16 feb. 2012

Djuvara isi scoate palaria in fata celui pe care l-a facut dobitoc



Neagu Djuvara: "Cioc,Boc,treci la loc/Esti un mare dobitoc!!!" - 21 ianuarie 2011, ora 23:00, Antena 3

Neagu Djuvara: „Îmi scot pălăria în faţa lui Boc. La putere, aş fi un Vlad Ţepeş“" - Interviu Adevarul, 15 februarie 2012

13 comentarii:

traian spunea...

La 95 de ani e mai greu...

Urmaşii lui Traian spunea...

Reevaluare, moderarea tonului?

Măi, eu nu zic să-l fi luat la palme pe Boc sau să-l fi înjurat de cele sfinte dar să treci în decurs de un an de la dobitoc la scoaterea pălăriei pentru mine e de neînţeles.

Ah, dacă vrei să o faci, dacă iţi dai seama că ai greşit, îţi prezinţi scuzele celui insultat şi apoi îl feliciţi. Dar poate domnul Djuvara chiar a făcut-o şi noi nu o ştim şi atunci e dreptul domniei sale să reevalueze.

Lilick Auftakt spunea...

Nu cred ca mai tine minte ce a zis acum un an. Se adapteaza in functie de interese.

mediartys spunea...

Ce interese sa aiba? pacat de ce are in cap...pune o pata morlaa mare pe tot ce inseamna simboluri liberale autentice. asta daca a crezut cineva vreodata in ele, la cum nu au fost promovate, din pacate.un om adevarat de cultura cum mi-as fi dorit sa cred ca este domnul Djuvara- daca sunt adevarate informatiile de aici din site desper ce si cum a spus- are si un profil moral pe masura. in rest, nu e decat un alt cabotin...cu atat mai scarbos si libidinos!

radu spunea...

Eu pe Neagu Djuvara l-am reevaluat moral demult. :)
Sa-si oblojeasca batranetele cu "elita" basista care-l tine in brate.
Daca Vlad Tepes e idealul lui, e clar, case closed, if you can read me.

Pro DOC spunea...

Buna, Lilick.

E foarte interesant ce ne spune domnul Neagu Djuvara despre el insusi in acest interviu si e de natura sa ne explice si optiunile dumnealui actuale, care sub nicio forma nu trebuie puse pe seama varstei. (Mintea sa extrem de exersata functioneaza inca impecabil!).

Sa rezumam, totusi, ce ne spune chiar intervievatul:
Desi, pe filiatie materna, se revendica din fratii lui Vlad Tepes (ma rog, nu prea inteleg eu cum poate cineva sa se traga din DOI frati! :-))), din punct de vedere psihologic, Neagu Djuvara se identifica cu Vlad Tepes! Dar, pentru ca vremea tepelor a trecut - ne spune dumnealui, (cu regret, parca), acum ar vrea sa infunde puscariile cu toti cei care au furat. Aceasta fraza, neelectorala si presupus sincera a d-lui Djuvara, pare un citat din discursurile electorale ale lui Vadim si Basescu (fapt ce poate sugera oarece afinitati structurale.)

Pe de alta parte, sa nu uitam ca dl. Djuvara s-a format si a evoluat foarte bine dpdv social mai ales in regimuri autoritare, daca nu de-a dreptul dictatoriale (in Romania carlista si in cea antonesciana) si in Nigerul lipsit, atunci, de pluritartitism si condus, buna vreme, de un regim militar. Dictaturile, in care s-a integrat foarte bine si lucrativ, nu par, asadar, sa-l fi umplut de cine stie ce culpe si revolte fizico- metafizice. Conceptia ca "masele e proaste" si ca limita saraciei e un fel de vorba in vant vine, cred eu, din experientele domniei sale in Niger. ("A developing country, Niger consistently has one of the lowest ranks of the United Nations' Human Development Index (HDI), 186th of 187 countries in 2011." Sursa: Wikipedia)

In schimb, Neagu Djuvara si-a gasit mai greu locul in Franta, unde, in afara de faptul ca si-a intretinut excelent neuronii prin avansate studii doctorale, a trudit exclusiv in organizatii ale exilului romanesc.

