16 feb. 2009

De ce Crin, de ce Calin...(?)


Cam la jumatatea timpului pe care l-am alocat pentru sondajul din partea dreapta m-am gandit sa va intreb de ce votati cu Tariceanu, de ce cu Antonescu, de ce cu Johannis...etc. Sau, pentru ca stiu ca v-ar fi mai usor, de ce NU votati cu X si votati cu Y. Si ii intreb in primul rand pe cei mai multi, care vad ca au votat cu Antonescu, si care sunt ceva mai tacuti in ceea ce priveste comentariile de la postari. Cunosc un singur blogger/comentator care a votat in mod sigur cu Antonescu. De ce oare unul singur poate sa se exprime? Votul pentru Antonescu e dat cumva de o multime tacuta, mai timida? Va rog sa va spuneti punctul de vedere in legatura cu aceasta alegere. Pentru ca cei care il vad pe Antonescu candidat PNL la prezidentiale, il vad cu siguranta si presedinte de partid din martie. Pe ceilalti, despre care stiu ca il sustin pe Tariceanu, as vrea sa ii intreb ce parere au despre vot, si daca au vazut pe undeva pe bloguri vreo campanie pro Antonescu. Ca eu nu am vazut. Recunosc ca eu nu l-am votat nici pe Tariceanu nici pe Antonescu in acest sondaj, dar o sa va spun la sfarsit pe cine am votat si de ce. Insa, daca ar fi sa aleg dintre fostul prim-ministru si Crin, as alege prima varianta. Nu pentru ca nu imi place Crin. Pur si simplu pentru ca Tariceanu, cred eu, ar avea sanse mai mari.
Si inca o intrebare, pentru toti: credeti ca neaparat presedintele partidului ar trebui sa fie si candidatul din toamna?

68 de comentarii:

Ionut POCLID spunea...

Eu am votat cu Antonescu. Tariceanu e prea patrcizizat, nu stiu daca ma intelegi. Pina la urma intre ei 2 va fi bataia.

Lilick Auftakt spunea...

@Ionut

Multumesc. Ma intriga tacerea asta. Sper sa mai argumenteze si altii.

Lucia Verona spunea...

Eu cred că am mai spus, l-am votat pe Meleşcanu, cred că ar putea fi un bun preşedinte, în limitele actualei Constituţii.

Nu cred că un candidat la preşedinţie trebuie să fie neapărat preşedinte de partid.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Multumesc. Da, despre tine stiam. :) Iar intrebarile mele sunt din pura curiozitate.

Nici eu nu cred ca un candidat la presedintie trebuie sa fie neaparat presedinte de partid.

CRadu25 spunea...

Eu nu am votat :). Am spus atunci ca oscilez intre Daianu si Antonescu, asa ca nu votez. In continuare cred ca PNL ar trebui sa scoata ceva nou din palarie (un "Obama") care sa mobilizeze atat votantii decisi PNL, cei decisi anti-Basescu (nu este esential o identitate intre unii si altii) cat si nehotaratii fascinati de populismul lui Basescu dar jenati de excesele acestuia. Crin ar fi bun prin prisma "duritatii", Daianu prin prisma "elegantei". Dar nu exista acela care sa le combine. Si, scuza-ma ca te dezamagesc, Tariceanu este ultimul care ar face-o dupa parerea mea. Adica le combina, dar prost, zic eu. Adica este elegant cand ar trebui sa fie obraznic si viceversa :). E, nu chiar, sigur ca exagerez putin, dar Tariceanu, dupa parerea mea, a facut mai mult rau PNL prin promovarea oamenilor lui Fenechiu, care s-au dovedit unii dintre cei mai penibili ministrii pe care i-a avut Romania dupa '89. Asa ca parerea mea este subiectiva. Pe de alta parte, la Crin ma deranjeaza apropierea de aripa Patriciu si dorinta de alianta cu PSD, care mi se pare ucigasa pentru PNL. Despre Daianu nu stiu mare lucru (mai ales ca nu s-a bagat prea tare in fata). Asa ca raman la... "nu stiu" :(.

Anonim spunea...

Privesc testul tau, la fiecare intrare pe blog. Ma tot gandesc iar acum provoci un raspuns transant. Ce sa fiu mai intai, roman sau liberal. Poate parea o prostie, dar ...
Mai mult decat orice, inainte de a ma interesa sa fie liberal ma intereseaza sa-l invinga pe Basescu. Exceptandu-l pe Vadim sau Becali,orice alta varianta n-ar putea fi ... decat mai buna. Sunt gata sa ma alatur oricarui candidat cu sanse reale. Asta ar fi optiunea pentru Romania. In ceea ce-i priveste pe ai mei, nu stiu, ma mai gandesc. Trebuie sa fie cineva care sa-i aduca pe romani la vot ... Nu stiu, ma mai gandesc si, cu siguranta, iti voi spune!

