13 apr. 2012

Manipulari, zvonuri, diversiuni in online...Episodul "Ontanu"

Hai sa va arat cum se fac manipularile in online. Au fost extrem de multe diversiuni zilele astea. Poate o sa reusiti sa va feriti si sa nu cadeti in capcane, sa verificati mai multe surse, sa cititi doar ziare serioase si jurnalisti care chiar exista, nu pseudonime inventate peste noapte.

Circula de luni zvonul ca Ontanu ar fi revenit la PSD, ca ar candida pentru sectorul 2 din partea PSD/USL, ca insusi Adrian Nastase ar fi confirmat asta...etc.

Atat de insistent circula acest zvon in PNL, ca l-am auzit prin partid in ultimul timp in prostie. Nu spun ca e absolut imposibil ca Ontanu sa revina vreodata, si ca nu s-ar fi incercat, probabil, negocieri. Dar nu vad ce ar castiga acum primarul de la 2 cu acest trasfer. Si nu stiu ca vreun politician serios sa fi confirmat ca s-a intors. Deci nu.

Am cerut tuturor celor care imi "sopteau" informatia o sursa a zvonului, orice, un link... Nu mi s-a oferit nimic. X auzise de la Y, care a citit la Z ca Nastase ar fi zis ca... Atunci am cautat singura pe net si am gasit ceva in Cotidianul. Un articol care arata asa. Adica NU arata. Nu (mai) exista. Nu si-l poate asuma nimeni. Mai exista din el, asa cum vedeti si in foto, doar permalink-ul: http://www.cotidianul.ro/nastase-sustine-ca-l-a-convins-pe-ontanu-sa-vina-la-psd-179077/

Acest "articol" a stat probabil pe internet foarte putin, atata doar cat sa fie preluat automat de site-urile care preiau capete de articole. Ca de exemplu acesta.

Am descoperit apoi ca unele persoane au preluat fara sa citeasca acel link din Cotidianul si l-au share-uit pe facebook. O pagina goala? Multi sunt superficiali si nu citeste decat titluri. Pentru ei e de ajuns un titlu, nu mai conteaza ca in articol uneori e scris exact contrariul a ceea ce se afirma in el. Altii au promovat "articolul" la comanda, pentru ca au misiunea sa propage aceste dezinformari.

Am verificat si emisiunea "Ultimul cuvant", la care Nastase a fost invitat luni. ziare-pe-net.ro a pastrat din articolul initial, cel care a fost sters, informatia ca Adrian Nastase ar fi declarat ca "l-a convins pe Ontanu sa vina" la emisiunea "Ultimul cuvant". Si ce gasesc? Dezinformarea a pornit inca de pe site-ul B1. Iata cum incepe citatul lor din Nastase: "Eu l-am convins pe Onțanu să vină la PSD, mi s-a părut un om serios și un bun administrator." Si iata ce a spus de fapt Nastase: "Eu l-am convins pe Onțanu să vină de la PSM la PSD".  Deci e vorba de o cu totul alta perioada, de cea in care Ontanu a intrat in PSD, venit de la PSM. Alta mancare de peste... Ascultati mai jos:


PS - zilele urmatoare o sa mai scriu si despre alte diversiuni. 




Niciun comentariu: