3 feb. 2012

Alegerile nu se comaseaza, iar colegiile electorale au fost redesenate in decembrie de AEP

Mai intai va recomand sa cititi articolul din Evenimentul Zilei cu motivatiile Curtii Constitutionale si acest articol de pe blogul Agentiei de Rating Politic din care citez:

"Legea electorala 35/2008 (cu varii modificari facute in timp), cea inca in vigoare, spune la art. 12:

(2) Delimitarea şi numerotarea colegiilor uninominale se actualizează de către Autoritatea Electorală Permanentă. Operaţiunea de delimitare se actualizează anual în cazul în care au apărut modificări în structura, denumirea sau rangul unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi după fiecare recensământ al populaţiei, cu cel puţin 12 luni înainte de alegerile parlamentare la termen, prin emiterea unei hotărâri a Autorităţii Electorale Permanente, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I."


Acum doua zile a aparut in obedientul HotNews o "stenograma" menita sa sperie opozitia si sa linisteasca parlamentarii puterii. Iata cum prezenta stirea fituica portocalie: "Roberta Anastase a incercat sa-i linisteasca la randul sau pe parlamentari asigurandu-i ca partidul se gandeste la startegia de redesenare a colegiilor astfel incat actualii alesi sa mai obtina un nou mandat.“Am comandat un sondaj de opinie ca sa stim cum stam si cum sa modificam legislatia electorala si sa redesanam colegiile. In functie de sondaje care sunt pe fiecare colegiu in parte putem sa redesanam harta corcumscriptiilor electorale”, ar fi spus Anastase."

Fals! Asa cum spune si Legea si cum se intampla in orice tara, doar o autoritate independenta poate face aceste modificari. Si ceea ce nu stie mai nimeni, un lucru despre care nu s-a scris inca, (rusine presei si opozitiei ca nu sunt la curent) e faptul ca AEP a modificat deja colegiile electorale pe 20 decembrie 2011. Au facut-o doar de forma, din cate spun ei, modificand unele nume de strazi. Va invit totusi sa consultati aici modul exact in care s-a operat aceasta modificare (intrati pe pdf) si sa semnalati daca observati ceva in neregula. Nu ii putem crede pe cuvant!

13 comentarii:

Micawber spunea...

Foarte interesant textul, mai ales ca, vorba dvs., nu a prea observat nimeni treburile astea.

As avea totusi o observatie. Tinand seama de modul in care opereaza actuala putere (zic "opereaza", ca la infractori) nu cred ca s-ar mira cineva sa ne pomenim cu vreo ordonanta de urgenta sau o asumare de raspundere (nu ma pricep, dar sunt convins ca gasesc ei ceva) attfel ca tot ce s-a stabilit sa se poata modifica asa cum le convine lor.

Schimbarea regulilor in timpul jocului e una din constantele acestei puteri si nu se sinchisesc ei de cateva detalii legale. Asa ca eu as fi in continuare atent la consecintele replicii de ieri a lui Anastase.

Lilick Auftakt spunea...

Ei opereaza doar cu manipularile si diversiunile. Insa noi trebuie sa fim mai ofensivi si sa aratam: iata ca nu puteti, legea spune asa! Dar sa fim vocali, puternici. Daca presa si opozitia tac pe o tema atat de importanta, degeaba scriu eu aici sau altii. O sa le functioneze strategia.

Wilkins Micawber spunea...

Perfect de acord, nu trebuie sa se taca, dar nici sa se subestimeze capacitatea puterii de a-si impune samavolnic vointa.

bogdan ilasc spunea...

in cazul asta vorbim despre un zabigproblemfor pede

Lilick Auftakt spunea...

@bogdan ilasc, da, o problema. In urmatoarele zile o sa vedem si cum reactioneaza. :)

bogdan ilasc spunea...

vor schimba acele prevederi legale care ii impiedica sa modifice leagea...parca vad...asumare...ca prin parlament mai ales la senat nu prea vad cum o sa o treaca
oricum tambalau vom avea...sa ne aprovizionam cu popcorn si cico sa-i facem audiente lui voiculescu:p

Lilick Auftakt spunea...

@bogdan, eu m-am cam lasat de facut rating la televiziuni demult. Si, chiar daca mai deschid televizorul uneori pe la televiziunile noastre sau ale lor, nici nu ma uit, nici nu ascult, le folosesc ca zgomot de fond. Ideea e ca nu mai am la cine sa ma uit, ca nu mai aflu nimic nou de la tv. A, poate asa, sa ma amuz... Hm, nici asta... :)

Lilick Auftakt spunea...

