atunci raspunsul sta in sondajele care arata ca peste 90% dintre romani isi doresc ca presedintele republicii sa fie ales direct de cetateni. In acest caz, va trebui sa-i dam si atributiile necesare pe care le impune legitimitatea alegerii sale de popor, adica presedintele sa fie seful puterii executive, in stat", a precizat Valeriu Stoica"

Dar in fond, e limba contra limba, in stilul cunoscut... Amanunte pe prima pagina, AICI.

Update: Vladimir sponsorizeaza un supliment cu Tismaneanu. In ce hal a ajuns si revista "22". :D

20 de comentarii:

agaX spunea...

am citit numai promele doua rinduri din cugetatorul citat. s-ar putea ca mai incolo sa dai informatii mai concrete, dar vreau sa incerc pe nevazute sa ghicesc autotul. amse mari sa ma insel, dar cred a si daca nu e el, ramine in linia stilului lui de limba maro: cristian patrasconiu

dion spunea...

Indiferent de forma de organizare statala, oportunistii isi gasesc cu usurinta poteca si locul. Interesul lor nu este binele general ci eminamente doar cel personal. Entuziasmul lor nu este e(re)volutionist progresist, ci adaptabil conservator.

Starea NATIUNII spunea...

Asa-i politicianul ....... cand se-n ..... ca si ..... etc.
Bine spunea Bendeac pe blogul lui:

Multumesc Romania!!!! GATA!!! ORICE SANSA E PIERDUTA!!!

Ce sa mai fac eu aici??? Sa ma agit ca un penibil pana cand o sa ma trezesc cu un cutit in burta ca sunt eu “revolutionar”? Pentru ce??? Merita???? NU NE MAI APARA NIMENI!!!

Florin Matei spunea...

Dincolo de inconsecvenţă, de principiile precare şi de verticalitatea într-o dungă, să nu uităm că Valeriu Stoica este un trădător.

Lilick Auftakt spunea...

@Agax
:D Citeste si mai departe.:D

@Dion
Lauda-ma si pe mine putin la tine, ca te laud si eu, dupa, la mine. :))))))

@Starea Natiunii,
Cine-i Bendeac? Alt ganditor? :))

@Florin Matei

Corect!

Dramoleta spunea...

All these 'public', television intelectuals are not grounding their prestige on their work (which as I sayed it doesn't exists) but on their image which is false. They are renowed as anti-communist ideologists but they were profiteers of both Communist and today regims. Plesu still lives in the luxuous residence received by his nomenclaturist parents from the Communist party, he studied in Western countries during that period. Gogu Radulescu was illegalist Communist, at some time he was the third man in state but in the second half of the eighties he turned as anti-communist and created a group of so called intelectuals (including many of the today 'elite intelectuals' about I sayed) and this group was the one which acaparated the image of representants of Romanian intelectuality (few of them being actualy Romanian), occupied advantageous positions as ministers, directors of important institutions etc.

Their lst important bluff was the so called Tismaneanu report against Communism, which was managed to mantain them as 'leaders of civilian society', but most of them were formerly privilegiated Communist representants.

Tismaneanu himself was the son of a terrible Stalinist and he was an apologet of Communism, his PhD Thesis called "The New Left and the School of Frankfurt" written in the seventies was a stupefiant apology of Stalinist era Communism in a middle of a period of liberal Communism and the same thesis was a vitriolic critic of the Western society.

During his years of study at the Lyceum No. 24, which was then largely attended by students belonging to the nomenklatura, Vladimir Tismăneanu was in the same class as Nicu Ceauşescu, son of communist leader Nicolae Ceauşescu, as well as the children of Leonte Răutu, Nicolae Doicaru and Silviu Brucan.

Dramoleta spunea...

p.s. parintii il alintau Volodea :))

Hendrix spunea...

