Proiectul aliantei intre liberali si social-democrati reprezinta sansa ca PNL sa se reconfirme ca singurul partid de dreapta din Romania, de data aceasta eliminand definitv partidul care pretinde, in mod mincinos, ca se afla tot in dreapta esicherului politic.
Unii comentatori de stanga se plang ca Partidul Social-Democrat a facut liberalilor prea multe concesii in negocierile pe platforma USL. Concesii, in primul rand, doctrinare. USL va avea un
program economic de dreapta. O arhitectura institutionala care tinde catre statul minimalist, fiscalitate redusa - cota unica, TVA diferentiat - debirocratizare. O alta concesie: renuntarea la partidul "televiziune" in favoarea PNL. Observ ca aici si Cristian Preda isi pune intrebari. Citez:
"În fine, deși unora s-ar putea să li se pară ceva minor, e – în opinia mea – straniu că PC și PSD au divorțat în ianuarie pentru a se regăsi în februarie, după ce între timp PC s-a căsătorit cu PNL. Dar, desigur, trebuie să existe și ceva mister în alianțele astea politice…" Apoi mai e vorba si despre mult discutata paritate, obtinuta destul de usor de Crin Antonescu. Nu in ultimul rand, in protocolul USL apare o tema foarte draga mie, si probabil multor liberali, necesitatea modificarii regimului politic prin intarirea Parlamentului. Primul pas catre Republica Parlamentara sau Monarhia Constitutionala.
De ce sa fi facut PSD atatea favoruri? Sa fie Crin Antonescu un asa bun negociator? Sa fi trimis PSD la negocieri o batrana de 90 de ani din Urlati? De ce sa fi renuntat pana si Ion Ilici Iliescu la draga lui stanga si la pumnul inclestat ridicat catre cer, facand loc in propriul discurs unei pledoarii pentru centru, sau lobby fiscalitatii reduse, lucru ce i-a lasat bouche bée si pe cei mai inflacarati "dreptaci" pedelisti.
In ceea ce priveste programul economic, raspunsul ar fi simplu: dincolo de faptul ca PSD nu prea are economisti, in situatii de criza grava, ca cea in care ne aflam, doar o politica economica de dreapta ne poate salva. Iar PSD da dovada de maturitate politica cand intelege si accepta acest lucru. Si ar mai fi si o invitatie imediata pentru maghiarii de la UDMR, mult mai dispusi sa intre intr-o formula de guvernare pe un program de dreapta.
Strict politic, treaba e si mai simpla: trebuie sa scapam de PDL si de Traian Basescu. Cum ii poate impinge USL pe pedelisti de pe scena politica, unde ei vor sa ocupe partea dreapta? Prin politici si propaganda de stanga? Ntz! Asta le-ar fi umflat muschii demagogici, exact asa cum sperau. Insa stanga nu e in pericol azi. Sa fim seriosi : UNPR cu procentul lor incomplet e o gluma proasta. Asa ca PSD chiar nu are de ce sa se teama facand favoruri dreptei. Trebuie sa le taiem definitiv celor din PDL macaroana propagandistica.
Dar de ce spun ca PNL are o mare sansa, de care nici nu stiu daca isi da seama inca? Pentru ca Antonescu a negociat cu PSD toate aceste favoruri pe un procent pe care PNL nu il are inca decat in sondaje. 30% sunt intentii de vot, nu rezultate electorale. Pentru ca are marea sansa sa il transforme in voturi reale, cu ajutorul PSD, in teritoriu. Iata ce scrie si
Bogdan Duca:
"Această alianţă oferă PNL o şansă unică. Avem practic 20 de judeţe şi jumătate din circumscripţiile electorale ale României, unde fără să fim concuraţi de PSD (ci chiar ajutaţi de aceştia) să putem să ne afirmăm ca cel mai important partid al României." Liberalii insa trebuie sa se mobilizeze de pe acum pentru o campanie cu mult mai grea decat cea pe care ar trebui sa o faca PSD, ca sa obtina acelasi numar de primarii sau mandate. Pentru ca PNL va fi impins pe campul de lupta pe colegii foarte importante si pentru dusmanul PDL, in general in mediul urban, unde stim ca procentul de nehotarati, de sclifositi, de "puri", de "obositi" e mai mare. Insa o data castigate aceste campuri de lupta, o data infipti in zone importante prin lupta proprie, si nu sub aura unui lider carismatic, PNL va ramane, sper eu, singurul partid de dreapta din Romania.
Daca vor face insa ca PDL, care s-a bazat exclusiv pe longevitatea politica a populistului Traian Basescu, pierzand in doar cateva luni electoratul volatil care ii umfla in functie de diversiunile inventate de Superman-ul cotrocenist, si de masina lui de propaganda, vor pierde.
Ideea e pana la urma ca se fac favoruri, dar nu se baga si-n traista. PNL trebuie sa construiasca politici de dreapta, retele de dreapta, sa atraga simpatizanti din societatea civila si, mai ales, sa fie cat mai uniti.
Sa va spun un secret: fac alergie numai cand scriu sau rostesc cuvantul "social". Sigur, e o nebunie, dar asa mi se intampla. Mi se reproseaza des in comentarii, pe care le cenzurez pentru injurii, ca lumea moare de foame iar eu scriu de anticomunism si alte subiecte... "fine". Insa am inteles miza acestui joc, si stiu ca USL e o mare sansa pentru PNL si pentru toata tara. In plus, am incredere in inteligenta votantului liberal autentic.
Il rog pe
Codrin sa accepte ca astfel i-am raspuns si la leapsa. Si, de asemenea, si lui
Gabriel.
P.S. - Observ ca alianta dintre PNL si PSD a redat liberalilor cu bloguri pofta de scris. Asta nu poate decat sa ma bucure.