Asumare? Asumare = motiune de cenzura. Si sunt total la mana ungurilor care au zis ca nu mai voteaza asumari.

bogdan ilasc spunea...

maghiarii au spus ca nu mai voteaza asumari...si atat...da asumari asezonate cu ceva garnitura suna altfel...mai un post ceva acolo undeva...o companie sau altceva;)

radu spunea...

Nda, mare, mare atentie la chestia cu redesenarea colegiilor si la dirijarea banilor udrei!
Nu cred ca vor mai asuma nimic, din motiv de UDMR si de multe altele. Si-ar da cu... asa.
Faza cu comasarea e ca bancul cu rabinul si Itic: mai dai afara un animal din casa si te simti minunat. Putea sa fie si mai rau.
basecu a anuntat ca mentine parteneriatul cu bok, deci cicuciu demiterea guvernului, afara doar daca n-a fost decat o perdea de fum si keloo va mentine colaborarea cu bok-lider PD si premier demis (mesajul Udrei pare ceva mai explicit in acest sens). Nasol pt. ei e ca au pierdut Senatul lui Blaga, pohta ce-au pohtit unicameralistii. Nasol in primul rand pt. Blaga: cata vreme Geoana era sef acolo, pedeii nu au pierdut majoritatea.
Ultima noutate pe piata diversiunilor sunt strambele pe care activistii oranj mai spalatei, civilii de calitate, la baga intre Ponta ("impecabil") si Crin ("iresponsabil"). Se coace oare o rupere a PSD de PNL in vederea cooptarii PSD pt. viitoarea guvernare?
Ghici ghicitoarea lui basecu!

Lilick Auftakt spunea...

@radu, da, cam astea sunt problemele. :)

Anonim spunea...

Sa nu ne imbatam cu APA RECE.

Ce a facut AEP este neconstitutional.
Mai nou si conform consideratiilor CCR

"Ţinând seama de faptul că, potrivit legii, colegiile uninominale sunt
structuri organizate în interiorul circumscripţiilor electorale (prevăzute, aşa cum s-a arătat, în anexa care face parte integrantă din Legea nr.35/2008), delimitarea
acestora intră în competenţa legiuitorului, câtă vreme, potrivit art.73 alin.(3) lit.a) din Constituţie, reglementarea sistemului electoral se face prin lege organică".

Deci delimitarea intra in sarcina LEGIUITORULUI,adica a Parlamentului
unde Coalitia are majoritate.

Mai mult, CCR intareste recomandarea (este obligatorie) de mai sus, sustinand urmatoarele: "Curtea reţine că trebuie, în primul rând, să se pornească de la realităţile economice, politice şi sociale ale ţării, de la rolul partidelor politice în procesul electoral, de la necesitatea raţionalizării Parlamentului"

Rationalizarea parlamentului inseamna reducerea numarului de parlamentari. Ori delimitarea colegiilor facuta de AEP (nu este din decembrie, ci din septembrie si un - singur - ziar a scris despre asta) nu reduce numarul de parlamentari.
S-a venit cu gogoasa asta uriasa cu imputinarea romanilor. Ca suntem mai putin cu 2 milioane si un pic. Recensamantul a fost special masluit pentru a da posibilitatea PD sa redeseneze colegiile cum le convine. Nu suntem cu 2,1 milioane mai putin, ci doar cu 500.000. Atat.

PS

Ma alatur lui Marius Pieleanu care sustine ca prin decizia CCR (corecta si justa) cel mai mult are de castigat PDL si UNPR. Pentru ca vor castiga cei mai multi primari. Pieleanu a facut o simulare si a iesit ca la alegeri intr-un singur tur de scrutin, cam toata lumea isi pastreaza primarii, USL insa va pierde toate primariile in care PSD-istul sau PNL-istul este la UNPR. Daca alegerile erau comasate, primarii nu trageau si pentru parlamentar, dar acum o vor putea face linistit in noiembrie.

Dan

Mihai spunea...

Ce Curte? Cred ca e vorba de Curtea de Conturi. Aia se ocupa de chestiuni financiare. Cred ca nici PDL nu vrea comasate, dar arunca nada. Sa aiba lumea subiecte.