28 oct. 2011

Cand politicienii de stanga se inclina in fata unui Rege democrat...

Multa lume se intreaba ce se intampla chiar si cu un politician de stanga, cand, ajuns in fata unui Rege constitutional, se simte impresionat de acesta. Mie mi se pare normal sa te impresioneze decenta si demnitatea unui astfel de Suveran, daca ajungi sa iubesti democratia. Iar pentru asta nu trebuie sa fii neaparat un monarhist.

Pesedistii nu, nu sunt fundamental monarhisti. Nici nu cred sa devina. Insa felul in care l-au tratat si respectat pe Rege in Parlament confirma o angajare democratica a lor si, ceea ce e foarte important, respectul nu numai pentru Rege ci si pentru institutia fundamentala a democratiei care este Parlamentul.

Discursul Regelui, evenimentul in sine de la Parlament, ne-a despartit politic definitiv in doua: pe noi, cei care ne dorim o democratie parlamentara, care avem in sange cultura dialogului, a dezbaterii, de cei care isi doresc un stat prezidential, un regim autoritar, cum sunt cei care il mai sustin pe presedintele Basescu. De-aici incolo ne-am rupt definitiv in doua si nu mai e nimic de spus. Doar de afirmat si reafirmat valoarea democratica a Parlamentului, atat in cuvinte cat si concret, prin gesturi, urmand mesajul Regelui:

"Mersul României europene de astăzi are ca fundament existenţa Parlamentului. Drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană şi NATO nu ar fi fost posibil fără acţiunea, întru libertate şi democraţie, a Legislativului românesc de după anul 1989."

Va recomand sa-l cititi pe aceasta tema pe "Spune si tu" pe Bogdan Duca. Sau pe Transildania, pe blog. La Clubul Bloggerilor Liberali, in vara, i-am spus lui Calin Popescu Tariceanu ca bloggerii liberali sustin orice actiune menita sa repuna Institutia Parlamentului la locul cuvenit, dupa ce ani in sir a fost batjocorita de Traian Basescu si slugile sale. Si asta taxandu-i chiar si pe politicienii opozitiei care pun intr-o lumina proasta Parlamentul.

In ceea ce ii priveste pe politicienii de stanga si relatia lor cu un Rege intr-un sistem parlamentar, va rog sa priviti imaginile de mai jos. Sunt din filmul "The Queen", in care se evoca intalnirea laburistului Tony Blair cu Regina. Ei? Asta se numeste normalitate, respect, democratie.

10 comentarii:

transildania spunea...

Monarhia sau monarhismul in sine nu sunt o forma de guvernamat de dreapta, sau doar de dreapta.
Monarhia, in tarile in care dainuieste, o face pentru ca si monarhii si-au dat seama, sau au fost obligati sa-si dea seama ca sunt suverani, ca "sefi de stat", doar daca reprezinta toata populatia si nu se amesteca in politica.
In tarile in care monarhii nu si-au dat seama de asta s-a trecut la un sistem republican. In alte tari, in Romania, monarhia (care prin Carol a gresit grav de tot) a fost alungata de comunisti pentru a instaura o "monarhie" si mai absoluta decat dictatura regala.
In fond, monarhistii trebuie sa inteleaga ca nu poate exista monarhie fara o constitutie total parlamentara, si democaratii, republicanii de stanga sau de dreapta trebuie sa inteleaga ca nu poate exista o democratie fara parlamentarism, indiferent daca pe urma forma este monarhica sau republicana. Sper ca mai multi sa-si fi dat seama de acest lucru in ultimele zile.

Mihai spunea...

Poate ca nu se intelege ca te inchini in fata bunului simt. Cei care nu inteleg sunt convinsi ca marlania salveaza gibonii.

Popateapa spunea...

Ma întreb dacă nu a fost o greşeală venirea în parlament. A dat prilej hienelor PDL-iste să toarne vorbe fără logică, au decredibilizat şi mai mult instituţia parlamentară. Votul populaţiei a fost unul, uzurparea puterii de aceştia alta.
Te invit şi eu la o lectură
http://popateapa.wordpress.com/2011/10/29/domnule-ion-iliescu-m-ati-dezamagit/
http://popateapa.wordpress.com/2011/10/13/asa-functioneaza-alianta-usl-la-oltenita/

Lilick Auftakt spunea...

Pedelistii nu fac decat sa se decredibilizeze pe ei aruncand laturi in institutia suprema a democratiei. Si bine ca o fac, ca sa ne despartim si mai bine. Unii cu democratia, altii cu Tatucul.

Petrini spunea...

Lilick, faci confuzie intre Institutia Parlamentului si parlamentari. Criticile presedintelui dar si ale celor care ii impartasesc opiniile nu sunt la adresa parlamentului ca idee, ci la adresa celor care se aduca (foarte rar, ce-i drept) sub acoperisul sau.

Faptul ca multe legi stau acolo cu lunile fiindca ba nu e cvorum ba se amana tot amana, ba se consuma tot timpul pe declaratii si lupte pur politice, nu e vina Parlamentului. Iar cand unii critica aceasta stare de fapt, nu se cheama ca ataca Parlamentul. E ca si cum ai spune ca atunci cand critici ineficienta si coruptia din Justitie, de fapt ataci ideea democratica de justitie.

