31 dec. 2010

In ultima zi din an....

1. Am primit de la Dan (Transildania), caruia ii multumesc din suflet, un cadou extraordinar. Cartea "Vanatorul de securisti" (cu dvd), pe care am vazut si cateva cuvinte frumoase scrise de Marius Oprea pentru mine: "cu prietenie si recunostinta pentru sprijin (...)". Va imaginati cat m-am bucurat!

2. Am aflat cine e "eroul" si cine e "nebunul". Am scris despre asta cateva randuri pe facebook. Vi le redau si aici:

"Presa austriaca avertizase ca vor fi extrem de multe accidente pe partii. Astazi anunta ca spitalele sunt pline de accidentati (zeci de mii!), ca nu mai au locuri sa-i primeasca, iar unele spitale au interzis angajatilor sa-si ia concediu. Unul dintre cele mai importante motive ale acestor accidentari este faptul ca nu a nins, ca a fost pusa zapada artificiala, ca pe marginea partiilor nu e zapada, si ca daca cineva depaseste involuntar marginea partiei e expus unui accident aproape sigur. Cu toate aceste avertizari, unii merg inca, pe riscul lor, sa schieze in Austria. Acest risc si l-a asumat si Huidu atunci cand a schiat. Nu l-a facut nimeni nebun, insa cateva nuante de eroism s-au aplicat gestului sau: omul a salvat viata unor copii, aruncandu-se aproape in afara partiei, dorind sa-i ocoleasca. OK! E aproape erou. Doar Adrian Sobaru s-a aruncat de la balconul Parlamentului din nebunie, strigand Libertate. Dupa cateva zile, presa romaneasca, cu ajutorul Puterii, a reusit sa ne convinga cine e eroul si cine e nebunul."

3. Am o rugaminte: Traian Basescu se va afla de Revelion ori la Predeal (unde este acum), ori la Brasov, cel mai sigur, pentru ca acolo a anuntat ca se va afla la trecerea dintre ani Elena Cocos. Dragi brasoveni, daca aveti ocazia sa-l intalniti, sa-i oferiti si din partea mea toate cele bune: oua, rosii, multa carne, ce credeti voi ca se potriveste mai bine. Va multumesc! :)

La multi ani tuturor prietenilor din blogosfera si de pe facebook! Sanatate, bani multi, iubire, impliniri! Si sa ne vedem si mai des in anul care vine, cu si mai multe proiecte privind cauza noastra!

Un dublu la multi ani pentru Alex si Sibilla, cu ocazia zilei de nastere! Le doresc sa ramana la fel de luptatori mereu!

"30 decembrie"

Nu am vrut sa lasam sa treaca nici aceasta zi nemarcata, chiar daca toata lumea se pregateste de un an nou. Horatiu Buzatu a scris, si a scris foarte bine. S-au implinit 63 de ani de cand republica a fost instaurata ilegal, de un Parlament ilegitim, intr-o sedinta fara cvorum. De atunci, romanii accepta sa traiasca in minciuna.

Noi, restul, 10 persoane, am impartit fluturasi, am aprins lumanari, iar Lucretiu Tudoroiu a tinut un scurt discurs, la minus 7 grade, langa statuia lui Carol I din Piata Palatului. Cateva poze, mai jos:

La anticariatul "I.C. Bratianu"















In Piata Palatului:















La un ceai, dupa:

30 dec. 2010

30 decembrie 1947

Azi e 30 decembrie... O zi neagra pentru Romania si pentru democratie, o zi despre care au scris mult mai mult si mai bine Roxana Iordache pe blog si Andrei Badin pe facebook. Eu va propun sa ascultam azi, in contrast, vocea unui inger si vocea unui diavol.





29 dec. 2010

Traian Basescu isi cumpara linistea cu tinichele

"10.000 de decoraţii de tip militar, dar şi câteva civile a conferit - numai în ultima lună - preşedintele României, Traian Băsescu, cadrelor active şi câtorva rezervişti din structurile militare, mai ales celor din structurile de forţă şi din serviciile secrete." - Cotidianul

In momentul asta ma bucur ca au existat si oameni cu coloana vertebrala ca Vasile Paraschiv, Herta Muller si altii...

A propos: Vladimir Tismaneanu nu a inteles nimic din lectia pe care i-a dat-o Vasile Paraschiv, la doi ani si jumatate dupa ce a scris acest articol.

Stiri dintr-o Romanie mai frumoasa...

- Astazi se implinesc 167 ani de la naşterea Reginei Elisabeta a României (Carmen Sylva)

- Regele Mihai, a devenit Doctor Honoris Causa al Universității Politehnica din Timișoara.

- PNŢCD Cluj cere Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, condamnarea publică a abdicării Regelui Mihai printr-o decizie a Sfântului Sinod, pe motiv că autorităţile comuniste au rupt la 30 decembrie 1947 "un legământ consfinţit de către Biserică"

- Maine, la ora 18:00, toti cei care stiu ca "am fi avut o civilizaţie prosperă dacă ne-am fi continuat evoluţia democratică după 1947" sunt asteptati in Piata Palatului, la statuia Regelui Carol.

- In final, o lectie de istorie, un film despre Regina Maria, "diplomatul ad-hoc care a stiut sa puna Romania pe harta":



PS - Si, pentru contrast, o stire din Romania basesciano-baconskyana: Romania Voices Strong Support for Iran's NUCLEAR Rights!

Daca nu citeam la Deceneu... nu aflam nici eu

Pentru romanii din strainatate! Dezbatere publica declansata de sarbatori, ce tine doar 30 de zile, cat sa nici nu aflati...

- Proiectul de lege.

27 dec. 2010

"Zelena" o face de ras pe Elena
















Via.

Soapte si arome din Orient

Ninge in sfarsit si in Bucuresti... Am asteptat zapada, ca-n fiecare an. Sunt zile de citit si de asculat muzica, cu mai putina politica in jur. Vorbeam ieri cu Bogdan Duca, si imi povestea ca citeste Varujan Vosganian, "Cartea soaptelor". O lectura excelenta pentru aceasta vreme, mi-am zis, si mi-am adus aminte ca am primit si eu cartea, cu autograful autorului, pentru donatiile facute la Biblioteca Liberala. Incepusem sa o citesc si am reluat-o acum. O sa va transcriu doar un scurt pasaj, cu aroma de cafea proaspat rasnita:

"Intai de toate, bunicii mei nu cumparau cafea prajita sau - Doamne fereste! - macinata. Aveam o tingire de cupru, innegrita de atatea prajeli. Capacul avea un mecanism anume, pus in miscare cu ajutorul unei manivele, si care facea prajitul boabelor cat mai uniform. Operatiunea aceasta, la foc mic, dura cam un ceas. Tot ce capatam noi, copiii, erau boabele prajite. Le sugeam ca pe niste bomboane si, cand gustul se pierdea, le sfaramam intre dinti.
Urma rasnitul. Vad si astazi, printre colectiile snoabe, asemenea rasnite, cilindrice, cu capac tuguiat, aurite si cu arabescuri, puse laolalta cu alte obiecte devenite inutile, cum ar fi samovarele si fiarele de calcat cu carbuni. In copilaria mea, rasnita era un membru al familiei. Rasnitul dura mult. Batranii se adunau deja in curte. Bunica punea perne moi pe bancile de lemn, cu brate de fier forjat. Rasneau pe rand, numarand in gand pana la o suta. Cel care rasnea, nu se amesteca in vorba, ca sa nu piarda sirul. Daca intervenea totusi, insemna ca era lucru serios. (...) Rasnitul dura cam o mie si cinci sute de invarteli. Rasnita se incalzea. Pana ce n-o mai poti tine in mana, spunea bunicul. Pana ce cafeaua se face ca nisipul, adauga. (...)Uneori, primeam si eu rasnita sa invart la manivela. Alama se infierbanta si, prin incheieturi, razbatea mirosul cafelei. Din cand in cand, bunicul isi presara in palma cate putin, adulmecand, cu aerul pe care il au detectivii, cand pretuiesc captura de narcotice. Adesea, bunicul mai poruncea cate o tura si batranii se supuneau, pentru ca pulberea frumos mirositoare sa fie cat mai fina."


