9 dec. 2009

Diaspora

In primul rand as vrea sa pornim de la cifre: cati romani din afara tarii au votat? Aproximativ 150.000. Multi, putini? Eu zic ca extrem de putini. Se presupune ca doar in Spania si Italia traiesc si muncesc cate un milion. Probabil in restul lumii inca doua. Dar sa spunem ca sunt doar trei cu totul. Intre 3 milioane si 150.000 votanti diferenta e foarte mare.

Pe cei din diaspora care l-au votat pe Basescu i-as imparti in trei categorii:
1. Cei din America si Canada, multi plecati inainte de revolutie, care vin rar acasa, rupti de realitate, foarte anti-comunisti, anti-psd. Au muscat mesajul anti-comunist si anti-Iliescu al demagogului. Dar nu ii putem judeca. Au ramas cu sufletul in Romania anilor ’90, cand era justificat sa fim asa. Si nu inteleg ca PD-L/Basescu reprezinta un pericol chiar mai mare. Si nu au inteles ca Basescu reprezinta mai mult decat Geoana trecutul comunist si fosta securitate.
2. “Capsunarii” din Spania si Italia, tari in care PD-L are filiale puternice. Nu analizez prea mult calitatea acestui electorat, usor de manipulat cu manele, bani si promisiuni.
3. Moldovenii de peste Prut. Proaspat iesiti din comunism, dependenti inca de ideea de Tatuc.

Avand in vedere toate astea, mesajul anti-diaspora nu e unul indicat. Pentru ca restul, cei care nu l-au votat pe Basescu, sau care au stat acasa, sunt cu mult mai multi. Deja presa cotrocenista profita de asta, incearca sa inraiasca posibilii votanti din afara, si sa-i atraga de partea lui Basescu. E riscant sa le dam munitie sa fac asta.

Am scris cele de mai sus si la sugestia unor cititori de pe blogul meu, care traiesc in afara Romaniei, oameni cu putere de convingere in exterior, si care au sesizat pericolul unui mesaj anti-diaspora. Ca voteaza cei din afara cu Basescu nu e nici pe departe atat de grav, cum e faptul ca a fost votat aici, de catre persoane care nu au voie sa nu inteleaga pericolul pe care acesta il reprezinta.

31 de comentarii:

Liviu spunea...

Senzatia mea e ca voturile din strainatate au fost usor de manipulat tocmai pentru ca au iesit putini oameni la vot (150.000 din 3.000.000).

Si se stie - cand ies putini, alegerile se fraudeaza lesne. Ceea ce a cazut ca o mana cereasca in aceste zile, cand diferenta dintre candidati era mica. O 'pleasca' din strainatate a fost perfecta. Cred ca daca in diaspora iesea mai multa lume la vot, rezultatele ar fi fost diferite si imaginea ar fi fost mai nuantata decat cea de 'prostitii lui Basescu'.

Lilick Auftakt spunea...

@Liviu

Cred ca aici e si vina liberalilor. Ar trebuie sa faca mai mult sa atraga votanti din afara. Chiar se poate.

Bogdan spunea...

Eu as adauga si faptul interesant ca in diaspora PSD si PNL nu au avut NICI UN REPREZENTANT in sectiile de votare(cica motiv financiar). Doar PDL a avut reprezentant + repr ambasadei, adica al Min de Externe, adika al guv Boc.

In realitate votul s'ar putea sa fi fost muuult mai strans.

In ce priveste diaspora am avut surpriza sa discut acu' 2-3 sapt cu cineva (simpatizant Basel, persoana informata) care mi'a spus la vremea aceea cu cine va face PDL guvern. Cu PNL. Evident am negat viguros. Am primit precizari: cu Tariceanu. N'am crezut la vremea respectiva, insa unele chestii par a se confirma.

Lilick Auftakt spunea...

