2 dec. 2009

Despre responsabilitate...

"Mai e puțin și se termină campania asta blestemată!" de Liviu ANTONESEI - Publicat de ACUM

"Vineri se termină naibii cea mai tensionată şi mai murdară campanie electorală de la începutul anilor `90 încoace. Am avut de toate, luptă anticomunistă la douăzeci de ani de la plecarea pe pustii a comunismului, filmuleţe demascatoare, nici nu mai contează dacă autentice sau trucate, presă transformată în propagandă pură, de o parte sau de cealaltă, contramanifestaţii ca la 1990-91 şi gesturi de o rară mîrlănie – între altele, preşedintele în exerciţiu n-a dat mîna cu doi foşti preşedinţi ai României, cu prilejul festivităţilor oficiale de Ziua Naţională! E şi ceva amuzant, cînd consulţi biografiile celor doi combatanţi – să constaţi că lustrabil e, mai degrabă, celălalt decît cel care crezi tu sau crede el şi susţinătorii săi! Dar în trei zile se termină! Problema este că, oricine ar cîştiga, iar mie cîştigătorul mi se pare deja vizibil, dar mă voi abţine să-l spun, că nu vreau să influenţez nici măcar involuntar opţiunile, deci, oricine va cîştiga, nu va avea mari motive de bucurie, iar sărbătorirea victoriei va trebui să se termine chiar înainte de a începe. Va fi treabă, nu glumă!

România nu-şi mai poate permite să stea cu un guvern provizoriu, sau interimar, care are şi termenul legal depăşit!, unul picat, altul pe ţeava ruginită şi unul alternativ! Criza politică prelungită – şi, pentru a evita discuţiile inutile, voi spune că aceasta nu are un singur vinovat, nici măcar o singură parte vinovată! – adăugată crizei economice, a fost una din acele originalităţi româneşti de care ne-am fi putut lipsi, cum nici rostogolirea crizei economice din motive electorale n-a fost o idee bîntuită de geniu. Citiţi toate analizele economice independente, citiţi declaraţiile care vin din mediul de afaceri, urmăriţi cotaţiile agenţiilor de rating pentru ţară, sistemul bancar etc şi veţi afla că situaţia nu e deloc roză. Pe la începutul campaniei electorale, mă gîndeam că vom fi loviţi în plin de efectele crizei economice cîndva după 1 ianuarie, acum mă întreb dacă acestea vor avea măcar răbdarea să treacă Crăciunul! În învăţămînt şi în alte domenii bugetare, curba de sacrificiu, cu cele 8 plus 8 zile de concediu fără plată, chiar dacă discret, a început deja. Sigur, angajaţii refuză să completeze cererile de concediu fără plată – e şi aburd să ceri cuiva să renunţe de bună voie la salariu plus sporurile aferente! –, dar angajatorii vor găsi un ac de cojoc, pentru simplul motiv că bani nu mai sînt. Asigurările premierului intrimar, că vor fi bani de pensii şi salarii şi în ianuarie, trebuie luate cum grano salis şi, oricum, D-Sa ia în calcul şi banii „economisiţi” din fondul de salarii bugetare pe noiembrie şi decembrie.

Deci, oricine va cîştiga nu va avea motive de mare bucurie, nici de sărbătorit, nici nu se va putea bucura de cele „100 de zile” de graţie ce se acordă, de obicei, unei noi guvernări sau reînvestirii alteia deja existente. Va trebui să asigure ţării un guvern puternic şi stabil, bazat pe o majoritate consistentă, sau măcar pe un sprijin parlamentar considerabil – şi e greu de crezut că acesta va putea fi condus de dl. Liviu Negoiţă! –, un guvern care să poată relua negocierile cu FNI, să ofere ţării o imagine de credibilite, grav afectată în ultimele luni, şi să purceadă instantaneu la un program anti-criză veritabil, pentru că măsurile paleative deja luate, cînd n-au fost degeaba, au făcut mai mult rău decît bine. În opinia mea, de pe 7 decembrie dis-de-dimineaţa, joacă aceasta inconştientă „de-a politica” trebuie să înceteze, cum trebuie să înceteze şi prefăcutul combaterii crizei. Ori vine un ceas al responsabilităţii, ori Dumnezeu cu mila! Însă Dumnezeu te ajută, dar nu-ţi şi bagă în sac!"



