3 iun. 2013

Marius Oprea si Calin Popescu Tariceanu despre situatia din PNL

Avem doua interviuri interesante azi. Unul in Romania Libera, al lui Marius Oprea, unul in Adevarul, al lui Calin Popescu Tariceanu.

Citez cateva fragmente:

Din unele declaraţii recente rezultă că nu aveţi cele mai cordiale relaţii cu PNL. V-aţi pus problema să plecaţi din partid?
Marius Oprea: Da. Mai ales după ce am câştigat un lung proces cu unul dintre liderii partidului, Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, pe care ­l-am dovedit că a fost informator al Securităţii. După lege, Moloţ ar trebui condamnat ­pentru fals şi uz de fals în declaraţii – el afirmând că nu a colaborat cu Securitatea. Dar rămâne în continuare unul dintre liderii partidului, singurele „calităţi“ care îl recomandă fiind acelea de om de casă al lui Dan Radu Ruşanu şi de fost informator al Securităţii. Dar m-am gândit să dau „şansa“ conducerii partidului de a mă exclude ei. Aştept plin de curiozitate să fiu pus la zid. Vina este a mea că am afirmat despre Moloţ, cu dovezi clare, că a fost informator, şi nu a lui, că a minţit partidul. De altfel, o mai veche rezoluţie a PNL-ului spune că li se retrage sprijinul politic celor dovediţi că au colaborat cu Securitatea. La Moloţ nu se aplică, pentru că aşa vrea Ruşanu.
Cum comentaţi decizia de excludere a lui Andrei Chiliman, Diana Tuşa şi Vlad Moisescu? 
Călin Popescu Tăriceanu: Se va regreta multă vreme decizia de îndepărtare a unor oameni care şi-au adus contribuţia statornică, îndelungată şi fidelă pentru ideile şi valorile liberale sau pentru refacerea PNL. E un capitol pe care nu vreau să îl dezvolt foarte mult. E întotdeauna neplăcut când vorbim despre demitere, excluderi. Un partid mare, modern, democratic nu recurge la astfel de măsuri.
Cum vi s-a părut dezbaterea din partid care a dus la excluderea acestora? 
Regret foarte mult situaţia în care ne aflăm. Eu cred că, dacă PNL se confruntă cu o problemă,  ideea de a-i critica pe cei care spun că avem probleme este un reflex nefericit. Eu am spus că avem o problemă, dar problema nu este Andrei Chiliman sau cei care au fost daţi afară. Problema pe care noi o avem ţine de raporturile noastre cu PSD în USL, de concurenţa inerentă în care suntem, chiar dacă suntem  parteneri şi mai ales de orizontul de timp când nu vom mai fi împreună în USL. În momentul de faţă, sondajele de opinie arată că PNL în cel mai bun de caz este într-o stagnare, dacă nu într-o pierdere de viteză. În cazul în care coabitarea în cadrul USL va însemna o posibilă eroziune a PNL, desigur că trebuie să luăm măsuri pentru a ne restabili percepţia şi imaginea în opinia publică.


19 comentarii:

Anonim spunea...

"Baiatul de cartier" - cum l-a numit Valeriu Stoica pe Tariceanu, a uitat ca s-a confruntat cu aceeasi problema? Acum Crin e dictator, e pro-Rusia anti UE si anti licurici. Oare liberalii exclusi (Romania Liberala) nu fac exact ce au facut Stolojan, Stoica & Co? Cum se numea..."Platforma de revigorare a PNL." Nu este nicio diferenta intre Romania Liberala si acea Platforma trista. Tariceanu sa nu uite ce a patiti si sa nu faca la fel ca Stolojan & Co.

Lilick Auftakt spunea...

Mai, mai, cati curajosi anonimi. Chiar va e frica asa de rau de CAntonescu?

Anonim spunea...

Frica de Antonescu? De ce mi-ar fi frica? Sunt un anonim din societatea civila. Oare n-am dreptul sa-mi spun opinia? De ce nu-mi spuneti daca am dreptate sau n-am in ceea ce am scris? Sau adevarul doare/supara? Astept sa-l vad pe Chiliman & Co alaturandu-se lui MRU & Co, exact cum a facut Stolojan-Basescu.

Lilick Auftakt spunea...

Pe blogul meu exista o regula veche. Iti spui opinia cu nume sau nick. Altfel raman comentariile la spamm. OK?

