5 dec. 2009

Nem tudom magyar... Dar simtim la fel si votam Proiectul Johannis


As vrea sa va ofer un mesaj frumos inainte de ziua de maine. Un mesaj care sa ne uneasca, pentru ca sustinem un proiect de uniune nationala, de reconciliere, cu o deschidere moderna, europeana. "Proiectul Johannis" reprezinta speranta de reconstructie a Romaniei, iar minoritatile nationale au un rol extrem de important.

Cineva mi-a recomandat de curand blogul unui tanar maghiar din Cluj. Czika Tihamér. Jurist de meserie si liberal in cadrul UDMR. Va ofer un pasaj din text, ca sa vedeti cat de asemenator gandim si simtim. E incredibil. Va spun ca pe mine m-a impresionat enorm. Am scris de atatea ori despre noi si despre nedreptatea pe care Traian Basescu a incercat sa o faca PNL-ului, dar extrem de rar ne-am gandit ca si din UDMR Basescu a incercat sa rupa in aceeasi maniera mizera. Si ei au motive sa-i spuna acum ferm: NU.

« Ca liberal și ca maghiar îmi este aproape imposbili să admint că trebuie să fim de partea lu Geoană și a PSD-ului. Însă pe Băsescu nu îl mai suport. M-am săturat de scandaluri, m-am săturat de aroganța portocalie, m-am săturat de tendințe dictatoriale și de interpretări autoritare ale constituției. Însăși democrația parlamantară este în pericol dacă actualul președinte câștigă. Nu se va opri până nu își va subjuga și ultema putere a statului pe care nu îl controlează: Parlamentul. Traian Băsescu a încercat o divizare a UDMR prin punerea în joc a PCM și ajutarea lui Tőkés, iar PD-L a nimicit legea minorităților în 2007. E foarte greu să ai încredere în partea protocalie a politicii. PD-L-ul este un partid incompatibil cu idea de coaliție. Le-a distrus pe toate în care a fost parte. Lipsa de încredere îl izolează și asta este de obicei începutul sfârșitului în politică. »

Textul in intregime AICI.

16 comentarii:

Vania spunea...

Dacă PD-L distruge tot ce întâlneşte, oare odată izolat nu se va autodistruge?

Judith spunea...

Bravo esik!

Klarutz spunea...

"En tudok magyarul..." si, cu toate acestea, nu l-am votat pe basescu (cu "b" mic) in 2004!!!
Repulsia mea fata de acest om s-a accentuat in 5 ani in asemenea hal incat, daca nu ne mobilizam sa iesim la vot si va reusi si sa fure din nou alegerile, eu ma voi gandi foarte serios sa plec din tara si sa-mi cresc copilul cat mai departe de Romania.
Nu mai e vorba de noi si de viata noastra, asa cum se prefigureaza ea sa fie sub un nou mandat basescu, ci despre viitorul copiilor nostri!
Pentru asta ar trebui sa luptam, cu oricine si cu orice pret!... Doar am mai trecut printr-o Revolutie...

Lilick Auftakt spunea...

@Vania

Sigur. Asta e solutia. :)

@Judith

:) Esik, daca zici... :)

@Klarutz

Cu b foarte mic. Daca se poate chiar fara b. :)
Te inteleg si da, trebuie sa ne mobilizam. Sa incercam sa mai convingem, pe ultima suta de metri, pe orice nehotarat sau dezgustat de politica pe care il intalnim!

mirko spunea...

enis tudok magyarul daca-i cazul si e f-misto ca un tinar maghiar scrie cum scrie, de-ar fi toti ca el!
off:lilick, mosul sa-ti aduca presedintele care a mai ramas de votat si multe bucurii in acest an!

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Lilick,

Maine, 06.12.2009, de ziua “Sf. Nicolae”, mergem la vot.
Mergem sa votam asa cum ne dicteaza constiinta fiecaruia dintre noi.
Mergem sa votam cu speranta unei vieti mai bune si a unei sanse in plus.
Mergem sa votam cu increderea intr-o tara normala, cu oameni respectuosi, cu politicieni care stiu sa impuna si, totodata, sa ofere, semenilor lor, cetatenii acestei tari, BUNUL SIMT, COMPETENTA si RESPECTUL neconditionat.

Totusi, maine este si o zi de sarbatoare, ziua in care “mosul” aduce daruri, atatea cate mai poate, in fiecare casa de roman.
Nu stiu, pot doar sa presupun, din punct de vedere electoral, cine va fi sa primeasca darul asteptat, seara pe la 9, dar stiu ca noi toti trebuie sa primim un dar simplu, anume OPTIMISMUL!

