18 dec. 2009

Orbitor de naiv sau de nemernic. Din ura.


"Crin Antonescu l-a silit pe Băsescu să recurgă la soluţia Boc ca ultimă soluţie posibilă. Responsabilitatea e a lui, mai mult decât a oricui altcuiva. Frustrările şi orgoliile sale, ca şi ale ortacului său Geoană, ne vor costa pe toţi cât nu putem duce." - Mircea Cartarescu

Citesc si recitesc si nu ma pot decide daca autorul Orbitorului e mai mult nemernic decat prost sau invers. Dupa ce ieri Mircea Marian scria, in acelasi ziar, ca de vina pentru o eventuala numire a lui Boc sunt mogulii PD-L, dupa ce Andreea Pora facea un apel la Basescu sa dea dovada de intelepciune si sa desemneze un premier independent, astazi Cartarescu, alaturi de alte slugi basesciene, gaseste adevaratul vinovat pentru numirea lui Boc: Crin Antonescu.

La asemenea concluzie nu poti sa ajungi decat daca ai fost tu insuti Orbit de propria prostie, ori intr-atat de sluga incat ai devenit nemernic. A refuzat Crin Antonescu sa aduca PNL la guvernare? NU. A pus insa o conditie minima. Ca primul-ministru sa fie un independent. Un adevarat independent. Si a mai spus ca Traian Basescu nu este in stare sa numeasca decat un subordonat. Unde a gresit? Unde s-a inselat? Nicaieri.

Daca Mircea Cartarescu nu e decat naiv, mi-e mila de el. Scrie in final ca "totul ne va costa cat nu vom putea duce". Da, numirea lui Boc ne va costa cat nu vom putea duce. Dar nu imi vine sa cred ca un om care se pretinde inteligent nu a stiut atunci cand a votat Basescu ca il voteaza si pe Boc.
Sau ca nu a vazut campania de racolari printre tradatorii din partide, care avea un singur scop: impunerea la Palatul Victoria a unui om fidel presedintelui.

Nu toti portocaliii au fost insa naivi. Unii chiar si-l doreau pe Boc, singurul prin care, spun ei, Basescu isi poate duce la capat maretele realizari. Aplaudau frenetic de fiecare data cand un parlamentar era cumparat. Multi chiar se straduie zilele astea sa arate avantajele acestei desemnari. Avantaje pentru Traian Basescu, desigur. Iata un exemplu. De aceea, dincolo de prostie sau nemernicie, ceea ce face astazi Cartarescu, invinovatindu-l pe Crin pentru desemnarea lui Boc, nu se poate descrie altfel decat asa cum el insusi isi intituleaza editorialul: "Discursul urii"

Update: Cititi, va rog, articolul doamnei Zoe Petre "Jale mi-e de tine, Buratino"

22 de comentarii:

Traian spunea...

De ce te mai mira corul BOCitoarelor oranj, nu inteleg. De 2 zile comite si Cristoiu pe aceeasi tema in JN. E vremea recompenselor pentru cantaretii marinarului. O sa avem surprize interesante in urmatoarele luni : TVR, radio, ICR, ambasade, etc

Jenika spunea...

Pacat ...
trist moment ajungem sa traim....
Intelectuali ajunsi sau adusi la nivel de decrepitudine morala...
Nu am vazut nici o scena in care Basescu sa fi fost obligat sa ia aceasta decizie avand la cap un p[istol tinut de Crin. Probabil asa cum bine spuneai si tu Orbirea proprie l-a facut sa vada lucrurile deformat.....
cat de ciudat trebuie sa fie pentru cineva sa scrie si sa gandeasca doar din cauza durerilor de stomac. vina pentru numirea lui Boc prin extrapolare literara si politica este a tuturor sustinatorilor lui Crin sau a celor care au votat pus si simplu impotriva...asa ca da...suntem de vna...pentru ca existam si pentru ca gandim diferit....
Culpabilizarea maselor de catre intelectuali de conjunctura cu inclinatii civice pe baza de motivatii financiare....
Cat de multa dizgratie interioara poate sa existe in sufletul literar pe care il descoperisem ...
Pacat.....

Liviu spunea...

Desigur, e foarte comod sa arunci asupra altuia (Antonescu, de pilda) responsabilitatea pentru dezastrul Boc.

Nici un cuvintel despre o alta responsabilutate, anume a celor care, votandu-l pe Basescu (nu-mi pot imagina ca dl. Cartarescu a fost atat de 'dezamagit' sa n-o faca) ni l-au pus iar in brate pe Boc.

