19 dec. 2010

Marius Oprea, la patru ani de la condamnarea comunismului: "Raportul a rămas fără nici un efect."


Va recomand un interviu cu Marius Oprea, aparut astazi pe Oglinda.net sub titlul: „Băsescu a furat o idee în care nu a crezut niciodată şi i-a prostit pe intelectualii de mătase ai României”. Cateva citate:

Despre PDL:

"Nu atât subordonarea politică evidentă şi de care, la fel de evident, nu au scăpat în România nici grădiniţele este ceea ce mă deranjează, cât semnificaţia acestei subordonări, acceptată ca un dat."

"Banii se duc spre nomenclaturile de tip nou, aşa cum se întâmpla cu „plusprodusul” nostru în anii comunismului, iar singurele criterii care funcţionează politic şi instituţional, ca şi în relaţia cetăţeanului cu autoritatea, cu STATUL adică, sunt ginta şi geanta – adică al cui eşti, din partea cui vii, cine te recomandă etc., sau cui duci peşcheşul, pe cine „serveşti”."

Despre IICCR:

"Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România a fost creat prin hotărâre de guvern semnată de către primul ministru Călin Popescu Tăriceanu, în 21 decembrie 2005. Textul acestei hotărâri i l-am înaintat în prima mea zi de lucru la guvern, în calitate de consilier de stat şi a semnat-o imediat."

"Am fost de două ori la Cotroceni, a doua oară mi-a transmis (nota: Traian Basescu) prin consilierul său Claudiu Săftoiu că problema nu îl înteresează, pentru că el, ca majoritatea românilor, a dus-o bine în anii comunismului, avea bani, serviciu, siguranţa zilei de mâine şi nici nu se uita la cele două ore de televizor cu „iubitul Conducător”, pentru că avea acasă vreo trei sute de casete video."

Despre "Raport" si despre Tismaneanu:

"O atmosferă nocivă, asta a „operelor colective”, de care mă feresc instinctiv. Altfel, Raportul a rămas fără nici un efect. Nici un securist nu a fost condamnat, nici un activist nu a dat cu subsemnatul. Mult zgomot pentru nimic. "

"Aflu cu stupoare că (nota: Tismaneanu)a „lucrat pro bono”, spune el, decontând însă la Cotroceni... 32.000 de euro... sunt debusolat sincer şi cred, de acum, că drumurile noastre se despart. Mie nu îmi plac mincinoşii şi mă îngrozeşte ideea că Tismăneanu, un singur om, a decontat la Cotroceni echivalentul bugetului pe care îl am eu acum la Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului pentru 2 ani, 2 luni şi 11 zile..."

"(...)nu ştiu ce urmăreşte într-un final Tismăneanu. Ce a urmărit, a realizat – să preia Institutul, pentru că funcţiona, după modelul şi reţeta lui Traian Băsescu, care a confiscat şi el „condamnarea comunismului”, pentru că a realizat că reprezintă o miză politică, prin atragerea de partea sa a intelectualilor naivi, fără habar de „jocul de glezne” al politicienilor. De acum înainte nu ştiu ce o să facă Tismăneanu. Nu mă interesează, cum nu îi port nici un fel de ranchiună. Dar când mă gândesc la ce a fost şi ce a ajuns, pur şi simplu mi-e milă de el."

Despre "bilantul" lui Tismaneanu la patru ani de la elaborarea Raportului final, aflati de pe blogul lui Bogdan Duca.

PS - Mi-a placut sintagma "intelectual de matase", inspirata probabil din mult mai cunoscuta "tigan de matase", care descrie tiganul rafinat, emancipat, care face parte din elita tiganeasca.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant articol, Lilick.
Craciun Fericit si La Multi Ani!

Lilick Auftakt spunea...

@dlnimeni

Craciun Fericit si tie! :)

Pro DOC spunea...

O analiza super-exacta a regimului actual!

Cu alte cuvinte, dupa o condamnare "de matase" a comunismului* , Basescu si compania au facut o restauratie de catifea** .

Bine venita si inventarierea domeniilor in care restauratia s-a facut cu succes deplin:
- politizarea - de la conducerile posturilor publice de radio si televiziune pana la purtatorii de pempersi din gradinitele patriei:
- proliferarea pupinismului sinecurist de partid si de stat;
- batjocorirea "roman'lor", concomitent cu privilegierea persoanelor fidele regimului;
- demoralizarea si descompunerea societatii civile prin impingerea in prim planul vietii publice a unor pseudo-repere de genul lui Vladimir Tismaneanu, al Rodicai Culcer, s.a.m.d. (lipseste inca succesorul lui Vasile Roaita!:));
- toleranta zero la opozitie si la critica, inclusiv taxarea publica, de catre conducerea de partid si de stat(sic!), a asa-zisilor disidenti din PD-L;
- nepotismul si, in general, institutionalizarea fara rest a mecanismului sugestiv numit de Mircea Oprea "ginta si geanta" - atat pentru accederea in functii publice, cat si pentru solutionarea problemelor cu autoritatile.


* - parafrazat Marius Oprea
** - citat Adam Michnik

Pro DOC spunea...

@Lilick
Jos palaria, blogul tau e tot mai tare! Si - NB!- creeaza dependenta, fara sa fie catusi de putin toxic. Ba dimpotriva, e un foarte, foarte bun detoxifiant! (Unele rezultate se vad si sunt spectaculoase. :)
Felicitari, sa fii iubita, sanatoasa si sa ai noroc!
Dar, pana la urarile de sarbatori "mai vorbim" noi. :)

Lilick Auftakt spunea...

@Pro Doc, multumesc mult, si sa stii ca te astept mereu pe blog sa te citesc. Vorbim, sigur. :) Presimt ca nu va fi vacanta politica, din contra.

Da, interviul e foarte bun si foarte bine-venit. Aproape ca il asteptam. :)

Anonim spunea...

Marius Oprea şi Institutul în care îşi desfăşoară activitatea a dezgropat, la propriu şi la figurat multe din "misterele" comunismului... cunosc activitatea de aproape prin cel care acum lucrează voluntar în acest institut, Gheorghe Petrov... Pe unii însă jenează munca unor astfel de oameni!

vali plesca spunea...

uitr un liberal autentic...

Lilick Auftakt spunea...

@cristiandima

Am citit ca Gheorghe Petrov a scapat de concedierea de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Ar fi fost o mare pierdere.

radu spunea...

Hm, Si Herta asta, cam repede a crezut diversiunea matrozului. Ma rog greseala e omneasca, perseverarea e mai nasoala.
Pro-Doc are dreptate. Analiza exacta, fain.
Craciun Fericit tuturor, da ne mai vedem pe-aici pana-atunci.
Eu sper sa dea mesajul de Revelion al lui basecu de la ora 20,00, dar cu TVR-ul basist de azi no chance dude. E groaznic sa-ti incepi anul cu asta la miezul noptii!

Lilick Auftakt spunea...

@radu, multumim. Ce mesaj? Crezi ca are tupeul sa apara? Unde? Ca in multime nu poate. Din birou, ca Ceausescu? Din vreo carciuma? :))