27 dec. 2009

Bolnavi la putere


Va recomand o carte extraordinara, prefata de doamna Prof. univ. dr. Zoe Petre. "Bolnavi la putere" - autor Lord David Owen. Cunoscutul politician britanic, care a indeplinit functia de ministru de externe al Marii Britanii (1977-1979) si a fost unul din autorii planurilor de pace pentru fosta Iugoslavie (Planurile Vance-Owen şi Owen-Stoltenberg), a scris aceasta carte dintr-o dubla calitate: de medic psihiatru si de politician. Promit ca voi reveni in 2010 cu citate din aceasta carte minunata. Pana atunci, cateva cuvinte scrise de doamna Zoe Petre, in prefata, sper sa va incite atentia si, daca inca nu v-ati facut un cadou de Craciun, ar fi bine sa o cumparati:

"Lordul David Owen aduce in atentia noastra prin dubla sa calitate - de medic si de politician - o multime de informatii interesante si in parte necunoscute marelui public despre liderii de stat si de guvern din ultimul secol. Imbinarea de-a dreptul maiestrita intre judecata politica, documentul inedit, dar revelator, diagnosticul sever al medicului si opinia unui contemporan da paginilor cartii lui David Owen o densitate si o culoare pasionante si as spune ca este de neocolit pentru oricine vrea sa inteleaga ce s-a intamplat sub ochii nostri. Pentru toti cei interesati de leadership in variatele sale ipostaze, notiunea de sindrom hybris pe care o propune cartea de fata este cat se poate de operanta. Autorul releva intr-un mod cu totul remarcabil mecanismele instalarii acestui sindrom care capata forme periculoase atunci cand un lider dezvolta, am zice, o relatie mult prea intima, aproape incestuoasa, nu atat cu cetatenii - asta presupune discernamant critic - cat cu ceea ce le place sa numeasca "popor".

Bolnavi la putere este un formidabil manifest contra populismului, contra unei pervertiri a politicului de catre lideri, care guverneaza pentru a fi pe placul electoratului, si in egala masura de catre electoratul care isi imagineaza ca politicul ar fi echivalent cu adoratia pentru un lider. Sub acest aspect, cartea de fata nu e doar pasionanta, ea este si salutara."

11 comentarii:

Garcia Muerte spunea...

In limitele strict medicale ale fenomenului, acum ceva anisori a aparut tradusa si la noi lucrarea francezilor Pierre Accoce şi dr. Pierre Rentchnick „Aceşti bolnavi care ne guvernează". Nu am citit cartea lordului Owen, dar coroborata cu prima, ar da, probabil, imaginea realista a politicianului contemporan.

Lilick Auftakt spunea...

Iar la editura Tritonic, anul trecut (parca), a aparut "Acesti nebuni care ne guverneaza" a lui Pascal de Sutter. Foarte importanta si asta.

Lucia Verona spunea...

E de studiat!

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia

Yes! :)

Vania spunea...

Când voi fi preşedinte, am să spun frecvent bancuri la OTV. Cu farmecul meu, al doilea mandat îl voi obţine cu 85%...

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Mi-e teama sa nu fie vorba si de al treilea mandat. Nu de alta, dar o sa-ti placa prea mult sa spui glume. :))

Teo Negura spunea...

Multam pentru sugestie, cred ca puterea imbolnaveste, nu doar corupe, cum zice cliseul. Iar puternicii nostri o stiu prea bine, trist este insa ca noi le simtit slabiciunile, bolile, defularile josnice pe propria piele...

Lilick Auftakt spunea...

@Teo Negura

Ce dovada mai buna avem decat pe propria nostra piele: bolnavul si-a inceput si al doilea mandat cu ce stie el mai bine: chiolhanuri, dansuri, abureli cu arme gasite despre care el vorbea de 5 zile...

Stevie the LightningRod spunea...

da, am vrut sa o fac cadou parintilor mei cu ocazia craciunului, dar pana la urma am luat altceva. nu eram sigura ca merita, din rasfoiala mi s-a parut cam "de consum". probabil m-am inselat, e de studiat! :))

Florin Matei spunea...

Bolnavi la putere... bolnavi de putere... pe plaiurile mioritice de azi e cam totuna, nu crezi, Lilick?

Altfel, Vania e sigur că va obţine al doilea mandat de preşedinte spunând bancuri la OTV. Perfect de acord, însă, pentru a-l obţine pe primul va trebui să plângă pe umărul cuiva.

Lilick Auftakt spunea...

@Paratraznetul Fanica

:) Sa o iei.

@Florin Matei

Sunt sigura ca Vania va gasi umarul potrivit. :))