@Bogdan

Pai, na, aproape previzibil, in stilul lui Basescu. La cine se duce ca sa rupa? La cel mai important lider din apropierea presedintelui partidului. La numarul 2 ca importanta, pe moment. Putea sa il sune pe Orban :)) Dar in ochii nostri Orban nu e asa important.

Lulutza spunea...

Pe vremuri, diaspora insemna si un fel de disidenta. Suna nobil, generos, amenintator la adresa puterii din tara de origine. Asa zisa diaspora de acum e o amestecatura de disperati, alergind dupa "iesirea din foame". Bietii oameni or fi fost convinsi de oranjgutani de teapa lui William Brinza - caracteristic nume pentru o canalie descrisa de Caragiale - ca salveaza libertatea, democratia, scaunul lui Base si al Ebai, ca si cum ar fi fost scaunul lor personal...

Despre cei din Moldova, minati de prietenul de partid Chirtoaca, alti ametiti, or crede si astia ca Base Voda e Dumnezeu pe pamint, daca tot se bate atita cu pumnii in piept ca ca el nu se mai gaseste in lume...

Mie nu mi se pare normal sa voteze unii care nici ca s-ar mai intoarce vreodata, minati de filialele din strainatate ale aceluiasi partid, care mai si are in mina absolut toate friiele puterii.

A propos, cum naiba a reusit sa fie atit de ultraconstitutional un presedinte teoretic apolitic, ale carui realizari intr-un intreg mandat de 5 ani au fost strict politice:

1. Cresterea rapida a procentelor partidului din care provine, de la 10% la 35%;
2. Asigurarea viitorului politic luminos al propriei fiice;
3. Linsarea mediatica si demonizarea oricarei opozitii si a membrilor tuturor celorlalte partide politice, cu care partidul personal a fost in aliante sau coalitii;
4. Concentrarea tuturor pirghiilor de putere si a functiilor inalte si medii in mina partidului personal;
5. Demonizarea Parlamentului in rindul populatiei;
6. Demonizarea oricui indrazneste sa-i critice declaratiile si actiunile.

Toate acestea au fost "cuceriri" personale, printr-o propaganda atit de intunecata, ca eu cred ca au fost 5 ani de Razboi Rece impotriva romanilor. O fi invins Canalia Perfecta sau fortele binelui?! Iarna nu-i ca vara si a la guerre comme a la guerre... Ne-a ciuruit! Iar multi ingaduie sau chiar aplauda asa o caricatura de democratie cum a ajuns Romania!

Deoarece si Curtea Constitutionala s-a dovedit de prea multe ori pina acum doar o cirpa pentru bocancii lui Voda Base, cred ca razboiul va continua, poate chiar se va incalzi. "Constiintele" boborului turmentat critica acum mai mult opozitia buimacita de prea multele lovituri succesive, iar Conasu' Stat si Duduia Putere asteapta din clipa in clipa sa primeasca sanctificarea de la "partenerul" sau personal - Biserica Ortodoxa...

Anonim spunea...

"Avand in vedere toate astea, mesajul anti-diaspora nu e unul indicat."

tarziu realizezi asta, dupa ce ciutacii vostri au improscat cu materii cafenii vreo 4 milioane de oameni.

dupa cum vezi, chiar si la tine pe blog, se sustine ideea de a ne fi anulat un drept fundamental.

"Asa zisa diaspora de acum e o amestecatura de disperati"
"Mie nu mi se pare normal sa voteze unii care nici ca s-ar mai intoarce vreodata"

pentru ca nu votam cum vreti voi!

introduceti votul cenzitar atunci, pe baza de examen.

probe de examinare:
- citate din mariii ciutaci in viata
- minim 5 minute de "jos base" la voce maxima.

la cum eu vad lucrurile, se pare ca disperatii sunteti voi :)

Dracu

SorinPLATON spunea...

off topic..

Interesant "haosul organizat" de la tine din blog, de fapt tipic pentru o balanta.
Pentru ca nu "am sapat" dupa informatii, la ce instrument canti (incanti)?