Optimism pe care, de prea multa vreme nu-l mai avem si nu-l mai simtim. E, totusi, vremea lui!

Si cum, in cursul diminetii, in bisericile noastre se spune “Crezul”, tot asa, inainte de a merge sa votam, cred ca ar fi util si necesar sa inlaturam patima, rautatea, agresivitatea, s.a.m.d., amintindu-ne ca exista si CREZUL OPTIMISTULUI. Cititi-l si apoi votati!

Doamne ajuta!

P.S. E un fel de LEAPSA. Daca vrei, da-o mai departe!

http://constantin-brincus.blogspot.com/2009/12/crezul-optimistului.html

Anonim spunea...

Am incercat si eu sa argumentez, in special pentru electoratul liberal ce inseamna ziua de maine.

De ce noi mergem sa votam pentru "Revolutia bunului simt" si "Scoaterea Romaniei din criza". De ce votul nostru nu inseamna PSD, comunism. De ce votul nostru este constant, consecvent. De ce votul nostru inseamna Klaus Iohannis si nu neaparat Geoana.

Perspectiva din articolul tau mi-a scapat... ma bucur ca ai abordat-o.

Sunt unii care spun ca Basescu se lupta cu ungurii ca sa salveze ardealul (da, stiu... dar si astia voteaza).

Ei bine, aici ar trebui sa citeasca.

Cand vezi ca acel Basescu "luptatorul pentru intregirea patriei" de fapt sustine si incurajeaza exact extremismul maghiar, poate revin la ratiune...

O sa preiau si eu tema.

Spor!

Valeriu spunea...

Costi,
nu prea esti "neam bun".
Leapsa in biserica sau leapsa cu Crezul sa joci matale si familia matale!
Nici un blog nu poate obliga pe cinaeva sa voteze. Poate insa adauga suficiente informatii ca cel ce voteaza sa-si cunoasca bine candidatul.
Sa nu spuna dupa vot : "daca stiam"... (Asa cum des s-a intamplat in ultimii 20ani).
Eu imi doresc ca maine sa fie un vot cinstit. Iar Romanii sa aibe constiinta impacata ca cel mai bun a castigat. Iar tara va incepe sa o duca mai bine in urmatorii 5ani.

Liviu spunea...

Ramane de vazut daca electoratul UDMR va fi disciplinat.

Metaxa spunea...

Te-am intalnit pe blogul lui TRU (extremistul, cum ii spui tu pe buna dreptate) si pentru asta ma bucur.

Lilick Auftakt spunea...

@Metaxa

Bucuroasa si eu de cunostinta! :)

Matilda spunea...

Băsescu a dat în toate direcţiile, în toţi cei care nu i-au fost supuşi asemeni bocilor din PDL. Iar cine uită o păţeşte din nou. Aviz amatorilor !

Anonim spunea...

Desi am o anumita repulsie fata de ungurii minoritari din Romania tocmai pentru ca au incercat de atatea ori sa ne cioparteasca tara (teritorial vorbind), avem nevoie de toata sustinerea cand vine vorba de inlaturarea lu' basel. Si ma bucura orice sustinere, din partea oricui.
Speranta moare ultima...

Lilick Auftakt spunea...

@Irina


Eu nu am o parere proasta deloc. Niciun minoritar nu vrea sa cioparteasca nimic. Exista peste tot dementi, extremisti, care fac diverse jocuri bolnave. Si la noi, nationalistii gretosi, si la ei. Ba pot sa spun ca de cand portocaliii si-au tras si nuanta nationalista, sugand tot e au putut de la Vadim&Co, ei sunt cel mai mare pericol. As vota cu inima deschisa un maghiar presedinte cum mi-l doresc acum si pe KJ premier.

Anonim spunea...

Sunt ucrainean si, in această beznă natinalistă absurdă, nu neapărat PNL al cărui membru sunt, CRIN ANTONESCU reprezintă o garantie fundamentală, impreună cu KLAUS IOHANNIS, că în Romania se va putea trai decent si sigur.
Vă felicit pentru atitudine!

Lilick Auftakt spunea...

Draga anonim ucrainian,

Imi pare rau doar ca nu m-am gandit la asta mai demult. Ci exact in momentul cand am citit textul lui Czika. Si asta in masura in care chiar in mine, sangele de roman se impleteste cu sangele a trei minoritati. Si poate de asta, desi iubesc la nebunie Romania si Bucurestiul si niciodata nu am dorit sa raman prin alte parti, nationalismul imi repugna pana la greata.