5 dec. 2011

Alegatorul care ia plasa versus alegatorul caruia ii pasa

Probabil ati vazut in online cel putin una din cele doua imagini de mai jos. Depinde pe ce bloguri sau grupuri facebook ati intrat. Portocaliii au ras de betivul care sustine PSD. Pesedistii de betivul care sustine PDL. Niciunul dintre aceste doua partide nu au insa dreptul sa rada pentru ca, in timp, si-au disputat tipul acesta de alegator.

Intr-o vreme a fost chiar bataie pe el! Intr-un final, l-a castigat PDL-ul. Alegatorul care ia plasa! Si cand spun plasa ma refer, concret, la mita electorala. Cel care isi vinde votul pe o sticla de... Sau nici pe-atat. "Ailanti ne dadeau mici", spunea de 1 Decembrie un tip tuciuriu nevestei, traversand in graba intersectia de la Obor. "Ailanti", adica ai lui Vanghelie probabil.

"EU NU-MI VAND VOTUL" e un proiect liberal. Mai precis al studentilor liberali. Facut sa sensibilizeze si sa-l implice civic pe alegatorul caruia ii pasa ce se intampla cu votul lui. Nu cred ca-l va atinge pe alegatorul din poza. De fapt nu ca nu cred, stiu sigur. Apoi liberalii nu au nici usa larg deschisa la carciuma satului, pepiniera pentru votantii usor de cumparat. Ramane sa ne infruntam cu ei la vot. Noi, cei carora ne pasa, contra celor care iau plasa. Va fi o lupta grea, dar sper sa castigam.

20 de comentarii:

Deceneu spunea...

Comentam in 15 Noiembrie in RL cu Moftangiu la contariu nr 2 ca:

Nu am suficiente date dar am vaga idee ca maghiarii pot fi avantajati de o lege uninominala majoritara. In localitatile unde au 20% si unde pierdeau constant finala, pot castiga posturile de primar.
La nivel national zona maghiara se poate extinde si la alte judete din Ardeal, daca se califica primii doi clasati.
Votul majoritar avantajeaza partidele care nu au electoratul dispersat. 7% ai maghiarilor se pot transforam in 15% mandate, pentru ca electoratul nu-i foarte dispersat, pe cand un 7% al unui PRM ar putea sa devina 2% din cauza dispersarii electoratului.


Acum PDL-ul spune ca reducerea numarului de parlamentari avantajeaza UDMR-ul si din cauza asta nu reduc numarul de parlamentari. Adevarul este ca sistemul de repartizare majoritar avantajeaza UDMR-ul si alegerile intr-un singur tur de scrutin la primari.
De ce nu taxeaza opozitia balba PDL?

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, eu pe maghiari ii aud mereu vorbind pro proportional. Si azi i-am auzit.

Cum taxeaza opozitia PDL-ul? Prost, zic eu. In loc sa le spuna ca sunt demagogi si s-au folosit de tema asta ca sa il ajute pe Basescu in alegeri, se dau ei acum mari aparatori ai ideii lui cretine, in defavoarea Parlamentului. De asa opozitie eu nici nu vreau sa aud.

Lilick Auftakt spunea...

Probabil celor din USL le place sa ii mangaie Basescu pe crestet. Treaba lor, eu nu ii sustin cu mizeria asta anti-Parlament.

Liviu Jicman spunea...

@ Lilick
F corect. Plus...Reactia noastra de acum va fi cu atat mai vulnerabila in urmatorul scenariu: Sa zicem ca, dupa asa zisa dezbatere publica facuta de MAI, guvernul isi asuma un proiect total diferit fata de cel pus in dezbatere in forma "reformista", cu parlament minimal, ca sa facem economie, ca urmare a "multiplelor propuneri din societatea civila". Atunci sa vezi, cum mai explici beneficiile democratiei dupa ce aam fluturat dorinta noastra de reducere parlamentara...

Lilick Auftakt spunea...

Da, sigur Liviu. Eu nu stiu de ce nu se gandesc la capcanele astea. Ne fac tare rau. :(

John Carter spunea...

