29 dec. 2010

Daca nu citeam la Deceneu... nu aflam nici eu

Pentru romanii din strainatate! Dezbatere publica declansata de sarbatori, ce tine doar 30 de zile, cat sa nici nu aflati...

- Proiectul de lege.

20 de comentarii:

Augustin spunea...

Pe scurt, traiasca noua victorie in alegeri!

Lilick Auftakt spunea...

@Augustin,

Bine ca am aflat. Deja unele persoane isi iau notite, si vor trimite la MAE si parlamentarului nostru pentru diaspora concluziile. :) Dar e o perioada foarte proasta pentru asa un subiect. O fac special, javrele infractoare.

vali plesca spunea...

imi place mania ta proletara, lilick: javre infractoare?
problema, daca privim cu atentie e cam asa: in conditiile in care economiste intelligence unit (aici: http://graphics.eiu.com/PDF/Democracy_Index_2010_web.pdf) da niste note asa mari la cultura si la participarea politica in romania (va las onoarea sa le descoperiti), poti sa pui dezbaterea publica in orice perioada a anului si tot aia se va intampla.
pe de alta parte, cei care sunt platiti sa taxeze derapajele puterii, de la presa pana la opozitia politica, isi manifesta inca o data profesionalismul, tacand ca porcul in papusoi. iar oricum, ca o concluzie, cand ai peste doua milioane de cetateni cu drepturi civile intacte in strainatate, votul prin corespondenta sau cel electronic nu e necesar, ci e definitoriu pentru nivelul sistemului democratic.

Anonim spunea...

A scris si Tanya despre acest proiect.
Sincer mie imi este teama.
Nu am incredere in Teodor Baconschi dupa HALUL in care a organizat alegerile de la Paris.
Cred ca au deja modalitatile de furt bine definite. :(
http://haicasepoate.wordpress.com/2010/12/28/baconschi-propune-vot-prin-corespondenta-pentru-romanii-din-diaspora/

Anonim spunea...

Vreau sa te rog frumos sa adaugi in blogroll tau, la miscarea violet si la club site-ul
http://haicasepoate.eu/
Doi prieteni mi-au facut o bucurie inainte de sarbatori.
Unul mi-a cumparat domeniu si unul mi-a oferit gazduire.
Nu am renuntat la theodora0303 pentru ca nu sunt sigura ca o sa pot sa scriu pe site-ul nou dupa luna martie anul viitor cand imi expira ajutorul de somaj
Sper ca o sa va placa site-ul :)

Lilick Auftakt spunea...

@Theodora, OK!

cosmin spunea...

nici nu cred ca ar trebui sa aiba drept de vot romanii care nu locuiesc in Romania, ei nu platesc taxe statului roman si nici nu-i suporta "binefacerile"

Lilick Auftakt spunea...

Cosmin, asta e o prostie, sorry...

cosmin spunea...

Lilick, se pierde din vedere esenta notiunii de cetatean- locuitor al cetatii; nu e normal ca cineva care nu e afectat de deciziile statului sa aiba pretentia sa poata influenta cine conduce statul; sunt romani doar pe hartie, altceva in afara de CI nu au in comun cu cei din tara; prostie, neprostie, lor le e usor sa voteze fara sa aiba raspunderea alegerii lor, pot sa stea linistiti si sa priveasca ce se intampla in tara ca niste simpli observatori; noi nu aveam luxul acesta

Lilick Auftakt spunea...

@Cosmin, dar nu e asa. Eu cunosc o groaza de persoane care, desi locuiesc in afara tarii, sunt foarte implicati si informati. Am prieteni cu care colaborez zilnic pe teme politice, discutam, ne sfatuim, ei sunt activi in diaspora dpdv politic pe cauza noastra. Mai activi decat multi romani din tara. Sa lasam mentalitatea asta care ne aduce aminte de "n-ai mancat salam cu soia". Nu generaliza.

vali plesca spunea...

cosmin, cum stabilesti limita? daca azi restrangi drepturile civile ale expatilor, maine se va gasi cineva care va spune ca si persoanele cu mai putin de 10 clase nu au discernamantul alegerii, poimaine ca cei care platesc impozite mai putin decat valoarea x nu contribuie suficient la definitia cetatii, raspoimaine ca cei care nu au arbore genealogic pe x ani pe teritoriul cetatii (statului) nu trebuie sa decida mersul acesteia, si tot asa pana nu va mai vota nimeni.
si mai grav e altceva: argumentul tau e maniheist si deriva din frustrare: a castigat alegerile cine si cum le-a castigat. daca era invers, n-ai fi gandit la fel. or daca ne apucam sa construim principii ale organizarii umane pe baza frustrarilor personale, ne putem intoarce direct in pesteri

Lilick Auftakt spunea...

