La 9 mai 1877, dupa o interpelare a deputatului Nicolae Fleva privind situatia tarii, ministrul de externe de atunci, Mihail Kogalniceanu, rosteste un amplu discurs, menit a tempera spiritele tuturor celor care voiau sa proclame independenta Romaniei, asa cum spunea chiar el, cu "o ora mai inainte". Mesajul era de prudenta.
Dupa votul in Camerele reunite care s-a intins pana tarziu in noapte, a doua zi, pe 10 Mai, are loc ceremonia oficiala de Proclamare a Independentei. Carol I promulga legea si proclama Independenta de Stat a Romaniei.
In perioada comunista, dar si dupa, cu efecte dupa cum se observa pana in ziua de azi, pentru a masca legatura cu Monarhia a acestei zile s-a insistat sa se serbeze data de 9 mai, cea a discursului lui Kogalniceanu, ca fiind ziua proclamarii independentei. Da, pe 9 mai s-a rostit un discurs politic memorabil, insa nu o proclamatie, ci un raspuns la o interpelare in Parlament. Cateva fraze ale lui Kogalniceanu scoase din context au fost folosite pentru a se acredita aceasta idee si a marca data de 9 mai.
Dupa cum spuneam, adevarul istoric ne spune ca proclamarea oficiala a Independentei de Stat a avut loc pe 10 Mai. Trebuie subliniat ca in niciun stat legile si actele de o astfel de importanta nu sunt valabile pana nu sunt semnate de suveran sau presedinte. Nici in cele mai parlamentare dintre republici. Iar in cazul de fata Parlamentul si Regele au stabilit cat se poate de oficial un cadru ceremonial pentru semnare, stabilindu-se prin lege ca zi a Independentei, din acel moment, ziua de 10 Mai!
Sigur, 10 Mai reprezenta si data in care Carol I fusese proclamat domnitor al Romaniei in 1866. Zi cu tripla semnificatie istorica, 10 Mai este de asemenea si ziua in care Carol I era incoronat ca Rege, la 1881, dupa ce in prealabil, la 14 martie 1881, Parlamentul a votat ca Romania sa devina regat.
Da, e o data care inca da frisoane unora. Insa noi, cei care nu ne temem de ea, o vom sarbatori cum se cuvine din nou azi, in Piata Palatului Regal si oriunde in tara.
Foto: Mircea Morar
Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia
-
*Potensi Energi Terbarukan Yang Ada di Indonesia* – Energi terbarukan di
Indonesia akan meningkat jika negara terus memanfaatkan energi panas bumi.
Indon...
7 comentarii:
Da' subiectul 9-10 e discutabil. Daca ne luam dupa Carol, el ne spune in memorii ca politicienii romani au facut presiuni si l'au pus in fata faptului implinit. (ei pe 9, el pe 10)
Daca ne luam dupa ultima lege in vigoare pare ca tot data de 9 ar fi. Daca s'ar schmba legea pentru data de 10 nu cred ca ar fi deloc rau.
Daca ne luam dupa evenimentele care au condus la datele de 9 si 10, pare ca pe 8 trageam in turci.
In fine,8-9-10: La Multi Ani Romania!
Nu-i discutabil nimic.
O lege spune in textule ei cand se pune in aplicare sau data cand se declanseaza evenimentul.
Se sarbatoreste in ziua stabilita pentru ceremonie, care putea fi
ziua in care s-au tras primele salve de tun, ziua capitularii, declaratia premierului in parlament, ziua proclamata de Regele Carol, sau alta zi declarata zi sarbatoare.
Parlametul a acceptat proclamarea zilei de 10 Mai care a fost sarbatorita multi ani. De ce sa repunem in discutie o data acceptata.
Asa zic si eu, Deceneu. Data a fost stabilita clar de Parlament si Rege, a fost sarbatorita ani la rand ca atare, deci nu e nimic discutabil.
"Tov. Ana (Pauker) ”Ziua independentei trebuie sa fie serios organizata, altfel dusmanii vor face din 10 Mai ziua independentei.”
Tov. Teohari ”Sunt de acord. La anul va trebui sa prevedem în calendar toate lipsurile si sa stabilim exact sarbatorile legale. De exemplu 9 Mai este si ziua victoriei asupra fascismului si ziua independentei si ziua eroilor.”
(Arhivele Militare Române, fond microfilme, rola AS 1 207, c. 4-5)
Mvaaaaai, deci o noua dexbatere extrafina, deci cand s-a facut satra regat, pe noua la ora zece sau pe zece la ora noua.
Deci clar singura sansa este Prans Dud care va deschide robinetele la lapte si miere, ca manelele sunt pe gratis.
Haules baules ''monarhistilor'' si ''republicanilor'' care sunteti voi aceeasi adunatura de distrusi!
Regele promulga doar legi.Camera si Senatul au votat prin acea motiune Proclamarea Independentei la 9 mai.O proclamatie inseamna lege? Daca ai acea Lege (pentru ca eu n-am citit, n-am vazut si n-am auzit ca exista Legea Independentei)as vrea sa stiu.
Domnitorul a proclamat o lege. Da, era o lege. Nu a fost citita pe 9 mai nicio proclamatie. A fost un discurs ca raspuns la o interpelare.
Trimiteți un comentariu