14 feb. 2012

Comunicatul Biroului de presa al Majestatii Sale

-- Biroul de presa al Majestatii Sale Regelui Mihai I a luat pozitie fata de sentinta pronuntata in 29 decembrie 2008 referitoare la cererea de recunoastere a hotararii de la Lisabona privind stabilirea filiatiei lui Mircea Grigore Lambrino fata de Regele Carol al II-lea: "Aceasta sentinta, nedefinitiva de altfel, recunoaste numai filiatia lui Mircea Grigore Lambrino fata de Regele Carol al II-lea, are consecinte exclusiv civile si nu angajeaza drepturi dinastice sau apartenenta la Familia Regala a Romaniei. Prin urmare, interpretarile difu­zate de presa conform carora fiul lui Mircea Grigore Lambrino, Paul Lambrino, ar fi castigat in instanta titulatura de "Principe al Romaniei" sau ar fi recunoscut ca membru al Familiei Regale sunt eronate", a declarat purtatorul de cuvant al Casei Regale, Ada Lungu. Casa Regala mai precizeaza ca numai Regele Mihai I este singurul care se poate pronunta in chestiuni dfinastice si ca, potrivit prevederilor Statutului Membrilor Familiei Regale a Romaniei, nici Mircea Grigore Lambrino, nici succesorii acestuia nu fac parte din Familia Regala a Romaniei. In plus, Regele Mihai, precum si precedentii Sefi ai Familiei Regale, Ferdinand I si Carol al II-lea, nu au recunoscut vreodata titlul de Principe al Romaniei si califi­cativul de Alteta Regala nici lui Mircea Grigore Lambrino, nici urmasilor lui.

.................

Reactii:

Toader Paleologu: "Faptul ca cineva este fiul sau nepotul unui rege nu ii confera neaparat un drept dinastic. Am cunoscut personal descendenti legitimi ai regilor Danemarcei, tratati cu respect si afectiune de Casa Regala daneza, care cu toate astea fusesera exclusi de la succesiunea dinastica (nu si de la cea a bunurilor de familie). Justitia se poate pronunta asupra impartirii masei succesorale, dar in privinta succesiunii dinastice singurul document valid este Statutul Casei Regale atasat Constitutiei monarhice. Iar atita vreme cit sintem in republica, discutia este fara obiect."

Marilena Rotaru: "Recunoasterea faptului ca Mircea Lambrino este fiul lui Carol al II-lea, dintr-o căsătorie ilegală (nerecunoscută de Șeful Casei Regale), nu înseamnă includerea automată în Familia Regală și obținerea drepturilor dinastice. Singurul care poate decide acest lucru este doar M.S.Regele Mihai, actualul Șef al Casei Regale Române. Nici o justiție din lume (mai ales cea din republica băsesciană) nu poate schimba asta. Pentru că nu pot avea acces la Coroană! E o lume a locurilor înalte și a veritabilelor valori!"

Liviu Mihaiu: "Bunilor lucrători cu presa (2)... Pentru cine nu înțelege, aproape toate ziarele au "confundat" azi drepturile civile cu drepturile dinastice și apartenența la Familia Regală a României!"

Dorina Rusu: "Presa lui Basescu jubileaza. Securistii se bucura. E o noua lovitura pentru Rege. Evenimentul Zilei zice ca e o decizie istorica. Ca sa vezi. Unii se si grabesc sa vorbeasca despre succesiune, ceea ce este o mare prostie. Sentinta referitoare la nepotul lui Zizi Lambrino care recunoaste filiatia lui Mircea Grigore Lambrino fata de Regele Carol al II-lea, are consecinte exclusiv civile si nu angajeaza drepturi dinastice sau apartenenta la Familia Regala a Romaniei. Comunicatul Casei regale pune lucrurile in adevarata lor lumina. Totusi, e trist ce se intampla. Aceste personaje ridicole si odioase cum sunt Paul Lambrino si sotia ar trebui aruncate la cosul de gunoi al istoriei, impreuna cu al lor cumatru, Traian Basescu."

Michael Shafir: "Regalitatea nu se castiga la tribunal. Ea este sau nu este."

In masura in care apar, voi completa si cu alte opinii.