1=

Lilick Auftakt spunea...

@Lulutza

Unii sunt asa cum ii descrii, insa daca Basescu intra in turul doi cu Crin ar fi avut probleme destul de marisoare. O sa revin pe tema asta.


@Dracu

Fiecare face ce vrea. Eu ma adresez liberalilor. Am vazut o groaza de tineri care demonizeaza diaspora si pentru ei am scris, ca sa postez asta si pe un grup facebook. Stiu cum s-a votat in turul 1, am analizat votul, si stiu ca daca ii injuram pe cei din diaspora ii e defavorabil lui Crin.
Nu sunt de acord cu cei care cer ca diaspora sa nu voteze si o sa demonstrez si mai bine de ce in urmatoarea postare.
Abtine-te sa vorbesti cu mine pe tonul asta. Nu ma confunda. Se poate?

Lilick Auftakt spunea...

@Sorin Platon

Buna! E un haos superorganizat. Asa e. :))La vioara. Nu trebuia sa cercetezi. E singurul instrument care apare in header. :))

Anonim spunea...

Madam...am scris despre asta...
Este o aberatie sa dai vina pe diaspora..asa cum e ea si cu nivelul sau de inteligenta sau manipulare...

Draghi spunea...

Dincolo de furturile masive facute de Basescu, mai e o problema de principiu, o asimetrie. Romanii din Romania suporta direct consecintele voturilor lor. Cei din diaspora nu. E moral sa voteze? Genul asta de asimetrie nu poate fi democratic.

De ce nu ar fi conditionat, de exemplu, votul romanilor din afara Romaniei, sa zicem cei care au stat mai mult de sase luni in afara tzarii, de declararea veniturilor si platirea unui impozit sau a unei taxe de participare la vot?

SorinPLATON spunea...

ok Lilik-a :)

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/12/romania-de-azi.html

Lilick Auftakt spunea...

@Jenika

O parte din diaspora, si una foarte importanta, ii e favorabila lui Crin. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Draghi

Nu stiu ce sa zic... Mie traiul departe de casa, al celor plecati, mi se pare deja un bir greu de platit. Plus ca multi trimit oricum multi bani in tara...

Lilick Auftakt spunea...

@Sorin

:)

@Costi

Citit. Placut. :)

Anonim spunea...

Lilick, afara nici nu aveau cum sa voteze foarte multi.

1. Nu sunt multi patrunsi de datoria votului.

2. S-a votat ca in tara, la sectiile speciale. Adica foarte incet.

3. Numarul de sectii nu permitea fizic votul a 3.000.000 de romani.

4. Distanta intre domiciliu si sectia de vot a fost in multe cazuri un alt motiv pentru neexprimarea votului (alaturi de timpul pierdut la coada si dezinteres).

Legat de ziua de azi si optiunile pentru viitor, am postat si eu o analiza. Cu viziune din interior.

M-ar interesa parerea ta. Merci.

Andrei H spunea...

Cetateni cu drept de vot ( total ) – 18.000.000
Cetateni cu drept de vot din strainatate – 2.000.000

Procent voturi raportat la total nr de alegatori

Prezenta la vot - 58 %
TB – 28,9 %
MG – 28,5 %

Procent voturi raportat la alegatori din strainatate

Prezenta la vot – 7,35 %
TB – 5,8 %
MG – 1,55 %

Poporul a decis !? Liberalii ar trebui sa iasa si sa transmita acest mesaj, pentru a nu lasa impresia ca procente imense din strainatate sunt cu TB, doar 5.8 % au salvat tara de comunism.

Off topic:

Daca PNL intra la guvernare s-a terminat cu acest partid, din punctul meu de vedere.

J.V. spunea...

Totusi, nu putem sa spunem ca diaspora n-ar fi votat in cunostinta de cauza.

Ei au o lunga experienta a democratiei.

Marius Mina spunea...