Dar, dupa modelul brevetat de insusi Basescu, raspunderea pentru ce-i rau e intotdeauna in ograda altuia.

Hendrix spunea...

Nu ma surprinde deloc singura ,,idee'' a lui cartarascu, vorba idolului sau securist. Acesta este MESAJUL propagandistilor portocalii, dictat tuturor ,,anal-istilor'' portocalii. Sau, daca vreti, LOZINCA ZILEI.
Este evident ca tampenia conform careia Crin este de vina pentru numirea lui boc nici nu merita discutata. Ce s-ar putea comenta? Nimic. Mesajul nu se adreseaza celor lucizi, rationali, ci boborului basescian. Deviza lor:o minciuna repetata des, obsesiv chiar, poate deveni un adevar! Deviza asta nu este noua, a fost aplicata cu succes de la bolsevici incoace. Unele minciuni repetate obsesiv, pe principiul picaturii chinezesti, pot avea efecte la un electorat de genul celui portocaliu.
Ce se intampla acum in presa are loc zilnic in politica. Pedeleprele sunt specialisti in a spune in cor aceleasi idei, lozinci chiar. Minciuni sfruntate sunt spuse cu seninatate, fara a clipi. Iar unele sunt folosite in cor pentru scurt timp. Senzatia este ca au fost scosi cu totii dintr-o indoctrinare ideologica si sunt convins ca zilnic primesc ,,lozinca zilei''.
Daca astazi lozinca este Crin vinovat pentru numirea lui boc, nu trebuie sa ne mai miram de nimic de aici incolo. El a devenit inamicul public numarul 1 pentru simplul motiv ca este un liber, inteligent, nesantajabil, curajos. Totodata FRICA este singurul sentiment care anima fauna portocalie si asta este de bine. Chiar foarte bine.

Lilick Auftakt spunea...

Nu pot sa cred ca in timp ce portocaliii de rand ii aduc azi ode marinarului ca l-a numit pe Boc, in sinceritatea lor proasta, exista fiinte ca Cartarescu care (vai, ce cacofonii bine-venite!)pot scrie asa ceva. Am tot incercat sa-mi auto-induc ideea ca e doar naiv, ca nu se pricepe deloc la politica, orice numai sa-i mai dau o sansa. Dar de astazi, cu parere de rau, Cartarescu cade iremediabil intr-o zona in care mananca dintr-o troaca cu Patapievici, Tismaneanu, Avramescu, Cristoiu (daca vreti) si altii. Cum poti sa te vinzi asa? Cum poti sa mananci atat rahat si sa nu ti se aplece?

casandra spunea...

Prostii - de talent sau de talanti - nu pot trai cu urmarile votului lor? L-au votat pe Basescu si sperau la mai mult decat Boc? Chiar se asteptau sa ne puna pe Basescu in functia prezidentiala, dar munca sa o faca fraierii pe care i-au scuipat? ei, acum vor trai cu consecintele alegerilor lor... Iar Cartarescu este confirmarea clara a ideii ca talentul nu implica si inteligenta. E doar un prost care nu-si asuma si consecintele actelor sale. Atat.

Hendrix spunea...

@Lilick Trezeste-te! Acest cartarascu este doar un PROPAGANDIST care scrie ce ii comanda stafful basescian. El nu este propagandist de ieri, de azi, chiar n-ai bagat de seama?

Lilick Auftakt spunea...

OK! OK! Scrie la comanda! Dar pentru ce? Pana si portocaliii lui il vad naiv. Pentru ce sa te compromiti atat?

Hendrix spunea...

@Lilick Este chiar asa greu sa accepti aceasta trista realitate? Aici nu este vorba de inteligenta, de talent, este vorba doar de CARACTER, ceea ce cartarascu nu are. Crezi ca ii pasa? Fii sigura ca nu! Obrazul i s-a ingrosat intr-un asemenea hal incat ar in stare sa scrie orice nemernicii.
Subiect de meditatie: oare cati intelectuali de elita s-au vandut comunistilor, acceptand sa se prostitueze in ultimul hal? ( cartarascu este suficient de inteligent ca sa stie cine este securistul ba-secu).

Lucia Verona spunea...

Sigur că da, Cărtărescu are dreptate, Crin Antonescu e de vină de numirea lui Boc. Şi de ninsoarea de azi. Şi de criza financiară. Şi de încălzirea globală.

Lilick Auftakt spunea...

Sigur. :)

Lilick Auftakt spunea...

Postare noua

Vania spunea...