In rest, stai si asteapta ceea ce spui mult si bine. Asteptare placuta.

berenger spunea...

dar ghise, lilick, dar srs? nimic de ei? pe ei nu ii vedeti? oricum, imi place replica la spusele lui oprea: http://www.cotidianul.ro/iiccmer-ne-disociem-de-declaratiile-domnului-marius-oprea-215006/

Lilick Auftakt spunea...

Ce sa vad? Niste securisti? Ce sa vad la ei?

berenger spunea...

si cand i-ai votat, lilick, cand asta-vara exultai de fericire alaturi de ei, lilick, cum ii vedeai?

berenger spunea...

a, si vad ca oprea spune ca ii e dator lui crin, ca acesta l-a reangajat la iiccmer. de cand crin face angajari in institutii publice?

Lilick Auftakt spunea...

Berenger, unde am votat? Ce aberezi? Eu am fost observator intr-o sectie de vot, nu am votat.

Lilick Auftakt spunea...

Cum de cand face angajari? Nu stii ca el aproba toate aceste angajari? Mai, ne miram de parca nu traim in Romania...

Lilick Auftakt spunea...

A, si o sa ma duc si la Referendumul pe Constitutie tot observator, la fel ca si prietenii mei. Ca stiu ce am de facut.

berenger spunea...

ei, daca n-ai votat, ai o bila alba din partea mea. dar entuziasmul neconstitutional de asta-vara eu nu-l uit (plus acea replica mareata a ta de o condescendenta fara egal: „basistii nu au ce cauta pe aici, exceptie berenger”

berenger spunea...

iar asta cum faptul ca treim in romania e cumva o scuza? cu ce e mai bun atunci oprea decat tismaneanu? nu de alta, dar am vazut cat de mai bun e marga decat hrp.

Lilick Auftakt spunea...

Pe parcurs, basistilor li s-au adaugat si alte specii: crinistii (cu monarhcrinistii - grupare asa-zis monarhista care sustine un presedinte, o aberatie imensa) si mru-istii, care sunt si ei pe cale sa se constituie. Nu e nicio diferenta. Toti niste fanatici.

berenger spunea...

sigur, numai ca eu vorbeam de altceva. plus un citat: "Oricum, Crin a facut un gest foarte frumos prin aceea ca, fara sa puna nimic in discutie, m-a reangajat automat la Institut, dupa schimbarea de putere. Din acest punct de vedere nu pot sa nu marturisesc, si trebuie sa o fac, ca ii sunt indatorat". fara alte comentarii

Lilick Auftakt spunea...

Pai asta e adevarul. Stie sa "indatoreze" in acest fel. Marius e cinstit si spune adevarul. M-as mira sa nu spuna si ce presiuni s-au facut pe el si dupa interviul din Romania Libera. Dinu Zamfirescu a spus ca nu a avut acceptul IICCMER sa dea acel interviu. Ne-am intors in comunism...

Doar Libertate spunea...

Si uite asa basistii vor profita de pe urma scandalurilor din USL.

Lilick Auftakt spunea...

Care basisti? Cei care sunt acceptati cu zecile in filiale PNL prin tara? Cei care au coabitat cu USL/Ponta? Cei care fac grup parlamentar nou, pregatindu-se sa ajunga la putere?

Robert Horvath spunea...

INTALNIRE PRIVATA INTRE JURNALISTUL ROBERT HORVATH SI UN MINISTRU AL GUVERNULUI ROMAN ! SUBIECTUL DISCUTIEI : DOSARUL
CRIMINAL DAN VOICULESCU REMIS CATRE FBI...PREZENTAT GUVERNULUI
PONTA !

From:"Secretariat CGNY" View contact details
To:"'Robert Horvath'"

Stimate domnule Horvath,

Cu scuzele de rigoare va anuntam ca mesajul dumneavoastra de confirmare , a sosit in momentul in care existau deja un numar de confirmari la capacitatea maxima a salii de protocol pentru intalnirea de sambata 8 iunie 2013 .

Dorind insa sa va oferim ocazia de a comunica cu domnul Ministru si cunoscand faptul ca sunteti o persoana importanta si cunoscuta in comunitate , am solicitat domnului ministru Cristian David o intalnire privata cu dumneavoastra, iar domnul Ministru a acceptat .
Ca atare , va informam ca duminica 9 iunie , orele 11.30 -11.50 , este programata o intalnire privata intre Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni dl. Cristian David si dl. Robert Horvath .
Loc de desfasurare - hotel Hilton -Tudor , loby , [ 42nd street - 2nd ave ] .


Cu multumiri

Consulatul General al Romaniei la New York