Hai sa pornim de la articolul asta, cel mai lucid si impartial pe care l-am putut gasi in ultima vreme pe internet, si sa analizam. Oare pe 7 decembrie toata tensiunea politica se va risipi? Il inteleg pe autor. Si stiu ca e o stare generala. Toti vrem sa se termine mai repede. Sa... scapam.

Vrem ca aceste trei zile care au mai ramas sa nu mai existe. Sa inchidem ochii si, peste o secunda, deschizandu-i, sa fie luni dimineata. Si, daca se poate, sa ne trezim intr-o Romanie in care presa sa scrie iar: "Romania cunoaste zilele astea cea mai mare crestere economica." Din pacate stim ca nu va fi asa. Nu luni...

Autorul vorbeste in final despre un "ceas al responsabilitatii" care trebuie sa vina. Poate ca despre responsabilitate si resposabilizare ar trebui sa vorbim de luni mai mult. Nu credeti?

Sau, de ce nu, de azi. As vrea sa avem parte de o politica de calitate si nu de circ. Mass-media a amplificat la maxim circul facut de oamenii politici si, de cate ori a putut, l-a si starnit. Dar scopul ei nu e sa educe, ci sa faca rating. In capcana asta am cazut de multe ori si noi...

Sa analizam putin si clasa politica. Ce inteleg eu printr-o responsabilizare a ei? De exemplu consider ca Votul Uninominal a fost o uriasa teapa. Si nu vreau deloc sa ii exclud pe liberalii la care tin, atunci cand acuz ca am fost pacaliti. Consider ca au gresit. Fortati, e-adevarat, de Presedintele Basescu.

Partidele politice trebuie sa-si asume in totalitate responsabilitatea pentru cei pe care ii propun spre a ocupa fotoliile din Parlament. Si, poate, pe viitor, si pentru cel pe care trebuie sa ocupe scaunul de la Palatul Cotroceni. Sa nu se degreveze de aceasta responsabilitate, punand pe umerii mei, ai nostri, aceasta alegere.

"Sunt un cetatean obosit"... ii spunea, pe buna dreptate, Gabriel Liiceanu, Presedintelui Basescu. Toti suntem niste cetateni obositi. Lupta asta ne-a epuizat. Poate eu (si, desigur, nu ma refer strict la mine) aleg in functie de impuls, de emotie, un om mai mult sau mai putin charismatic. Un om care se dovedeste in timp a nu fi ceea ce ne-am dorit. Patru sau cinci ani mi se va spune, mai mult sau mai putin direct: "Tu l-ai ales uninominal". Afirmand asta, clasa politica se spala pe maini. Imparte cu mine tot circul, toate erorile, toate mizeriile. Noi suntem vinovati cot la cot cu ea.

Da! Eu am ales omul ala poleit cu vorbe frumoase de campanie. Mi-a placut ca am ras cand l-am vazut. Mi-a placut ca stia "sa se bata". Mi-a placut ca "i-a zis-o" adversarului. Sau pentru ca am ascultat o manea in care solistul ma indemna sa il votez. Nu stiam ce sta sub toate astea. Poate nu am studiat psihologia. Poate ca nu ma pricep la politica. Nu suntem obligati sa fim experti si responsabili din punct de vedere politic. Ei insa sunt. Ei, oamenii politici. Sau trebuie sa-i obligam sa fie.

L-am votat in 2004 pe Presedintele Basescu. Pe de o parte stiind ce-i poate pielea, caci sunt bucurestean, pe de alta parte influentata de o campanie care m-a fermecat. Am ras de giumbuslucurile lui electorale, m-a cucerit cu talentul cu care dadea mereu raspunsurile potrivite. M-am amagit mai apoi cu ideea ca multi intelectuali cunoscuti au fost si ei fermecati de el. Mi-e rusine acum. Si de maniera primitiva in care am ales un mascarici, dar si de jena lor, a celor care azi tac.

Peste trei zile vreau sa aleg rational. Liberalii imi propun de data asta un vot rational. Pentru un proiect, nu pentru un om. Responsabilitatea mea va fi sa nu-i las pe cei care sustin acest proiect, adica pe liberali, sa abandoneze. "Dumnezeu te ajută, dar nu-ţi şi bagă în sac!" - spune autorul. Cred ca ar trebui ca de azi incolo sa ne gandim mai mult la aceste cuvinte simple, pe care le stim toti...