Anonim spunea...

o fi bun antonescu pt electoratul urban, dar n-a auzit nici dracu' de el la tara; am votat tariceanu; nu cred k, de regula, presedintele partidului ar trebui sa fie si candidat; situatia o impune: s-ar interpreta ca o slabiciune a chairmanului dk nu ar candida

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

E cat se poate de putin incurajator cand vad ca un liberal ca tine nu are optiune. Basescu nu are nimic din ce vad ca tu ceri unui candidat PNL, si totusi a castigat in 2004. Totusi eu cred ca Tariceanu combina mai bine caracteristicile la care te referi. Bine insa ca subliniezi ca Antonescu e mai patrician decat Tariceanu. Ca sa nu mai zic de Orban care a fost introdus chiar de Patriciu.

Lilick Auftakt spunea...

@George

Hai sa alegem un liberal fara sa ne mai gandim la Basescu. Eu am impresia ca daca nu suntem in stare sa il numim ne indoim de el. Sau nu exista. Iti multumesc pentru promisiunea ca il vei numi. Caci cu siguranta exista.

Lilick Auftakt spunea...

@Anonim

Uite un argument interesant. Antonescu nu e cunoscut la tara. Eu nu stiu...dar se poate sa nu fie facut sa mearga in campanii prin tara.

Anonim spunea...

Eu am votat Tariceanu pentru ca a reusit, ceea ce nu credea nimeni in 2006-2007, ca va prinde alegerile ca Premier, si a schimbat porecla de "Moliceanu" in renume.
A dovdit ca e capabil sa-l infrunte pe Basescu, ceea ce nu cred ca ar fi valabil la Crin sau oricare alt candidat din lista.
Are un stil de domn in faca caruia caracterul de marlan face un contrast dezavantajos pentru Basescu. De ce credeti ca il roade ca el "nu are facta de european"? Simte ca e dominat de eleganta.
Orice candidat care s-ar cobora la discursul lui Basescu ar fi "mancat de viu", nu ar fi capabil sa-i faca fata. Trebuie un candidat elegant si ferm. Melescanu si Daianu sunt doar eleganti, dar e prea moi se pierd intr-o confruntare cu Basescu.

E de preferat ca presedintele partidului sa fie si candidat la presedentie, pentru ca obliga pe aspiranti sa lupte pentru candidatura presedintele partidului ca sa ramana postul vacant, o sansa pentru aspirant.
Daca presedintele nu-i candiat, poate in sinea lui sa-si doreasca esecul candidatului la presedentie, sa nu-l sustina cu prea mare convingere, si astfel sa-i demonstreze ca respectivul nu are anvergura de politician.

PS Lilick banuiesc ca ai votat Johanis, dar nu ar avea sanse cand Basescu ar pedala pe "mandria de a fi roman".

CRadu25 spunea...

@Lilick: Nu uita ca in 2004 Basescu a castigat contra lui Nastase. Nu a castigat ca era nemaipomenit, era perspectiva cealalta infioratoare. Iliescu cum a castigat in 2000 contra lui Vadim.

Din pacate, stilul basescian a prins si trebuie combatut ca atare, asa ca nu se poate face abstractie de Basescu in alegerea unui contracandidat. Daca as face abstractie, dintre toti cei enumerati de tine l-as alege fara discutie pe Daianu.

Cat despre care este mai "patrician": nu stiu care este "mai patrician", dar stiu ca umbra lui Patriciu influenteaza negativ imaginea PNL in public. Deci, daca este posibila distantarea de Patriciu a posibilului contracandidat, sansele sporesc. Nici Crin, nici Tariceanu nu vor scapa de aceasta eticheta, orice s-ar intampla (indiferent daca este reala sau nu). Cat despre Orban... ei bine, eu nu as fi atat de sigur, in locul tau :).

Si ca sa raspund la intrebarea finala: Nu, in mod normal presedintele partidului ar trebui sa tinda catre postul de prim-ministru, nu de presedinte.

Lilick Auftakt spunea...

@Gheorghe

Aha. Merci. Uite un argument pro presedinte=candidat la care nu ma gandisem. Sa-l impinga cei din partid spre Cotroceni pe candidat cu o mai are forta, din dorinta de a lasa locul liber. Cam oportunist argument, dar solid.

Si asta cu Johannis: se poate ca Basescu sa mearga pe strategia "Noi suntem romani" si de teama unui candidat neroman. Dar ia stai...si Geoana s-a repezit sa se pronunte. A spus ca acel candidat al PSD pe care il vor sustine "va avea nume si prenume romanesc". Ia uite ce brat la brat nationalist merg Basescu si Geoana. Adica un Arafat n-ar putea sa candideze ca nu are nume si prenume romanesc. Dar dupa fundul lui Bazac pesedistul poate sa stea.

Anonim spunea...

Mie Tariceanu si Antonescu imi sunt la fel de simpatici, dar ma tem ca nici unul dintre ei nu va atrage mai mult decat voturile electoratului traditional liberalo-taranist, si astfel nu va avea nicio sansa sa intre in turul doi (de exemplu, va inchipuiti ca vreun pedelist dezamagit de basescu ar vota cu ei? Probabil ca nu se va duce la vot). Sau hai sa zicem ca intra in turul 2 cu basescu, credeti ca electoratul PSD ar vota cu ei, fie si la indemnul partidului? Asa ca eu am votat cu Isarescu. In 2000 a luat doar vreo 10%, dar situatia este complet diferita acum...Ce ma intristeaza pe mine este ca Daianu ar fi fost un foarte bun candidat, dar are acea mica problema care il face foarte vulnerabil...