Si apropo de pus intr-o lumina buna sau proasta: Cand un politician cunoscut (nu dau nume, persoana importanta) abia daca trece pe la Parlament, asta pune intr-o lumina proasta sau buna Parlamentul? Denota respect sau dispret fata de activitatea parlamentara? Ce parere ai?

Lilick Auftakt spunea...

Nu, nu fac nicio confuzie. Fiecare parlamentar trebuie sa puna intr-o lumina buna Parlamentul. Am scris clar.

Shadow spunea...

@petrini

Depinde cum se face critica si de la "nivel" se realizeaza ea.
- Cand ataci CC dupa ce s-a dovedit ca "ai facut dosare" despre fiecare judecator al CC este un atac la independenta acestei institutii si e un atac direct la democratie.
- Cand ataci direct CSM-ul pt ca nu a "urmat intocmai" politica parchetului general se cheama ca dai un atac la independenta altei institutii si automat la democratie.

- Cand ataci parlamentul pt "intarzieri" cand proprii tai deputati si senatori nu sunt "informati", lipsesc, sunt impotriva, etc de legile si hotararile de guvern scoase din burta la guvern se cheama ca te "substitui" executivul parlamentului si este un atac direct la democratie.

Critica unuia din "afara" cercului decizional nu are treaba cu "ipocrizia" si atacul la democratie al criticilor presedintelui in toate cazurile de mai sus.

PS. Mai usor cu "pianul pe scari".
Cand nesimtirea nu isi mai incape in spatiul deja mult prea mare dat in uzufruct de catre electorat unei panarame prezidentiale, apar aberantele critici la Casa Regala. Nimeni nu poate fi mai "presus" decat panarama prezidentiala. Atacul este si el "direct" la democratie iar "cultul personalitatii" este "flagrant".

Lilick Auftakt spunea...

Da, Petrini crede ca o sa atac opozitia daca lipseste din Parlament, ca protest la hotia Robertei. Ei, nu. Atunci se ataca Roberta. Ea murdareste Institutia Parlamentului cu tot PDL-ul ei.

Petrini spunea...

@Shadow

Mda, lasa-ma cu vrajeala asta. Atacul la democratie este coruptia care a ajuns in Justitie pana la Curtea Suprema. De-atata ura de Basescu nu mai vedeti padurea de copaci. Sau poate nu e Romania tara in care ne se rezolva nici un caz de mare coruptie? Poate aveti voi dovezi ca justitia e curata si functionala?

Spui ca nici puterea nu e mai breaza. De acord. Dar totusi, unele lucruri se incearca. De examplu legea maidanezilor. Poate ti se pare triviala problema. Asa si este. Oriunde altundeva este o chestiune absolut banala. La noi treneaza de ani de zile. Iar mai nou, insusi Ponta a declarat ca el se opune: el nu vrea ca orice localitate sa aiba dreptul sa decida ce face cu cainii. Pai daca o astfel de problema nu se poate rezolva, ce pretentii sa mai avem cand vine vorba de lucruri mai complicate?

In privinta episodului cu regele, as fi preferat ca Basescu sa pastreze un ton moderat. Pe de alta parte, bunul simt sau lipsa lui nu fac neaparat o afirmatie adevarata sau falsa. De fapt, ce faci tu aici este un subtil ad hominem: Basescu e nesimtit, deci orice opinie si pozitie a lui vis a vis de Parlament, Justitie sau X este un "atac la democratie".

@Lilick
Aaaa, de-aia nu prea serveste Dl. Antonescu la Parlament? De greata de Anastase? Pe tine nu te apuca disperarea cand citesti prin ziare despre legi amanate din lipsa de cvorum? Dumnezeule, esti liberala: daca la firma ta activitatea ar fi complet blocata fiindca angajatii tai decid sa nu prea dea pe la munca, nu i-ai da afara?

Si de ce sa ataci? Nu poti pur si simplu sa le spui, atunci cand te intalnesti cu ei: mai fratilor, mergeti la Parlament, ca va faceti de ras cand vede lumea ca frecati menta.

Plus ca, fiindca e vorba de respectul pentru Parlament, nu acolo ar trebui sa se duca luptele politice? Sau s-a mutat Parlamentul la A3 si RTV?

Lilick Auftakt spunea...

@Petrini, nu e treaba mea ca tu urmaresti doar lupta de la A3 si RTV. Eu o urmaresc mai mult pe cea din Parlament. Tu, uitandu-te la A3 si RTV nu poti sa vezi decat ca in Parlament se freaca menta. Nu e chiar asa, desi sunt si multe exemple negative. Dar, sigur, noi le discutam.

Relatia mea cu munca si cu alti angajati e putin altfel. Eu cultiv doar munca de placere si eficienta. Asta inseamna ca fiecare face ce se pricepe mai bine, ce ii place mai mult si CAND poate mai bine, astfel incat totul sa fie eficient. Sigur, Parlamentul e altceva, nu trebuie sa comparam.