Am postat aseara la excelentul articol al lui @transildania. Ma voi margini sa reproduc aici comentariul meu:,,Absolut corecte gandurile lui stoica din 2005, argumente excelente pentru o republica parlamentara versus una prezidentiala. Mi-a atras atentia o fraza din final care pune punctul pe i privind inoportunitatea unei republici prezidentiale:,,Pentru ca o republica prezidentiala sa functioneze pe o reala baza democratica, este nevoie de un cetatean puternic, cu o solida cultura politica, si de o societate fortificata. Aceste doua premise inca lipsesc in Romania. Este motivul pentru care in Romania este mult mai potrivita o republica parlamentara.” Exemplul Frantei sau Statelor Unite este, in acest caz, extrem de graitor. Pedeleprele intotdeauna dau exemplul amintit de mine, uitand deliberat fondul problemei, acela ca aceste republici prezidentiale sunt in tari ci democratie consolidata, ceea ce nu este cazul Romaniei.
Despre ,,moralitatea” lui stoica n-ar fi multe de spus. As remarca faptul ca in 2005 era LIBERAL cu acte in regula, fiind adeptul declarativ al pozitiei PNL inca din 90, aceea pentru republica parlamentara! Scurtcircuitul s-a produs abia in 2006, cand ba-secu a dat Comanda la mine! tuturor securistilor si cozilor de topor din PNL. Bine ca am scapat de acest specimen absolut respingator, impreuna cu fauna de boureni, muste si fluturi!!!''

Lilick Auftakt spunea...

@Dramo,

Trebuie sa inteleaga ca sunt si oameni care reping ferm fauna asta de tradatori, profitori ai istoriei, oportunisti. Ca ne umplu de greata limbile pe care si le arunca reciproc. Ca fac jocul securitatii scriind o istorie dupa documentele si la ordinele ei.

@Hendrix

Exact! Nu avem un cetatean puternic cu o cultura politica solida. Neavand, ei, sustinand republica prezidentiala, nu fac decat sa respecte un ordin.

lucian burjuiul spunea...

Pai la primul pasaj se minte in draci, discursurile lui Stoica nu sunt nici sobre nici impecabil articulate. Sunt sasaite!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucian, hahaha, la partea asta de ridicol nici nu m-am mai gandit. :))

Hendrix spunea...

@Lilick Citeste atent fraza asta cu care sunt 100% de acord, lucru pe care l-am semnalat si aseara la @transildania:,,Pentru ca o republica prezidentiala sa functioneze pe o reala baza democratica, este nevoie de un cetatean puternic, cu o solida cultura politica, si de o societate fortificata.'' Nu numai ca nu avem un cetatean puternic cu o solida cultura politica, asa cum spui tu, dar mai este nevoie de o ,,societate fortificata'' asa cum spune stoica, sau de o DEMOCRATIE CONSOLIDATA, cum as spune eu.
Citatul lui stoica din 2005 are MARELE MERIT ca indica si SOLUTIA:,,Aceste doua premise inca lipsesc in Romania. Este motivul pentru care in Romania este mult mai potrivita o republica parlamentara.''
Citatul din stoica face referire si la derapaje ce pot avea loc prin instaurarea unor republici prezidentiale in foste republici sovietice precum Rusia sau Belarus. Acesta este marele pericol, acesta este proiectul securistului de la Anvers: o republica prezidentiala de genul Belarus!
Esenta problemei este urmatoarea: nu republica prezidentiala este problema, ci natura societatii democratice din tara respectiva! Eu nu o data am subliniat CLAR acest lucru: in Statele Unite si Franta statutul de republica prezidentiala nu este un pericol pentru democratie, in schimb in Romania este un RISC ENORM pentru o reintoarcere la dictatura( sau autoritarism in cel mai bun caz, adica situatia din zilele noastre).

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, pai ne miram ca pe atunci Stoica avertiza asupra acelor lucruri pe care le semnalam si noi constant? Pe atunci era liberal. Intre timp a devenit... "popular". O data cu tradarea PNL, omul si-a tradat si principiile. Iti imaginezi cat de solide erau.