Lilick Auftakt spunea...

@CRadu25

Pai cu Orban sunt sigura, ca tin foarte bine minte cum l-a impus Patriciu cand noi nici nu auzisem de el, de Orban. A, ca dupa, mai exact acum un an si ceva, Orban a fost si atacat de trustul lui Patriciu, e altceva. Se poate sa fi fost un avertisment.

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Si cu toate astea sa stii ca Daianu e foarte placut de pedelisti. Daca intri pe un blog pedelist si zici de Daianu...nu te poti teme ca va fi atacat. Din contra. Alta e problema lui...s-a discutat mai sus si despre Antonescu: cine il cunoaste pe Daianu la tara? Sau..ar putea sa vorbeasca pe limba tuturor?

Anonim spunea...

L-am votat pe Isarescu. Din optiunile oferite de tine e varianta cea mai departata de Basescu. Daca ar fi existat si optiunea Nastase, l-as fi preferat lui Isarescu. Chestie de meritocratie.

agaX spunea...

eu nu am raspuns la "sondaj" pentru ca, dintre cei numiti, as vota cu oricare dintre ei in fata lui basescu

dintre ei, cu sanse reale sa il invinga pe basescu cred ca e isarescu

cred ca elementul esential este imaginea, iar isarescu pare a fi cel cu imaginea de start cea mai buna dintre ei (din cite aud eu)

in plus, isarescu ar putea coagula fosti votanti ai pntcd, votantii psd nemultumiti azi de alianta cu pdl, votanti pdl nemultumiti de alianta cu psd

cred ca pe lista aceasta nu e altcineva capabil sa-l invinga pe basescu la alegerile din acest an ...

hey, daca insa lumea il place pe basescu, n-are decit sa-l voteze pina crapa ... pe undeva, cred ca romanii il merita (scuzati-mi cinismul)

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Eu nu am pus decat liberali sau (in cazurile Isarescu si Johannis) persoane apropiate de valorile liberale. Ma rog, din cate stiu nici Daianu nu era liberal cu acte, dar e europarlamentar PNL..

Lilick Auftakt spunea...

@Agax

Adevarul e ca toti sunt cu nu stiu cate clase peste Basescu. :)

Anonim spunea...

@Lilick Vezi, agaX nu a votat, ti-am spus ca intrebarea a fost gresit formulata :)))
In privinta lui Daianu, pedeleprele nu il ataca acum pentru ca nu au interesul sa o faca, dar numai sa fie anuntat drept candidat si sa vezi ce circ se declanseaza...

Lilick Auftakt spunea...

@Atreides

Adica trebuia sa pun si varianta "cu oricare dintre ei". Hihi! Da, mai, dar daca votau toti asa? Cum mai aflam care ar fi mai bun? :)
Da, ai dreptate, daca da Basescu tonul, pedeleii fac muzica.
Dar totusi tin minte de la europarlamentare, cand s-a pus problema care e cel mai bun candidat: au fost multi portocalii care au spus ca Daianu e cam cel mai bun candidat.

agaX spunea...

lilick,
intrebarea e si incompleta, din lista lipsind bogdan olteanu. de-aia cred ca n-a votat marius mina, stii tu care, ala ... coerentu'

Anonim spunea...

@Agax

Ma abtin :)

Anonim spunea...

prosti dar multi Marite Doamne !!! si asta o spunea un om de litere de acum o suta de ani.... Se pare ca "cinismul" lui AgaX isi gaseste explicatii perfecte..... si eu care vorbeam de culturalizarea maselor......(vezi Trilulilu-6 cai)

Asa ca vreti/nu vreti , multimea il va vota tot pe Basescu .... desi dupa parerea mea "un" Johannis ar fi cel mai nimerit sa curetze ograda de gunoaie.....

Anonim spunea...

@Lilick "Cam oportunist argument, dar solid."

Important pentru un manager, e sa determine actorii sa actioneze sincron spre acelasi obiectiv.

Marius Mina spunea...

Tariceanu ar fi avut sansa sa treaca fara dureri de cap de congres..daca s-ar fi lepadat de piatra de moara Bogdan Olteanu.Fiind amandoi preferatii lui Patriciu, cred ca steaua lui Crin Antonescu se pragateste sa rasara.
Am votat Crin !

Lilick Auftakt spunea...

@canadiene

Am vazut aia cu "6 cai". Era chiar o campanie la Cluj care suna cam asa: "Nu-i lasati pe ei sa va aleaga primarul" Si totusi ei l-au ales.

@Gheorghe

Sa vedem daca e de-ajuns de profesionist.

Lilick Auftakt spunea...

@Marius

Preferat de Patriciu e Crin. Cred ca nu trebuie sa-ti explic si de ce. :)

Anonim spunea...

Vis-a-vis de remarca cuiva mai sus legata de poporul roman, se pare ca expresia devenita celebra la nivelul "marilor potentati" americani si anume :
"He may be a son of a bitch, but he's our son of a bitch ! "

va deveni lait-motivul viitoarelor alegeri.....

agaX ! te astept cu replica !

madalina ionescu spunea...

L-am văzut pe Tăriceanu în seara asta într-o emisiune. Nervos, nervos, foarte nervos, nu-i bine.

