23 dec. 2010

Luciditatea acestor "nebuni"...

Daca nu era Adrian Sobaru, cel care si-a programat cu atata luciditate protestul extrem, poate nu ne-am fi adus atat de multi aminte de gestul din 1989 al lui Liviu Babes, cel care si-a luat zborul, in flacari, de pe partia Bradu din Brasov. “Cineva trebuia să o facă!!!”, se pare ca ar fi spus tanarul angajat al TVR, la scurt timp dupa ce s-a aruncat in gol, ceea ce denota o profunda constiinta civica.

Adrian Sobaru, ca si Liviu Babes, si-a planificat in secret si amanuntit gestul. Faptul ca a cerut sa inlocuiasca un coleg ca sa fie tocmai azi, pe 23 decembrie, in Parlament, ca purta un tricou pe care scria: „Ne-ati ciuruit si ne-ati vandut, ne-ati ucis viitorul copiilor nostri, libertatea!”, cuvinte pe care le-a strigat in timp ce sarea, sau ca tinea in mana o bila portocalie pe care era imprimat numarul "13", ne arata ca era perfect constient de ceea ce avea de facut. Pe targa a mai avut puterea sa strige de cateva ori "Libertate", la fel cum s-a strigat acum fix 21 de ani.

Protestul este unul pur POLITIC, desfasurat in inima politicului, in Parlament, in timpul unei motiuni de cenzura, exact in momentul in care primul-ministru isi incepea discursul. Orice incercare de a minimaliza acest protest politic pregatit atat de minutios, de a-l interpreta ca pe o nebunie, ca pe un gest al unui om labil psihic, asaza persoana care afirma asta in aceeasi barca cu puterea, creditand-o, acceptandu-i complice crimele.

S-a mai intamplat inainte de '89, in '89, in '90... Liviu Babes a fost la randul lui un "nebun". Si Doina Cornea era o "nebuna". Si Paul Goma. Si altii... Dar cata nevoie avem de acesti "nebuni", extrem de lucizi, care rup, prin gesturile lor, tacerea...

----------

In foto, Liviu Babes si statueta lui care reprezinta un "zburator", un om cu aripi.

----------

PS - Atentie! Am primit un mesaj. Portocaliii o sa incerce sa se foloseasca de incidentul de azi, pentru a interzice accesul publicului in balcoane. Sa fim pe faza si sa protestam in caz ca se intampla asta, pentru ca sedintele din Parlament TREBUIE sa ramana publice.

4 comentarii:

Ela Roseni spunea...

Monstruos! Se întâmplă lucruri oribile şi totuşi stăm cuminţi şi aşteptăm moşi crăciuni...

Lilick Auftakt spunea...

@Ela

Inconstienta!

Anonim spunea...

SI S-AU GRABIT SA STEARGA URMELE... S-AU GRABIT SA UITE.

Lilick Auftakt spunea...

@Theodora

Chiar ma intrebam cum de acest tanar, "specialist in lumini", are o constiinta civica atat de profunda. Si "m-am luminat", vazand explicatiile doamnei Lucia Hossu Longin. A lucrat cu dansa la Memorialul Durerii!