29 dec. 2009

Annus horribilis



Acum 17 ani, in mesajul sau catre britanici cu ocazia Sarbatorilor de Iarna, Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit descria anul care tocmai se incheia drept “Annus horribilis”. In acel an al doilea sau fiu, Printul Andrew, se despartise de sotia sa Sarah. Fiica sa, Printesa Anne, divortase de sotul sau, capitanul Mark Phillips. Iar Printul Charles si Printesa Diana isi anuntasera oficial despartirea. Colac peste pupaza, Castelul Windsor suferise serioase daune in urma unui incendiu devastator. Regina caracterizase simplu tot ce se petrecuse: “Oribil an!”.

Cum s-ar putea caracteriza pentru noi, romanii, anul ce tocmai se incheie peste putina vreme? Annus horribilis este antonimul pentru ceea ce vechii romani numeau annus mirabilis, adica un an plin de impliniri. Dupa patru ani de crestere economica, de guvernare responsabila, iata ca a sosit si vremea lui 2009.

La inceputul sau ne-am potcovit cu Emil Boc drept premier si cu Udrea, Ridzi, Berceanu, Blaga, Pogea si Videanu in fruntea unor ministere banoase. Economia a cazut brusc, atat datorita crizei, cat si din cauza «competentei» noii echipe guvernamentale. De la o crestere de aproape 8%, economia a coborat spre minus 8%, iar somajul a crescut alarmant. Am avut parte de cele mai murdare campanii electorale, de jaf din banii publici, de scandaluri de deturnari de fonduri si asa mai departe. Tot in acest an a inflorit nepotismul, de la Elena Basescu la Honorius Prigoana. Grija fata de cetatean a devenit o marota, iar populismul un fenomen devastator. Si, pentru ca toate acestea nu erau de ajuns, cineva a fost reconfirmat in functia suprema in stat printr-o imensa frauda.

Multi intelectuali s-au compromis definitiv, practici si sloganuri demne de Epoca Ceausescu au reinceput sa apara, iar minciuna sistematica a devenit o obisnuinta cotidiana la cele mai inalte niveluri ale statului. Se incheie, deci, un an oribil pentru societatea romaneasca in ansamblul sau.

Si, daca Elisabeta a II-a isi incheia in 1992 discursul sau cu un mesaj de speranta pentru noul an, noi ce putem spune? Anul 2009 a trecut. Si, din pacate, va urma unul cam la fel! Oribil an! Oribili ani!

P.S. – Prin aceasta postare ii raspund si lui Ionut Iancu.

17 comentarii:

Ionut spunea...

oare nu putem face nimic sa reducem numarul acestor ani la minimum? mersic pentru raspuns draga Lilick

Lilick Auftakt spunea...

Sa-i reducem? Sa sarim peste? Nu e o idee rea. :)

Matilda spunea...

Draga mea, au fost cinci şi mai urmează alţi cinci ani, fiecare putînd fi numit "Annus băsescullis " ...

Călin spunea...

Bună analiza, inspirat titlu. O să mai trag cu ochiul pe aici ;)

Alin Farcas spunea...

La multi ani pentru 2010 domnita! Sa nu duceti lipsa de nimic, sa fiti sanatoasa si voioasa (fara mentiunea "devreme acasa"). De-asemeni, va/imi/le urez un an nou politic cum n-a mai fost pana acu` in Romania - adica unu` bun.

Lilick Auftakt spunea...

@Matilda

Da, deja ma intreb: peste vreo 20 de ani cum o sa vorbim de Epoca Basescu? :)

@Calin

Merci. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Alin Farcas

Multumesc. :) Si iti urez, de asemenea, un an exceptional. :)

Florin Matei spunea...

Lilick,

Nu mai scăpăm de ăştia decât prin criogenie! Numai să mai aibă cine ne dezgheţa după cel de-al doilea mandat al EBA-ei...

Alex Mazilu spunea...

Un an mai bun si multa inspiratie L. ;) !

Sa ne fie mai bine !
La multi ani !
;)

Lilick Auftakt spunea...

@Florin

Cel de-al doilea mandat la Cotroceni zici? Vaaai... :))

@Alex

Iti multumesc mult. :) Sa ne fie, sa ne fie! Un an excelent si tie.

nicole spunea...

basea il considera mirific. iar boc SE considera ... mirific!!! :)))

ghilezan spunea...

exceptionala comparatie. dar oribilis-ul parca e mai oribil decat al lor

Lilick Auftakt spunea...

@Nicole

Ei sunt bolnavi, saracii. :))

@Ghilezan

Da, ne-am dori noi Oribilisul lor. Hahaha. :)

Vlad spunea...

Elena Udrea merita mai multe laude si mai putine critici pentru ceea ce face!

Lilick Auftakt spunea...

Toata lumea o lauda, baietel. Cine o critica?

Traian Breazu spunea...

Foarte bine scris rezumatul. Eu cred ca din pacate anul 2010 va fi si mai horribilis. Sper sa ma insel, insa e bine ca ai scris horribilis si ai pastrat superlativul "horribilissimus" pentru anii viitori. De ce cred asta? Este o zicala germana care cred ca se potriveste si care in traducere suna cam asa "Odata ce reputatia este ruinata, se traieste mai departe fara cea mai mica jena." Nu ca ar fi avut multa jena si inainte de a-si ruina reutatia politicienii si "intelectualii" mentionati de tine... Dar acum vor avea si mai putina.
Din punct de vedere economic au incercat sa pastreze aparentele si sa-si acopere incompetenta contractand cel mai mare imprumut extern din istoria Romaniei. ca sa se salveze pana la alegerile prezidentiale. Din 2010 tot ce mai primesc de la FMI trebuie sa foloseasca pentru a plati inapoi alte credite luate in 2009 (cele de la banci) si apoi vor trebui platitite inapoi toate creditele. Incompetenta economica ramane si nu va mai putea fi acoperita cu nimic, nici macar de o revenire economica la nivel mondial.
De aceea ma astept si la tot mai multe diversiuni gen ciorogarla, dar si altele. De exemplu sunt sigur ca vor aparea "din senin" scandaluri in legatura cu Rep. Moldova, cu maghiarii din Ardeal. Meniul cunoscut.
Din punct de vedere politic ma astept la asaltul final asupra constitutiei si asupra democratiei, atat cat a mai din ea.

Lilick Auftakt spunea...

@Traian

Sigur. 2009 nu poate fi decat inceputul. :(