Se zice ca limba ii e data omului pentru a-si ascunde gandurile. «Daca un fir din barba mea mi-ar cunoaste intentiile, l-as smulge», spunea Baiazid. N-am pretentia ca stiu ce gandeste presedintele Basescu, dar macar incerc sa inteleg ce interese are.
Lumea se intreaba: ce naiba vrea sa faca Basescu cu propriul sau partid ? Vrea sa-l sparga, sa-l ingroape, asa cum spunea deputatul PDL Doru Oprişcan? Nu cred asta. Cred mai degraba ca pesedintele si sfatuitorii sai vor sa aplice o strategie simpla de marketing: segmentarea.
Marile companii procedeaza deseori in acest fel, incercand sa acopere cat mai mult din piata potentiala, si sa ofere fiecaruia ceea ce-si doreste. Diversele categorii de cumparatori sunt ofertate dupa popriul buget. Ai putini bani? Volkswagen iti ofera un Polo. Ai ceva mai multi? Iti da un Golf. Ai si mai multi? Poate ti-ar fi bun un Passat sau o Bora. Nu te uiti la bani? Atunci modelul Phaeton e pentru tine. Vrei masina 4X4? Avem modelul Tuareg! Cum, e prea mare? Atunci iti recomandam Tiguan! Vrei masina de fite? Avem coupe-ul Scirocco. Poate te gandesti la un van? Avem si asa ceva, se cheama Sharan. Vrei sa cari ceva marfa? Caddy ti s-ar potrivi manusa. Si, daca toate acestea nu te satisfac, uita-te mai bine, avem modelele Audi! Si circul reincepe: A3, A4, A6, A8, Q7, Q5, coupe-ul A5 si tot asa. «Numai sa cumperi de la noi», iti spun nemtii de la VW-Audi!
Nu intentionez, nici pe departe, sa pun PDL-ul pe aceeasi treapta de calitate cu renumita firma germana. Dar asa cum nemtii se straduie sa ofere ceva, indiferent ce, ca sa-ti ia banii, nu pot sa nu remarc faptul ca, in mod similar, cineva inceara sa faca tot posibilul ca sa-si ia inapoi voturile. Cam asta vor sa faca azi strategii presedintelui, in ceea ce priveste electoratul ce a fost candva favorabil PDL.
Dupa cate se aude, in momentul de fata 1.500.000 de voturi plutesc in aer, ca un roi de muste. Acestea sunt voturile pierdute in ultimul an de Basescu si PDL, datorita cruntei dezamagiri ce a lovit acest electorat in cursul anului trecut. Pana in 2012 aceste voturi trebuie recuperate. Cum? Niste hartie de muste ar fi numai buna!
Asa ca se iau doua fasii de hartie lungi si lipicioase. Prima este pentru muscoii intelectuali, atenti la criteriile morale, naivi si idealisti, dezamagiti acum de modul in care au votat in 2008. Ei sunt astazi dezorientati, urasc cam pe toata lumea, si in special trioul Blaga-Videanu-Berceanu. Se vor lipi de orice constructie politica care clameaza criterii morale, alb si puritate, asa ca pentru ei ar fi buna o… Alba ca Zapada!
A doua hartie de muste este pentru ceilalti barzauni: alegatorii pe care Traian Basescu i-a recoltat, in 2009, pe la Festivalul Cascavelei, la Festivalul Bujorului de Munte, la cel in care Gheorghe Flutur caligrafia cu oi pe dealuri, si pe la toate agapele satesti. Oamenii astia sunt grobieni si frustrati, cu nivel de pregatire redus, iar toate informatiile si le iau, nu intamplator, de la… OTV. Si ei sunt crunt dezamagiti azi, dar sunt dezamagiti mai degraba de masurile de austeritate luate de guvern. Pentru ei ar fi numai bun un partid al… Poporului. Vorba lui Caragiale: sa saza numai poporul la masa, caci el e suveran! Sa saza, bine zis, ca de uitat se uita oricum la OTV !
