29 sept. 2012

O noua simulare pentru alegerile parlamentare

Dupa simularea celor de la Rating Politic, iata o noua simulare facuta de cei de la Mediafax, doar la nivelul Bucurestiului, pe baza votului din vara pentru CGMB. Concluziile lor arata ca "toate cele 40 mandate de parlamentari din Capitală ar fi câştigate de USL alături de UNPR cu peste 50%, iar PDL şi PP-DD ar obţine mandate care duc la creşterea numărului de parlamentari cu 27 %, respectiv cu 8 deputaţi şi 3 senatori" fata de alegerile din 2008. Vor fi si colegii unde vor castiga mandate cate trei parlamentari: unul USL, unul PDL si unul PP-DD, precum colegiile 19 si 20. 

13 comentarii:

Mihai spunea...

Simulare sau simulacru? Curtea Constitutionala ce zice? Dar Barosul, sau Mercantila?

Lilick Auftakt spunea...

Simulare sau simulacru? In cazul asta tot una. :)

Basarica spunea...

Ce e fun in toata treaba asta e ca usl doarme in pace. EI stiu una si buna, vine decembrie si obtinem o majoritate legitima. Sa vezi lacrimi dupa ce isi dau seama ca nu au obtinut-o. Dar nu asta e fun cu adevarat, ci faptul ca dupa alegeri revin la Basea fii ratacitori. Alde UNPR, DDD si cine stie cati de pe la USL.
Una peste alta tot ce poate obtine USL e conservarea starii actuale. Adica ei majoritari in PArlament cu Basea la Cotroceni. Adica nimic. DAr nu vor obtine nici macar atat. Meritat cumva.

Lilick Auftakt spunea...

Basarica, pai vor obtine o majoritate legitima. Nu, UNPR nu revine la Basescu. O sa fuzioneze cu PSD. Basescu ramane la Cotroceni, asta da.

Deceneu spunea...

@Lilick esti optimista. Nu sti ce migratii parlamentare vor fi dupa alegeri si ce amplitudine vor avea.
Daca Basescu nu este demis sau pus sub acuzare majoritatea parlamentara va fi decisa de la Cotroceni, ca dupa alegerile din 2009.
La vreme respectiva am scris ca daca PDL-ul organizeaza alegerile Basescu va castiga si asa a fost in ciuda sondajelor care il cotau sub 50% si in coborare. Se spunea ca va pierde indiferent cu cine va candida in turul doi. Asa va fi si acum.
In cele doua luni in care guvernul va avea surprize una dupa alta, cum a fost cea de la Valcea, cu un DNA paralizat si ostil, cu un CSM si CCR ostile, lucrurile nu le vad prea roz.
Si dupa lentoarea USL as spune ca exista o complicitate ca sa scoata un scor echilibrat.

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, nu sunt optimista. Sunt pragmatica. USL va lua peste 50% si nu vor avea de ce sa fie migratii de la ciolan catre nimic. Din contra, e posibil sa vina dupa alegeri, catre putere, si parlamentari PDL si PP-DD. Si acum aud zilnic pesedisti sau liberali nemultumiti, findca inca se mai angajeaza pedelisti in ministere. Teama mea e alta: ca nu vom mai avea opozitie.

ADRIAN spunea...

Probabil ca se va obtine acea majoritate insa eu ma tem sa nu fie o guvernare la fel de impleticita precum cea care se vede. Incercam sa-i spun dlui Vosganian ca sunt cam linistiti in ce priveste aceasta majoritate pentru ca domnia sa considera ca e o lupta "parte-n parte" cu PDL. Se mira ca scade USL in sondaje si nu intelegea unde se duc pierderile cu pricina. Eu ma gandesc ca aia vor mazgali pur si simplu buletinele de vot sau vota niste ciurucuri fara sanse, asa la misto. In continuare am sentimentul ca USL ne considera pe majoritatea dintre noi niste captivi electorali care n-avem incotro decat sa votam ori cu USL ori cu dusmanul. Dar mai exista si seppuku ... Politic, evident.

Deceneu spunea...

Oricum dupa 2008 nu am avut opozitie.
Opozitia insemana sa propui solutii si sa demontezi minciunile puterii.
"Opozitia" a "latrat" la urs si a facut atmosfera fara sa "muste" si fara sa propuna reforme.
In 2009 au PSD-ul a iesit de la guvernare tocmai ca sa nu se formeze o opozitie in jurul PNL, si planul a functionat. Nu l-au suspendat pe Basescu cand a refuzat sa-l numeasca pe Johannis si cand puteau prelua puterea, ceea ce demonstreaza ca le-a convenit mai mult un presedinte santajabil decat un om vertical.
Au acceptat dreptul Presedintelui la desemnarea discretionara a Premierului si au acceptat tacit ca Presedintele are imunitate absoluta.
Ce dovezi mai clare de complitate vrei?

