3 ian. 2012

Intrebarile lui Gondolin. Leapsa.

Gondolin Shador pune niste intrebari la care, desi nu pot raspunde, mi-ar placea sa fie vazute de cat mai multa lume. Va invit sa cititi tot articolul bloggerului liberal aici. M-as bucura sa stiu parerea Alinei Gorghiu, a lui Gheorghe Piperea, sau a lui Cepeca, carora le si transmit cu ocazia asta o leapsa de inceput de an. Transildania mi-a spus deja ca ar vrea sa scrie pe acest subiect, asa ca astept cu nerabdare si articolul lui.


1. ce ar fi daca in Consiliile judetene si localitatile rurale si urbane in care USL detine majoritatea, s-ar lua la cunostinta ca mandatul legal al alesilor locali se va termina in iunie 2012?
2. ce ar fi daca aceste CJ sau Consilii Locale s-ar adresa tribunalelor pentru ca acestea sa confirme juridic starea de drept si sa ceara din partea acestora hotarari prin care sa se decida organizarea alegerilor locale, la termen?
3. ce ar fi daca platile aferente acestor alegeri ar fi asigurate din bugetele locale sau ale CJ, bugete asistate de contributiile voluntare ale cetateniloro romani si ale ONG-urilor interesate, toate varsate intr-un cont comun gestionat de catre ONG-urile grupate intr-o alianță destinata susținerii unor alegeri corecte si democratice?
4. ce ar fi ca, incepand din iunie 2011, daca nu se vor putea organiza alegeri la termen, toti primarii si consilierii locali USL si-a da demisia in bloc?
5. ce ar fi ca aceasta actiune din partea alesilor locali, sa insemne si startul unor demonstratii periodice, la nivel local sau judetean, pentru intrarea in normalitate si in parametrii democratici|?
6. ce ar fi ca, incepand de la aceeasi data, USL sa dea in judecata, atat in solidar cat si in particular pe toti consilierii, primarii si presedintii de CJ care mai sunt in functie dupa expirarea termenului legal, deoarece toate actele pe care acestia le voteaza devin nule de drept?

22 de comentarii:

Micawber spunea...

In lipsa unui semnal de sustinere de catre populatie, toate aceste masuri raman tertipuri avocatesti care se por solda cu proceduri/procese interminabile, pana cand n-o sa mai priceapa nimeni nimic.

In acest timp, puterea va face ce stie mai bine: sa fure si sa masluiasca alegeri.

Lilick Auftakt spunea...

OK, OK, dar opozitia? Oare ce va face opozitia pe tema asta? Ca de putere stim si ne-am saturat pana in gat.

niku_elektriku spunea...

da' nu s'or retrasara, inca?

ca parc'asa se laudau, daca s'adopta legea aia.

or mu mai e nevoe daca s'au 'ntzeles ca'l pune diktatoru' pm pe bombo?

la multzi ani!

Lilick Auftakt spunea...

Nu despre parlamentari e vorba, Nikule. Ca nu la ei se incalca legea. Primarii si consilierii. Eu nu sunt de acord sa se retraga parlamentarii. Sa stea pana pe 15 decembrie.

Lilick Auftakt spunea...

La multi ani si tie!

Wilkins Micawber spunea...

Pai opozitia ma cam indoiesc ca o sa faca mare lucru. Vor bifa, desigur, punctele obligatorii (si inutile) precum contestarea la Curtea Constitutionala.

In plus, am senzatia ca multi alesi locali ai opozitiei se bucura ca li s-a prelungit mandatul, asa ca nu vor da dovada de tragere de inima in eventualele actiuni de contracarare a 'comasarii'.

Stiu ca-s iar scepticul de serviciu, dar ma indoiesc ca are cineva motive de optimism sprijinite pe argumente serioase si nu pe iluzii si wishful thinking.

Lilick Auftakt spunea...

Dar nu esti sceptic gratuit. Mi se pare normal sa fii. :) Eu am trecut insa de perioada sceptica. Sunt sigura ca nu vor face nimic. :)

Wilkins Micawber spunea...

Am trait s-o vad si pe asta: cineva mai sceptic decat mine. De acord, opozitia nu va face nimic.

Gheorghe Piperea spunea...