Un lucru e important. Toti acesti indivizi trebuie smintiti din nou. Indiferent de motivul dezamagiri lor electorale, ei trebuie neaparat tinuti departe de opozitie pana la alegerile din 2012.
Desigur, mai exista si o a treia categorie de sustinatori. Sunt cei din nucleul dur al fostului Partid Democrat, activistii si structurile de partid de odinioara, familiile lor, prietenii, clientela de partid. Bondarii astia grasi din vechea garda PD, numiti acum generic talibani, pot fi lasati sa bazaie la vechiul borcan cu miere, adica la actualul Partid Democrat Liberal.
Nu stiu cum se face, dar o mana invizibila are grija atat de prima, cat si de a doua hartie de prins muste. Observati editorialele din ziarele portocalii, activitatea de pe bloguri si toata viermuiala bine dirijata a sustinatorilor lor. Goarnele pedeliste nu scapa nicio ocazie sa pomeneasca atat de Alba ca Zapada cat si de Partidul Poporului, atunci cand se refera la partidele politice, dandu-le o atentie cu mult peste aceea care li se cuvine de fapt.
Daca vreti exemple in acest sens, ganditi-va din nou la Alba ca Zapada. Nesfarsite discutii despre un partid care deocamdata nu exista, si un entuziasm nebun care ii cuprinde pe Dan Tapalaga, Lazaroiu, Mihail Neamtu si pe cei asemenea lor. Iar daca vreti exemple in ceea ce priveste Partidul Poporului, ganditi-va pana unde a putut sa coboare Sever Voinescu, atunci cand s-a apucat sa laude postul OTV. Privita in acest fel, fraza sa, in care imparte oamenii in doua categorii - in cei care urmaresc OTV si cei care nu recunosc aceest lucru - se dovedeste a fi o publicitate interesata, desi este, in fond, o mare josnicie.
Cat despre presedinte, acesta nu pare sa ia in mod fatis partea niciuneia dintre tabere. Daca ar fi tinut cu adevarat cu aripa Macovei-Preda-Voinescu, atunci Elena Udrea, Emil Boc, Traian Ungureanu, adica cei mai devotati fii ai Carmaciului, ar fi votat la Consiliul National de Coordonare, la ordin, cu aceasta grupare. N-au facut-o! Si nu e greu de imaginat de ce.
Ce va face Basescu? Greu de spus! Cine poate sti ce este in capul lui si cum gandeste exact? Dar, daca ar fi sa ma iau dupa interesele sale, as zice ca va continua sa faca fix ceea ce face acum. Va incuraja taberele sa se bata in declaratii, incercand fiecare sa adune cat mai multi sustinatori. Vechii lui votanti vor fi segmentati in trei. Apoi, in 2012, inainte sau (mai ales) dupa alegeri, ii va aduna pe toti la matca: intelectuali, reformisti, talibani si manelisti.
Traian Basescu nu va coordona un partid, ci trei. Dar cele trei partide vor face cam cat PDL-ul de odinioara, atunci cand mustele stateau intr-un singur borcan, cu capac, si bazaiau la unison.
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
30 de comentarii:
Exact asa vad si eu.
Excelenta analiza, Lilick, si, din pacate, al naibii de adevarata. Intrbarea e ce-i de facut?
Trebuie sa constientizam ca USL are o problema mare de tot de leadership. Nu avem un sistem coerent de propaganda cum au basistii, nu avem nici un thinktanc, poate si pentru ca ne lipseste consultanta serviciilor secrete si ne paruim intre noi ca prostii. Ca sa te voteze, oamenii nu vor discordie, ci unitate de actiune.
Sunt foarte dezamagit de minoratul politic al lui Victor Ponta si de prezenta palida a lui Crin din ultimele doua saptamani.
Ma asteptam la o contrapropaganda in cazul Voiculescu. N-a existat, pentru ca "liberalii" nostri NU CRED ca mesajul anti-Voiculescu trebuie contrat. Ii simt cum saliveaza dupa basecu si cum vor sa puna botul la anticomunismul lui diversionist. Ii vad si pe Marius Oprea, si pe Dorin Tudoran, si pe Radu Portocala, si pe superbasistul de mos Djuvara, si pe admiratoarea lui basecu, Saftoaica, si pe multi, multi altii. Mi-e scarba.
