28 oct. 2011

Arhiva TVR trebuie sa devina publica si usor de accesat

Saptamana trecuta, dupa ce a fost redifuzat de TRV interviul cu Regina Ana, am cautat pe YouTube acest interviu, acolo unde il mai vazusem de cateva ori. Am vrut sa i-l dau lui Cepeca pentru postarea despre Regina Ana. Nu l-am mai gasit. Mi s-a mai intamplat, la fel, sa caut pe YouTube filmulete de la TVR si sa constat ca au disparut. Stiu si povestea lui Niku, care dorind sa faca la urma urmelor un gest frumos, sa informeze, a ajuns sa-i fie eliminat contul de pe YouTube, la cerintele TVR.

Se intampla asta si cu episoade din Memorialul Durerii, sau cu Seratele Muzicale ale lui Iosif Sava. Intr-un cuvant, cam cu tot ce a produs mai bun TVR in ultimii 20 si ceva de ani, de cele mai multe ori prin eforturile fantastice ale unor oameni marginalizati si persecutati de conducerile televiziunii noastre de stat.

Sigur, dreptul la proprietatea intelectuala e sfant. Eu spun, mai mult de atat, ca acesta ar trebui inoculat copiilor, inca din scoala primara, asa cum ar trebui sa invete din primele clase si despre alte drepturi si libertati.

Insa noi am platit o data. Am platit prin taxa radio tv pentru a avea dreptul sa vizionam acele emisiuni/interviuri/documentare. Si nu inteleg de ce, platite o data, ele nu pot sa circule liber, din moment ce ar putea avea un important rol educativ.

Apoi arhiva televiziunii publice e ca monitorul oficial. Contine documente cinematografice din istoria noastra recenta ce trebuie sa fie publice, macar in ceea ce priveste subiectele politice, pe care sa le poata studia oricine. Din cate stiu si la carti expira copyright-ul dupa cativa ani, si oricine poate publica. Doar TVR are copyright pe vecie si drept absolut asupa materialelor, chiar daca noi am platit toti sa le cunoastem.

9 comentarii:

Arogantu' spunea...

Pariu ca productul casei de filme DNA despre caltabosii lui Remes nu sufera asemenea restrictii ?

Lilick Auftakt spunea...

@Arogantu', nu pun pariu ca s-ar putea sa castigi. Dar sa verficiam. :)

Lilick Auftakt spunea...

Ia uite ce nenorociti. Pe asta nu l-au reclamat: http://www.youtube.com/watch?v=8iMlSBagqV0

Arogantu' spunea...

Q.E.D.
Traiasca (IASCA) TVR FOSTA Libera !
In frunte cu toanti colonel Culcer !

Anonim spunea...

Madam Culcer nu mai este colonel.
A mai săltat în grad, niţel.
(Uite, mi-a ieşit o rimă!)
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Nu mai stim ce grad are, dar securista tot ramane. :))

transildania spunea...

Toate emisiunile de stiri, documentare, reportaje etc. ar trebuis a fie libere, si accesibile chiar pe site-ul tvr. Sa puna acolo reclame peste sau pe langa daca vor, ar mai castiga un ban.
In special toate imaginile de arhiva sunt proprietate publica, nu a unui director de televiziune platit din bani publici.

niku_elektriku spunea...

@lilick

pai, daca le lasa libere, "ei" cu ce s'alege?

ca poate mai vine f'un rebolutzion si poa' sa mai vinza cite ceva, cum s'a'ntimplat si rindu' trecut, dupa episodu' "am fost un dobitoc!" (nu ma refer neaparat la aia pe care o facetzi voi "doamna colonel" - care'm pare infinit preferabila lu' alde sassu&nicolau!)

Lilick Auftakt spunea...

Pai ei s-au tot ales. Si cu bani de la noi, si cu munca si nervii celor care au muncit uneori impotriva dorintelor lor. Acum ce fac? Vor sa ne ia din nou bani? Vor sa se impauneze si sa revanda ceva cu care nu au fost poate de acord la realizare? Ia uite, Frantz!