2 iul. 2012

Despre avocatul Corneliu Liviu Popescu. Sa ne aducem aminte.

Ieri, la Sinteza Zilei, fiul lui Adrian Nastase a facut o dezvaluire legata de unul dintre avocatii tatalui sau. Este vorba despre Corneliu Liviu Popescu, care a fost nevoit sa se retraga, in urma unor amenintari telefonice, in aceeasi zi in care semnase deja un contract de reprezentare cu A. Nastase. Detalii aici


Bun, unii vor spune ca e vorba despre o telenovela, dar sa ne aducem aminte cine e avocatul Liviu Popoescu, despre care eu am scris de mai multe ori pe acest blog. Nu e un simplu avocat, ci un om care a denuntat de mai multe ori abuzurile constitutionale ale lui Traian Basescu si ale regimului sau. 


Initial a facut parte din Comisia Prezidentiala pentru Constitutie. Va aduceti aminte, cea condusa de Ioan Stanomir, in care desi aparea recomandarea scrisa explicit de Stanomir impotriva unui Parlament unicameral, care poate reprezenta un pericol pentru democratie, nu s-a tinut cont de acest sfat, iar Stanomir a facut pe ghiocelul si a trecut peste acest "amanunt", supunandu-se umil dorintelor prezidentiale. 

Stanomir a trecut usor peste convingerile lui, alti constitutionalisti insa nu. E si cazul lui Liviu Popescu, care pe atunci, in 2009, declara: „Exista riscuri de deriva spre autoritarism cu un regim semiprezidential si regim monocameral. Seful statului poate controla si manipula mai usor o singura camera. Intarirea pozitiei presedintelui nu trebuie insotita de diminuarea puterii Parlamentului, pentru ca o Camera e mai usor de manipulat. Avem apoi referendum obligatoriu – adica ocolirea parlamentului si transformarea referendumului intr-un plebiscit. Si am avut exemple in istorie. Si Antonescu a facut plebiscit. 

O sa mi se spuna ca fiecare din propuneri se regasesc in tari democratice. Da, dar nu toate la un loc. Nu faci regim semiprezidential, nu faci o singura camera, deci care poate fi manipulata, si mai faci si referendum obligatoriu, deci ocolesc Parlamentul. Scuzati-ma, toatea astea impreuna nu mai sunt regim democratic. Propunerile presedintelui duc catre un regim care poate permite derapaje spre autoritarism. Mecanismul institutional va fi dezechilibrat”
,  via HotNews


Pana la urma Liviu Popescu s-a retras din Comisia Prezidentiala. In 2010 s-a constituit insa o alta Comisie pentru o Noua Constitutie, sub patronajul Fundatiei Horia Rusu. Nici aici avocatul Popescu nu a avut liniste. Persoane din anturajul Iuliei Motoc atacandu-l public si facandu-i zile grele, ceea ce l-a fortat intr-un final sa se retraga si din Comisia Fundatiei si sa declare ca nu se va mai implica in niciun proiect de acest fel. 

Reiau cateva fraze rostite de av. Corneliu Liviu Popescu acum doi ani, cand am participat la constituirea Comisiei pentru o Noua Constitutie: 

• « Parlamentul nu este un fruntas pe ramura in Intrecerea Socialista. »
• « Daca Constitutia este violata des, la noi, de diversi barbati politici, iata ca gardianul ei, Curtea Constitutionala, nu numai ca nu o apara, dar sta dupa colt si primeste bani, transformandu-se intr-un veritabil proxenet. » 
• « In curand, procurorii vor fi egali ca numar cu judecatorii. Avand in vedere si ceilalti reprezentanti din Ministerul Justitiei, pana la urma judecatorii, adica partea inamovibila a justitiei, vor ajunge sa fie larg minoritari.”
• « Nu se doreste o verticalizare. Curtea Constitutionala este lipsita de verticalitate si de profesionalism. »
•  « Asistam la o propaganda de tip Goebbels, Romania ocupand locul 20 din 27 de state europene in ceea ce priveste raportul parlamentari/total populatie. Daca numarul parlamentarilor va ajunge la 300, Romania va cobori pe antepenultimul loc, adica pe locul 25, populatia riscand sa nu mai fie corect reprezentata numeric. »

4 comentarii:

radu spunea...

Lilick, imi aduc aminte foarte bine. CLP e un om de toata isprava. Sunt multe de spus. Mi se pere totusi obligatoriu sa ne punem niste intrebari:
Cine sunt acele persoane din anturajul Iuliei Motoc care au pus presiune pe CLP?
Ce contin convorbirile telefonice (cu siguranta inregistrate) ale celro care l-au amenintat?
Care au fost metodele operative de eliminare fizica ale sotiei lui CLP ("alergia"), de catre ce serviciu au fost folosite si la ordinul cui?
Ce interese de control asupra Romaniei ascunde proiectul lui basecu de revizuire a Constitutiei?

Lilick Auftakt spunea...

Prima intrebare mi-a pus-o si Iulia Motoc aseara. Nu isi aduce aminte de episod.

radu spunea...

Poate ca Iulia Antonella nu isi aduce aminte, ca la varsta ei memoria te mai lasa, dar asta nu inseamna ca persoanele din anturajul ei care au facut ce-au facut nu exista.
Catalin Avramescu, Cristian Preda, fac parte sigur din anturajul Iuliei Motoc, numai ca astia-s pe fatza, si mai sunt si altii, multi.

Mihai spunea...

Intortocheate sunt caile... (era sa zic securistilor. Bine ca m-am oprit la timp!) Aveam vreo 306 intrebari, dar mi-am biruit curiozitatea!