Frauda masiva si in strainatate(diaspora) este o terminologie comunistoida pe care ma jenez sa o folosesc)
PS: Tariceanu a devenit un slugoi penibil al lui Basescu, sunt convins ca viitorul sau politic este incert .Are o singura sansa , sa se inscrie in PDL pentru a deveni carpa de sters bocancii infractorului chior.

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini

Ai facut o analiza excelenta. O sa o pun acum in mai multe locuri. :)

Andrei H spunea...

Se pare ca am calculat gresit la nr de cetateni cu drept de vot din strainatate, MAE distribuind 600.000 de buletine de vot pt sectiile din strainatate.

Raportat la nr de buletine de vot ( care sunt mai multe decat cetatenii cu drept de vot ) procentele ar fi:

TB - 19 %
MG - 5 %

Cred ca acum sunt mai aproape de adevar.

Oricum doar un gugustiuc poate blama diaspora. Daca generalizezi ceva este clar ca nu ai argumente si esti pe un drum gresit.

Lilick Auftakt spunea...

@Andrei H

Total de acord! (Andrei H???)

@Marius

Ma lasi? :P Au de ales intre a-si salva primarii fomisti si a-si conserva electoratul urban anti-basescu. Cred ca o sa ia cea mai corecta decizie. Dar lasa-ma cu tradarile ca niciunul nu greseste cu nimic. Sunt doar doua optiuni pentru binele partidului. Numai ca a lui Tariceanu nu ne serveste noua. Atat.

Marius Mina spunea...

liberalii care vor face pasul in directia ghilotinei portocalii vor fi istorie la urmatoarele alegeri generale(probabil anul viitor)

Marius Mina spunea...

Tariceanu serveste basescului ce nu tie clar?

Andrei H spunea...

Este un pseudonim, am fixul meu de a nu-mi da numele real pe net...un simplu alegator PNL care incearca sa nu se lase manipulat de nici una dintre masinarii, nu stiu cat reusesc.

Petru Avram spunea...

@anonim
Nu ştiu ce fecale a împroşcat Ciutacu, eu nu l-am văzut. Poate deranjează faptul că va făcut laşi cu pretenţii. Dacă e aşa rău aici eu unul, văzându-mă plecat nu aş mai privi înapoi. Sigur că pentru nişte laşi, fricoşi când aud de securişti cu televiziuni şi cum, vai!, se bate cu ei Băsescu, omul de dreapta care n-a făcut plecăciuni în faţa tovarăşilor Ceauşescu, faptul că ăştia ne bagă bocancii aia de ofiţeri în gură contează mai puţin. Hai să facem aşa: fiecare român de peste graniţă plecat de peste 6 luni de zile, alţii decât cei în slujba statului, să se ducă la ambasadă cu paşaportul românesc şi să plătească o taxă (echivalentul impozitului pe salariul mediu în România pe 3 luni, să zicem), să i se trimită prin poştă buletinul de vot şi să-l expedieze tot prin poştă. O fi bine, o fi rău să se fure şi din banii dumneavoastră de mai puţin contribuabili dar foarte cetăţeni şi foarte patrioţi (dacă mi se permit pleonasmele)?

Petru Avram spunea...

Erată:[...] faptul că v-a făcut laşi cu pretenţii[...]

Claudia Muresan spunea...

E dificil sa legi votarea de taxe. Asa introduci votul cenzitar. Nici studentii nu platesc taxe daca nu lucreaza, si voteaza, de exemplu. In plus, pe mine, care sunt functionar european, ar fi ciudat sa nu ma lasati sa votez. Dimpotriva, e important sa fim cit mai multi romani aici. Problema e ca nici o alta tara nu ingaduie votul asa, 'hop-tzop am venit si votez, faceti-mi o sectie de votare'. Cetatenii germani din strainatate trebuie sa scrie autoritatilor de la ultimul domiciliu din tara si sa le ceara carte de alegator ca sa poata vota. Nu inteleg de ce nu s-a continuat cu cartile de alegator la noi. Problema cred ca e mai important si mai firesc de impiedicat fraudele decit de impiedicat oameni sa voteze. Motive ciudate pentru a vota un candidat sau altul, lipsa de informare etc. exista si in tara, si in strainatate, in egala masura. Si credeti ca cei care au dat un vot pentru un pui sau o galeata, sau pentru ca Basescu le-a 'marit pensiile' au investit mai mult in binele comun decit un student fie el din tara sau din strainatate?

