20 feb. 2009

Italienii, "rasa superioara" si in Romania


Despre subiectul asta, legat de discriminarile pe care le fac italienii, s-a tot scris in ultimele zile. Se pare ca scandalul e in toi. E ceva banal cand se intampla in Italia, din moment ce italienii isi permit in Romania sa ii trateze pe romani ca pe niste gunoaie. Si e vorba chiar de “gunoaie” cu studii superioare. Care nu violeaza, nu fura..etc. O sa va povestesc un caz concret. Al unui prieten, inginer constructor (o sa-l numesc X), care a lucrat din decembrie 2003 pana in aprilie 2004 la firma Todini, pe proiectul Motorway Bypass Sibiu. Lucra in birou cu inca doi romani si un italian. De la bucatarie, pentru ca asa erau ordinele, i se aducea italianului un expresso, iar romanii erau tratati ca si cum nici nu ar fi fost in birou. Dupa vreo doua luni, italianul l-a intrebat pe X, dupa ce s-au mai imprietenit, daca nu vrea si el o cafea. Si, din cand in cand, ii oferea cafea filtru intr-o cescuta de expresso, gandindu-se probabil ca nu se prinde, sau poate pentru ca se temea sa nu ii creasca tensiunea. (desi, la angajare, se dovedise a fi sanatos : ) ) Cafeaua era pregatita din boabe vrac, cea mai ieftina, in timp ce italianul bea expresso Lavazza. De asemenea, romanii nu aveau voie sa primeasca nici apa minerala, pretextul fiind ca sticlele de apa sunt inestetice tinute pe birou. Numai in cazuri exceptionale se accepta sa primesti cate un pahar cu apa de la robinet.
Pe usa care ducea la bucatarie si la sala de mese era scris in limba romana (oare pentru cine?) “Accesul strict interzis”. De asemenea si la toaleta cea mai apropiata (si curata). Niciun roman nu avea acces la internet. Motivatia: “descarca filme”. Insa prietenul X trebuia, printre altele, sa organizeze licitatii. Motiv pentru care avea nevoie de internet sa gaseasca firme, sa le contacteze, sa le trimita documentatia, sa o reprimeasca, si…daca nu avea acces la internet, ii ramasese doar varianta prin posta sau prin porumbei calatori.
In timp ce italienii aveau voie sa se duca cu masinile de serviciu acasa, la locuintele din Sibiu, si sa revina a doua zi la serviciu cu ele, romanii nu aveau acest drept. Mai mult, venind cu masinile personale la serviciu, romanii nu aveau voie sa le parcheze in parcarea special amenajata care era asfaltata, ci pe o platforma din pamant, pregatita prin grija conducerii italiene. Va imaginati ca dupa fiecare ploaie ea devenea o mare balta de noroi din care riscai sa nu poti sa iesi la terminarea programului.
Cand amicul X a solicitat sa vina cu o ora mai devreme la birou, fara sa aiba pretentia sa i se plateasca bani in plus pentru aceasta ora, asta pentru ca sa vina cu alti doi colegi romani care incepeau programul cu o ora inaintea lui, cu masina, raspunsul a fost: “ Trebuie sa il intrebam pe seful cel mare. Daca el aproba, se poate. Daca nu, nu” Nu s-a putut.
De Craciun, daca X a plecat mai devreme spre casa, spre Bucuresti, nu a mai avut onoarea sa primeasca o sticla de vin spumos si un cozonac pentru care trebuia sa semneze pe un tabel. A mai primit insa la intoarcere o felicitare bilingva, in care bineinteles ca scria mai intai in italiana si apoi in romana.
La laboratorul de incercare a materialelor s-au intamplat si lucruri mai grave. Deoarece seful italian (mare) nu era de acord cu legislatia romana, si angajatii romani o sustineau, pe principiul “legile romanesti se aplica”, sefa de laborator a primit doua batai crunte.
Povestea e mult mai lunga, desi prietenul a petrecut un timp foarte scurt acolo. Isi mai aminteste si de faptul ca pentru orice discheta sau 10 coli de hartie A4, DACA ERAI ROMAN, trebuia sa faci cerere, sa completezi o fisa de magazie, desi produsele erau consumabile.
Cam asta cu italienii…Ar mai fi ceva de spus? La cate alte firme nu s-or intampla astfel de lucruri, daca nu chiar mai grave…