Cumparati cartea, cititi-o, faceti o cafea buna, si poate, ascultand putina muzica veche, cateva fragmente compuse sau culese de Dimitrie Cantemir in interpretarea celebrului Jordi Savall si-a celor din Hesperion XXI, veti simti caldura aerului oriental mai aproape.

26 dec. 2010

In asteptarea zapezii...

25 dec. 2010

Crăciun fericit, Majestate!

Craciun fericit intregii Familii Regale a Romaniei!

24 dec. 2010

Un colind si pentru "portocale" :)

Hristos se naste!



23 dec. 2010

Lucia Hossu Longin despre Adrian Sobaru si gestul lui


„Ce s-a petrecut azi este o scenă atât de cumplită încât nu mi se va şterge niciodată din suflet, din memorie. Nu-mi aminteşte decât de cei din anii '50, când se aruncau din camerele de anchetă, pentru că nu mai suportau ce îndurau acolo. Sigur că la el este o acumulare de exasperări, de disperări (...) M-a frapat că a strigat libertate când nu se mai simte nicio undă de libertate oricât am mima-o (...) nu am mai auzit aşa un strigăt din decembrie '89”, a declarat Lucia Hossu-Longin, joi seară, la Sinteza Zilei.(...)

Jurnalista a remarcat şi una dintre reacţiile, pe care a catalogat-o drept „criminală”, de după incidentul din plenul Parlamentului, cea a Elenei Udrea. „Din categoria de reacţii criminale de azi cel mai tare m-a frapat reacţia doamnei Udrea care ne-a rugat să nu politizăm momentul. Dar sediul politicii este Parlamentul. Ce face doamna Udrea acolo, modă sau politică?”, s-a întrebat Lucia Hossu Longin.

Ea a vorbit şi despre meseria angajatului TVR, folosind numai cuvinte de laudă: „Adrian era specialist în lumini, a lucrat la mine la Memorialul Durerii, imediat după angajarea lui. Are 20 de ani de televiziune, era un om perfect sănătos, integru. În perioada aceea când era foarte greu să filmezi la memorial, pentru că se filma în puşcării, în mizerii, oamenii ne refuzau şi mă duceam la şeful lor şi îmi spuneau: un singur om vrea să lucreze cu dumneavoastră, Adrian Sobaru. Deci îi port o amintire extraordinară”.
Antena 3

Luciditatea acestor "nebuni"...

Daca nu era Adrian Sobaru, cel care si-a programat cu atata luciditate protestul extrem, poate nu ne-am fi adus atat de multi aminte de gestul din 1989 al lui Liviu Babes, cel care si-a luat zborul, in flacari, de pe partia Bradu din Brasov. “Cineva trebuia să o facă!!!”, se pare ca ar fi spus tanarul angajat al TVR, la scurt timp dupa ce s-a aruncat in gol, ceea ce denota o profunda constiinta civica.

Adrian Sobaru, ca si Liviu Babes, si-a planificat in secret si amanuntit gestul. Faptul ca a cerut sa inlocuiasca un coleg ca sa fie tocmai azi, pe 23 decembrie, in Parlament, ca purta un tricou pe care scria: „Ne-ati ciuruit si ne-ati vandut, ne-ati ucis viitorul copiilor nostri, libertatea!”, cuvinte pe care le-a strigat in timp ce sarea, sau ca tinea in mana o bila portocalie pe care era imprimat numarul "13", ne arata ca era perfect constient de ceea ce avea de facut. Pe targa a mai avut puterea sa strige de cateva ori "Libertate", la fel cum s-a strigat acum fix 21 de ani.

Protestul este unul pur POLITIC, desfasurat in inima politicului, in Parlament, in timpul unei motiuni de cenzura, exact in momentul in care primul-ministru isi incepea discursul. Orice incercare de a minimaliza acest protest politic pregatit atat de minutios, de a-l interpreta ca pe o nebunie, ca pe un gest al unui om labil psihic, asaza persoana care afirma asta in aceeasi barca cu puterea, creditand-o, acceptandu-i complice crimele.

S-a mai intamplat inainte de '89, in '89, in '90... Liviu Babes a fost la randul lui un "nebun". Si Doina Cornea era o "nebuna". Si Paul Goma. Si altii... Dar cata nevoie avem de acesti "nebuni", extrem de lucizi, care rup, prin gesturile lor, tacerea...

----------

In foto, Liviu Babes si statueta lui care reprezinta un "zburator", un om cu aripi.

----------

PS - Atentie! Am primit un mesaj. Portocaliii o sa incerce sa se foloseasca de incidentul de azi, pentru a interzice accesul publicului in balcoane. Sa fim pe faza si sa protestam in caz ca se intampla asta, pentru ca sedintele din Parlament TREBUIE sa ramana publice.

Dezvaluiri socante despre pedelistii din Parlament.

"Traian Igaş este de meserie tâmplar şi s-a remarcat ca disk-jockey în localitatea natală Pecica. Şcoala generală a absolvit-o în comuna Cristian din judeţul Sibiu, unde se spune că a rămas repetent un an. A absolvit liceul în forma de învăţământ la distanţă şi cu mare dificultate, în jurul vârstei de 30 de ani, a început studiile la liceul din Pecica şi a trebuit să se transfere la un liceu din Nădlac pentru a le finaliza. A absolvit Facultatea de Drept în jurul vârstei de 40 de ani, tot la forma de învăţământ la distanţă (fără frecvenţă)"

Cititi mai mult pe Inpolitics.

"Pentru tine, Boc!"



Via Mediafax. Imagini live din Parlament aici.

Barbatul a strigat "Libertate", in timp ce era scos pe targa din sala de plen.

22 dec. 2010

Monstruozitati din campania electorala a PDL

Dacia Traiana, trecut, prezent si viitor:



Sustinatori PDL, via:



Atentie, bucuresteni, din dragostea lor se va naste un alt mostru. Cititi: „Prin noi înşine” vs. „Bucureştiul meu." Care este al lu’ EU...

21 decembrie - Nu am uitat...

Ne-am strans aseara la Arhitectura, in jur de 30 de persoane, sa povestim... Sa ne aducem aminte cum am trait fiecare zilele Revolutiei, cum am perceput evenimentele, cum le-am reevaluat in timp, ce concluzii am tras, ce ar mai fi trebuit sa urmeze si de ce anumite idealuri de atunci nu s-au finalizat niciodata...

Am gasit cladirea arhitecturii "pazita" de masini ale fortelor de ordine. Din loc in loc jandarmi... In timp ce stateam in sala, la un moment dat am tresarit. Din strada se auzea scandandu-se: "Jos comunismul!" In Bucuresti, cativa tineri strigau iar, dupa 21 de ani, "Jos comunismul", ca pe-un colind al renasterii noastre.

N-am putut sa nu ma gandesc ce-ar fi fost daca... Daca in momentul in care in Piata Palatului Ion Iliescu se adresa pentru prima data, din balcon, multimilor, cu "Stimati tovarasi...", iar in piata se striga "Fara comunisti!", cineva ar fi avut inspiratia si forta sa strige de exemplu "Regele Mihai", iar mesajul sa se transmita, sa se amplifice, sa cuprinda tara.

Dupa doua ore de povesti am iesit in Piata si am aprins cateva lumanari. Pentru toti cei morti, sau vii, care au crezut sau mai cred inca-n libertate, in democratie, intr-un stat de drept.

21 dec. 2010

Poate cauti porc...

... pe Google. Google gaseste! Simte-te norocos!

Portretul luptatorului... Maine, in reluare la HBO

Pentru cei care nu au vazut duminica, pe HBO, "Portretul luptatorului la tinerete", dar isi doresc sa il vada, reluarea miercuri, 22 decembrie, la ora 21:00. Si online aici.