Petru Avram spunea...

Ba poţi dacă aia s-au autoexilat dar insistă să se implice în amărăciunea noastră. "In plus, pe mine, care sunt functionar european" - de aia ziceam "alţii decât cei în slujba statului" (lucru care se întâmplă în Israel, ţară cu diasporă puternică). Studenţii nu plătesc taxe dacă nu muncesc = nu produc = nu fac profit. Cu studenţii din afara ţării ar fi o problemă, dar cred că se poate demonstra uşor că ei sunt la studii acolo şi eventual au şi bursă de la stat. Ca funcţionar european poţi să te informezi şi vei afla ca nu am fi un caz unicat.

Lulutza spunea...

Hai sa analizam la rece cum si-a indeplinit Presedintele atributiile din primul mandat... Prin discursurile sale discriminatorii, in care decreta cine ce apartenenta politica ar avea, ce fel de pensie sau salariu, ce fel de caracter, studii, competenta etc etc etc, ne-a pus la indoiala mai toate drepturile din Constitutie - CAPITOLUL II - Drepturile şi libertăţile fundamentale...

Cit despre pozitia lui fata de pluralism, ordinea de drept şi principiile democraţiei... N-a scapat nici un prilej sa infiereze cu minie proletara stinga politica, a decretat ce partid e din stinga odioasa sau din dreapta justa, a repetat pina la saturatie care partid e mai liberal decit liberalismul insusi, ce si cine e in spatele fiecarui partid, care partid e corupt si care pur etc etc etc. Toate astea la TV, prin atitudini ferme si "despartind griul de neghina", cu vocea-i tunatoare! Ba chiar unii teoreticieni au sarit sa atace partide din Germania, ca nu se delimiteaza de odioasa stinga politica, facind bla bla bla jocul mogulilor si cercurilor de interese.

Surpriza, insa! Pina si "Partidul prezidential" al fratelui popular Sarkozy este o coalitie de partide, din care cel putin 50% sint chiar "de stinga" si nu dau semne ca ar dori sa ia... calea dreptilor! Asa zisa "doctrina populara" a fost doar un pretext pentru a parazita crestin-democratia si a forma PPE, "partidul" cel mai mare si mai tare din parcarea UE. Care a ajuns sa dicteze si sa impuna tot ce pohteste vreun "mogul" ca Berlusconi in Europa...

Despre indeplinirea atributiilor de reprezentare a Romaniei in lume, se vede cu ochiul liber cum am ajuns sa fim vazuti: spaima portofelelor, a bancomatelor, aia de-si bat copiii din "convingeri" politice, demasca imperialismul rusesc ca si-a retras samavolnic trupele din Razboiul Rece si pun la indoiala competenta si justetea culorii (politice, quoi?!) a Presedintelui celei mai mari puteri. "Cocosismul" asta manelisto-belicos si valorile porno-iceriste ne-au atras asa o larga recunoastere, faima si respect, de tremura toti de spaima unei "romanizari" a planetei...

"Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!"

Ei?! A fost sau n-a fost juramint mincinos? Cred ca s-a inceput "romanizarea" de sus in jos, de la justitia suprema din ceruri. De-aia o fi acumulat Romania asa mari... succesuri! Atit pe plan intern, cit si international... Nu ne vindem tara... si nevoile si neamul! Va colonizam pe toti, de va zboara fulgii... de stinga! Riul, ramul... tzac pac!

Traiasca lupta pentru Razboiul Rece si-al tarisoarei iubit de D-zeu Comandant Suprem!