15 mar. 2011

Basescu si alegerile din 2013!

L-am ascultat aseara, la TVR, pe Traian Basescu. Scriu pe fuga ce mi s-a parut cel mai important. A vorbit, printre altele, despre suprapunerea scrutinelor electorale (cel pentru Parlament cu cel pentru Presedintie), tema pe care o lanseaza in dezbatere, cerand sprijinul tuturor partidelor. A spus ca ar fi de acord sa renunte la o parte din mandat, daca aceasta e solutia pe care se inteleg partidele, in vederea organizarii alegerilor simultan.

"Ar putea Parlamentul sa aiba un mandat de cinci ani?" "Daca doresc asta..." "Ati renunta la un an?", insista moderatoarea. "De ce nu?...", raspunde, din nou, presedintele. Atentie! La un singur an! Asta inseamna ca suprapunerea s-ar realiza in 2013, nu? Unde am mai citit eu ca alegerile parlamentare se vor tine, cu siguranta, in 2013? Intr-un editorial scris de Catalin Avramescu in Bursa.

Desigur, e o capcana. O capcana in care multi parlamentari, vrajiti de ideea de a avea un mandat mai lung cu un an, vor cadea usor. Argumente capcana? Economisim bani cu alegerile! Scapam mai repede de Basescu. Nu mai e nevoie sa il suspendam in 2013 ca oricum scapam de el. Si multe altele... Cat despre alegerile suprapuse, coordonate de un guvern PDL-UDMR-UNPR care pana in 2013 va avea mai mult timp sa-si refaca fortele si sa fure, va las pe voi sa cometati.

Update 1: Nu ar fi rau ca opozitia sa-i raspunda ASA. Si sa ii ceara, daca tot vrea sa se sacrifice pentru tara, sa renunte nu la UN AN ci la DOI.

Update 2: Amenintarea catre opozitie, AICI: "eu opoziţiei i-am dat linişte. Şi îi mai pot da linişte încă patru ani, după 2012"

16 comentarii:

atitudini spunea...

Acum putin timp (in termeni constitutionali) era bine cu decuplarea alegerilor. Acum e bine invers.

Nu am putea face chestia cu constitutia prin HG? Sa schimbe guvernul, care o fi ala, prin hotarare de guvern, cand vrea muschiuletul lui, constitutia (aia cu "c" mic).

Iar referitor la economii... Basescu mizeaza pe ceva foarte palpabil: prostia umana. Crezi ca greseste?

Mi-e scarba!

Lilick Auftakt spunea...

@Atitudini, pai e clar ca toate propunerile lui Basescu sunt strict in folosul lui, apoi al partidului lui... si cam atat. Da, se va baza, pervers cum il stim, si pe prostia unora dintre ai nostri. Plus marea masa populara care e, precum stim, varza. Daca partidele nu se pronunta, va declansa un referendum, ceva...

atitudini spunea...

De ce nu trece Romania pe persoana fizica? Cica iesi si mai bine la impozite si taxe...

Lilick Auftakt spunea...

Nu stiu. Cred ca mai sunt cativa care se impotrivesc.

Transildania spunea...

Daca ar fi ca alegerile parlamentare sa fie in 2013 cum zicea Avramescu ar fi totusi in ianuarie 2013.
Mandatul lui Basescu expira in decembrie 2014. Ar trebui sa renunte la 2 ani din mandat, nu unul singur.

Prelungirea cu un an al parlamentului nu este posibila pentru urmatoarele alegeri. Avramescu zicea ca s-ar putea, din cauza sarbatorilor etc. ca alegerile parlamentare sa nu mai fie in decembrie 2012 ci in ianuarie 2013. Mai tarziu de data asta, ianuarie 2013 nu pot avea loc. Chiar daca s-ar schimba Constitutia pana atunci (putin probabil) o prelungire a perioadei legislativea ar avea efect doar pentru urmatorul parlament.

Anonim spunea...

E o petarda doar. Pai uita-te la intrega activitate a basescului. Cand naiba a renuntat el la ceva ? Nu stie sa faca asa ceva.
Face parte din programul iar sunt victima. Nu se adreseaza politicienilor ci electoratului. Uie ma ca omul e dispus sa lase de la el....
Nici ei nu au interes sa intarzie alegerile parlamentare. Vor incerca sa repeare din imagine dand ceva frimituri in 2012, sigur ca vor gasi bani. Si sunt convins ca vor fi multi care vor spune ca msurile au dat roade etc.
Orice intarziere nu face nimic decat sa mai piarda niste voturi. Mai afla lumea ca exista USL poate. Desi astia parca joaca in Omul Invizibi.
E un alt subiect de discutie doar. Ca alegerile parlamentare poate ca vor fi la inceputul lui 2013 este posibi. Dar e vorba de cateva luni in plus doar. Sistemul de fraudare a alegerilor este deja functional. Restul sunt detalii teghnice

Vlad Cel Groaznic spunea...