20 dec. 2010

Fundația Horia Rusu a primit o medalie de merit pentru proiectul său, "Comisia pentru o nouă Constituție"


Distincția a fost decernată de Uniunea Națională a Juriștilor din România si recompensează sprijinul acordat reformei sistemului judiciar.

Astăzi, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor sale anuale, ajunsă la ce-a doua douăzecea ediție, Uniunea Națională a Juriștilor din România a conferit Fundației Horia Rusu medalia de merit.

"Suntem onorati să primim această distinctie, pentru un proiect benefic întregii societăti românesti. În cadrul proiectului nostru, Comisia pentru o nouă Constitutie, ne-am dorit ca puterea judecătorească să reprezinte o temă de dezbatere, pentru că nicio revizuire a Constitutiei nu poate ignora dispozitiile referitoare la ea si la raporturile sale cu celelalte puteri ale statului. Până acum, puterea judecătorească a fost privită ca un copil vitreg, iar acest lucru trebuie să se schimbe", a declarat Dinu Zamfirescu, vicepreședintele Fundației Horia Rusu la festivitatea de decernare a premiilor.

Proiectul Comisia pentru o nouă Constituție a fost lansat în primăvara acestui an și a pornit de la premisa că adoptarea unei noi Constituţii, adecvată realităţilor şi tradiţiilor noastre, nu trebuie să devină o sursă de şantaj politic şi mediatic. Ea trebuie să aibă loc cu participarea tuturor structurilor reprezentative ale societăţii: partide politice, specialişti în drept şi ştiinţe politice, reprezentanţi ai societăţii civile.

Membrii Comisiei - prof. dr. Daniel Barbu, prof. dr. Gheorghe Piperea, prof. dr. Corneliu Liviu Popescu, prof. dr. Simina Tănăsescu, prof. dr. Manuel Guțan, prof. dr. Valentin Constantin – consideră că noua Constituţie trebuie să transforme România într-un stat ale cărui instituţii sunt organizate în jurul misiunii fundamentale de a garanta drepturile şi libertăţile individului.

Alături de Fundația Horia Rusu, pentru contribuția țării sale la reforma sistemului judiciar din România, a primit o medalie de merit și ambasadorul Germaniei la București, Andreas von Mettenheim.

Herta Müller catre Marius Oprea, auzind ca a fost debarcat de la IICCR: "Ce ti-au facut porcii dracului!"

Rep.: Ești prieten cu Herta Müller. Ce-a zis cînd te-au demis de la IICCR?
Marius Oprea: Da, sînt prieten cu Herta de foarte multă vreme și demiterea mea pur și simplu a șocat-o, pentru că ea a fost una dintre cei care au luat de bun actul lui Băsescu de condamnare a comunismului. Dar modul în care regimul politic actual Băsescu-Boc a procedat cu mine a întors-o pe dos. M-a sunat și mi-a spus că este dezgustată, că ce ți-au făcut porcii dracului…
Rep.: Știi că se vorbea că Palatul Cotroceni ar fi vrut să o decoreze pe Herta, iar ea a spus că nu colecționează insigne. Refuzul ei poate fi pus în relație cu dezgustul pricinuit de demiterea ta?
M.O.: Cu siguranță. Cred că, dacă se ducea la Cotroceni, îi și zicea vreo două lui Băsescu, așa cum o știu. Oricum, am fost de curînd în Germania și m-am întîlnit cu ea, și mi-a spus că „Băsescu, dacă a condamnat comunismul, cam ce căcat a făcut, pînă la urmă? Cum condamnă comunismul și pe tine te dau jos, care ești singurul care face ceva?“. Cred că o întîlnire între ea și Băsescu s-ar fi lăsat cu scîntei din acest motiv.
Rep.: Îți amintești că Herta a mai pus la zid și așa-numita „rezistență prin cultură“.
M.O.: Rezistența prin cultură este un eufemism menit să ascundă lașitatea. E ca și cum ai spune „Am fost curajos să fiu inteligent“. Cîți au sărit de partea Doinei Cornea? Cîți au sărit de partea muncitorilor de la Brașov? (Iulian Tănase)
(Fragment interviu Kamikaze)

19 dec. 2010

Marius Oprea, la patru ani de la condamnarea comunismului: "Raportul a rămas fără nici un efect."


Va recomand un interviu cu Marius Oprea, aparut astazi pe Oglinda.net sub titlul: „Băsescu a furat o idee în care nu a crezut niciodată şi i-a prostit pe intelectualii de mătase ai României”. Cateva citate:

Despre PDL:

"Nu atât subordonarea politică evidentă şi de care, la fel de evident, nu au scăpat în România nici grădiniţele este ceea ce mă deranjează, cât semnificaţia acestei subordonări, acceptată ca un dat."

"Banii se duc spre nomenclaturile de tip nou, aşa cum se întâmpla cu „plusprodusul” nostru în anii comunismului, iar singurele criterii care funcţionează politic şi instituţional, ca şi în relaţia cetăţeanului cu autoritatea, cu STATUL adică, sunt ginta şi geanta – adică al cui eşti, din partea cui vii, cine te recomandă etc., sau cui duci peşcheşul, pe cine „serveşti”."

Despre IICCR:

"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a fost creat prin hotărâre de guvern semnată de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, în 21 decembrie 2005. Textul acestei hotărâri i l-am înaintat în prima mea zi de lucru la guvern, în calitate de consilier de stat şi a semnat-o imediat."

"Am fost de două ori la Cotroceni, a doua oară mi-a transmis (nota: Traian Basescu) prin consilierul său Claudiu Săftoiu că problema nu îl înteresează, pentru că el, ca majoritatea românilor, a dus-o bine în anii comunismului, avea bani, serviciu, siguranţa zilei de mâine şi nici nu se uita la cele două ore de televizor cu „iubitul Conducător”, pentru că avea acasă vreo trei sute de casete video."

Despre "Raport" si despre Tismaneanu:

"O atmosferă nocivă, asta a „operelor colective”, de care mă feresc instinctiv. Altfel, Raportul a rămas fără nici un efect. Nici un securist nu a fost condamnat, nici un activist nu a dat cu subsemnatul. Mult zgomot pentru nimic. "

"Aflu cu stupoare că (nota: Tismaneanu)a „lucrat pro bono”, spune el, decontând însă la Cotroceni... 32.000 de euro... sunt debusolat sincer şi cred, de acum, că drumurile noastre se despart. Mie nu îmi plac mincinoşii şi mă îngrozeşte ideea că Tismăneanu, un singur om, a decontat la Cotroceni echivalentul bugetului pe care îl am eu acum la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru 2 ani, 2 luni şi 11 zile..."

"(...)nu ştiu ce urmăreşte într-un final Tismăneanu. Ce a urmărit, a realizat – să preia Institutul, pentru că funcţiona, după modelul şi reţeta lui Traian Băsescu, care a confiscat şi el „condamnarea comunismului”, pentru că a realizat că reprezintă o miză politică, prin atragerea de partea sa a intelectualilor naivi, fără habar de „jocul de glezne” al politicienilor. De acum înainte nu ştiu ce o să facă Tismăneanu. Nu mă interesează, cum nu îi port nici un fel de ranchiună. Dar când mă gândesc la ce a fost şi ce a ajuns, pur şi simplu mi-e milă de el."

Despre "bilantul" lui Tismaneanu la patru ani de la elaborarea Raportului final, aflati de pe blogul lui Bogdan Duca.

PS - Mi-a placut sintagma "intelectual de matase", inspirata probabil din mult mai cunoscuta "tigan de matase", care descrie tiganul rafinat, emancipat, care face parte din elita tiganeasca.

Mai multi bani de la buget pentru...


Urmatoarele institutii vor avea bugete mai mari pe anul 2011: Administratia Prezidentiala, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, Agentia Nationala de Integritate, Serviciul de Protectie si Paza, Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat, Autoritatea Electorala Permanenta, Consiliul Economic si Social, Ministerul Mediului si Padurilor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Ministerul Finantelor Publice – Actiuni Generale. De aici.

