Catalin Avramescu:
"Taica-miu imi interzice sa mai ies pe la televiziuni, ca are impresia ca imi ascut dintii"Va voi prezenta in continuare o analiza extrem de interesanta pe care Traian Breazu mi-a lasat-o aici, pe blog, in comentarii. Este doar prima parte. In a doua parte, pe care o voi posta peste cateva zile, analiza se refera mai mult la Constitutia Romaniei in viziunea lui Catalin Avramescu. Dar acum despre VU. Cititi si cruciti-va:
Traian Breazu: “Am ramas dator cu perlele lui CA, motivul fiind ca mi-a fost foarte greu sa fac o sinteza, deoarece aproape fiecare fraza contine o aberatie, sau o intoarcere pe dos a realitatii. Nu-mi place sa raman dator si voi incerca sa va prezint pe rind cateva din afirmatiile sale.
Despre misiunea lui CA eu am ajuns la urmatoarea concluzie/ipoteza: Imi este imposibil sa cred ca dl. Catalin Avramescu chiar crede toate aberatiile pe care le insira. Parerea mea e ca el joaca un rol in vechea stratagema, vechiul truc al negocierior: un actor propune intr-o negociere doua solutii, cea dorita si una pretinsa, extrema aberanta, care oricum nu are sanse sa fie acordata, cu scopul de a lasa sa para solutia dorita ca fiind una de compromis si putin extrema. In acest joc CA joaca rolul fundamentalistului care supraliciteaza, incercand sa lase solutiile presedintelui pentru modificarea constitutiei si sistemului electoral intr-o lumina pozitiva chiar daca lucrurile nu stau asa.
-In "Declinul partidului balama" (PNL), din 23.11.2008, CA anunta ca alianta PDL-PSD impune rapid un sistem de vot pur majoritar daca e posibil intr-un tur de scrutin. CA: "Actualul sistem a penalizat sever ambele partide mari in beneficiul PNL".
Realitatea e alta: sistemul proportional nu a penalizat pe nimeni si nu a avantajat pe nimeni, tocmai asta fiind principala sa caracteristica. PD si PSD au fost votati de 31-33% dintre votanti si au primit un procentaj chiar mai mare dintre parlamentari, insa proportional cu scorul electoral. PNL a fost votat de 18% si idem a primit 19% dintre parlamentari. Continua CA "Mai grav: (sistemul electoral) nu a permis degajarea unei majoritati direct la urne, urmand ca aceasta sa fie negociata pe furis de catre liderii de partid".
Adica practica democratica, intalnita in toate democratiile europene, de a negocia o majoritate guvernamentala atunci cand nici un partid nu are sustinerea unei majoritati a votantilor, este un lucru "grav".
Tot aici se repeta vechiul si absolut falsul argument al fundamentalistilor uninominali si anume ca scopul sistemului electoral ar fi sa fabrice o majoritate stabila respectiv sa acorde unui partid votat de 30% o majoritate absoluta in parlament. Evident ca nu este acesta scopul, ci este de a reprezenta cat mai echitabil in parlament optiunile politice ale alegatorilor.
Sper sa nu plictisesc, dar odata inceputa treaba trebuie sa o duc la bun sfarsit.
In articolul "Blestemul procentelor" din 4.11.2008 CA aduce alte pseudo-argumente politruce si sofiste (demne de vechiul grec Georgias, sofistul, primul "intelectual" care isi castiga painea prin intoarcerea pe dos a adevarului) in favoarea VU majoritar:
"Sistemul majoritar nu reduce numarul partidelor" isi incepe demonstratia CA, si invoca uninominalul britanic. Nici macar nu e adevarat. Pentru ca, de exemplu, partidul verde din UK votat de 3 pana la 6 % din britanici nu are pana acum reprezentare parlamentara. Si nici nationalistii britanici de la BNP. De parca numarul partidelor ar conta, nu ponderea parlamentara si sub/suprareprezentarea lor in parlament in comparatie cu procentajul lor la nivel national.
"Sistemul proportional reduce numarul partidelor prin pragul electoral" continua CA . Pai daca nu-ti convine lucrul asta propune, domnule CA, reducerea pragului electoral. Nu introducerea unui sistem total arbitrar!. "Pe de alta parte (RP -n.a.) multiplica numarul partidelor influente in legislativ" Cum adica multiplica, cand RP reflecta exact, proportional, nedistorsionat, optiunile alegatorilor la nivel national. Evident nu multiplica ci, din contra, VU limiteaza si ingradeste in mod artificial si arbitrar numarul partidelor influente in legislativ.