Ideea, in esenta ei, este foarte interesanta. Nu sunt de acord cu finantarea de catre ong-uri a unor alegeri locale (partiale) la termen sau anticipate. Democratia se sustine cu bani pubici, din taxele platite de toti. Prefer sa platesc pentru aceste costuri decit sa platesc calatoriile cu elicopterul ale dlui Igas. Pe de alta parte, nu vad de ce solutia s-ar limita la comunitatile locale unde exista majoritate de alesi locali usl. Nu suntem toti intresati de pastrearea regulilor democratice? Chiar si minoritari fiind, alesii locali pot declansa asemea demersuri. E adevarat ca alta este caderea actiunii daca ea este facuta de presedinti de consilii judetene sau de primari.
Pentru a avea eficienta, demersul politico-juridic trebuie sa inceapa repede, in comunitati locale importante, cu vizibilitate nationala. Actiunea in instanta ar trebui sa sustina inaplicabilitatea legii de comasare a alegerilor (intrata deja in vigoare), pe motiv ca incalca dreptul comunitar european. Acest lucru este permis de art. 148 alin.2 din Constitutie (ma scuzati pt amanuntul tehnic, dar Lilick a apelat la mine in calitate de jurist...). O instanta va putea constata ca, nefiind aplicabila aceasta lege, iar mandatul alesilor locali fiind de 4 ani, inseamna ca din iunie 2012 nu mai exista alesi locali (nu se poate sustine nici varianta intermiatului, intrucit doar legea comasarii alegerilor permite o asemenea concluzie; or, aceasta lege ar urma sa fie declarata inaplicabila). De aceea, practic instanta ar trebui sa oblige autoritatile centrale sa demareze procedura alegerilor (partiale, pentru localitatea in cauza). Eu as merge mai departe si, dupa trecerea termenului din iunie 2012, as ataca in contencios administrativ toate actele administrative emise de autoritatile locale, sustinind in actiunea ca, intrucit legea comasarii alegerilor este contrara dreptului comunitar, este inaplicabila si, deci, nu exista interimat, ci mandatul alesilor locali este incetat de drept. Acestea sunt actiuni pe care sa le sustina cu fnantare ong-urile.
Sunt multe de spus pe aceasta tema, dar nu e loc aici pentru asa ceva. Altceva este insa esential - chiar credeti ca alesi locali usl vor face asa ceva? In afara de cirdasia in care se afla la nivel local alesii usl cu cei de la putere, nu credeti ca aceasta comasare a fost gindita special pentru ca alesii locali sa treaca la pdl (sau, in varianta mai soft, la unpr) ca o contraprestatie pentru finantarea necesara cistigarii din nou a alegerilor? Eu sunt convins ca, in teritoriu, alesii locali negociaza. Nu vor arunca asa simplu din mina asul trecerii pe final de mandat la pdl/unpr. Primarul din Deva a facut-o deja. Presedintele CJ Brasov se pregateste sa o faca. Ce ziceti?

Lilick Auftakt spunea...

Multumim mult, mult pentru raspuns. :) Sunt si eu sigura ca in teritoriu alesii negociaza deja. Nu am nici cea mai mica incredere. Insa e foarte necesar ca noi sa stim ce se poate face, ce s-ar fi putut face si nu s-a facut. Si pentru ca trebuie sa punem presiune pe alesi, indiferent de la ce partid provin. Exista o neincredere generala justificata. Si senzatia asta ca exista un consens pentru comasare, indiferent de mesajele date la Bucuresti. Dar e bine sa stim ca avem niste solutii sau niste arme cu care societatea civila sa poata presa politicul.

radu spunea...

De acord. Dar.
Tb. sa stim pe ce societate civila, pe ce ong-uri, pe ce primari si pe ce sefi de consilii pt. o trebusoara ca asta. S-ar putea sa ne luam cu mainile de par.
Pe urma, USL ar trebui sa inteleaga ca a face ceva e mai mult decat a nu face nimic si a te preda in mainile hotilor.
De la populatie nu ma astept la nimic bun. E anesteziata de Putere, cumparata cu pomeni uneperiste si zice mersi daca se platesc pensiile si salariile, ca doar toata ioropa-i in criza.
Am facut deja pariu ca Dan Diaconescu va lua, cu sau fara UNPR, locul procentelor lui Vadim din 2000, pe logica (alimentata de securistii basisiti) ca a fi cu PP-DD e a nu fi nici cu aia, nici cu ailalti. Daca stam degeaba, asa se va intampla, si DD va vace cu PD si UDMR o alta majoritate responsabila pt. basecu si deontologi.

ADRIAN spunea...