18 dec. 2010

Luminile Craciunului

Castelul Regal de la Savarsin, 2010. O imagine feerica de aici.















Si putin Haendel...

17 dec. 2010

Guvernul Boc a concediat 287 de persoane si a angajat 469 :))



"1. Ministerul Culturii a desfiintat, dupa 1 ianuarie 2010, 30 de posturi (fara a preciza daca acestea erau sau nu ocupate) dintre care unul de director, unul de sef serviciu si sapte de consilier clasa I grad superior, celelalte fiind personal auxiliar. In acelasi timp, 15 posturi au fost ocupate dupa aceeasi data. Un post de subsecretar de stat, unul de secretar general adjunct, unul de director de cabinet si 8 posturi de consilieri personali.

2. In cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, de la inceputul anului, “au fost angajate un numar de 180 persoane (111 din sursa externa, prin examen sau concurs, si 69 persoane prin transfer de la alte institutii publice). La nivelul cabinetelor demnitarilor organizate in cadrul MAI, au fost angajate 42 persoane. Totodata, la nivelul structurilor ministerului, a fost repartizata si incadrata promotia de absolventi a institutiilor de invatamant ale MAI cat si absolventii pregatiti de alte institutii de invatamant, fara ca ministerul sa transmita punctual numarul de persoane angajate. In acelasi timp, la MAI au fost desfiintate 1.225 de posturi (fara a se preciza cate dintre ele erau ocupate). In plus, ministerul sustine ca si-a reorganizat aparatul central in numai o luna, fiind reduse 1669 de posturi.

In cursul anului 2010, din intreaga structura a MAI au fost concediate sau sunt in curs de concediere 587 persoane (194 functionari publici si 393 personal contractual).

3. Ministerul Comunicatiilor a angajat incepand cu 1 ianuarie 2010, 21 de persoane pe diferite functii, incepand cu 8 manageri publici si terminand cu un sofer. Cand vine vorba de personal disponibilizat, raspunsul ministerului este franc. „Ulterior datei de 1 ianuarie 2010, in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale nu au fost persoane concediate”.

4. Ministerul Afacerilor Externe sustine ca nu a angajat nicio persoana dupa 1 ianuarie 2010, „deoarece legislatia in vigoare nu permite angajarea”. Insa, acelasi minister nu poate da informatii despre restructurarile din randul personalului deoarece „procesul de restructurare este in curs de desfasurare, iar informatiile solicitate pot fi furnizate la finalizarea acestuia”. Din alte surse, se pare ca nimeni nu a fost concediat la Externe, minister cu personal in strainatate mai mare decat al unor tari cu PIB mult mai mare ca al Romaniei.

5. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a angajat de la inceputul anului 30 de persoane. Astfel, cele 30 de posturi au fost ocupate de 10 consilieri personali la cabinetele secretarilor de stat si ministrului, un director general, un secretar de stat si un subsecretar de stat. Acestora din urma li se adauga 3 manageri publici si mai multi experti si consilieri evaluare. Cu referire la numarul persoanelor concediate, ministerul precizeaza ca, in 2010, „au fost restructrurate si desfiintate un numar de 158 de posturi, dintre care 35 ocupate”.

O a doua „curatenie” ar fi avut loc la MDRT in urma unei hotarari de Guvern prin care „au fost restructurate si desfiintate un numar de doua posturi de secretar de stat si unul de subsecretar de stat, precum si un numar de zece posturi aferente cabinetelor acestor demnitari (8 consilieri personali, 2 asistenti personali), care au fost reduse din numarul total de posturi alocate ministerului”, se arata in raspunsul institutiei, fara a preciza cate dintre aceste posturi erau ocupate la momentul reorganizarii.

6. Numarul de persoane angajate in Ministerul Transporturilor si Infrastructurii in 2010 este 24, din care: 10 in aparatul ministerului (4 posturi de consilier superior, 3 consilier principal, 1 consilier juridic asistent, 1 expert debutant si 1 referent superior) si 14 la cabinetele demnitarilor (director de cabinet, consilier personal, asistent de cabinet). In acelasi timp, la acest minister nu au fost facute disponibilizari.

7. Ministerul Justitiei a angajat 6 persoane (1 consilier al ministrului, 4 consilieri la cabinetul ministrului, 1 manager public). Numarul posturilor a fost redus de la 385 la 295, exclusiv demnitarii, insa ministerul nu precizeaza daca a fost vorba de disponibilizari sau au fost defiintate doar posturile neocupate.

8. La Ministerul Sanatatii au fost anulate 6 posturi: 2 consilieri superiori, un auditor, doua posturi referent si un sofer. In aceeasi perioada, au fost angajate 41 de persoane: 19 consilieri, 13 consilieri personali, 3 referenti, un secretar general, un director general, un director adjunct, un director, un sef serviciu si un asistent cabinet.

De asemenea, din structurile ministerului au plecat 23 de persoane: 15 consilieri si inspectori, un director general, un director, trei consilieri personali, 2 auditori si un sofer.

9. Ministerul Muncii a angajat in 2010, 32 persoane (secretar de stat, sef serviciu, consilier cabinet, consilier superior, expert superior, inspector superior, consilier principal, expert principal, inspector asistent, expert asistent, referent superior). De asememenea, dupa 1 ianuarie 2010 au fost concediate 94 persoane.

10. In Ministerul Mediului au fost angajate dupa 1 ianuarie 2010 – 42 persoane: secretar general (1), secretar general adjunct (2), director general (2), director general adjunct (3), director (15), sef serviciu (2), consilier (16), consilier evaluare examinare (2), auditor (2), consilier pentru afaceri europene (5). In aceeasi perioada, au fost disponibilizate 65 persoane.

11. Raspunsul Ministerului Apararii este unul tipic unei structuri opace si nereformate: “In ultimii ani, a existat un deficit de personal. In urma absolvirii in 2010 a institutiilor de invatamant militar (academie, scoli militare de maistru militar si subofiter, centre de pregatire a soldatilor voluntari), au fost incadrate in sistemul militar 3.700 de cadre militare si soldati voluntari”. In acelasi timp, fac parte din categoria informatiilor clasificate “lista posturilor pe care au fost incadrate” si “lista posturilor disponibilizate”.

12. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale arata ca a angajat de la inceputul anului 36 de persoane cu contract individual de munca la cabinetele demnitarilor, de la director de cabinet si consilieri personali, pana la curier personal si consilier asistent. In acelasi timp, oficialii sustin ca au disponibilizate de la inceputul anului 70 de persoane din aparatul central al ministerului.

Deci memorandumul cu FMI mai are de asteptat: doar 287 de concedieri fata de 469 de angajari in 12 ministere."
- Romania Curata

Flutur ar fi trebuit sa fie prim-ministru in locul lui Tariceanu

Aflam, in sfarsit, cine trebuia sa-i ia locul lui Tariceanu, in 2005, la conducerea guvernului, daca planurile lui Basescu si Stoica ar fi reusit. Nimeni altul decat scriitorul cu oi pe dealuri, Flutur. "Liberalul" Gheorghe Flutur, desigur. Cel cu "aviara".

"Ne-am intalnit la Vila Dante (n.r. pentru evaluarea pasilor care urmau sa fie parcursi pentru organizarea alegerilor anticipate) unde a fost invitat Basescu. La aceasta discutie, Puiu Hasotti i-a pus cateva intrebari foarte directe, si anume ce va face ca Presedinte dupa ce eu imi depun mandatul. Cei de la PNL considerau, ca in cazul in care rezultatul urma sa ne fie favorabil, trebuia pastrata aceeasi formula cu prim-ministru liberal. Basescu a dat niste raspunsuri, in mod suprinzator pentru abilitatea pe care o avea de obicei, foarte inabile.

