15 mar. 2011

Basescu nu-si poate permite sa ramana fara imunitate nicio secunda


Ce s-ar întampla daca Traian Basescu si-ar sfarsi mandatul in 2014, iar urmatoarele alegeri ar avea loc în 2016? Cine i-ar oferi imunitate pe parcursul a doi ani, pana cand ar putea sa redevina senator sau deputat?

De la aceste intrebari trebuie sa pornim, atunci cand vrem sa analizam de ce actualul presedinte ar accepta sa-si scurteze mandatul. Pe aceasta tema, o analiza excelenta pe "Spune si tu". V-o recomand!

18 comentarii:

atreides spunea...

Am citit analiza, cred ca pleaca de la o premisa gresita, aceea ca in ziua de azi imunitatea parlamentara ar mai fi cine stie ce chestie. Nu este, acum parlamentarii au imunitate doar pentru arestare, perchezitie si retinere, nu pentru trimitere in judecata. Ori, in dosarul Flota, doar nu ne putem inchipui ca parchetul va cere arestarea preventiva a lui basescu, ci doar trimiterea in judecata, pentru care nu are imunitate.
Asa ca, daca declaratia aia ca e dispus sa renunte la un an-doi (aritmetica bat-o vina :) ) de mandat are vreun sens ascuns (eu inclin sa cred ca n-are si e doar o fumigena), acesta trebuie cautat in vreo alta parte.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides, nu avem in ce parte decat in interesul lui strict personal.

Anonim spunea...

Nu stiu daca asta http://www.cotidianul.ro/139979-Referendum-in-paralel-cu-alegerile-locale a fost observata. A scapat-o cam fara sa vrea. Asa cred eu. Oricum, cam tot asa a scapat-o cu referendumul in paralele cu prezidentialele dar nu a fost nimeni atent. Nici eu, atunci. Sper ca unii sa invete din lectia din 2009

Dan

Lilick Auftakt spunea...

Da, merci mult. Nu trebuie scapat nimic. Imi aduc aminte acum de mai multe lucruri pe care le-a "scapat". El, sau Lazaroiu, sau Avramescu... Apoi au luat opozitia pe nepregatite.

transildania spunea...

De acord cu atreides.
Imunitatea acopera numai declaratiile politice si in rest poate sa fie privat de arestare preventiva. Insa fata de judecarea cauzelor nu are imunitate.
De dat demisia oricum nu-si va da, si daca da ar fi bine, cu cat mai repede cu atat mai bine.

Lilick Auftakt spunea...

Iti imaginezi ca nu isi da "mai repede" si cum vrem noi. Ci cum isi aranjeaza el.

radu spunea...

Eu zic ca nu trebuie sa intram in jocul lui, ci sa-l facem sa intre in jocul nostru. In primul rand, sa faultam prin toate mijloacele de care dispunem proiectul lui aatiparlamentar.
Ar fi o maaare prostie sa-l credem ca vrea scurtarea mandatului. Daca ar vrea-o cu adevarat ar face-o ori pentru a-si pregati un al treilea, ori pentru a-si prelua partidul sub control direct in vederea sustinerii printului mostenitor la viitoarele prezidentiale. Eu zic ca nu vrea deloc si arunca praf in ochii nostri pentru a ne adormi vigilenta, ca maama ce se sacrifica reformatorul statului. Am mai auzit chestia asta si in 2009, intr-o dezbatere de la GDS, cand basecu a zis si ceva despre cumetrii lui din PD la care tine mult de tot, ca om e si el.
Nu-ti poti scurta mandatul decat prin demisie sau prin demitere. Isi imagineaza cineva ca escrocul asta va demisiona de buna voie, ca om de onoare??? O sa zica baieti, mersi ca ati votat mandat de patru ani, dar eu nu demisionez, uite-asa, v-am fraierit!
Mai e o chestie. basecu crede ca taierea Parlamentului e o tema inca suficient de populara in randul bizonilor neimunizati la basism si vrea s-o foloseasca in scopuri electorale si de data asta, ca balon de incercare. Nu uitati ca in 2009 si-a testat prin referendumul din turul intai marja maxima de alegatori potentiali din turul doi. IN AMBELE CAZURI a luat putin peste 50%. Asa va incerca sa faca si acum, sa faca aceeasi simulare ca sa vada pana unde poate creste electoratul pro-basist la parlamentare. In felul asta impusca mai multi iepuri: isi trece referendumul, da in cap Parlamentului si testeaza potentialul taberei lui pentru toamna, cu tot cu marja de furt necesara din tara si diaspora.
Sa va mai spun si alte faze din arsenalul simularii? Lilick le-a identificat foarte bine. De fiecare data cand cititi sondaje de opinie, adunati procentul PD in sondaj cu procentul bidonului PP, va va rezulta adevaratul procent al PD, cel putin 25-26%.

codeus spunea...

nu cred ca are o minte atat de ingusta. pentru ca nu are absolut nici o garantie ca altgoritmul politic din noul parlament o sa-i fie favorabil, asa ca imunitatea ii poate fi ridicata in 2 secunde. mai degraba as zice ca ar face lucrul asta pentrua recastiga niste voturi pentru partid si in eventualitatea ca vor avea tot ei majoritatea atunci intra in scena imunitatea de care vorbesti. sunt prea multe variabile in teoria asta si Basescu as zice eu nu risca. e greu sa anticipezi interesele lui Basescu

artistu' spunea...