Ar trebui sa il folosim pe Geoana ca iepure al USL in afara USL, pentru atragerea UNPR. Ar trebui sa folosim PRM pentru atragerea votantilor lui Dan Diaconescu si sa incheiem cu ei in culise un pact de neagresiune. Ar trebui sa incurajam NOI zazania din PD si din Coalitie. Ar trebui sa atragem PNTCD in ACD.
@radu, eu nu cred ca aria "Jos Basescu si PDL" trebuie cantata de USL pe aceeasi voce. De altfel, eu personal nici nu o fac si n-am facut-o niciodata. Mi-ar fi si imposibil. Nici macar PNL si apropiatii lui nu trebuie sa o faca pe aceeasi voce. Cei pe care i-ai enumerat nu au nimic in comun cu Saftoaica de exemplu: ea e pur si simplu portocalie. Ceilalti au niste principii la care nu renunta. Si e foarte bine ca nu renunta. Dar asta nu inseamna ca vreunul dintre ei e basist daca vede si exprima lucrurile nuantat.
Pe Geoana sa il folosim ca iepure? Nu stiu ce sa zic... Poate PSD-ul sa faca asta. Geoana nu e in PNL.
PRM n-ar ajuta cu nimic PNL-ul, din contra. Nu exista nicio motivatie rationala pentru care Vadim ar putea sta aproape de PNL. Si cred ca Antonescu s-a exprimat clar in sensul asta. Dar de ce? PSD nu e in stare sa faca concurenta de-ajuns PP-ului?
N-am zis alianta cu PRM, sunt contra, am mai zis asta. Dar pact de neagresiune se poate, asa cum PD se foloseste de PP.
Nu stiu, or fi avand unii principii dure, dar cred ca PNL ar trebui sa nu dea impresia de partid scindat, cum da PSD in ultimul timp.
Aliantele postelectorale sunt utile, macar ca sprijin parlamentar. basecu vrea sa cloneze Alba ca Zapada si PP ca sa aiba PD-ul de cine sa se lipeasca dupa alegeri, alturi de UDMR si (poate) UNPR. USL nu va lua 50%, cel mult 40-42, si va trebui sa aiba sateliti cu care sa se alieze.
OK, sa facem un cor antibasecu pe mai multe voci. :)
@radu, dar noi nu suntem PD. Ce pact de neagresiune sa facem cu un partid minuscul, care ne face rau prin insasi existenta lui fetida? E de ajuns sa atragem atentia electoratului nostru ca PDL/BVB+Alba ca Zapada+PP se vor aduna pana la urma ca ingrediente in aceeasi ciorba basista si lumea de bun-simt va intelege. Chiar nu e rostul PNL pe lumea asta sa se bata direct cu PP, de exemplu. Nu are cum sa o faca. Nu are armele necesare. Dar se poate bate cu cei care dirijeaza gruparea Alba ca Zapada, aratand care e rostul ei de fapt, si spunand ca pana la urma menirea ei va fi sa se prostitueze in aceeasi cloaca cu PDL/BVB si PP. Nimic mai mult... In rest, PNL are o groaza de arme democratice pe care trebuie sa le foloseasca. Nu, PNL nu e deloc scindat. Despre PSD nu stiu... Poate au niste probleme la Bucuresti. Si le rezolva ei ca sunt baieti mari. Dar sa nu ne bage si pe noi in lupta lor interna.
PNL (ACD) are de azi de facut o campanie, cea cu descentralizarea, cu sectoarele. Strangerea de semnaturi. Eu cred ca asta ar trebui sa ne intereseze cel mai mult.