Si a spus ca nu ma va numi ca prim-ministru interimar, insarcinat cu organizarea alegerilor. Din momentul acela oamenii si-au dat seama ca e ceva mai mult decat putred. Dupa ce Basescu s-a ridicat de la masa, colegii din PNL au tras o singura concluzie, ca Basescu vrea sa foloseasca alegerile anticipate pentru a debalansa raporturile intre PD si PNL (...) A lasat de inteles ca ar fi putut fi Flutur, dar a evitat sa dea un nume in clar. A spus ca o sa mai vedem si a dat si o explicatie, cum ca el nu vrea sa forteze Constitutia"
, a declarat Calin Popescu Tariceanu intr-un interviu pentru VoxPublica.

"Ce-ai in blogroll" la Ceainaria Tabiet



































16 dec. 2010

Mos Grebu, cu fundu-n doua luntri


Avem aici una bucata lista, si dincoace alta. Pe prima, contra TVR, il regasim pe Devis Grebu. Pe a doua, pro, ii regasim pe Liiceanu si Plesu. Pai nu stateau ei zilele trecute la aceeasi masa, ca repere ale dreptei? :)) Hai ca e amuzant. Stiu ca Grebu nu s-a ridicat de la masa cand Alexandru George incepuse apologia legionarismului. Si azi e atat de suparat pe "fascisti", vai, vai. Cine sa mai inteleaga ceva? A, de pa cartea scoasa de Humanitas ia niste bani si nu se facea sa... Ne-am lamurit! :D

15 dec. 2010

Cine este verisoara lui Basescu, cea care i-a luat premiul la "10 pentru Romania"


Pai... sa citim o stire putin mai veche, din 2006:

"Profesoara Zanfirescu, declarată de instanţă bolnavă psihic, a predat, bine-mersi, în acest an şcolar.

ISMB-ul habar nu avea de caz, iar directoarea Scolii 86 din Capitala spune ca "dna avea adeverinte ca este apta psihic" Zilele trecute, ziarul "Gandul" semnala ca o suplinitoare necalificata cu probleme psihice, care ar fi trebuit sa fie internata in spital inca din anul 2003, nu a ajuns niciodata acolo si si-a continuat activitatea didactica, in ciuda faptului ca Statutul Personalului Didactic interzice persoanelor cu probleme psihice sa predea. Profesoara de muzica Daniela Alexandra Zanfirescu, care avea o sentinta penala din 2003 in acest sens, s-a dus linistita la scoala, pentru ca autoritatile, care ar fi trebuit sa aiba grija de caz, s-au impotmolit ca tiganul la mal, cand profesoara le-a aratat o sentinta civila, data dupa un an de la cea penala, din care reiesea ca este sanatoasa. In urma proceselor si a recursurilor, instanta a decis ca profesoara sa fie internata. Daca va fi sau nu internata, vom vedea. Important este sa stim cum a fost posibil ca, timp de 3 ani, o profesoara bolnava psihic sa fie lasata la catedra si sa i se dea pe mana clase intregi de elevi. Despre sentinta penala, Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si scoala unde profesoara preda nu au fost informati, pentru ca nu au fost parti in proces. Aceasta a fost portita de scapare a profesoarei, care e greu de imaginat ca s-ar fi prezentat din propria initiativa la MEC pentru a spune ca are probleme psihice. Informarea nu s-a produs, cel putin din cate stie juristul ISMB-ului, Mihaela Olteanu. Chiar daca ISMB-ul nu a fost informat, la nivel de scoala, respectiva profesoara ar fi trebuit sa fie descoperita pentru ca, anual, orice profesor trebuie sa isi faca controlul medical, la medicul de familie, si o examinare psihologica realizata de catre psihologii scolari. Daca acestia ar fi sesizat vreo tulburare, directorii de scoala ar fi trebuit informati si ar fi trebuit sa dispuna efectuarea unui control medical psihiatric. In anul scolar 2005-2006, profesoara a avut o catedra de muzica compusa din mai multe ore la Scoala nr. 86 si la Grupul Scolar Industrial "Republica", ambele din sectorul 3 al Capitalei. Pe unde s-a plimbat inainte nu se stie, pentru ca la Inspectoratul Scolar General al Municipiului Bucuresti nu exista astfel de date, iar doamna profesoara este de negasit. "Nu are telefon fix, iar mobilul nu il avem. Niciodata nu ne-a dat un numar de telefon de-al dumneaei, mai ales ca ne faceam griji cand nu aparea la ore si nu aveam cum sa dam de ea", ne-a spus Cornelia Zamfirescu, directoarea Scolii 86, surprinsa la vestea ca a avut in scoala o profesoara cu probleme mintale. Directoarea scolii ne-a spus ca nu a avut nici o sesizare scrisa din partea elevilor, in afara faptului ca se plangeau ca in orele de muzica se discuta altceva si ca profesoara absenta mult. De aceea, in consiliul administrativ, s-a decis micsorarea salariului. "Era o persoana agasanta, vorbea foarte mult cu noi, profesorii, chiar daca nu aveam timp de ea si am vazut ca avea un comportament mai ciudat, dar nu a deranjat si nu ne-am gandit niciodata ca ar fi vorba despre asa ceva". Directoarea nu s-a sesizat, pentru ca, la inceputul anului scolar, profesoara de muzica i-a prezentat, ca orice profesor din invatamantul romanesc, o adeverinta medicala, eliberata de medicul de familie, din care reiesea ca este apta pentru a fi profesoara si a prezentat o declaratie pe propria raspundere ca nu sufera de vreo afectiune psihica, asa cum cere ordinul comun privind controlul medical anual pentru profesorii din preuniversitar. Ca urmare a sesizarii noastre, personalul abilitat din ISMB a inceput o ancheta pe care vrea sa o finalizeze pana la inceperea noului an scolar."


......

Adevarul e ca cei doi seamana. Cel putin in privinta bolii psihice. Sa ne aducem aminte ce declara Traian Basescu ieri: "Am avut un an perfect". Anul in care, cu doar doua luni inainte, ii murise mama...

E posibil sa avem in curand alegeri in Bucuresti... Sunteti pregatiti?

Odata cu adoptarea Legii Educatiei, patru rectori sunt pusi in situatia sa aleaga intre Parlament si Rectorat. Sigur, au fost depuse si contestatii la CCR pe aceasta lege, si nu stim inca sigur ce se va intampla in continuare. Dar, daca legea ramane in vigoare, parlamentari ca Ecaternia Andronescu sau Florian Popa (rector la Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti) e posibil sa renunte la scaunele din Senat, respectiv Camera Deputatilor, organizandu-se astfel alegeri in colegiile 10 si 7 pe locurile ramase libere. Colegiul 10 - Senat - sectorul 5, colegiul 7 - Camera Deputatilor - sectorul 2.

Bun, sa zicem ca asta e o perspectiva inca nesigura. In tara asta nu mai poti sa stii de azi pe maine ce se intampla. As vrea sa imi imaginez insa ca PNL e pregatit pentru orice, si ca filialele din capitala ale partidului freamata deja la gandul ca isi pot testa din nou fortele in competitia politica. Ar fi o repetitie cu costume pentru 2012, si un nou prilej de a mai pune o caramida la baza acestui partid, ce are sanse sa ajunga, cel putin in Bucuresti unde avem un electorat preponderent de dreapta, numarul 1.

Pensionari in criza

In pasajul Universitatii. Via... Dupa o "tarie" de la Basescu? :D

14 dec. 2010

De ce turbeaza Aligica... PNL, considerat de catre electorat cel mai de dreapta partid din Romania

Via Ovidiu de La Coltu' Strazii, cateva sondaje de opinie pe blogul lui Turambar, sau in numarul 3 din newsletter-ul Studii Electorale Romanesti, legate de pozitionare stanga-dreapta a partidelor din Romania, dupa cum le percepe electoratul.