Anonim spunea...

@Marius

Uitasem...tu esti cel despre care stiam sigur ca ai votat cu Crin. :)

Anonim spunea...

@Mada

Nu l-am vazut. De ce era nervos? Iritat?

In colt de lume spunea...

Eu il prefer pe Crin Antonescu. Imi place sa-l aud si sa-l vad, este bine informat, coerent, are umor (fin) -calitate absenta mai la mai toti politicienii romani -, nu e rautacios si da bine la public. Daca si-ar cobari vocea cu o octava, doua, - poate-l ajutati d-voastra:-), ar castiga si mai mult. Nu l-as indemna sa candideze la sefia partidului.

Lilick Auftakt spunea...

@Mircea Roman

Haha. Nu ma gandisem acum si la chestia asta cu vocea, desi am mai recomandat intr-o campanie unui liberal sa-si schimbe putin felul de a vorbi. Oricum, timbrul nu se schimba, dar anumite artificii se pot face. :)

agaX spunea...

canadianule,
nu prea stiu la ce sa dau replica ... hotii se bat cu vardistii pentru putere in toata lumea politica, nu numai in romania

problema pe care o au romanii in prezent cu presedintele suna cam asa: incompetenta

madalina ionescu spunea...

era nervos, sărea singur la bătaie, nervos ca ton, chiar nepoliticos. mă miră, pentru că îl ştiam mai flegmatic

Marius Mina spunea...

Jocurile sunt facute.Va pierdeti timpul cu ipoteze gratuite si fara sens.

"In zadar striga-mparatul ca si leul in turbare...."

Marius Mina spunea...

"era nervos, sărea singur la bătaie, nervos ca ton, chiar nepoliticos. mă miră, pentru că îl ştiam mai flegmatic"


Se apropie congresul, miercuri Delagatia Permanenta va scoate din "joben" castigatorul.Tariceanu simte realitatea mai bine decat vrajitorul din Oz - Olteanu, are motive serioase sa fie nervos.Si eu as fi....

Lilick Auftakt spunea...

@Madalina


Vorbise Orban ceva mai devreme...


@Marius

Mai linisteste-te. Si tu esti prea nervos. De ce?

Anonim spunea...

Si eu tot de liberali, in sensul larg al cuvantului, vorbeam. Daca ar fi sa ii gasesc o eticheta lui Nastase as zice ca e mai degraba un social-liberal.

In general insa cred ca la noi frontul principal nu e lupta dreapta-stanga, ci cea dintre normalitate si anormalitate. Totalitarismul indiferent ca provine din "comunism" sau din neo-liberalism sau corporatism e o forma de anormalitate. La fel si licheismul, diletantismul, s.a.m.d. Cred ca atunci cand se incadreaza in limitele normalitatzii, a pragmatismului si a bunului simtz, exista atat solutii de dreapta cat si de stanga viabile. "Ideologia" mea e meritocratia. Sa-i alegem pe cei care au demonstrat ca pot realiza ceva, fara sa ne batem atata capul ce eticheta ideologica le putem lipi pe spate. Oricum ne aflam intr-o etapa de reasezare ideologica pe plan mondial.

Revenind la "lista lui Lilick" :). In preferintele mele personale, dupa Isarescu, careia ii atribui o competentza lipsita de pasiuni politice, probabil l-as pune pe Antonescu. Imi place ca are o anumita puritate ideologica, fara insa a renuntza complet la pragmatism. E si inteligent. Tariceanu nu e atat de "curat", insa am impresia ca experientza castigata la guvernare (inclusiv pe spinarea noastra) i-a lasat o anumita competentza, care ne-ar putea fi utila. Inspira si un anumit calm, care cred ar fi benefic intr-o perioada de criza. Melescanu si Daianu imi sunt prea "securisti" si ii suspectez de oportunism. Nu ma conving. Johanis mi se pare o creatie artificiala cu sprijin extern.

As mai vrea sa iti spun ca apreciez in mod deosebit stilul si temele blogului tau. Pentru mine e unul dintre cele mai bune bloguri politice pe care le cunosc. Reusesti cumva sa tii "la rece" teme de actualitate cu un potential exploziv ridicat. Felicitari! Tot asa mai departe!

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Iti multumesc mult pentru tot. Si pentru complimente si pentru ajutorul pe care mi-l dai. Trebuie intretinuta o anume speranta a oamenilor ca nu totul e terminat, ca sunt sanse sa mai schimbam ceva...Si sunt. O sa gasim noi drumul, incet-incet, pas cu pas...
Sa stii ca si eu citesc pe Virtual Arad. :)

Anonim spunea...

S-a gandit oare cineva ca avandu-l in continuare presedinte pe CCAP-T presedinte, PNL nu va putea face vreodata coalitie cu PDL si nici cu PSD, atat timp cat il are pe Geoana presedinte ?

Lilick Auftakt spunea...

@Riddick

Dar tu te-ai gandit ca poate ultima dorinta a liberalilor e sa faca coalitie cu cineva? O coalitie cu PSD sau PD-L(Basescu) ar insemna un compromis imens. Nu te gandesti ca poate datorita acestui lucru au preferat opozitia? Dar hai ca poate se curata PD-L-ul de Basescu in cateva luni si... :)

Anonim spunea...