A, inca ceva: pentru mine, atunci cand Marius Oprea, Patriciu sau Neagu Djuvara critica conducerea PNL, dar spun ca vor ramane IN PNL, conteaza mai mult decat daca cineva spune "Sunt alaturi de Crin Antonescu cu orice conditie". Pentru ca oamenii aia de fapt declara ca PNL e cel mai bun partid pana la urma, dincolo de decizii ale liderilor, cu care pot sau nu pot fi de acord. Asa cum e democratic sa fie. Dar niciunul nu spune "PDL e mai bun", remarcati. Un lider poate sa greseasca sau nu (eu nu cred ca acum Crin Antonescu greseste), dar partidul e, si trebuie sa fie, mai puternic decat liderii sai trecatori, si sa-si tina toti oamenii importanti aproape. In zona portocalie NIMENI nu are curaj sa zica un cuvant rau despre Basescu, indiferent din care tabara face parte, talibani sau reformisti.
Daca e vorba despre muste s-ar putea sa-i reuseasca avand in vedere predilectia acestor insecte de a se strange in jurul rahatului! :)
Sa speram ca sunt si zburatoare ceva mai inteligente in aer...
Lilick, două elemente decisive (sau cele mai decisive, daca imi permiteti barbarismul) în ceea ce priveste votul sunt distanta fata de partide si retrospectiva guvernarii. Si incepem sa sistematizam lucrurile: datorita retrospectivei guvernarii nefericite pentru ei, distanta între PDL şi electori a crescut. De aici miscarile strategilor puterii: a aduce in fata electorilor partide noi (deci fara retrospectiva a guvernarii) si pe cit posibil cu comportamente astfel incit fostul electorat al PDL sa se simta apropiat de ele. In linii mari, strategia normala a USL ar trebui sa fie una nu complicata (dar diavolul se ascunde in detalii, atunci cind ajungi la ele) si axata pe aceleasi doua elemente: retrospectiva guvernarii - mai precis electorii trebuie sa faca suficient de des aceasta retrospectiva si distanta fata de partidele din USL, ca si fata de uniunea ca atare, adica inocularea in mintile electorilor respectivi ca nu alte partide vor putea pune tara pe fagasul normal. A se tine cont si de paradoxul vinzatorului de inghetata. Iar pina la urma USL nu a fost creata pentru ca aceste doua aripi ale sale sa se pocneasca mai bine fiind legate una de alt, ci pentru a oferi o solutie comuna proximitatii fata de alegatori si o alta abordare pe axa de preferinte stinga dreapta. Si, atentie, Lilick, strategii politici prezidentiali (si poate si pedelisti, dar cei prezidentiali par mai buni) considera si abordeaza electoratul ca pe unul rational.
Asa e, Lilick, dar oranjgutanii nu-si permit sa se ia de basecu, pt. ca de el depinde puterea lor, fara el ei sunt nimic. Vom vedea in zilele urmatoare cat de fideli ii sunt.
Eu spun ca acum PNL nu e nici macar in defensiva, desi ar trebui sa aiba initiativa in opozitie. De la Guvernul din umbra si initiativa formarii USL n-am mai vazut nimic. Poate ar trebui ca acum Opozitia sa faca o miscare abila, de ex. sa basculeze lucrurile in PD in defavoarea lui basecu. PD fara basecu e zero barat, inamicul public nr. 1 e basecu, blaga, oltean, boc sunt doar decor. E adevarat, si basecu fara ei risca sa devina decor, dar el e infinit mai periculos pentru democratia din Romania. De-asta sper ca daca va veni Crin presedinte, sa renunte la prerogativele exagerate ale functiei prezidentiale si sa repuna Parlamentul in pozitia de principal actor democratic. Daca va merge tot pe un model prezidentialist, am sa-l contest ca si pe basecu.
Raman la parerea ca ACD, daca e cu adevarat ACD, trebuie sa fie deschisa si PNTCD, nu numai PC. Ar putea conta, simbolic, pentru cei cu "principii".
@dlNimeni,
Eu nu vad ca strategii prezidentiali (de cei ai PDL nu am auzit) considera electoratul unul rational, abordandu-l ca atare.