Hendrix spunea...

@Lilick Asa cum aratam si in comentariul meu, citatul este din 2005, pe cand era LIBERAL cu acte in regula. El nu facea decat sa argumenteze pozitia PNL fata de republica parlamentara, lucru pentru care liberalii militeaza inca din 1990! Principiile liberale nu se schimba, se schimba doar ,,oamenii'' de genul lui stoica, gata sa spuna exact contrariul daca ,,stapanul'' o cere! Acest stoica este un jeg uman, foarte probabil un colaborator al Manastirii Secu, alfel nu se explica modul in care a raspuns comenzii date de ba-secu de distrugere a PNL. Daca ba-secu a reusit sa distruga in timpul CDR marele partid taranist, acum nu i-a mers cu shleahta lui draga stolo si toata fauna de stoici, muste, fluturi si boureni!

Crăciun Florin spunea...

Valeriu Stoica este o jigodie. Faptul că este un foarte bun jurist și mai ales faptul că are vocabularul la el și vorbește coerent îl califică ca „o jigodie licențiată”, doctor în jigodism.

Istoria pune prezidențialismul la coșul de gunoi. Societățile cu adevărat avansate sunt organizate în sistemul parlamentarismului. Să nu îmi veniti cu Franța și SUA pentru că vă descalificați. Derapajele majore ale celor două state în politicile interne și mai ales externe de la finele secolului trecut și începutul acestui secol se datorează prezidențialismului. Un nebun ajunge șef și ia decizii după cum visează noaptea sau după cum îi susură în ureche un Tismăneanu, Un Lăzăroiu, un Patapievici sau un canibal ca Avramescu. Bine, cu acompaniament sâsâit al unui Stoica și dansul unor cadâne strâmbe ca Pora.

Ideile exprimate de Stoica de-a lungul timpului sunt preluate de la alți gânditori, firi modeste de felul lor, devenite repere pentru alții nu prin modestie ci prin rezultatul gândirii. Stoica a preluat de la democrații de afară niște idei pe care le-a aplicat României. Atât. Faptul că „o limbă de lemn” ca Tismăneanu îl ia drept reper pe Stoica nu trebuie să ne mire. Sunt în gașca de lingăi ai lui Băsescu și au tot interesul să se cultive unul pe altul în speranța „nemuririi”. Vor rămâne nemuritori pentru unii dintre portocalii care se vor crampona să spere că partidul corupților calificați - PD-L - va mai rămâne pe scena politică și în istorie cu ceva, în afara legăturilor de sânge cu dictachiorul dement.

Stoica nu mai este de mult timp credibil.

Lilick Auftakt spunea...

Se mai agata pentru o vreme de avantajele pe care puterea le pune la dispozitie. Istoria ii va consemna la capitolul destinat lor: al vandutilor, al tradatorilor, al oportunistilor oricarui regim. Oricat ar incerca sa evite acum asta, nu vor reusi.

Anonim spunea...

"Supliment apărut cu sprijinul Institutului de Studii Populare şi al Fundaţiei Hanns Siedel" (pag.8)

Cine este in conducerea ISP?
http://www.isp.org.ro/structura-institutiei/

Vladimir sponsorizeaza un supliment cu Tismaneanu? Cultul personalitatii?

Lilick Auftakt spunea...

Anonim, merci mult! :)

Radu Portocala spunea...

E foarte frumos si dovedeste un mare spirit de solidaritate. Valeriu Stoica e in Consiliul ICR, Dorian Branea a fost director la ICR Varsovia, de unde a plecat la Londra s-o inlocuiasca pe fosta directoare (cu probleme CNSAS), iar Vlad Muresan este un abonat (in tandem cu Vladimir Tismaneanu) al Oficiului de Turism ICR.
Deci, totul e coerent. Important, de altfel, e sa fie ei fericiti!

Lilick Auftakt spunea...

Domnule Portocala, cata solidaritate! :))