Da' noi nu mai scapam de mizeria asta de om si de slugoii lui?! Acum, sincer... ORICE vine din partea lui Base trebuie tratat cu maxim SICTIR! Nici daca mai scoate adevaruri gen "iarna nu-i ca vara", nu pot sa il cred - uite, in iarna lui'89 au fost zile cu 22-24'C, deci uneori iarna e ca vara :) !

Shadow spunea...

Nesuprapunerea alegerilor are o logica foarte buna. E in mod clar mai "scumpa" dar macar nici un partid nu mai poate fi direct un "partid de lider" care sa urce in procente doar pe "spinarea" unui "lider populist".
Stiu ca asta il deranjeaza pe basecu. Pt ca de unde nu e nici Dumnezeu nu Da. Iar in pdl si printre "smecherii sai" e mult mai usor pt el sa gaseasca "un lider" decat sa gaseasca "competenta", cinste si onestitate.

Din punctul meu de vedere alegerile nesuprapuse sunt mult mai democratice decat cele suprapuse. Puteti vedea ca in marile democratii ale lumii alegerile nu sunt "suprapuse".

radu spunea...

Opozitia trebuie sa preia initiativa, sa vina cu propriile propueri si sa-i dea cu flit acestui cacialmist diversionist.
Prioritatea nr. 1: actiune in culise PE TACUTE pentru spargerea PD.

Arogantu' spunea...

Bogdan Teodorescu pe InPolitics: ”Miza lui Băsescu e una singură: USL sub 50% în alegeri”

Pare o tinta plauzibila, dar cred ca miza imediata este PD.
Prin urmare - ba'secu face cum stie el mai bine: DACA NU-I POTI CONVINGE - ZAPACESTE-I !

radu spunea...

PS: si pentru sprijinirea lui Vasile Blaga, mergand pana la aliante tacite impotriva lui basecu-bok-udrea.

Arogantu' spunea...

@radu
Principial - nu pot fi de acord cu tine, pentru cel putin doua motive:
1. 'Spargerea' PD ar rezolva pe moment problema eliminarii actualei puteri, dar s-ar putea sa ne trezim cu o Opozitie de-a dreptul anemica. Se poate detalia.
2. Deja ba'secu a lansat tema pentru oranjgutani 'mogulii se amesteca in PD' - nu ar fi cazul sa le dam chiar noi munitie.
Si ar mai fi un mic amanunt: cei care trebuie aratati ca IMORALI pentru ca sprijina un guvern care a dus tara de ripa sint UDMR, deputatii minoritatilor si parlamentarii independenti care si-au pus sigla UNPR (Uniunea Nationala pentru PROGRESUL Romaniei).
Pentru oricare dintre acestia exista argumente suficiente la care nu au ce sa raspunda.
Parerea mea ! (ca sa citez, iarasi, din 'clasici' ).

Arogantu' spunea...

Noile fumigene lansate de ba'secu trebuie tratate scurt si la obiect:
1. A incalcat din nou 'constitutia' amestecindu-se in PD.
2. Mass media are dreptul si deplina libertate sa comenteze ce se intimpla in PD, nu insa si Presedintele.
3. Nu trebuie pierdute ore intregi cu dezbateri sterile pe fiecare din fumigena lansata (alegeri, mandat, demisie etc). Punctate (1) si (2) si apoi discutate temele care intereseaza ELECTORATUL. Chiar daca moderatorii vor trage discutia spre spusele imbecilului disperat.

radu spunea...

@Arogantu: cred ca ai dreptate.
Dar daca basecu vrea sa dea o duma, il da jos pe bok la motiune cu ajutorul UNPR si al minoritatilor, nu cu UDMR. P-orma ii pune pe pedisti in fatza faptului implinit, ori votati tehnocratul meu, ori pa!
De acord, nu le dam munitie, ramane intre noi ;)
Noi trebuie doar sa bagam zazanie si sa largim bresele. Acum vad ca si deontologii s-au suparat pe basecu pentru ca i-a mustrat pe reformistii lui peste. Nava ia apa, sa-i dam cep pe unde putem!

Arogantu' spunea...

@radu
Nici o sansa de premier 'tehnocrat' - de unde ia 236 de voturi ?
Eu cred ca nu este nevoie de alte cepuri - barca este deja ciuruita !
Sa le dam, in schimb, muuuuuuu ... lta apa !

radu spunea...

@Arogantu: Pai da, asta spuneam si eu, basecu va incerca, dar 236 nu va lua!
Exact, multa, muuulta apa!
Go, Blaga, go! Acum ori niciodata!