Un semn de intrebare imi ridica mie insa ultimii ani de exil ai d-lui Djuvara. Gasim in biografia sa:
"Din 1984 este secretar general al Casei Românești de la Paris, până după decembrie 1989, când se întoarce în țară."
Nu am gasit referinte prea generoase despre aceasta Maison Roumaine. Potrivit propriului site (minimalist), "La Maison Roumaine" a fost infiintata in 1982, de un grup de emigranti romani in Franta, ca "asociatie culturala indepenedenta, fara scopuri lucrative". In fine, am mai aflat, din alte surse, ca printre parintii fondatori ai "Casei" au fost Cristina Sturdza si Alexandru Ghika, descendenti ai vechilor familii boieresti care traiau in acel moment la Paris si ca asociatia detine o biblioteca de vreo 7000 de volume si organizeaza conferinte (cca 16-18/an) si, mai rar, expozitii, activitati desfasurate, de altfel, si de ICR-ul finantat de statul roman. Spre deosebire de ICR, Casa Romaneasca tine foarte mult la statutul ei de independenta, ceea ce o mentine intr-o stare de extrema modestie financiara, lipsindu-i adesea pana si banii pentru chiria micutului spatiu in care functioneaza.

Intrebarea care ma roade este: chiar sa nu fi avut serviciile noastre de informatii externe nicio tentativa reusita de implicare in activitatea acestei Case a exilului romanesc din Franta? Daca am gresit cu gandul si cu vorba, iertata fie-mi greseala.

Valentin Berceanu spunea...

E greu de aparat domul Juvara pledindu-i batrinetea, atunci cind se exprima atit de elocvent si coerent. Nu cred ca e agent cum insinua un comentator de mai sus, e pur si simplu nefezabil sa ramina agent activ la o virsta atit de inaintata, dar este, intr-adevar, o dezamagire.

Anonim spunea...

E clar ca apa.
Sireacu' moșu' Djuvara, e o tombateră nenorocită!
Pe șleau, neaoș, îmi vine pe limbă o replică dintr-un scheci interbelic uitat (parcă de la C. Tănase):
" Hai sictir, conte!" - cu boieria ta, cu tot!
Anonymus Magnus

Lilick Auftakt spunea...

Dragilor, eu cred ca intr-o zi o sa aflam multe lucruri interesante despre dnul Djuvara.

Anonim spunea...

ar fi fost mai bine sa-si "bage" palaria in fata urmatorului prezidentiabil !
http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/CNA_lasa_Antena_in_mira_goala_0_647335767.html

Florin Matei spunea...

Sunt in asentimentul lui @radu, vis-a-vis de reevaluarea morala a mosneagului amator de ridicat tepe.

Totusi, bine ca nu e mai rau: putea sa vorbeasca singur pe strada sau - Doamne-fereste! - sa faca pe el si sa nu stie... Or, Djuvara, la varsta 'mnealui inca mai are proiecte indraznete, de genul celei a justitiei radicale. Sa te raportezi cu atata superficialitate la metehnele lui Vlad Tepes, n-o fi chiar senilitate, da' nici (prea) departe.

radu spunea...

M-am tinut eu cat m-am tinut, dar tot o spun.
Mos Neagu asta a prins la snobilime prin performanta biologica (ADN de Rrroman adevarat, centenar!) si presupusa obarsie din os domnesc (Vlad Tepes sau nu stiu ce). Vezi Doamne, aristocratul lui peste vine dinaintea tancurilor sovietice si-si permite sa scuipe tutun de pipa, in loc de seminte, peste masele largi populare!
Si ca sa vezi ce mi-e veteranul "liberal": fost legionar, aflat pe statul de plata al serviciilor straine, doctor in istorie la 54 de ani si autor de lucrari de popularizare pentru papuasii din Ro. Plus de asta, gadget de Mos Craciun in parohia lui Big Lii. Giugiuc!

Lilick Auftakt spunea...

Dar nu trebuie sa va abtineti... :)