Toata lumea spera sa...sau spera sa.. In realitate nimic nu se va intampla. Si eu mi-am dorit ( si inca imi mai doresc ) sa fie un mediu mai corect incepand cu banalul stat la coada , pana la mai putin banala votare. Praful s-a ales din ce mi-am dorit. Sa mai mai zbat sau nu? Ma bucur ca mai aveti putere.

Lilick Auftakt spunea...

John Carter, pai ce altceva putem face? Incercam pana la capat.

Anonim spunea...

@Lilick şi John Carter:

Zbatere trebuie să fie, pânăla capătul acestui sistem corupt, autocratic şi quasi-fascist.
Deşi cred8şi sper) că tot o revoltă populară va aduce sfârşitul!
ca un memento, ediţia de azi a Jurnalului Naţional:
" La 26 aprilie 1945, dictatorul Mussolini(a se citi, Băse) şi amanta sa, Clara Petacci(a se citi, Udrea), au fost capturaţi în apropiere de lacul Como, în nordul Italiei.
Fără nicio judecată, doar invocând motivul pentru crime împotriva poporului italian, cei doi au fost executaţi prin împuşcare.
Cadavrele lor au fost aduse la Milano şi atârnate cu capul în jos, agăţate de călcâie de o bară de acoperiş, în faţa unei benzinării din Piaţa Loreto. Mulţimea prezentă i-a scuipat şi i-a înjurat".
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Uneori ma uit la ei cum nu au deloc argumente credibile, si merg cu un tupeu de nedescris inainte. Nu cred ca ii mai voteaza pe gratis nici macar un singur om.

radu spunea...

Pata aia de pe pantalonii betivului e de la urina?
@Anonim: pe aia doi Claru si Clara Pettaci, spanzurati de picioare, cica au urinat si betivii care treceau pe langa ei.
Pana cand vor urina pe basecu si woordea mai va.
Nu se va reduce nici un numar de parlamentari (uf!), dar se va forta comasarea alegerilor si votul prin corespondenta va trece.
Are opozitia forta sa iasa din Parlament?
La cum vad eu lucrurile, daca n-o va face, PSD se va devora in prostie (Dragnea, cu Ponta, cu Nastase si Vanghelie) intaratati de basecu. USL ar putea pierde alegerile sau nu le va castiga si PNL va deveni unica opozitie la guvernul FSN, PD-PSD-UNPR-UDMR, cu premier Tanasescu, sub obladuirea lui basecu.
Sper sa fiu eu ala pesimistu dar, fara PNL vioara intai a USL, pe mediul urban, PSD-ul nu numai ca va rata cu poarta goala, dar isi va da duhul inainte de a atinge mingea.

acuvio spunea...

Se poate schimba mesajul din imagine şi cu Barak Obama, nu este o problemă :)
Campania nu va da rezultatele pe care le aşteptaţi, probabil nici dumneavoastră nu credeţi în ea, ştiţi şi motivele. Influenţarea materială a voturilor rămâne o problemă câtă vreme poliţia este surdă şi oarbă în continuare.
PS Astăzi sărbătorim 2 ani de la obţinerea prin vot a celui de al doilea mandat de preşedinte al României al domnului Traian Băsescu, suntem pe drumul bun spre Republica Prezidenţială România

Lilick Auftakt spunea...

@radu, deci esti oarecum pesimist...

@acuvio, mi-e frica si mie de Republica Prezidentiala, dar in special pentru ca opozitia nu intelege ce pericol e.

Anonim spunea...

Lilick,ar trebui sa tetemi ca ei vad,inteleg,dar poate ca nu le pasa...
Ioana

Lilick Auftakt spunea...

Ioana, nu, nu e asta. Stiu ca multi nu inteleg.

R spunea...

In cazul asta se spune: Aligator contra Alegator.

Lilick Auftakt spunea...

Da, asa. :)

acuvio spunea...

Avem alternative, trecem toţi la PDL: Votaţi PDL!

radu spunea...

Musti din mar, dai de portocala.
Musti din udrea, dai de basecu.
Musti din basecu, dai de rahat.

Anonim spunea...

Radu, permite-mi să continuu:
"Muşti din băsecu, dai de rahat".
Adică, dai de Boc (care înseamnă fix "rahat", în idiom turcesc!)
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Hahaha!