9 comentarii:

Lucia Verona spunea...

Da, sper că vom avea o altfel de viaţă politică. Va fi greu, dar nu se poate altfel. E nevoie de responsabilitate, de măsură, de echilibru, de curaj.

Pro Doc spunea...

@Lilick

Da, e foarte bun articolul domnului Antonesei. Foarte bun si as fi spus-o chiar in subsolul articolului, daca n-as sti ca asteapta, acolo, un Procust al on-line-ului. :)
Foarte bune si completarile tale. De nimic nu-mi este mai doar in tara asta decat de putina normalitate.

Daniel Mălăelea spunea...

Un articol excelent. Adevarul este ca si eu am obosit. Avem atatea de facut si noi ne pierdem vremea cu tot felul de scandaluri, distrugem in loc sa construim. Oamenii acestei tari au nevoie de un conducator responsabil, pacificator si nu de un om conflictual, mincinos si neserios. Duminica trebuie sa deschidem un nou capitol in istoria Romaniei. Pagina lui Traian Basescu trebuie sa se incheie.

hendrix spunea...

Vom avea o viata politica normala abia dupa ce dementul nu va mai fi la 3coceni. Este de domeniul evidentei pentru orice om de buna-credinta, doar pentru oligofrenii aplaudaci ai lui ba-secu nu. Va fi un guvern ,,puternic si stabil''? Va fi, atata timp cat vor dori unii pesedisti, unii care ar fi fost interesati de o guvernare corupta in care sa-si faca jocurile murdare. Atata timp cat unii pesedisti nu vor face jocul lui ba-secu, oameni care neoficial sunt portocalii, oameni care n-au trecut in ultimul moment de partea dementului, precum ontanu sau iordanescu, caci oprea tradase de la inceputul acestui an deja.
Eu unul aseman ce va fi dupa 6 decembrie cu ce a fost dupa 17 noiembrie 1996. Atunci CDR a luptat politic impotriva mamutului fesenist iliescian impreuna cu democratii lui Roman. Asta pana in momentul in care au prmit directiva distrugerii lui Ciorbea cu mana lui ...ba-secu. Noul partener al liberalilor, caci taranistii au fost distrusi atunci de catre ba-secu, sunt pesedistii lui Geoana. Baronii locali pesedisti, oamenii de afaceri corupti, cu multiple legaturi cu mafia portocalie vor face ca noua guvernare sa fie extrem de grea, politic vorbind. Ma astept chiar la o scindare a pesedistilor. Vom muri si vom vedea, eu unul nefiind prea optimist.
Economic vorbind situatia se aseamana din nou cu momentul din noiembrie 1996. Curajosul guvern Ciorbea a luat masuri economice normale dar dureroase dupa lunga stagnare iliesciana. Ciorbea a fost executat si pentru ca era un om onest care n-a facut jocul mafiotilor. Johannis va fi noul Ciorbea care va taia in carne vie. Daca va fi la fel de intransigent precum Ciorbea va avea viata grea dar va reusi. Va trebui sa faca un singur lucru: sa relanseze economia, sa stimuleze firmele private. Anularea impozitului forfetar, scaderea impozitelor ar trebui sa fie urgente. Precum si oprirea scurgerii de fonduri publice in buzunarele mafiei portocalii! Daca va reusi sa distruga caracatita mafiei portocalii va castiga enorm! Asa cum il stiu sunt convins ca nu va face nici un compromis cu mafiotii portocalii si va fi un Ciorbea imposibil de invins.
Am o parere foarte proasta despre antonesei. Nu de ieri, de azi. Articolele sale scrise la Coti pana chiar in primavara acestui an au aratat un scrib portocaliu desavarsit. El a mai fost de partea dreptei si pe vremea CDR, fiind chiar seful CJ Iasi. Iesenii ar putea spune mai multe despre mizeria acestuia. Acum, dupa ani in care a scris mizerabil despre liberali si cu limba catifelata in dosul lui ba-secu, incerca sa para de partea noii guvernari. Acest cameleon imi starneste sila, fiind un fel de mungiu cu organ. Specia celor care acum vor sa linga acolo unde inainte au scuipat un este pe cale de disparitie, cum ar fi normal, ci dimpotriva. Unor astfel de oameni fara caracter le-as recomanda apelul lui Rebengiuc din ianuarie 90, cel su sulul de hartie! Pentru cei mai tineri, care nu stiu des pre ce este vorba: cei care au mancat rahat cu polonicul ar trebui sa stea un pic deoparte si sa se stearga la gura cu hartia igienica. Un gest normal, n'asa? Daca antonesei a mancat rahat, sa se stearga dracului la gura cu o bucata de hartie igienica!