Mai afirma Avramescu ca ar fi un "efect pervers" faptul ca majoritatile guvernamentale si parlamentare se formeaza "doar prin negociari si compromsiuri cu nici o legatura (sic) cu votul din alegeri" atunci cand 90% din guvernele statelor deomcratice se formeaza in urma acestui odios principiu al negocierii si compromisului, si 100% din guvernele dictaturilor se formeaza fara acest "inconvenient".
Ajungem acum la momentul cel mai clarificator al argumentatiei, si anume cand autorul e atat de "destept" incat nu are probleme sa recunoasca ca toata "argumentatia" sa e maculatura. CA nu e singurul, acelasi lucru l-au facut si “baietii” de la doc.hotnews.ro atunci cand au fost incoltiti de argumente. Probabil nici nu-si dau seama ca, din punct de vedere logic, nu au nicio problema sa recunoasca ca singurul stalp pe care-si bazeza argumentatia nu sta in picioare nici la cea mai mica atingere, iluzionandu-se probabil ca toate artificiile logice, toti stalpii imaginari si inexistenti pe care ii construiesc din litere goale ii vor sustine.
Scrie CA: " E adevarat ca exista destule democratii precum Suedia (Suedie pe care in prealabil a adus-o ca argument pentru VU si pentru "democratia fara opozitie"!!- n.a.) si Olanda unde votul proportional functioneaza destul de bine, dar acolo avem de-a face cu o societate bine organizata, o cultura politica bine rodata. acolo nimeni nu se face ca nu pricepe ce scrie in Constitutie. ACOLO NU EXISTA PARTIDE CARE UITA SEARA CE AU DECLARAT DIMINEATA"
Quod erad demosnstrandum. Deci, in cele din urma, si CA si alti propagandisti nu au nici o problema sa recunoasca ca problema nu este sistemul electoral sau constitutional ci lipsa de responsabilitate a actorilor politici si a celor care trebuie sa-i sanctioneze. Lipsa care nu se rezolva, ci, din contra, doar se agraveaza prin sisteme uninominale si prezidentiale care acorda puteri sporite unei minoritati iresponsabile, unui partid sau in cel mai rau caz unei singure persoane, iresponsabile din punct de vedere politic, asa cum recunosc chiar sustinatorii ei!!!
Nu se putea termina articolul fara alta gafa, de fapt o dubla gafa, continuta intr-o singura fraza. Si anume ca sistemul parlamentar proportional functioneaza in Olanda si Suedia pentru ca sunt tari protestante "unde munca e munca, distractia e putina si cuvintele au consecinte". In primul rind Olanda nu e o tara protestanta ci o tara mixta din punct de vedere confesiona,l cu o mare proportie de catolici. (Aici imi aduc aminte de declaratia presedintelui nostru in vizita la Vatican cum ca Olanda si Marea Britanie ar fi tari catolice...). In al doilea rind Portugalia, Italia si Spania sunt tari total catolice din punctul de vedere diletant, simplificant si generlizant al lui CA, si totusi si ele functioneaza bine cu sisteme proportionale si parlamentare.
-"Democratie fara Opozitie" din 11.12.2007 (bursa.ro) a fost un articol comentat excelent de Dl Radu Portocala pe blogul sau.
Pornind de la cateva exemple, exceptii, dar foarte posibile cu VU, de rezultate ale distribuirii locurilor parlamentare in unele state federale din federatia canadiana, prin care 100% din locurile parlamentare au fost castigate de un singur partid, votat desigur nu de 100% nici de o majoritate, ci, probabil, de o minoritate relativa comparata cu numarul celor care nu i-au votat, C.Avramescu clameaza ca democratia poate exista fara opozitie!!
Si apoi aduce ca "argumente" sustinatoare faptul ca in Suedia si Bavaria acelasi partid ar fi guvernat timp de decenii "fara opozitie"!!!
Voi reveni la exemplul canadian, insa mai intai despre exemplul suedez si bavarez, care demonstreaza culmea dilentantismului de pseudo-politolog ale lui C.A. Suedia si Bavaria nu au de-a face nici cu votul uninominal nici cu conceptul caragialesc, farfuridesc sau branzovenesc de "democratie fara opozitie". Suedia si Bavaria folosesc reprezentarea proportionala. In Suedia si Bavaria a existat intotdeauna si o opozitie. In Suedia si Bavaria a functionat foarte bine si opozitia si puterea pe care a cenzurat-o si pe care a impiedicat-o probabil sa faca erori majore. Pentru ca altfel puterea nu ar fi fost reconfirmata de atatea ori. La fel au functionat si justitia, presa libera, opinia publica, alte institutii democratice, pentru ca nu imi sunt cuncoscute mari cazuri de coruptie sau abuz de putere din Suedia social democrata sau Bavaria crestin democrata.