Adevarata problema cu care ne confruntam de 4 ani este ba-secu. Ca liberal, ba-secu a fost principala amenintare chiar la existenta partidului, el vrand sa-l ingroape dupa reteta PNTCD. Nici pesedistii n-ar trebui sa gandeasca altfel, intrucat planul lui de distrugere al partidului este in plina desfasurare. Nici maghiarii nu au vreun motiv sa-l aleaga, prin prisma tentativei de divizare prin pcm si atacurilor iresponsable din ultima vreme.
Concluzie: un tur doi ar trebui sa-l inlature pe ba-secu prin VOT NEGATIV. Asa cum ilici a pierdut in 96, asa cum nastase a pierdut in 2004, lucruri aproape irealizabile la acea vreme. Va fi la fel si acum.
Conditia realizarii acestui plan este ca toate partidele sa lupte impotriva lui, iar in turul doi sa-l sustina pe adversarul lui ba-secu. Simplu, un plan imposibil de combatut!
Presa basesciana continua sa strige in gura mare ca nimeni nu-l poate bate pe ba-secu. Din pacate au dreptate. Nu pentru ca ar fi cel mai bun presedinte, intrucat niciun om nu are curajul sa se tavaleasca in noroi cu el. Nimeni nu vrea sa se coboare la lupte de K1 cu ba-secu. Presa basesciana vrea sa induca faptul ca este IMBATABIL si de NEINLOCUIT.
Avem un caz interesant cu alegerile de la Cluj. Un factor important pentru alegerea lui aprostu a fost si inducerea ideii ca jocurile sunt facute, lucru care a determinat in final demobilizarea alegatorilor. Lucrul cel mai periculos este inocularea ideii ca ba-secu va castiga. DACA NU CREZI IN VICTORIE NU POTI CASTIGA. Trebuie schimbata doar mentalitatea si vom castiga. Asa cum in '96 a fost gasit Constantinescu pentru a-l dobori pe ilici, trebuie gasit un om la fel de onest care sa reprezinte schimbarea. Singurul lucru pe care va trebui sa-l puncteze este ca tara are nevoie de schimbare. Oare cati romani ar mai vrea inca 5 ani de CIRC???

Anonim spunea...

Vad ca aliantele locale PSD-PNL rezista in majoritatea lor, iar Mircea Ionescu-Quintus spunea in interviul luat de Turcescu sambata , la Realitatea TV, ca ar fi dorit (PNL)o alianta cu PSD, ,,insa nu atat cu PSD-ul domnului Geoana, ci cu aripa asa-zis mai batrana''-citat aproximativ. totusi PNL nu se va putea eschiva la nesfarsit de la o optiune clara.

Anonim spunea...

@Riddick "S-a gandit oare cineva ca avandu-l in continuare presedinte pe CCAP-T presedinte, PNL nu va putea face vreodata coalitie cu PDL si nici cu PSD, atat timp cat il are pe Geoana presedinte ?"

Nu are nevoie PNL-ul de o alianta care sa-i compromita.

Eu vad ca PD-L-ul s-a izolat singur, pentru ca el credea ca o sa aiba majoriate absoluta.
A atacat virulent PSD-ul si PNL-ul.
Din cauza asta orice alianta a PD-L-ul ar fi nemultumit electoratele PD-L-ului si al oricarui partid ar fi intrat in combinatie cu ei.
Nu poti fi partener cu cineva care te-a facut ca la "usa cortului".
PSD-ul va suporta consecintele compromisului lui Geoana.
Oferta liberalilor de a face alianta cu PD-L cu conditia de a primii postul de premier, a fost una care ar fi justificat compromisul conducerii in fata electoratului, un gest de satisfactie. Daca PD-lul accepta, insemna ca retracta implicit, toate cele afirmate despre Tariceanu si guvernarea PNL.

Vad ca ai obsesia aliantelor, consideri ca neaparat o guvernare trebuie sa aiba majoritate parlamentara.

Romania poate fi guvernata si de un guvern minoritar cu sustinere pe proiecte, a demonstrat C P Tariceanu in decurs de doi ani.

Anonim spunea...

doua idei: mai intii, imi pare rau ca relatia cu patriciu a ajuns sa fie falca de magar pentru a da in cei doi potentiali prezidentiabili ai pnl. nu-i vorba, si-au cautat-o, unul cu prietenia, celalalt cu relatia politica. dar se intimpla ce ma temeam, competitia nu duce la evidentierea calitatilor lui tariceanu si antonescu, ci a defectelor, reale sau inventate.

apoi, in ce priveste candidatul. din ce avem ca date pina acum, mari diferente intre cei doi nu sint. ce rezulta clar insa e ca nici unul nu are vreo sansa fara sustinerea celuilalt (ceea ce cred posibil), si a tuturor celorlalti (aviz talibanilor din interior...)

Anonim spunea...

@Bogdan Olteanu Spui ca asistam acum la o lupta unfair dusa inre Tariceanu si Antonescu:,,competitia nu duce la evidentierea calitatilor lui tariceanu si antonescu, ci a defectelor, reale sau inventate.'' Lupta politica in PNL a fost intotdeauna o lupta de idei, asa cred ca va fi si acum. Nu cred ca la Congresul PNL vom asista la lupte murdare, gen care are mai multe defecte. PNL este singurul partid cu adevarat democratic inca din '90, lupta este deschisa, opiniile diverse sunt nu doar permise ci chiar dorite. Intrebare: pe ce te bazezi cand faci asemenea acuzatii? As aprecia daca vei raspunde. Daca se poate argumentat.

