2 mar. 2011

Tudor Greceanu - un invins?

"Sunt lucruri pentru care oamenii nu sunt facuti. Dumnezeu n-a facut oamenii pentru orice. E asa de simplu sa mori. De ce sa te compromiti ca sa traiesti?" Sunt cuvintele unui supraom. Ale unui erou. Un pilot care a murit in 1994, in mizerie, intr-o garsoniera din Ferentari, cu ambele picioare taiate ca urmare a torturilor, dupa o viata pe care multi nici nu ne-o putem imagina reala astazi. A fost singurul supravietuitor al evadarii din inchisoarea de la Aiud. "Comunistii n-au mai avut nevoie de un "zburator" ca mine", spunea Tudor Greceanu, in Memoriile pe care nu le-a publicat niciodata dupa 1990. N-a avut bani. Doua Cruci de Fier, Ordinul Steaua Romaniei, Ordinul Mihai Viteazu si 800 de misiuni de lupta, in timp ce americanii dupa 30 plecau acasa. Rar vreun american mai incepea si al doilea ciclu de 30. Rarisism il incepeau si-l terminau si pe al treilea. Tudor Greceanu a facut 800! Niciodata lovit, niciodata avariat. "Cea mai frumoasa perioada pe care am trait-o in puscarie a fost cea de condamnat la moarte... 11 luni". Nu a facut recurs! A supravietuit totusi. Se considera un invins, pentru ca nu i-a putut razbuna pe cei omorti de comunisti fara vina. "Eu nu pot sa iert" au fost printre ultimele sale cuvinte...

Episodul ce-i este dedicat in Memorialul Durerii, aici.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Si este un invins atat timp cat loserii sunt la putere.
Bine, loseri cu bani, vile, relatii dar ia-le astea si o sa vezi ca ai de-a face cu cei mai mari ratati in viata.
O familie saraca care isi creste doi copii din munca e un model mai demn de urmat decat nimicurile astea care se cred buricul Romaniei.

Lilick Auftakt spunea...

El nu are cum sa fie un invins... Gandeste-te ca a trecut prin toate ca un supraom. Noi insa da, cat mai acceptam ca cei vinovati sa nu fie aratati cu degetul si sa fie trimisi in instanta. Pana ce nu vom face o condamnare REALA a comunismului, cu un dosar complet cu victime si calai.

Adrian Stoica spunea...

"Sunt lucruri pentru care oamenii nu sunt facuti. Dumnezeu n-a facut oamenii pentru orice. E asa de simplu sa mori. De ce sa te compromiti ca sa traiesti?"
Extraordinare cuvinte ...

Anonim spunea...

Este un invins, a crezut in ceva care a pierdut.
E ca si cum as tine cu o echipa de fotbal, uite Romania care a pierdut n calificari si dupa l-as mai considera pe Mutu supraom.
"Vom face" o condamnare reala a comunismului? Treziti-va, niciodata nu a fost comunism in Romania.
Am trait si traim in Republica Smecherilor din Romania. Pe scurt R.S.R.
Daca vrei iti traduc si SUA in Smecherii Uniti din America sau URSS in Uniunea Rusilor Smecheri din Soviete.
Revenind la fotbal, uite Mutu e supraom la Fiorentina.
Poate luptam pentru o cauza pierduta. Poate ar trebui sa ne exportam.
Stiu, frustrarea e maxima dar ei sunt "prosti da' multi".
Singurele arme ale noastre sunt inteligenta si adevarul care deranjeaza mintile comode.


PS: Sincer, eu nu mai am chef de dosare, le-as arde pe toate!

Lilick Auftakt spunea...

Da, Adrian. Vorbea despre tradatori, turnatori... M-a marcat enorm acest episod. Nu pot sa cred ca un astfel de om, un intelectual atat de fin, incat si pe patul de suferinta, la fel ca Tutea, exprima atata demnitate, a murit intr-o garsoniera in Ferentari, fara picioare, fara bani, cu o nevasta terminata de boala dupa atatea incercari ale vietii. Un astfel de om ar fi trebuit sa fie adevaratul procuror al coumunismului. Si altii ca el. Dar li s-a inchis gura special.

Lilick Auftakt spunea...

@Chrystyan, nu ma intereseaza de ce nu ai tu chef, ca nu intelegi mai nimic si faci niste comparatii ridicole. VOM FACE o condamnare reala, cu un dosar real, cu oameni reali care platesc si oameni reali care sunt despagubiti pentru ce au trait. Ei sau familiile lor. Nu ma intereseaza ce zici tu, asta e normalitatea!

Anonim spunea...

suntem un popor care a tradat intotdeauna-pe alti si pe noi in primul rand,ne-am ucis conducatorii si oamenii de valoare si meritam ceea ce se intampla...

PS. solidaritatea se invata acasa in familie si la scoala-oare mai exista asa ceva?-si nu la bambuu sau in parlamentul Romaniei(alta forma de bambu)

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim, ai dreptate. O fi asa de greu de invatat?

Anonim spunea...

Lilick, din pacate normalitatea pe care mi-o promiti tu nu e decat o razbunare a dreptei si asta nu pot sa accept.
Si faptul ca nu te intereseaza ce spun eu... avem de 70 de ani niste lideri pe care nu ii intereseaza ce vrem si noi.
Incepi sa suni a fascista si asta nu e bine.
Sper ca te-ai simtit bine spunandu-mi ca "parerea mea nu conteaza" pentru ca e ultima data.
Daca eu nu contez pentru cineva,nici el nu conteaza pentru mine. Indiferent ca e de stanga sau de dreapta.
Nu ma confunda.
Cred in libertatea cuvantului si din pacate la tine nu prea vad asta.
Sunt curios daca VETI FACE O CONDAMNARE ca in anii '50.
Daca faceti asta nu sunteti cu nimic mai buni.
Si iti mai zic ceva, sincer, imi e teama de gasca PDL. Dar sper sa nu ajung sa imi fie teama si de cei pe care ii simpatizez.