@radu,
Uite ceva important: http://www.realitatea.net/planul-lui-basescu-boc-sa-demisioneze-joi-si-sa-fie-nominalizat-premier-tehnocrat_813390.html
PNL trebuie sa reactioneze imediat la chestiile alea cu schimbarea Constitutiei in folosul personal al lui Basescu. Aici e lupta noastra!
Lilick, alegator rational nu inseamna ceea ce denumim om care gindeste cu ratiune si nici care poate fi scris sub forma de fractie. Este vorba de aplicarea a ceea ce este denumit teoria alegerii rationale. Prezumtia esentiala in teoria alegerii rationale este aceea ca fiintele umane isi urmaresc rational si cu precadere pe termen scurt propriul interes material. Tot asa cum - atentie! - in politica notiunea de agenda nu inseamna ceea ce indeobste este materializat printr-un carnetel sau jurnal, asa cum prezinta lucrurile - gresit - unii analisti politici pe la TV. Puteti fi sigura ca, comentariul meu anterior a fost unul de calitate, nici nu mi-as permite un comentariu slab pe subiectul pe care l-ati propus.
Lilick: exact!
Acesta e marele pericol la adresa democratiei si de asta ii multumesc lui Dumnezeu ca ne-a adus criza asta pe cap. Daca nu venea criza, sansele de a-l impiedica pe basecu in proiectul lui autoritarist si antiparlamentar ar fi fost zero barat. Asa sunt cam 30%, dar trebuie sa le valorificam cu cap, negociind machiavelic.
O analiza corecta. As mai adauga ca la cele patru "fractiuni" (fractiunile Udrea, Blaga, Preda-Macovei, si PP-ul lui DD) se vor mai adauga si altele: "social-democratii" din UNPR, partidul lui Tökes, celalalt partid maghar deja existent sau fractiunea basista din UDMR si poate si aripioara "liberala" Saftoiu. Revigorarea PNTCD-ului este si ea binevenita atata vreme cat PNTCD-ul nu intra in Alianta Opozitiei.
Da, asa cred si eu si va cer permisiunea sa replic acest articol pe blogul meu.
@dlNimeni
Tot ce scrii e de calitate. :)
@radu
Da! :) Aici PNL si apropiatii PNL-ului au toate argumentele democratice ca sa combata ceea ce numesti "proiectul lui autoritarist si antiparlamentar".
@Transildania, sunt alaturi si se vor alatura si dupa alegeri unii dintre ei, sau toti, in functie de votul care va fi.
@Ionel
Te rog. :)
Lilick: depinde ce intelegi prin argumente democratice. Numar de voturi in Parlament sau
buiau argumente abstracte? Astia nu stiu decat de frica si de interese materiale.
La nivel de imagine, PNL ar trebui sa contraatace, aratand ca dezastrul tarii e cauzat in primul rand de subordonarea institutiilor statului vointei unui singur om, presedintele.
Spune cantecul: ,,Eu sunt Alba ca Zapada. Ba esti neagra cum e noaptea! "
http://www.trilulilu.ro/libellule/724e5405a290d8
Uite ca au si imn.
@Lilick
Nu-mi dau seama cum va desemna ba'secu un candidat de PM daca USL ar face 'doar' 40-42% - doar prin incalcarea grosolana a 'constitutiei'.
Scenariul imaginat de tine este F.F.F. plauzibil - dar, dupa parerea mea, el vizeaza doar maximizarea rezultatului la alegerile locale.
Dupa aceea, prin metodele binecunoscute, urmeaza fortarea unui rezultat bun la parlamentare.
Situatia ideala ar fi aceea in care numararea voturilor nu ar fi facuta de actualii guvernanti, dar se pare ca UDMR si alte minoritati nu sint interesate de subiect ...
Pacat.
PS
Sa ma explic.
Scaderea de peste 20% in optiunile de vot (conform sondajelor 'de casa') nu va putea fi recuperata, in mod cinstit si democratic, decit printr-o explozie a bunastarii. Ceea ce este extrem de improbabil - este pur si simplu imposibil.
Prin urmare - ceea ce ramine PD-ului este o combinatie de sporuri anemice, umflate prin trompeta propagandei pina la dimensiuni neverosimile (se vor gasi destui sa bata toba 'succesurilor') si 'smecherii' electorale deja exersate.