Lilick Auftakt spunea...

Hendrix

Crezi ca @Bogdan s-a referit la lupta dintre Crin si Tariceanu in mod direct? Sau la atacurile dintre sustinatorii unuia sau ai altuia? Eu nu am inteles exact...


@Bogdan Olteanu

Apreciez ca ai un fel de-a fi foarte deschis. Doar la Alina Gorghiu am mai intalnit aceasta dezinvoltura de a spune lucrurilor pe nume, incercand sa treaca peste o anumita crispare pe care politicienii o au atunci cand se exprima pe internet. Si umor. :)Probabil asta a atras si traficul pe blogul tau care a crescut intr-un ritm foarte rapid din cate am vazut. Ai starnit curiozitate, dezbateri...

La subiect: probabil in partid e o anumita tensiune. In afara se simte asta. Eu cred ca buboiul e bine sa fie usor intepat si lasat ca puroiul sa se scurga lin si dezinfectat calm locul. Mai exact: acum e bine ca cei doi sa se intepe, si sa existe mici campanii pe bloguri, si prin teritoriu.. E sanatos. Ca sa nu expodeze mai rau mai tarziu. Asa cum zice si @Hendrix, nici eu nu cred ca vor fi lupte murdare in adevaratul sens al cuvantului. Nu e specialitatea liberalilor.

Anonim spunea...

@Lilick Sa stii ca am recitit cu mare atentie postarea lui Olteanu si tot asa am vazut. Tu de unde ai inteles ca se referea la sustinatorii celor doi?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Sincer, nu prea am observat ca cei doi sa se atace. Ma rog, a fost ceva, dar asa de fin, ca presa parca nici nu a bagat in seama. Nu s-a iscat niciun scandal.
Cu Patriciu am vazut ca arunca in ei atat adversarii cat si sutinatorii. Adica si noi. Il pasam de colo-colo. :))

Anonim spunea...

@Lilick Tocmai a eu ii ceream lui @Olteanu argumente pentru acuzatiile sale, din care reiesea ca Tariceanu si Antonescu s-ar ataca murdar.
M-ai intrebat daca nu cumva se referea la lupta dintre sustinatorii lor, ca tu asa ai fi inteles. Eu ti-am raspuns ca spusele lui Olteanu au fost fara echivoc, in sensul citat de mine. Si acum vii sa-mi spui ca cei doi nu s-au atacat??? Intamlator iti dau dreptate, a fost zilele trecute o impunsatura inofensiva a lui Tariceanu, atat! Presa portocalie a incercat sa faca din tantar armasar, vrand sa dea senzatia unui scandal intern!
Ca sa inchei, postarea mea initiala il viza pe Olteanu, care a facut niste acuzatii clare cu care nu pot fi de acord intrucat nu sunt argumentate. Compris?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

Ramane sa asteptam sa ne lamurim.

Anonim spunea...

@Lilick Ma amuza la culme cum Patriciu este implicat in toate de catre detractorii PNL-ului! In blogosfera portocalie este prezentat ca un bau-bau care ii are la mana pe toti liderii liberali, el dirijeaza din umbra tot ce se petrece in partid, tot el il dirijeaza pe Tariceanu cum rea el, tot el este cel care pune la cale fel de fel de aliante aiuritoare, el este cel care isi ,,cumpara'' toti ziaristii are scriu in trustul lui. Aceasta imagine creata lui Patriciu, promovata asiduu de propagandistii portocalii de pe net, nu se poate adresa decat unor tampiti, doar ei ar putea pune botul la asemenea manipulare. El este folosit ca si contrapondere la ba-secu, care chiar este artizanul tuturor loviturilor politice, juridice si mediatice. Asadar daca ei au Mefisto al lor si liberalii trebuie musai sa aiba unul. Daca ei sunt ticalosi, musai si adversarii sunt la fel, nu-i asa?

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix

E bine sa aiba si frica asta. De ce nu? :)

Anonim spunea...

@Hendrix - Structurile vor sa realizeze o unitate, o uninue nationala cum s-a exprimat I Iliescu, a "pedeleprelor".

Partidele ar trebui, dupa opina lor, sa fie ceva de fatatada, asa pentru aparente sa abureasca populatia si cancelarile occidentale.
Patriciu si Tariceanu s-au opus si au fost sprijiniti de vetereanii liberali. Ei au vrut sa salveze o valoare politica si istorica.
Pentru oameniii fara cultura partidele istorice nu reprezinta o valoare.

Daca vrei sa vezi cine sunt cei care nu participa la scenariu, cauta sa vezi cine sunt cei atacati cu vehementa, ridiculizati, etichetati in tot felul, acuzati ca duc tara spre prapastei, eventula cercetati la DNA, intr-un cuvant "infierati cu manie proletara".