@codeus : nu este greu sa-l anticipezi pe basescu (cu b mic)...e simplu! Vrea sa scape de puscarie ...dar, cred si sper, ca DE CE II ESTE FRICA NU SCAPA !!!! Va suna cunoscut sloganul ?! :-)

Doru spunea...

Lilick esti naiva, nici nu are nevoie de imunitate! Iti faci iluzii daca consideri ca dupa terminarea mandatului, Basescu va raspunde penal pentru vreo infractiune! Iti inchipui ca Ponta sau Antonescu au vreun interes sau ca se va schimba ceva in Romania?! Probabil nu ai inteles ca traiesti intr-o tara de tip mafiot. Circ va fi din plin si pentru multa vreme, paine probabil mai putin.Si vreau sa aud o explicatie rezonabila la cum pot fi romanii de dreapta si democrati cand mai bine de 60% din ei regreta perioada comunista!

radu spunea...

@Doru, lasa ca raspunde penal daca vine Alba ca Zapada, cea integra si de drapta. Hai, lasati.

Deceneu spunea...

De acord cu Doru.
Imunitatea lui Basescu sta in dosarele pe care le are la adresa adversarilor politici.

Nu vezi ca nici Antenele nici Rtv nu zic nimic de Flota si de casa din Mihaileanu?
Nu vezi ca nimeni nu cere punerea lui Morar sub acuzare pentru ca a decis cu dela sine putere ca preseditnele are imunitate, impiedicand justitia si favorizand infractorul?
Nu vezi ca atunci cand a refuzat nominalizarea lui Johannis opozitia nu l-a suspendat desi putea s-o faca, pentru ca a incalcat Constitutia?
Nici nu au amanat alegerile sa-l scoata din postul de presedinte si Geoana ca presedinte interimar sa poata sa numeasca premier pe Johanis.
Ce alte argumente mai vrei sa sa recunosti ca toti joaca la cacialma, in frunte cu Antonescu?

Arogantu' spunea...

@Deceneu
Argumentatie beton ... fisurat !
1. Nu ma uit la RTV (mai au mult de muncit pina se vor spala de mizeriile varsate in sprijinul INCULPATULUI ba'secu), dar la A3 se pomeneste frecvent de Mihaileanu si Flota. Desigur - nu-i pot cere asta 'deontoloagei' Firea ...
2. Nu cunosc CP si nici CPP, dar presupun ca 'punerea sub acuzare' (imi place cum suna - a l'americaine) nu o poate face oricine. Poate ar trebui sa indici o solutie concreta - or fi avind juristi prosti in Opozitie ... :D
3. Chestiunea suspendarii in cazul Iohannis este susceptibila de interpretari. Cei care cunosc din interior situatia de atunci vor putea depune marturie, eu pot doar sa presupun. (a) Nu este sigur ca UDMR ar fi participat la o asemenea actiune si nici mare parte din cei care s-au repezit sa pupe kilotii lui Oprea. (b) Venita la doar doi ani si jumatate de la precedenta actiune - ma tem ca ar fi atins glanda romanului aparator al celor napastuiti (iar ba'secu stie bine acest rol). Pentru ca ROMANII AU MEMORIE, dar ea este SELECTIVA .
4. Nu stiu daca exista o posibilitate de aminare a alegerilor - dar daca s-ar fi facut pentru suspendarea INCULPATULUI ba'secu am fi ajuns sa ne lovim de obiectia mea de la 3.b
Ceea ce ai prezentat drept 'argumente' sint, de fapt, simple ipoteze.
Iti dau eu un argument si, totodata, motiv peren de suspendare a imbecilului: faptul ca a semnat decretul de numire a lui Blaga ca interimar la MAI FARA ACORDUL PARLAMENTULUI (s-a schimbat compozitia politica a guvernului). Cu un supliment: faptul ca a numit ministri 'interimari' care au ramas 'interimari' o perioada mai mare de 45 de zile.
Asadar - se joaca la cacealma, dar cacealmistul este la Cotroceni !

Doru spunea...

@ radule dragule, asta era si ideea ca nu va raspunde penal indiferent de cine va prelua puterea. Suntem un stat mafiot! AI inteles?

Lilick Auftakt spunea...

@Doru, da, asta incearca sa ne bage in cap portocaliii. Ca indiferent de schimbare nu se va intampla nimic. Multumim, nu servim.

Arogantu' spunea...

@Lilick
:)

Doru spunea...

@Lilick atata timp cat esti in Romania servesti! Si, repet esti naiva. Singura solutie pentru Romania este Monarhia Constitutionala. Ori cum aceasta schimbare trebuie sa vina de jos( "bobor"),nu se va intampla niciodata. Sau te astepti sa vina de la Antonescu, asa cum asteptam candva de la "profesorul" Constantinescu?

Lilick Auftakt spunea...

@Doru, nu-mi spui nicio noutate. Nu sunt genul care sa astept asta de la cineva anume.