Sifilitic...

william spunea...

dupa articolul de saptamana trecuta l-am catalogat drept oligofren, o gaina cu aripi si corp dar fara cap...
se vede treaba ca m-am inselat... tipul e un mizerabil, o scursoare portocalie asemenea filozofului specialist in sex oral

nici nu mai merita discutat despre el, catranescu asta e doar gelatina portocalie cu confeti

Lilick Auftakt spunea...

Asa e. De-o mizerie rara... :(

Pro DOC spunea...

I had a dream...
Se facea ca, in Romania, cuvintele si-au regasit semnificatia, ca adevarul inseamna adevar si minciuna - minciuna, ca anticomunismul e anticomunism, inteleptciunea - intelepciune, si coruptia - coruptie. Dar, vai, cand m-am trezit, toatea aceste concepte si multe altele erau insotite de un adjectiv, mereu acelasi: BASESCIAN. Adevarul basescian, anticomunismul basescian, reconcilierea basesciana, echilibrul basescian, democratia basesciana. Si - inca o data , vai! - pana si stilul cartarescian, unic, de descriere a realitatii devenise "cartarascianism" basescian, functionand in logica basesciana, comuna tututor "anticomunistilor" de tip basescian. Evident, ma trezisem in Romania basesciana, locul in care pana si o voce distincta in literatura lumii - ma refer la cea a lui Mircea Cartarescu - devenise purtatoarea, indistincta, a unor vorbe basesciene, din corul vanatorilor de bunavointa prezidential-basesciana. In basescenia asta recurenta, parca nici nu mai e de mirare ca un aspirant la gloria eterna, precum Cartarescu, isi da - a cata oara?? - o prezumtiva eternitatea pe cine stie ce sinecura obtinuta prin gratie basesciana.
Macar, spre deosebire de Patapievici, Cartarescu nu se spune ca exista, la Cotroceni, si o caseta compromitatoare cu Crin Antonescu primind servicii orale (non-verbale).

Pro DOC spunea...

P.S. Deocamdata, Cartarescu, spre deosebire de HRP, nu a pus ca ar exista, la Cotroceni, si o caseta compromitatoare cu Crin Antonescu primind servicii orale non-verbale, dar la gradul de orbire ori ticalosie la carea ajuns nu m-as mira sa o faca. Desigur, daca interesul basescian il va obliga si pe el sa pluseze* in numele "adevarului" basescian!

* Eu sunt sigur ca Orbitorul-orbit poate "sa ne ciuruiasca" si mai mult! :(

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc

M-ai amuzat. :) Desi totul e foarte trist. Citeste, te rog, si articolul dnei Zoe Petre: http://wwwzoepetre.blogspot.com/2009/12/jale-mi-e-de-tine-buratino.html?spref=fb

Pro DOC spunea...

Lilick,

Merci ca mi-ai semnalat articolul d-nei Zoe Petre. Excelent!

Traian Breazu spunea...

As zice nemernic la puterea a zecea, naiv mai putin catre deloc.
Nesimtita mai ales ignorarea, dupa cum spuneai si tu, a faptului ca liberalii au propus serios si varianta unui independent ca prim-ministru, insa a unui independent nu impus ci stabilit de comun acord. Si aici propagandistii incearca sa creeze mituri, pe care mai apoi le-ar fi de folos.

Vedeam de curand o statistica a tirajelor ziarelor, quality si tabloide (oricum tirajul lor cumulat e mai mic decat tirajul celui unui singur ziar din Ungaria, o tara mult mai mica evident), si ma gandeam: in Romania nu prea exista ziare quality, sunt ai mult fituici de propaganda. Cel putin dupa standarde occidentale. "Editoriale" halucinante si mai ales atat de monotematice ca ale lui Cartarescu sau Cristoiu nu s-ar putea gasi acolo. Pe online au totusi multi cititori. Eu am decis sa nu mai intru pe site-ul respectivelor "publicatii" sa nu le mai fac rating

Lilick Auftakt spunea...

@Traian

Sa stii ca nici eu nu prea intru. Spre deloc. Insa uneori, daca primesc link-uri, zic ca e bine sa fac in asa fel incat sa vada cat mai multi aberatiile.

Teo Negura spunea...

Cartarescu ramane, iata, celalalt genunchi al lui Basescu, pe care acesta, stand pe tron, citeste "Excrementul zilei" si alte foite de partid. Dar omul, intr-un punct, e sincer: Boc e boc, adica o calamitate. Halal iluminatie, maestre!