Ca sa aflii cine sunt cei care sunt pregatiti sa treaca prin rotatie pe la putere, ii vei gasi printre cei carora li se aduc elogii la televiziuni si in presa, de mari sperante, sau analisti, intelctuali, specialisti, persoane respectabile fara rezultate palpabile.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

Sunt prea proaspete amintirile guvernarii anterioare ca lumea sa voteze un liberal, oricare ar fi el.

Lilick Auftakt spunea...

@Roxana-Georgeta Lungu


Acum da. :)Dar sa vedem pana in toamna. Mai trecem pana atunci peste un scrutin in care liberalii chiar pot face o figura buna. Cred ca depinde si de aceste alegeri.

Anonim spunea...

Dar tu te-ai decis?

Lilick Auftakt spunea...

@George Serban

Da. Am votat si eu. Eram decisa de un an. Dar nu am vrut sa scriu de la inceput sa nu influentez cu ceva. L-am votat pe Johannis.

Anonim spunea...

nu a auzit mai nimeni de antonescu la sate; l-am votat pe cpt; orice s-ar zice, la sate se va castiga razboiul

Anonim spunea...

la sate se va castiga razboiul; l-am votat pe cpt

Anonim spunea...

@Karina. Felicitări pentru premiile despre care am aflat de pe blogul tău. Dar în calitate de cel mai informat blogger, cred că nu-i corect să dezinformezi. Nu mă înţelege greşit, o poţi face şi involuntar, atunci când crezi că deţii informaţii dar care sunt de fapt insuficient verificate şi constituie o sursă de dezinformare chiar pentru tine. Poate special ca să le lansezi.

Deci, de unde-ai scos-o că Patriciu l-a impus pe Orban?! Orban s-a impus, l-a ales Congresul. Orban era puşti când Patriciu era senior tânăr, ca să zic aşa, în PNL, apoi "pe calul alb" şi înapoi acasă. Îţi aminteşti, trupa teribilă - Patriciu, Tăriceanu, Horia Rusu - Dumnezeu să-l odihnească!, Raymond Luca, Radu Boroianu. Orban a crescut politic printre ei. Şi a crescut natural, nu cred că era nevoie să-l promoveze Patriciu, parcă erai de părere că are evidente calităţi. Cultivate, pentru că nu-l caracterizează suficienţa şi de aceea nu se plafonează - cum face, din păcate, "bunul lui prieten, Crin Antonescu".

Nici Crin nu cred că are nevoie să-l promoveze Patriciu. Chestia-asta cu Patriciu e stupidă. Patriciu are influenţă în PNL fără să exercite nici o influenţă. Oricine are informaţii din interiorul şi despre PNL ştie toate astea.

De Tăriceanu ce să mai vorbim, că au fost mereu prieteni şi spre cinstea lor, nici n-au ascuns asta. Patriciu e un tip raţional şi dincolo de simpatiile sau antipatiile personale, cred că judecă politic. Şi cred că aşa ar trebui să facem şi noi. Şi aşa ar trebui să facă şi liberalii.

N-am să argumentez aici de ce Tăriceanu, cred că e suficient să ne folosim capacitatea de judecată. Am să revin pe blogul meu cu argumente. Oricum, înainte de a ne lansa în opţiuni, poate încercăm să ne gândim de câte voturi are nevoie un contracandidat al lui Băsescu pentru a-l bate şi din câte categorii de votanţi.

Bogdan Olteanu a fost diplomat aici, just in case ... Dar ştie foarte bine care e diferenţa - de esenţă - între Tăriceanu şi Antonescu. Şi mă referit la calităţi, nu la defecte.

Oricum, ultimul lucru de care ar fi avut nevoie PNL în acest an electoral prezidenţial era o competiţie internă. Ei se bat între ei, în loc să fie uniţi ca să convingă PSD-ul să susţină DIN START candidatul propus de PNL. Fiindcă în caz contrar, ştim cu toţii că în turul al doilea va intra candidatul PSD. Cu care Băsescu se distrează.

Gândiţi-vă ce vrea talpa PSD. Sau marea ei parte. Chiar credeţi că susţinătorii PSD de la firul ierbii l-ar vota în mileniul ăsta pe Crin Antonescu? Nici nu-i înţeleg limba. Or, Tăriceanu are imaginea adversarului ireductibil al lui Băsescu. Chiar şi copiii începuseră să se joace de-a Băsescu şi Tăriceanu.

A-l schimba acum pe Tăriceanu înseamnă a face voia lui Băsescu. Şi echivalează cu o dezavuare a propriei guvernări din partea PNL.

Cred că mai există o variantă, cu şanse excelente, de candidat comun. Nu, nu Oprescu. E foarte diferit de stilul ăsta. Am să vă (s)pun numele la sondajul pe care îl voi iniţia, nu peste multă vreme.

În final,@L., tot apropo de informare, ştii sigur care sunt raporturile lui Johannis cu Băsescu şi PD-L? Şi dincolo de asta, evaluează-i obiectiv şansele. E foarte simpatic, a făcut lucru mare la Sibiu, dar are şi tinichele. Şi e greu să faci notorietate de succes în opt luni. Şi încă n-am ajuns aşa departe încât să votăm un neamţ ca preşedinte. Sper că e un tip raţional şi nu se va băga iepuraş al lui Băsescu. El cu cât are mai mulţi contracandidaţi, cu atât mai multe şanse. Chiar toate. Din păcate.