Sunt convins ca USL-ul nu va cere candidatilor la parlamentare sa depuna demisia in alb, ca o garantie a faptului ca nu vor migra dupa alegeri la un alt partid.
Exista solutii la blocare migratiei parlamentare, chiar daca nu exista lege.

Lilick Auftakt spunea...

@Adrian, da, unii din USL considera ca exista un electorat captiv, care nu mai are alte variante. Cel putin PSD considera ca USL poate chiar pierde ceva voturi... liberale. Pesedistii mi se par geniali in strategia cu care fac anumite lucruri in scopul asta, pentru a avea ei mai multe mandate. Nu intru in detalii, doar stau si constat.

Lilick Auftakt spunea...

Deceneu, nu cred ca exista solutii impotriva migratiei. Constitutia e clara si ai pus chiar tu candva pe blog parca articolul... 69.

Gigi PNL spunea...

Deci sam pregatiti in curte la Penele o stana cu incalzire centralaaa si sam puneti covoru galben ca oitele mele nu calca direct pa pamant.
Si mai am nevoe da o troita ca eu ma rog fuarte des deci sa fie da aur curat ca argintu strecurat si sa nu fie aceiasi troita la care sa pise Placinta Juneor ca vati ras pa bot da bani me-i da menbru Penele.
Si erea sa uit deci sam pregatiti romanu Razboenicu Lumini da povestitoru Coielu.
Asa sa na ajuta Dunmezeu si Maica Precizda.

Radu Humor spunea...

Sorin Avram are un pdv extrem de interesant în Cotidianul de azi :

“Şansele ca Uniunii Social Liberale să i se încredinţeze guvernarea sunt mari dacă alianţa dintre social-democraţi şi liberali va obţine peste 50% din voturile care vor fi exprimate pe 9 decembrie.
Însă, nici în aceste condiţii nu e sigur că USL va rămâne la guvernare. Mulţi dintre candidaţii USL pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat provin din rândurile PDL.
Este vorba despre cei care au trădat partidul lui Traian Băsescu şi care, drept mulţumire, au primit locuri eligibile pe listele electorale ale USL. Cu mici excepţii, PDL nu i-a criticat pe cei care au părăsit partidul. Nu este exclus ca dezertările să facă parte dintr-un plan al formaţiunii politice în fruntea căreia se află, de formă, Vasile Blaga. PDL nu a căzut în depresie atunci când au început să-i plece parlamentarii şi nici atunci când UNPR a trădat, făcând posibilă demiterea Guvernului Ungureanu.
PDL-ului i-a convenit de minune această situaţie, pentru că nemulţumirea populaţiei vizavi de prestaţia numeroaselor guverne Băsescu era din ce în ce mai mare. În cazul în care PDL ar fi rămas la putere până la alegeri, ar fi putut rata intrarea în Parlament.

După ce Mihai Răzvan Ungureanu a trebuit să părăsească Palatul Victoria, principala preocupare a PDL a fost să facă USL-ul de râs. În cadrul acţiunilor de compromitere, democrat-liberalii au primit un sprijin consistent chiar din partea social-liberalilor, care au dat în numeroase rânduri dovadă de lipsă de profesionalism, de viziune şi, uneori, de minte.

După alegerile din 9 decembrie, nimeni nu-i va putea ţine legaţi de PSD ori de PNL pe deputaţii şi senatorii proveniţi din rândurile PDL. Şi poate că nici pe unii social-democraţi şi liberali cu vechime, care sunt şantajabili şi mai uşor de speriat. Dacă vor începe dezertările din PSD şi din PNL, UNPR-ul lui Gabriel Oprea va bate scurt din călcâie, va spune „Am înţeles, să trăiţi!”, va face stânga împrejur şi se va pune la dispoziţia PDL-ului. În ceea ce-i priveşte pe deputaţii UDMR şi pe cei ai minorităţilor naţionale, nici nu se pune problema ca aceştia să-l refuze pe domnul preşedinte, iar în legătură cu PP-DD nu are rost să ne întrebăm ce va face.
Aşa că USL ar putea să câştige detaşat alegerile, dar să nu reuşească să câştige şi puterea. Între două emisiuni de televiziune, Crin Antonescu ar trebui să se gândească foarte bine dacă a procedat înţelept atunci când a a fost de acord ca parlamentarii care au trădat PDL-ul să primească locuri pe listele USL.”

Tocmai de aceea cred că USL ar trebui să-și securizeze parlamentarii ( ar fi până la urmă și în folosul celorlalți !) printr-o lege care dacă nu poate interzice definitiv migrările, măcar să le facă imposibile până la jumătatea mandatului !

Lilick Auftakt spunea...

Radu Humor, eu stiu sigur, sigur ca unii vor defecta. Stiu si altii, dar cine ii asculta?