Alegerile au fost furate mai usor afara (vezi Baconsky), tocmai pentru ca partidele democratice nu s-au implicat de ajuns, nu pentru ca lumea a votat prost.

vali plesca spunea...

lilick, afirmatia „alegerile au fost furate” trebuie probata. pana atunci are acelasi statut de adevar ca si afirmatia ”americanii nu au ajuns pe luna”: e evidenta pentru fanatici si atrage zambetele din partea celorlalti. mai mult, ambele afirmatii exced un adevar banal: pentru a fi adevarate, orchestrarea lor ar necesita perticiparea a unui numar ridicat de oameni. e imposibil ca unul sa nu dezerteze...

Lilick Auftakt spunea...

Eu am demonstrat. Am scris anul asta despre alegerile din 1996 de la Paris, cand s-au prezentat foooarte multi romani la vot, cand a fost coada tot timpul, si cand numarul alegatorilor a fost, in conditiile astea, si la modul in care cei mai multi doreau schimbarea, PE JUMATATE. Intreaba si tu persoane care au fost atunci si acolo in comisia electorala si vei afla ca acum nu au fost mai multi, dar pe hartie numarul a fost dublu. Daca te intereseaza adevarul. Daca nu, poti sa crezi ce vrei. Eu ma interesez intotdeauna, ma informez...

vali plesca spunea...

lilick, democratia e un sistem al normelor si procedurilor, asa ca adevarul tau „demonstrat” trebuie cuantificat in dovezi juridice. exista o gramada de curti europene de justitie ce ar astepta asemenea dovezi. pana atunci, economiste intelligence unit da cea mai mare nota din lume sistemului electoral din romania. tu ai de ales: insisti in ”adevarul” tau, si atunci il dovedesti, sau mergi mai departe si esti foarte atent. stii vorba aia: „daca m-a furat o data, sa-i fie rusine, daca ma fura a doua oara, sa-mi fie rusine”

Lilick Auftakt spunea...

@Vali, stai tu si asteapta curtile europene, eventual si americani parasutati in munti. Avem prea multe lectii istorice care sa ne demonstreze ca asteptarea asta si neimplicarea n-a folosit la nimic. Avem minte, cunostinte, prieteni, carti, ne putem informa mai mult in ziua de azi, astfel ca sa nu mai lasam istoria sa ne descopere intr-un final adevarul, cand e prea tarziu.

vali plesca spunea...

nu, lilick, mintea, cunostintele, prietenii, cartile spun ca nu pot spune daca alegerile au fost fraudate au ba. nu exista adevaruri absolute aici. asa ca trebuie sa ne oprim la adevarul juridic. daca nu, ne paste relativismul, anomia, iar in spatele lor se iteste ceva mult mai periculos decat indoiala asupra corectitudinii mecanismelor politice: abuzul. caci cum te poti plange tu ca regulile nu au fost respectate, incalcand aceleasi reguli?

Lilick Auftakt spunea...

Vali, tie probabil trebuie sa ti se demonstreze juridic si ca albul e alb. Nu ma mira. Tu probabil crezi ca noi traim in democratie. Ei bine, nu. Dar asta nu trebuie sa te anunte un judecator ca sa intelegi. Sper!

vali plesca spunea...

pai uite, lilick, SI de asta nu traim in democratie: ca nu stim sa respectam si sa impunem norma, ca luptam impotriva abuzului promovand abuzul, ca incercam sa indreptam greseala facand alte greseli...
ps. albul NU e alb, e o combinatie de 7 culori, iar asta e un adevar stiintific. noii vorbim despre altceva, ce nu e stiinta exacta, asa cum ar vrea multi, iar daca nu pastram indoiala asupra judecatilor noastre, nu se va impune decat judecata celui mai puternic...

Lilick Auftakt spunea...

Despre ce indoieli sa mai vorbim astazi, Vali? Sa ma indoiesc ca nu e democratie? Nu generaliza, vorbim pe subiecte exacte. Vorbim despre puterea care ne conduce. Ai indoieli in legatura cu ea? Eu NU.