Dar dacă Tăriceanu este, din start, contracandidat unic al lui Băsescu, am câştigat.

Din cauza voastră, că v-am citit şi a mea, că v-am scris, am pierdut o oră de somn. :) Toate bune!

Lilick Auftakt spunea...

@Roxana

De asta ziceam:
Ludovic Orban:" „In luna septembrie sau octombrie 1990, impreuna cu mai multi colegi, studenti si ei, ne-am intalnit atat cu Radu Campeanu, cat si cu Dinu Patriciu si Calin Popescu-Tariceanu. Mi s-a parut ca PNL-Aripa Tanara (formatiunea condusa de Patriciu si Tariceanu) are oferta cea mai consistenta din punct de vedere politic si, impreuna cu zece colegi, m-am inscris in acest partid”.
Orban il cunostea in acel moment pe Patriciu, care era profesor la Sectia de administratie a facultatii unde era student, chiar daca liderul PNL-AT nu i-a predat direct. Cei doi au avut multa vreme un drum comun, chiar si dupa desfiintarea partidului condus de Dinu Patriciu, formatiune inghitita de PNL in 1998."
http://www.infonews.ro/art_75851_-Ludovic_Orban_rebelul_ajuns_in_varful_PNL.html

Si mai ziceam de ceva:
Stiu ca a fost un moment in care ne-am mirat ca Patriciu l-a impins pe Orban in fata contra lui Stolojan.

In rest, multumesc pentru tot ce ai scris si chiar astepam sondajul tau, dar si alte discutii despre PNL.

Ai luat si tu un premiu de la Lucia. Felicitari! :)

Anonim spunea...

@roxana iordache Raspund aici, intrucat pe blogul tau m-ai banat, motivul fiind faptul ca am protestat energic la ,,ideile'' tale privind alierea PNL cu pedeleprele la guvernare. Ai militat pentru asa ceva in campania electorala si mai apoi, eu n-am uitat! Atunci ti-ai dat arama pe fata, iar pentru fraieri vei poza in continuare drept liberala.
Postarea ta are 2 mari hibe, la care ma asteptam dealtfel.
1. Spui ca nu trebuia sa aiba loc acest Congres PNL luna viitoare. De ce sa nu aiba nevoie de o ,,competitiu interna''? Tocmai, in opozitie fiind, este momentul propice pentru eventuale clarificari doctrinare, eventual noi lideri daca este cazul. Este momentul cel mai bun pentru a face schimbari reale, de a discuta daca cineva a gresit si a se pune strategia politica la punct. Sper si eu ca PNL sa mizeze in continuare pe Tarieanu, singurul om care n-a fost invins de monstrul politic ba-secu, care a aparat PNL, care a guvernat excelent in conditiile extrem de ostile ceate de pedeleprele lui ba-secu. Nu ma indoiesc ca va primi girul PNL, congresul ii va spori puterea si autoritatea in partid.
2. Vorbesti despre un candidat unic impotriva lui ba-secu:,, Ei se bat între ei, în loc să fie uniţi ca să convingă PSD-ul să susţină DIN START candidatul propus de PNL. Fiindcă în caz contrar, ştim cu toţii că în turul al doilea va intra candidatul PSD. Cu care Băsescu se distrează.''
Gresesti, rox! Este o tampenie sa crezi ca vreodata PNL va avea un candidat comun cu psd. Cum poti sa sustii asa ceva? Sau vrei neaparat ca PNL sa se faca de ras? Trebuie ca ambele partide sa lupte impotriva lui ba-secu iar in TURUL DOI sa se sustina reciproc, atat! Ai inteles acum?
Tu spui ca daca va intra in turul doi candidatul psd ba-secu se va distra cu el. Aiurea! El va culege voturile liberalilor, care vor dori sa scape de ba-secu. Corect? Eu unul l-as vota pana si pe prostanac, daca va fi nevoie. Dimpotriva, daca un liberal ar ajunge in turul doi vor fi serioase probleme. Adica ma indoiesc ca vor fi multi pesedisti care vor dori sa dea de pamant cu basecu.
Pacat ca ai aer superior fata de @Lilick, crezand ca dezinformeaza neintentionat intrucat nu este bine informata ca tine! Este o persoana bine intentionata, cea ce tu nu esti! Daca ai fi si tu bine intentionata n-ai fi scris magariile de mai sus. In incheiere iti urez ceea ce iti ureaza @marcus zilnic: sa fii iubita! Eu as completa: de pedelepre!

Anonim spunea...

L'ai votat pe Johannis !

Suntem acordati pe aceeasi gama , sau macar chitara mea este acordata (chiar daca cu o cvarta mai jos)dupa vioara ta in ceea ce priveste alegerea ......

Cand spuneam eu ca am o slabiciune la culoarea mov , nu credeai ! Ia uite ca in sfarsit cantam aceeasi melodie in armonie(pe tonalitati diferite, e drept!) !

Anonim spunea...

Lilick si canadianu, voi nu stiti vorba lui Basescu

Iarna nu-i ca vara,
Romania nu-i ca SUA,
Nici Johannis ca Obama,
Si nici noaptea nu-i ca ziua.