Zilele trecute, Aligica scria despre electoratul PNL: "E posibil sa avem un caz de schizofrenie electorala de proportii gigantice". Acesta fiind un raspuns catre Cristian Preda, care afirmase: "PNL nu satisface nici un criteriu (nota: pentru a fi considerat a avea o doctrina de dreapta). Dar are un electorat totusi de dreapta. Deci sa-l privim ca partid de dreapta". Nu dau link catre articol, pentru ca nu merita sa ii facem mai multa publicitate. E de ajuns sa vedem sondajele ca sa stim de ce turbeaza Aligica si gasca impostoare "de dreapta", facand astfel de declaratii. Raspunsul e simplu: PNL e considerat de catre electorat cel mai de dreapta partid din Romania.

Sa contribuim la bugetul CICCR cumparand o carte

Saptamana trecuta, la Cluj, Editura Grinta si Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania au organizat lansarea volumului "Cartea neagra a Revolutiei franceze", sub coordonarea lui Renaud Escande. Evenimentul a beneficiat de sprijinul Fundatiei Konrad Adenauer si a Institutului pentru Libera Initiativa. Alaturi de carte a fost oferit si DVD-ul cu documentarul "Vanatorul de securisti" al lui Mirel Bran.

Cartea se gaseste in Cluj la libraria UBB (strada Napoca) si in Bucuresti la libraria Mihai Eminescu (strada Regina Elisabeta nr. 16). Poate fi comandata la editura Grinta, la numarul de telefon 0744.777.883, sau scriind un e-mail pe adresa gabby_cojocaru@yahoo.com

Cartea si DVD-ul costa impreuna doar 15 lei, iar 7 lei din pret merg direct in finantarea CICCR. Pot fi, impreuna, un foarte interesant cadou de Craciun.

Ce ar trebui sa mai stim despre CICCR. Ca bugetul acestuia pe 2 ani 2 luni si 11 zile echivaleaza cu suma tocata personal de "Tismaneanu-pro bono", adica 32.000 de euro. Ca bugetul vechiului institut IICCR era de 29 ori mai mare decat bugetul actual al CICCR-ului, iar bugetul actual al IICCMER-ului lui Stanomir, Neamtu, Tismaneanu e de 68 de ori mai mare decat bugetul centrului lui Marius Oprea. Cu toate astea, cel care se victimizeaza in continuare e Vladimir Tismaneanu.

Voi mai reveni pe aceasta tema si cu alte amanunte, pentru ca munca si misiunea la care s-a angajat Marius Oprea e foarte importanta.

13 dec. 2010

Remes a fost primul care l-a acuzat pe Flutur in cazul "gripei aviare". Prin urmare, a fost redus la tacere


La sfarsitul lunii august 2007, ministrul Decebal Traian Remes si-a acuzat predecesorul, adica pe Gheorghe Flutur, ca a alertat lumea inutil, fara sa aiba de fapt dovezi concludente ca moartea pasarilor fusese provocata de gripa aviara.

Dupa cateva zile, Gheorghe Flutur raspunde acuzatiilor. O inregistrare audio a declaratiilor acestuia o gasiti pe Mediafax.

La o luna si ceva dupa aceste acuzatii izbucneste scandalul "Caltabosul", iar Remes este demis si alungat de pe scena politica.

In acele zile, presedintele organizatiei Suceava a PLD, deputatul Dumitru Pardau, declara: „Demisia lui Remeş maschează de fapt criza de moralitate prin care trece guvernul pentru că aproape întreg guvernul este penal. De aceea normal ar fi ca guvernul să-şi dea demisia. (...) Se vede clar un lucru şi anume că demiterea lui Gheorghe Flutur din funcţia de ministru al agriculturii a fost abuzivă pentru că decizia nu a fost în folosul ţăranului român."

Astazi, cand in sfarsit s-a dovedit ca gripa aviara a fost un tun de proportii, iar "regii gripei aviare" au fost arestati, putem sa intelegem mai bine de ce era necesar ca Decebal Traian Remes sa fie redus la tacere, prind comanda politica de la Cotroceni.

11 dec. 2010

10 dec. 2010

Din nou despre demagogia PDL: statul mic si cheltuielile mari

Tocmai scriam ieri despre sondajele facute de IICCMER, din care rezulta ca romanii doresc o reintoarcere la comunism, un stat care sa le ofere protectie sociala. Si astazi, de la prima ora, se pare ca pedelistii au si primit biletele pe aceasta tema, pe care o abordeaza de altfel si presedintele Basescu la Congresul Miscarii Crestin-Democrate Maghiare din Romania - platforma a UDMR, si anume ca "Statul nu este responsabil pentru fiecare cetăţean. Acela este comunismul".

Ne-am lamurit asadar, din punct de vedere politic, cum servesc aceste sondaje demagogiei PDL, si in niciun caz investigatiilor in ceea ce priveste crimele comunismului. De asemenea, cum poate fi acuzata presa ca face propaganda comunista, aratand de fapt cum se incalca anumite drepturi in Romania. Sau cum de situatia dezastruoasa din tara nu ar fi responsabila puterea portocalie, ci doar mentalitatea romanilor.

Dar de ce spun... demagogiei PDL? Pentru ca, daca Statul nu e responsabil cu toti cetatenii sai, daca nu e dispus sa le apere drepturile, trebuie sa justifice de ce face cheltuieli atat de mari. De ce, daca militeaza pentru un stat mic, face cheltuieli cat pentru un stat gigant, numind politic sute de impostori iresponsabili.

De ce avem nevoie, de exemplu, de un minister al turismului? Doar ca rasplata pentru serviciile unei amante cheltuitoare? Nu ar fi mai bine, ca pe vremea guvernului liberal, ca de turism sa se ocupe patronatul din turism? Si exemple de genul asta as putea da cu duiumul. Dar cunoasteti toti demagogia lui Traian Basescu si a portocaliilor, sau faptul ca Tismaneanu primeste comenzi politice de la Cotroceni pentru care e, desigur, remunerat.

Update: Pe aceeasi tema. Iata cum incalca astfel Basescu Constitutia, din mers...

Cat a cheltuit IICCMER pe sondajele CSOP?

Cred ca ati aflat de "sondajele lui Tismaneanu". A facut in septembrie unul, a mai facut unul acum ceva timp, in noiembrie. Sunt aproape identice. Si inutile in investigarea crimelor comunismului, atata timp cat intervievatii au si 15 ani. Primul sondaj il aveti aici, al doilea aici.

Poate ca e destul de greu de dovedit ca banii de la stat se scurg in acest fel, de fapt, pe alte sondaje, necesare PDL si lui Traian Basescu. Dar n-ar fi rau sa aflam macar cat s-a cheltuit pe ele. Poate se ocupa de aceasta problema tot Grupul de Investigatii Politice.

Interesant: CSOP este singurul institut care in seara alegerilor prezidentiale de anul trecut l-a dat castigator pe Traian Basescu. Date aici.

Cateva amanunte interesante si in aceasta fituica, pe care de obicei nu o citesc. Chiar daca e platforma pe care portocaliii isi spala rufele-n public.

Andrei Musetescu - director executiv CSOP - este si reprezentantul firmei THR-TNS - cea care a creat "brandul Romaniei". In acelasi timp e si consultant PDL. Are cumva si vreo legatura cu Ovidiu Musetescu?

9 dec. 2010

Trei invitatii

Prima vine din partea Alinei Gorghiu si a Asociatiei "O sansa pentru viitor". E vorba de o expozitie cu desene facute de copii, "o expoziţie cu vânzare inedită, ”de sezon”, găzduită de Music Rooms Cafe, B-dul Dacia nr. 32, vizavi de Hotelul Howard Johnson." Mai multe detalii aveti aici. Desenele le puteti admira deocamdata pe blogul Alinei. Evenimentul va avea loc sambata, 11 decembrie, incepand cu ora 09:00.

A doua invitatie pentru luni, 13 decembrie, la ora 18:00, la Clubul Bloggerilor Liberali, pe strada Fildesului nr.2, sector 3. Un "duel" intre stanga si dreapta politica si un invitat extrem de interesant: intelectualul francez, de stanga, Claude Karnoouh.