A face o legatura "logica" intre guvernarea indelungata a aceluiasi partid (ales prin RP!), si idea de "fara opozitie", e declaratia de faliment a unui politolog. As vrea sa stiu cine a fost profesorul care l-a examinat si l-a aprobat pe studentul CA??
Revenind la exemplul canadian:
Unul dintre multele sofisme practicate de fundamentalistii VU si ai constitutiei prezidentiale e ca fac abstractie de la toate celelalte date politice si constitutionale, cum ar fi federalismul Canadei. Este adevarat, VU, la nivelul unui mic stat al federatiei canadiene, cu putine circumcriptii, poate duce la o majoritate de 100% in parlamentul regional. Problema e ca acest lucru nu e un merit, ci un defect al VU, pt ca in statele respective 50-60% dintre alegatori raman nereprezentati. Iar faptul ca lucrul acesta nu duce la abuzuri se datoreaza nu VU, ci tuturor celorlalti factori ai ecuatiei, factori care nu sunt indepliniti la noi. Compara state federale cu Romania centralizata? Atunci cand Ardealul sau Moldova vor fi regiuni autonome cu parlamente regionale se pot accepta comparatii cu statele federale din SUA, Canada sau Germania (de multe ori talibanii VU folosesc si urmatorul "argument" pentru reducerea numarului parlamentarilor: SUA, Germania au 500 de parlamentari la o populatie de 300/80 de milioane, Romania 450 la 22. Fals, SUA are 50 de parlamente refionale si GER 16, si au in total mii de parlamentari)
Cireasa pe tort este concluzia lui CA: "Romania are nevoie de un singur partid puternic liberal-conservator" . De prisos orice comentariu.
Incheind capitolul in care CA se refera la sistemul electoral:
- Iarasi, nedindu-si seama, felul in care se autocontrazice CA face o analiza a anilor 1990-96 in articolul "6 ani de dictaura" din 26.02.08
Este o analiza pe care nu o contrazic, ea fiind nu departe de propria mea opinie. Perioada 90-96 este descrisa ca "dominatia unui singur partid, legea fiind sfidata". Alte caracteristici: "violenta impotriva opozantilor politici, propaganda-manipulare, serviciile secrete actionau in afara controlului public".
Ok, insa ceea ce uita sa spuna CA:
1. daca FSN ar fi introdus deja din 1990 votul uninominal atat de laudat de catre el in Romania nu s-ar fi terminat nici pana acum anii de dictatura si nu ar fi avut loc nici o alternanta la putere.
Cu VU in 1990 FSN nu ar fi obtinut cei 65-70% proportionali ci catre 95% in parlament. In 1992 nu ar fi obtinut 45% ci catre 80-90% uninominal. In 1996 chiar daca ar fi castigat Constantinescu ( a castigat proportional, caci uninominal pe judete tot Iliescu ar fi castigat), in Parlament, tot psd-ul ar fi castigat majoritatea absoluta, la fel in 2000 si 2004. Cu alte cuvinte cu VU in Romania nu ar fi fost "6 ani de dictaura" ci 18, 22 sau 24 de ani de "dictatura" fara nici o alternanta la putere. Si asta cu toate ca la unele dintre aceste alegeri FSN-PSDR-PSD ar fi castigat o majoritate confortabila in Parlament cu toate ca i-ar fi votat doar o minoritate. Sa-i fi vazut atunci pe CA, TRU cum ar fi scris kilometrii intregi de articole impotriva VU.
-In articolul "Blestemul procentelor" autorul isi marcheaza o noua serie de autogoluri logice.
Pentru inceput recunoaste ca in 1990 cu vot uninominal fara reprezentare proportionala PNL si PNT nici nu ar fi intrat in Parlament (si va dati seama ce scor ar fi avut in 1992 si 1996).
Epuizand clipa de onestitate, continua: "Sistemul proportional a deschis calea spre parlament a unor partide necoapte." Cine e el sa judece care partide votate de cetatenii Romaniei sunt coapte si care necoapte? E clar ca dupa 55 de ani de comunism partidele provenite din PCR erau mult mai coapte decat partidele interzise.
Continua (RP) " a permis existenta unor coalitii care au diluat pana la zero identitatea doctrinara a partidelor" (care identitate doctrinara? cea demonstrata de trecerea peste noapte de la doctrina social-democrata la cea opusa ei de catre PD?). (RP) “a permis disimularea raspunderii politice: fiecare membru al coalitiei dadea vina pe partenerii sai" Aici mi se pare ca vorbeste in primul rind de seful sau, presedintele, care a fost singurul care a dinamitat 2 coalitiii, fapt care nu tine de sistemul de vot, ci de caracterul sau."