Partea cea mai trista din aceasta perspectiva este ORGOLIUL intelectualilor din siajul ba'secului - au amutit cu toNtii in speranta ca se vor adeveri profetiile bocului de serviciu in acest moment. Tristetea vine din faptul ca LIPSA DE CARACTER ii impiedica sa recunoasca 'ok, regimul a facut greseli in plan economic si s-a dovedit stimulator al coruptiei'.
Insist - toate manevrele actuale nu sint decit fumigene, tinta lor principala o reprezinta alegerile locale. Ce-a mai fi dupa - putem presupune.
Ar fi bine ca USL sa analizeze si aceasta posibilitate - nu pentru ca mie imi pare CEA mai plauzibila, ci pentru ca nu trebuie exclusa.
Planuieste el insa planuiesc si altii, ca vorba rusului :)chi non desidera la morte del proprio padre?
@Nelsonescu
:)
Merci pt piesa. :))
@Arogantu', am auzit ca schimbarea lui Boc ar fi 95% sigura. Voi ce ziceti?
@Nelsonescu
hihi! :D Sigur, nu e el singurul planuitor. :))
Schimbarea de unde - de la Guvern ?
Din Modrogan ?
Din Palatul Victoria este improbabil - nu vad de unde aduna 236 de voturi pentru investirea unui nou guvern.
Santajul cu anticipatele nu mai are valoare, date fiind opiniile exprimate prin sondaje.
Schimbarea din Modrogan este plauzibila - dar asta ar insemna ca ba'secu sa stea de acolo inainte sub amenintarea 'rasculativului' Blaga. Putin probabil sa se lase la mina altora din moment ce el este 'stapinul dosarelor' in acest moment.
Adica - sa ma explic - schimbarea lui Boc (din oricare dintre pozitii) echivaleaza cu asumarea unui risc ... cit o cacealma !
Stiu un singur lucru: ba'secu a jucat de multe ori la cacealma, dar acum nu mai are cu ce argumenta cacealmaua .
Parerea mea ! - vorba lui nea Nicu Vacaroiu ... :)
Da, de la guvern! :) In anumite medii politice schimbarea e data ca sigura. Boc isi va da demisia. Nu stiu ce sa zic... Nu as crede... Dar persoanele de la care am auzit sunt foarte credibile.
basecu nu-si permite sa riste. Doar daca Blaga pierde pe toata linia s-ar putea incerca schimbarea lui bok. Eu cred ca piticania are toate sansele sa ramana si presedinte la partid, si premier. Daca nu va ramane premier, oamenii lui Blaga isi vor lua revansa si vor bloca investirea prin neprezentare, ca acolo trebuie sa ai 236 de voturi exprimate, nu mai merge sa stai in banci si sa te abtii, ca la motiune. Or, basecu nu-si permite asta. Asa ca bok o sa ramana impaiat in fruntea guvernului si maimutoi la partid pentru oamenii basecului.
Ce vreau sa zic e ca e mai usor sa-l impui pe bok presedinte la partid decat un "independent" in locul lui la Guvern. Afara de cazul in care nu asistam la o ambuscada a basecului menita sa-i compromitita ca infideli pe oamenii lui blaga, inaintea alegerilor din PD.
Anyway, mai sunt multe variabile.
@radu, o sa vorbeasca in curand Basescu la TVR. Sa vedem ce mai minte...
Interesantă analiză!
Vezi că ai o leapşă la mine :)
@Lucia, am vazut-o devreme de tot, si imi si place foarte mult. :) Dar cand voiam sa ma apuc sa scriu.. a aparut Basescu la TVR si m-a enervat. O sa scriu, sigur scriu. Merci de leapsa. :)
Vrajala ieftina, pentru prosti.
Eu vreau sa ma fac cioban, de exemplu, asa ca VW-Audi n-au nimic pentru mine ;) ... Nu ma uit dupa 'firma', ma uit dupa ce ofera.
Trimiteți un comentariu