A treia invitatie este in primul rand pentru toti prietenii mei din blogroll (si nu numai). Va astept pe 16 decembrie, la Ceainaria Tabiet, la o discutie despre meciurile politice ale anului 2010, alaturi de politicieni, jurnalisti, analisti, alti bloggeri. Date despre eveniment aici.

Astazi, scurt, despre mincinosi: Traian Basescu si Vladimir Tismaneanu

Si doua postari:

1. Ciutacu pe blog: "Cand si unde a muncit Maria Basescu?" "De 15 ani sunt casnica. Nu am fost asa dintotdeauna. Cand m-a cunoscut sotul meu lucram in turism, pe Litoral. Si imi placea foarte mult, pentru ca totdeauna mi-a placut societatea, oamenii. Sa fie multi oameni in jurul meu. Mai tarziu am ajuns inchisa intre patru pereti. Am stat foarte mult singura. E adevarat, la inceput am incercat sa dau fetita la cresa, dar nu se adapta. Era mereu bolnava si nu manca. Asa ca am ramas acasa. Singura. Sotul meu pleca mereu pe mare. Imi amintesc cum, chiar la inceputul casniciei noastre, a fost nevoit sa plece pentru trei luni pe mare. Si eu plangeam, iar o vecina mi-a spus: “Taci tu, al meu e plecat de sase luni si nu stiu cand se intoarce.” Asta a fost. Ma sunau si-mi spuneau: “Sotul dv. a trebuit sa plece. Dar fiti linistita, nu pentru mult timp, pentru doua saptamani.” Parca asta era putin. Doua saptamani si cu doua saptamani, se aduna. (…) “Dupa o pauza de 15 ani e greu sa-ti reiei activitatea. Mi-am iesit din mana, cum se spune.(…) La noi in familie exista mentalitatea ca femeia trebuie sa stea la bucatarie." - 1995, Maria Băsescu, Ochiul soacrei, preluare Libertatea."

Ieri, invitat la postul public de televiziune, Traian Basescu a declarat urmatoarele: "Soţia mea a fost neintegrată în câmpul muncii 3 luni, la ambii copii"
----------------------------
2. Alexandru Petria, pe "Cititor de proza": "Grupul de Investigaţii Politice publică un document oficial al Administraţiei Prezidenţiale care arată că, pentru Vladimir Tismăneanu, serviciile pro bono implică deconturi consistente din bani publici." Documentul care atesta acest adevar, aici.

In nenumarate randuri Vladimir Tismaneanu a declarat ca intreaga sa activitate in comisiile prezidentiale a fost „pro bono”.

8 dec. 2010

Lobby impotriva propriei tari: Ponta versus Macovei

Raluca Turcan cere anchetarea lui Victor Ponta in cazul presupuselor afirmatii pe care acesta le-ar fi facut in fata oficialilor europeni cu privire la admiterea sau neadmiterea tarii noastre in Spatiul Schengen. Ponta este acuzat de catre blonda pedelista ca ar fi intreprins demersuri pentru blocarea aderarii Romaniei la acest spatiu de libera circulatie.

Adevarate sau nu, aceste acuzatii sunt catalogate drept actiuni contra Romaniei. "Actiunile politice impotriva Romaniei din partea unui lider politic roman au consecinte politice si diplomatice la Bruxelles si este obligatoriu ca liderul PSD sa dea explicatii institutionale.(...) De altfel, declaratiile lui Victor Ponta de la Bruxelles au produs surprindere chiar la nivelul oficialilor europeni, pentru ca niciun politician, indiferent de conflictul Opozitie-Putere din tara, nu a facut pana acum lobby politic impotriva propriei sale tari, a spus d-na Turcan. Deputata pedelista spune in continuare ca Ponta “arata o logica de pitic politic, care ii afunda pe romani in noroi”, si ca liderul PSD “(…) boicotand circulatia libera a romanilor in Europa, face un rau romanilor",

Nu discut acum daca acuzatiile aduse lui Ponta sunt adevarate sau nu. E posibil sa fie. Ponta insa dezminte categoric faptul ca ar fi facut acest lucru. Altceva este interesant: chiar niciun politician roman nu a facut pana acum lobby politic impotriva propriei sale tari? Ce scurta memorie are doamna deputat! De cazul Monica Macovei nu-si mai aduce aminte?

In luna iulie a acestui an, Monica Macovei considera ca raportul Comisiei Europene privind stadiul reformei justiţiei din România, care urma să fie făcut public in acea perioada, ar trebui să fie "foarte dur" şi să sancţioneze "lipsa voinţei politice" în lupta anticorupţie.

Intr-un alt rand d-na Macovei afirma raspicat: "Eu spun adevarul si aici si la Bruxelles. Daca este critic. Este singura modalitate de a face ceva ca sa repari ce nu merge. Numai spunand adevarul esti credibil. (…) Voi face presiuni asupra autoritatilor romane sa isi puna la punct mecanismele de verificare".

In plus, PPE afirma despre Macovei in luna mai 2009: "Ea foloseste evenimentele externe drept ocazie pentru a-si critica tara si pentru a-i califica drept corupti pe adversarii politici. Macovei chiar a spus recent ca Romania nu ar trebui sa mai primeasca fonduri de la UE, in mod clar o chestiune contrara interesului acestei tari “, afirmau atunci socialistii europeni.

In martie 2009, Gyorgy Frunda (UDMR), membru în Comisia de justiţie şi drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului European (APCE), a dezvăluit că Monica Macovei, invitată în calitate de expert anticorupţie la o conferinţă în Berlin pe tema eradicării impunităţii, ar fi făcut trei afirmaţii false despre justiţia din România. „Doamna Macovei a participat ca expert independent. Şi cu toate că problema, discuţia generală era impunitatea, problema impunităţii în ţările membre şi ce să facem pentru tragerea la răspundere a politicienilor corupţi, doamna Macovei a discutat expres numai despre România spunând că în România, atunci când vrei să faci o percheziţie imobiliară, trebuie să ceri autorizaţia învinuitului, ceea ce nu-i adevărat, a spus că atunci când ţi se ascultă telefonul trebuie întâi să aduci la cunoştinţa învinuitului că ţi se ascultă telefonul… ceea ce nu-i adevărat. A spus că nici un înalt demnitar nu a fost deferit justiţiei şi nu i s-a suspendat imunitatea, ceea ce nu-i adevărat. Or, cred că un asemenea om care susţine lucruri neadevărate… eu a trebuit să apăr Guvernul şi sper că nu v-am deranjat că am pus la punct lucrurile…”, a declarat Frunda.

Şi europarlamentarul PSD Adrian Severin afirma cu acea ocazie: “Doamna Macovei spune peste tot aceleaşi lucruri, pot să vă spun că oficiali ai UE mi s-au adresat oripilaţi de faptul că doamna Macovei creează mai multe probleme României decât creează inamicii României în descrierile mai puţin laudative la adresa ţării noastre”.

Mai ramane ceva de adaugat?

Tot despre diaspora. Simplificarea modalitatii de vot

Acum cateva zile, de Ziua Nationala A Romaniei, am participat la o intalnire cu senatorul Varujan Vosganian, la care s-a discutat despre diaspora. Amanunte aici. Una dintre temele pe care trebuie sa le abordeze PNL pe aceasta tema, in interesul alegatorilor romani de peste hotare, este simplificarea sistemului de vot.

In sensul acesta, Raymond Luca, senator PNL al diasporei americane, a participat acum cateva zile la dezbaterea “Diaspora Voteaza”, organizata de GRSP Society (Asociatia Globala a Studentilor si Tinerilor Profesionisti). Raymond Luca, Iosif Koto, Ema Sosnovski si Varujan Pambuccian au fost singurii parlamentari romani care au dat curs invitatiei. Grupurile parlamentare ale PSD sau PDL nu si-au trimis reprezentanti. Au mai transmis mesaje video cu opinii Monica Macovei, europarlamentar PDL si Cristian Parvulescu, presedinte al Asociatiei Pro Democratia.