La multi ani!
Prea complicat scenariul. As prefera ca Victor Ponta, procuror, sa-si faca si meseria un pic cu sleahta de juristi din jur pentru a-i arata lui Boc esenta constitutiei. Datul in judecata trebuia facut pana acum de la nivelul conducerilor partidelor din opozitie. Ma mai umflu din cand in cand la dl Vosganian si, cateodata la Alina Gorghiu si le spun ca pana una alta opozitia nu face NIMIC. Toata treaba opozitiei o fac niste ONGuri, tu, eu, altii mici ca noi. Si care in final nu conteaza pentru ca si suntem pana la urma un popor de loaze. Mi-a intarit convingerea asta un sondaj de opinie vazut tot la Gondolin de unde reiesea ca sunt vreo 10% "electori" care n-au auzit de mogulul cel rau Dan Voiculescu? N-au auzit de Vasile Blaga si de Melescanu? Pai unii ca astia stiu cel mult de unde pot sa-si cumpere soriciul de porc si trascaul de care au nevoie ... Deci ne-o meritam ca natie.

Anonim spunea...

scenariul este simplu . si usor de aplicat . ramane de vazut un singur lucru : ce sef din teritoriu va avea curajul sa o faca . sau interesul .
poporul , de regula , isi urmeaza liderii . daca ii are .
ii blamati pe cei multi si umiliti ? cine este mai vinovat ? cel care poate fi cumparat , fiind muritor de foame sau cel ce ocupa o functie la partid si face blat cu PDL ? eu as fi mai atent la ultima categorie .
de curiozitate , ia vedeti ce candidati avem in judete , propusi de USL , la viitoarele alegeri !
ponta , am inteles , este plecat la raliu , la monte carlo. super!!!
examenul de competenta si l-a dat la atunci cand l-a suspendat pe geoana ( propulsandu-l pe blaga ) .
personal , nu cred in nici in el , nici in dragnea ( ii consider oamenii lui basescu).

cosmin

Anonim spunea...

”Întoarcerea la normalitate” ceva ce ar fi normal, dar pentru oamenii care nu mai sunt învățați să gândească normal.....; trebuie scoși la vot.
Alegerile trebuie bine supravegheate atât de ong-uri cât și de partide, este inadmisibil ca mici trântori din teritoriu să își împartă feliile și astfel să se poată fura voturile.
Cristi Dumitrescu

Lilick Auftakt spunea...

@radu, e foarte posibil sa se intample asa.

@Adrian, la multi ani! De unii dintre cei enumerati mi-as fi dorit sa nu aud nici eu. :P

Lilick Auftakt spunea...

@cosmin, dar nu i-am blamat pe cei care nu disting intre nevoia de hrana si cea de democratie, vazand in alegeri doar un prilej de a manca ceva mai bine. Chiar atat de sadica nu am fost, chiar daca nici nu ii plang. Nu te contrazic nici cu Ponta, in care nu am zis vreodata ca am incredere, dupa momentul 2008 si negocierile cu Basescu. Oricine a mai negociat cu Basescu ceva dupa 2007, nu ma poate convinge.

Cristi, si ce faci cand alegerile sunt supravegheate chiar de tradatorii din partide?

radu spunea...

OK, daca asa se va intampla, e inca timp (teoretic) pt. a intra intr-o sedinta de brainstorming, ca sa vedem ce se mai poate face, cu materialul uman pe care-l avem. Altfel, nu ne ramane decat sa ne rugam sa se produca un miracol, sa vina Apocalipsa sau Criza ca sa mature tot, including basecu.
Sa recapitulam.
Populatia e satula si de PD, si de USL. Plus de asta, e tentata sa vada in PPDD (punga basistilor mascati) o alternativa de tip nici cu aia, nici aia, exact ca Vadim-PRM in 2000.
In cazul asta, dupa alegeri, Labaroiu va avea dreptate: PSD fie va intra la guvernare, sa-si faca plinul dupa foamea prelungita, fie se va destrama si va disparea. PNL va intra in vrie, condamnat la opozitie inca o tura, fara perspective.
Partidele noastre nu sunt partide de ideologie, ci partide de administratie, partide-stat (mai putin PNL, ca n-a avut ocazia sa stea mult la guvernare). Sa nu ne furam caciula. Trebuie judecat si procedat cu maxim cinism.

alina gorghiu spunea...

Stimata doamna, la muuuulti ani!
O sa raspund la leapsa, nu am uitat, dar o sa ating si o dimensiune noua. Surpriza :)

Lilick Auftakt spunea...

La muulti aaaani!!! De-abia astept surprizele! :)

Alina Gorghiu spunea...

Lilick, iertare pentru intarziere! Ti-am raspuns pe blogul meu.

Lilick Auftakt spunea...

@Alina, de-abia astept sa vad!

transildania spunea...

http://transildania.wordpress.com/2012/01/14/amanarea-neconstitutionala-a-alegerilor-mai-poate-fi-impiedicata-amr-5-zile/