28 feb. 2011

"Sifilism" la Londra

In razboiul Elenei Udrea cu bucurestenii a aparut de mai multe ori argumentul: "Ce? alte capitale au 7 sectoare, 7 primari, 7 bugete?" E, de altfel, un fals argument, pe care il foloseste si Sorin Oprescu in favoarea proiectului PDL. Ieri, in emisiunea lui Radu Tudor de la Antena 3, actualul primar al Bucurestiului a spus: situatia de acum, cu 7 bugete, e un "sifilism". Nu comentez deocamdata exprimarea actualului primar, pentru ca vreau sa vedem ce capitale ale lumii au o situatie similara cu Bucurestiul. Pentru inceput, iata Londra:

Londra are un primar general si un consiliu general. Mai are, de asemenea, 33 de "sectoare", sau cartiere (boroughs), fiecare cu consiliul, cu primarul (borough mayor) si bugetul propriu. In total 34 de bugete diferite! "London boroughs" sunt ceva mai mici decat sectoarele Bucurestiului, deci descentralizarea are un efect si mai mare decat la noi. In schimb, diferenta ar fi ca primarii locali nu sunt alesi prin vot direct, de catre electorat, ci de catre consiliile locale.

Cate ceva despre primarul general: pana in 2000, Londra nu avea primar. Aceasta functie a fost introdusa abia atunci. Insa urmand, de asemenea, principiul descentralizarii, primarul general al Londrei nu are decat atributii limitate.

Fiecare consiliu are taxa lui (council tax), bani folositi pentru atributiile locale legate de scoli, servicii sociale, colectare deseuri si drumuri. Aveti aici un tabel cu taxele. Cate doua: una pentru consiliul local si una pentru consiliul general. Taxele se diferentiaza, in plus, in functie de veniturile familiei.

Pot da astfel de exemple cu multe capitale europene, pentru ca m-am documentat special. Berlinul, Viena sau Praga au o administratie descentralizata. Daca e necesar, o sa fac o lista destul de lunga, numai buna sa le inchida gura avocatilor diavolului.

Oricum, eu sper sa fie clar ca orice politician, de la orice partid, sau independent, care nu se pozitioneaza clar contra acestei comuniste "Legi a Capitalei" ii face jocul Elenei Udrea. Liberalii trebuie sa sustina principiul descentralizarii. Fara exceptie! Si trebuie sa informeze corect!

13 comentarii:

neinfectat de ipocrizie spunea...

Nu stiam chestia asta, WOW! Cum a crescut si s-a dezvoltat Londra 2000 de ani fara primar general? Fara un singur tatuc salvator la timona, unul care le stie pe toate, si cum se fac licitatiile, si cum se demoleaza cladirile de patrimoniu si se distrug spatiile, si cum si unde se construiesc podurile si autostrazile?

Lilick Auftakt spunea...

Da, incredibil! De asta Londra e asa de inapoiata! :))

radu spunea...

Hm. Inseamna ca e mai grav decat credeam. Cei mai eficienti agenti electorali ai amantei ar fi, in cazul asta, Oprescu si Vanghelie, alimentati de la resursele de beni ale udrei. Daca e asa, atunci USL are o problema, si mai inseamna ca PSD, sau o parte a lui, bate palma pe sub masa cu basexu, vezi si redesenarea colegiilor electorale. De ce? Simplu, ca sa submineze PNL-ul si sa aiba ei suprematia. Nasol. Asta pare a fi ideea lui Iliescu.
Eu zic ca ar fi mai bine ca USL sa nu aiba candidat comun la Primaria Capitalei. ACD si PSD sa aiba candidati proprii.

codeus spunea...

Oprescu judeca acum din pozitia de primar general. Pacat. dar in privinta coruptiei problema nu este doar la Primaria capitalei ci si la cele de sector. bine ar fi ca prin descentralizarea asta, acei oameni chiar sa le pese mai mult de sectoarele administrate decat unei primarii generale. din pacate la noi "pasatul" e pe ultimul loc

Lilick Auftakt spunea...

@radu, da, sa stii ca ei sunt cei mai buni agenti electorali. Se fac ca sunt contra ei, apoi aduc asa-zise argumente care o sprijina.

@Cody, pai aceasta centralizare n-ar diminua deloc coruptia. Din contra!

Catalin-Andrei spunea...

Pai Udrea nu poate da argumentul principal al acestei legi:"vreau un buget centralizat coordonat de CGMB, in care PDL are majoritate si care e printre cele mai corupte institutii in momentul de fata", asa ca da argumente idioate si total neadevarate cu speranta ca nu se prinde nimeni, pacat ca unii sunt deja satui de ideile cretine ale Udrei...

Lilick Auftakt spunea...

@Catalin-Andrei, daca ei au de gand sa se incurce cu astfel de false argumente si cu mesageri vopsiti gen Oprescu si Vanghelie, PNL nu poate decat sa castige, aducand argumente reale.

Anonim spunea...

Boicu Alin
Da! Ar fi nemaipomenita o lista (relativ) completa
Poate se implica si Comisia de administratie si interne a PNL!!! Cu prezentarea paralela a unor teme corelate (cum ar fi: stabilitatea legislativa la nivelul administratiei locale in ultimii 10-20 ani, indici referitori la coruptie, natura si ponderea capitolelor bugetare centrale si la nivel de sector, elemente de analiza functionala - ce se preteaza centralizarii si ce NU, etc)

Lilick Auftakt spunea...

Da, Alin, sigur! Si eu imi doresc ca PNL sa se implice mai mult. Ia uite cum preia presa minciuna lui Oprescu cu capitalele: http://www.ziare.com/sorin-oprescu/stiri-sorin-oprescu/sorin-oprescu-49-8-la-suta-sanse-ca-u2-sa-vina-la-bucuresti-1078278

Lilick Auftakt spunea...

Iata ce scrie un prieten de pe facebook:

"Bogdan-Valentin Brătianu sunt curios să văd şi eu acel proiect de lege. din ce am înţeles, dar nu din ce a prezentat oprescu ieri la antena 3, că este vorba să se facă un soi de alegeri nominale pe colegii (arondismente) pentru consilieri. nu reuşesc totuşi să înţeleg cum vor promite acei consilieri ceva electoratului atât timp cât ei nu vor avea un buget să poată acoperi promisiunile. totul ţine de demenţă administrativă şi de aburii denşi ai viitorului luminos al dezvoltării armonioase a oraşului. povestea cu un buget general şi câţiva figuranţi locali am mai trăit'o în deceniile trecute şi tocmai datorită ineficienţei s'a renunţat la aşa ceva. este păcat că renunţăm la acest sistem tocmai acum când s'a format deja o concurenţă între primăriile de sector, atât de benefică pentru cetăţean. dar, până la urmă, suntem o naţiune eşuată în veşnice provizorate şi experimente cincinale din 4 în 4 ani."

codeus spunea...

eu ma refeream ca e mai bine sa fie ca la Londra, dar de ar fi si primarii ca la Londra ))) ar fi si mai bine

Anonim spunea...

Daca ar conta argumentele am trai in alta tara...

sifilicaBLENOrel spunea...

ai dracu' sa fie ei de englezoi! :)
vezi in ce hal au ajuns daca n-au si ei un singur buget?
daca in consiliu pdl-ul n-ar avea majoritate, oare i-ar mai interesa sa fie bugetul unic in mainile consilierilor capitalei?