10 comentarii:

agaX spunea...

imi permit sa spun ca astea toate sint dovezi de lipsa crasa de bun simt, nu stiu daca este vorba de rasism. iata insa un loc unde nu am de gind sa ma angajez niciodata :)

Lilick Auftakt spunea...

@agax

Probabil e o combinatie nefericita...In cazul de mai sus, toti angajatii veniti de la Bucuresti au plecat. Nu numai prietenul. Insa au mai ramas cei din Sibiu, care pentru un salariu mult mai mic decat primeau bucurestenii, au ramas sa indure umilinta.

Anonim spunea...

Comportamentul arogant demonstreaza nivelul scazut de civilizatie si de inteligenta.

Civilizatia scade de la pol spre ecuator, asa ca nu poti pretinde italienilor sa fie suedezi sau norvegieni.
Daca pozitia geografica ar fi factor de influenta, ar trebui sa fim la nivel mediu, dar se pare ca suntem mai aproape de italieni si de turci, in loc sa tindem sa ne ridicam la nivelul nemtilor.

Anonim spunea...

@Gheorghe

Suntem un amalgam cu parti bune si proaste. Interesanta ideea asta: ca un popor sa tinda spre un alt nivel. Dar cum vezi ca s-ar putea produce evolutia asta? Asa, in general...la orice popor.

Unknown spunea...

Eu cred ca sunt exagerari de amblele parti!!! Sa recunoastem ca "am exportat" ( sau "s-au exportat" ) toate gunoaiele !!!! Cat priveste povestirea ta nu am ce comenta! si ei si-au exportat gunoaiele! Care au folosit piata libera de la noi de pe o pozitie superioara! Sa recunoastem insa ca nu e usor sa vezi pe un compatriot violat, atacat sau pradat de catre indivizi de aceeasi nationalitate! Nu consider ca noi suntem ingeri iar altii sunt exponentii raului ! ( poate doar cu exceptia rusilor si a teroristilor musulmani! )

Lilick Auftakt spunea...

@Ion

Bineinteles ca nu e nimeni perfect...

Anonim spunea...

traim in neocolonialism, la ce sa ne asteptam?

tony spunea...

Cred ca nu numai in firme italiene s-a intamplat asa.Chestiile minore le rezolvam imediat:cumparam 3 pungi de lavazza,2 baxuri de apa si parcam masina unde era asfaltat.Mai grav este cu doamna care a fost batuta.Aici trebuia consultat un avocat.Trebuia doar putin curaj si lucrurile se puteau schimba.

Lilick Auftakt spunea...

@tony

Pai cumparai, dar nu aveai voie sa mergi la bucatarie, si nici sa le tii in birou (inestetic :) )
Singura modalitate era sa te cari de la nebuni. Numai ca localnicii erau multumiti. Credeau ca l-au apucat pe Dumnezeu de un picior. De unde curaj?

Anonim spunea...

@Lilick Clasa politica poate influenta evolutia, de bunavoie sau sub presiunea unei societati civile, dar in Romania nu se simte nici una din conditii.

Acum evolutia e spre manelizare si spre o societate de tip latino-american.
Cei de la putere prefera o societate de tip latino-american pentru ca ea este o societate stabila, d.p.d.v al mentinerii la putere, chiar daca societatea pe ansamblu are un ritm de crestere redus, din cauza polarizarii.

Societatile cu evolutie dinamica sunt cele cu clasa de mijloc dezvoltata. Ele sunt stabile ca societati, dar sunt instabile pentru cei de la varf.