P.S. - Inteleg ca de partea cealalta, cea mai "inalta" personalitatea care l-a recunoscut pe Paul e... EBA.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Corect, decizia Inaltei Curți de Casație și Justiție are relevanță sub aspectul strict al stabilirii filiației pe linie paternă și al devoluțiunii succesorale civile adiacente - și absolut deloc în chestiuni de ordin dinastic!
Pe de altă parte, dacă băsiștii s-au găsit, totuși, să jubileze la o așa decizie zisă istorică(deși este o simplă hotărâre de exequatur, aproape banală în normalitatea ei, recunoscându-se practic hotărârea anterioară a justiției portugheze, în aceeași materie), de ce nu merg onorabilii portocalii, până la capăt?
Adică, să clameze președintelui lor iubit, mare amator de revizuiri de constituții și de referendumuri pentru orice rahat, ca să declanșeze demersurile legale, pentru dezbaterea finală:monarhie vs. republică - cu dedicație pentru moș Paulică, în postura viitorului rege Carol III, cu nea Traian viitor prim ministru, of course!
Ce, e de colea?
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Marilena Rotaru spune ca in decizia Instantei nici maar nu e numit fiu legitim. Deci.. :)

Anonim spunea...

Sa faca test de paternitate cu copilul ala al lor. Nu a vazut-o nimeni pe lia insarcinata, la varsta ei oricum era dificil, asa ca eu cred ca au adoptat copilul.

Anonim spunea...

Cred ca exact formularea asta incorecta, insa preluata ca atare pe toate canalele de presa: (Justitia romana care decide apartenenta "printului" Paul la Casa Regala) -ghilimelele imi apartin- arata de fapt cat de frica ii este actualei puteri de un eventual referendum monarhie vs republica.

Marele papusar de la trei coceni a facut tot ce i-a stat in putinta sa-l introduca, pe usa din dos, pe finu' Paul in "famelie" ca la o adica, sa aiba si acolo un aliat!

Urmaşii lui Traian spunea...

Paul Lambrino va rămnâne Paul Lambrino iar finul naşului de la Cotroceni va rămâne tot Lambrino pentru totdeauna. Restul nu contează.

radu spunea...

Mizeria asta o sa-i explodeze-n fatza lui basecu.

Anonim spunea...

EBA a țopăit deja de bucurie pe blogul personal. Habar n-am de ce. Poate crede că nașul unui prinț capătă și el un titlu nobiliar ceva? Cam care ar fi acela…nașpriț? Ce sigur n-a înțeles “fata tatii” este că a fi “recunoscut legal” de către instanțele a două state republicane este fix vax d.p.d.v. “regal”. Orice dinastie are un “regulament ” propriu care nu permite “împuierea” la întamplare a vlăstarelor sale. Nu-mi amintesc să fi primit un asemenea acord Carol al II-lea, drept pentru care a și fost nevoit să abdice… chiar de două ori. De aceea mi se pare penibilă această zbatere a lui Paul Lambrino de a se împopoțona cu titlul de prinț pe care, cred eu, nu are dreptul nici “regal” și nici moral să-l poarte.

Din păcate, bunicul său Carol al II-lea a preferat mai mult compania damelor de moravuri ușoare, bețivăneala și jocurile de noroc resposponsabilităților și OBLIGAȚIIlOR ce decurgeau din aflarea sa pe tronul României. Așa să-mi explic și apropierea lui Paul de Traian Băsescu și incompatibilitatea acestuia din urmă cu Majestatea Sa Mihai I?

Asemenea aberații se întâplă prea des pe la noi. Paul Lambrino face jocul lui Băsescu de a bălăcări ideea de monarhie în România și ne flutură prea des prin fața ochilor izmenele murdare ale familiei sale. Mă dezgustă atât amintirea primului cât si prea multele asemănări cu cel de al doilea … șpriț, elene, blonde sau brunete, gambling-ul cu destinele României.

Urmează oare ca aceeași instanță să-i dea “dreptate” și cetățeanului care cere să fie recunoscut drept urmaș al lui Ștefan Cel Mare și Moldova ca feudă?
http://horiabud.wordpress.com/2012/02/15/paul-lambrino-vs-casa-regala/