Liviu spunea...

Poate ar fi timpul, dupa ce trece toata nebunia asta si sperand sa nu mai iasa Basescu, ca, daca tot se modifica constitutia, sa se treaca la republica parlamentara.

Asta ne-ar scuti de multe discutii privind impartirea responsabilutatii intre premier si presedinte, precum si de costisitoare si pustiitoare alegeri prezidentiale.

Si - poate nu in ultimul rand - s-ar vindeca un pic si setea de 'tatuc' a iubitului nostru 'popor'.

Lilick Auftakt spunea...

Nu primesc comentarii de la anonimi.

Lilick Auftakt spunea...

@Lucia, Pro Doc, Daniel, Hendrix, Liviu

Va multumesc pentru comentarii. O sa mai discutam pe subiectele astea dupa 7. :)

Deceneu spunea...

He He ce razboaie am dus cu DOC pe forumul Cotidianul si la comentarile articolelor, impotriva sistemului electoral uninominal.
Atunci se discuta de un uninominal pe lista, adica alegatorii sa stabileasca prin vot ordinea pe lista.

In martie 2005 scriam pe forumul de la Cotidianul:
"Cine trebuie sa stabileasca ordinea pe lista alegatorii sau partidul ?

Cine cunoaste mai bine pe candidati.
E firesc sa-i cunoasca mai bine colegii din partid, decat cetatenii neinformati, si atunci normal este ca ei sa stabileasca si ierarhia.
De ce cred sustinatorii votului uninominal ca cetatenii fac o alegere sau o ierarhizare mai buna ?
Pot fi facute listele si ordonate prin alegeri la nivelul partidului, pentru a impiedica jocurile de culise, nu trebuie neaparat sa se transfere responsabilitatea la alegatori, pentru ca atunci conducerea partidului se spala pe maini si spune "voi alegatorii a-ti hotarat asa, noi aveam alta optiune".

Daca se incurajeaza ideea ca fiecare parlamentar sa aiba proprile contacte, perceptii si deci strategi de reforma, se irosesc inutil fonduri,se submineaza autoritatea conducerii acestuia si in final se submineaza partidul ca echipa.
Un parlamentar care intervine in problemele locale intra in ciorba altora, iar daca parlamentarul sau consilierul incearca se rezolve un caz punctual, face trafic de influenta, pentru ca problemele punctuale sunt de competenta institutiilor statului.

Alegerile cu liste nominalizate duc la urmatoarele inconveniente in campania electorala:
- Listele cu numele candidatilor la alegeri vor devia discutia de la ce este important, programul, la o discutie de mahala axata pe oameni.
O campanie de mahala avantajeaza pe cei fara scrupule ca C.V. Tudor si altii ca el, si ar indeparta oamenii onesti de politica.
Listele fara numele candidatilor ar face ca discutiile in campanie sa se orienteze pe idei, pe informarea cetatenilor despre masurile propuse de partide.
- votul uninominal, escaladeaza publicitatea electorala si avantajeaza pe cei care detin fonduri, lucru bun intr-o tara unde bogatia exprima capacitatea de a face bani, dar de nedorit intr-o tara unde bogatia exprima mai ales aparteneta la lumea interlopa.
- se vor promova diletanti in politica, prin captarea voturilor emotionale fata de persoane publice indragite de electorat (sportivi, artisti, oameni de televiziune), care nu au nici o inclinatie spre acest domeniu,
- duce al conservarea actualilor politicieni in functii, deoarece alegatorii intre un necunoscut si un cunoscut nu risca si il prefera pe al II-lea.

Din considerentele de mai sus si altele consider ca votul uninominal pe lista nu aduce avantaje, dimpotriva are multe dezavantaje."

Campania si alegerile au confirmat ce anticipam in 2005.

Lilick Auftakt spunea...

@Deceneu

Multumesc ca ti-ai reamintit si ca mi-ai pus acest comentariu. O sa avem nevoie de argumente in favoarea votului pe lista.