La dezbatere au mai participat: Simona Constantinescu, Director Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Georgiana Iorgulescu, Director Executiv ​Centrul de Resurse Juridice, Laura Ştefan, Coordonator de Programe Anticorupţie Societatea Academică Română, Ovidiu Voicu, Director de Programe Fundaţia Soros România, Gabriela Negm, Consilier Relaţii Departamentul pentru Românii de Pretutindeni şi Bogdan Popescu, şef al serviciului Relaţii Externe Autoritatea Electorală Permanentă.

„Exista diaspora celor care se afla temporar in strainatate. Exista si diaspora reprezentata de Colegiul 2, in care ma aflu eu. Aceasta diaspora este a romanilor plecati permanent. Multi dintre ei nu au documente valabile cu care sa se poata prezenta la vot. Este necesar acest registru electoral, insa suntem in anul 2010 si nu cred ca se mai poate realiza unul pentru urmatoarele alegeri. In primul rand trebuie sa stim cine voteaza, pentru ca altfel totul este o loterie”, a precizat Raymond Luca.

“Sustin votul electronic pentru ca ar fi cel mai reprezentativ. Exista o lege care prevede confidentialitatea datelor personale, cnp-ul este strict secret. Daca nu exista probleme legate de securitatea informatiilor in platile facute in strainatate, nu stiu de ce nu s-a putea face si votarea.”

"Votul din diaspora a contat la alegerile prezidentiale, a fost decisiv. Diaspora a contat si in 2008 si in 2009. Exista un proiect in lucru la Ministerul afacerilor externe pentru votul prin corespondenta. Mai exista un proiect si in Camera Deputatilor, insa votul prin corespondenta ar rezolva partial problema", a mai punctat senatorul PNL. “Insa, totul depinde de acest registru, care nu stiu cum se va realiza, pentru ca este greu, aici sunt mai putin optimist”, a mai spus Raymond Luca. Si, foarte important: “Este necesara desfiintarea sectiilor speciale, care sa fie compensate prin votul prin corespondenta.”

Raymond Luca mai are si alte initiative pentru diaspora. Le gasiti aici.

Ii multumesc lui Dracu ca mi-a sugerat prin comentariul lui aceasta postare, prin care as vrea sa deschidem o discutie despre diaspora si sistemele de vot. Cristian Parvulescu si Monica Macovei si-au exprimat optiunea pentru votul electronic la distanta printr-un mesaj video inregistrat. Exista insa si alte sisteme. Voi ce spuneti?

7 dec. 2010

Dar care este agenda PSD?

"Există agende secrete despre care noi, cei din PSD, nu ştim? Aveţi înţelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu şi Dan Voiculescu? De ce doriţi distrugerea dinăuntru a PSD şi doriţi cu atâta ardoare să vă răzbunaţi pe domnul Victor Ponta?" - Am extras aceste trei fraze din scrisoarea "celor 26". Grupul pesedist ii pune cateva intrebari lui Mircea Geoana, pe un ton foarte agresiv, iar textul intreg al scrisorii il gasiti aici. Dar ce deducem? Stim ca pe agenda PNL (dar si a PC) se afla eliminarea PDL si a lui Traian Basescu de pe scena politica. Cred ca nimeni nu se indoieste de asta. Daca Mircea Geoana s-a inteles cu Crin Antonescu pe aceste aspecte, asa cum a facut si la alegerile din 2009, e perfect. Dar PSD ce urmareste? Mai mult: insinueaza cumva grupul pesedist ca PNL si PC, impreuna cu Mircea Geoana, ar avea intelegeri secrete pentru distrugerea dinauntru a PSD? Eu cam asta inteleg. Voi? Sper sa apara si o reactie a PNL, ca si in cazul votului in cazul Ridzi, unde PSD si PDL si-au dat (iar) mana.

Marturisirile lui Geoana de la care a inceput tot acest scandal, aici.

Update: Pe aceeasi tema cititi la Iulia Huiu si la Iosif Buble.

Doua stiri de la Parlament


Prima stire: O mica victorie pentru democratie si pentru Parlament. Modificarea regulamentului Camerei Deputatilor, care ar fi premiat tradarea si ar fi distrus reprezentarea democratica in birourile permanente, a cazut! A lipsit un vot. "Cel puţin până în luna februarie 2011, Opoziţia mai poate avea un cuvânt în Camera Deputaţilor. Tentativa de modificare a Regulamentului instituţiei, care ar fi sporit atribuţiile Robertei Anastase şi a coaliţiei majoritare, a căzut pentru că i-a lipsit un singur vot!!!" - scrie Cotidianul.

A doua: Alianţa PDL-PSD a salvat-o pe Ridzi de procurori! "Înainte de şedinţă, parlamentarii PSD din comisie au discutat între ei şi varianta majoritară a fost sprijinirea lui Ridzi. În aceste condiţii, liberalii au rămas singurii susţinători ai extinderii urmării penale şi a percheziţionării calculatorului.
În cursul dezbaterilor, deputaţii cei mai activi în favoarea Monicăi Iacob Ridzi au fost Mihail Boldea (PDL) şi Eugen Nicolicea (UNPR)."
- scrie Adevarul

6 dec. 2010

„Partidul Naţional Liberal nu negociază şi nu încheie înţelegeri cu teroriştii!"

REZOLUTIA_BIROULUI_POLITIC_CENTRAL_AL_PARTIDULUI_NATIONAL_LIBERAL_-_PNL_nu_negociaza_si_nu_încheie_intelege...

Mariana Campeanu, deputat. Din noaptea de Mos Nicolae


Mos Nicolae, prin mesagerul Iosif Buble, a adus la miezul noptii un cadou frumos liberalilor: un mandat de deputat pentru Mariana Campeanu. Rezultate finale in judetul Hunedoara, conform numaratorii paralele a PNL, arata asadar astfel: total voturi valabil exprimate - 25.069 de voturi: PNL - 34,85%, PDL - 29,27%, PSD - 20,81%, Nicolae Timiş - 10,7%

O dovada ca banii nu pot cumpara chiar totul in tara asta...

Update: După numărarea oficiala a voturilor din 108 secţii (din totalul de 133), rezultatele stau astfel: PNL - 7226 voturi (35,71%), PDL - 5091 (25,16%), PSD - 4445 (21,96%), Nicolae Timiş (independent) - 2574 (12,72%), UDMR - 332 (1,64%), Remus Cernea (indepedent) - 239 (1,18%), PNG-CD - 177 (0,87%), PNŢ-CD - 154 (0,76%).

Update 2: Potrivit rerezentanţilor BEJ Hunedoara, Mariana Câmpeanu a câştigat clar alegerile cu 8.738 de voturi din cele 25.069 voturi valabil exprimate, pe locul doi situându-se reprezentantul PDL Daniel Răducanu, care a adunat 7.339 voturi.

5 dec. 2010

Ghinion! Oriunde in lume apare un pedelist, alegerile sunt furate!

Pedelistul Cristian Preda se pare ca a adus ghinion Coastei de Fildes, prezent fiind acolo ca presedinte al comisiei de supraveghere a alegerilor, din partea UE. Povestea, foarte pe scurt: reprezentantul opozitiei a castigat, conform datelor de la Comisia Electorala, 54 procente. Basescul Coastei de Fildes a acumulat, conform Curtii Constitutionale, 51 procente. Si a fost inscaunat. Obama, Sarkozy si alti lideri ii cer sa se retraga. Detalii aici. Consiliul de securitate al ONU s-a intalnit in sedinta de urgenta pe aceasta tema. Concluziile preliminare ale comisiei conduse de Preda aici.
Basescul Coastei de Fildes, mai jos, in foto:

4 dec. 2010

Udrea: "Criticati opozitia!"


1. Ciocu' mic in blogosfera portocalie ca "doamna" s-a suparat. Udrea: "Avem suficient de criticat la opoziţie, ca să nu fim nevoiţi să criticăm PDL pe bloguri" Hai, atacul la opozitie, inainte, mars!

Poate verificam zilele urmatoare cine s-a conformat, pe bloguri, si o ajutam pe "doamna" cu un raport. :))